Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2004-09-30

 

Margot Wallström utfrågas i EU

Just nu, torsdag 30 september mellan kl 13 - 16, utfrågas Margot Wallström för rollen som ny vice ordförande i EU-kommissionen.

Man kan se utfrågningen i direktsändning på datorn. Klicka på rubrikens länk, välj sedan huvudspråk och videospelare och därefter svenska om du vill höra utfrågningen i översättning. Vi håller tummarna för vår duktiga representant i EU!

2004-09-29

 

Vänskap över alla gränser!



(Källa: InternetWorlds nyhetsbrev)

2004-09-27

 

Lunarstorm lär oroliga lärare internet

Ny Teknik informerar den 24/9 om att lärare nu kommer att kunna gå en universitetskurs från Umeå universitet på fem poäng för att lära om Internet och bli kunnigare i mötet med sina elever.

..."Kursen ska visa att det inte är tekniken som är problemet, utan frånvaron av medvetna föräldrar och lärare.

- Genom att använda Lunarstorm placerar vi studenter mitt i den miljö de ska lära sig mer om, istället för att de bara ska läsa om och ta del av fenomenet som observatörer.

All kommunikation under utbildningen sker via Lunarstorm, som är Sveriges största internetcommunity. Varje dag används sajten av 350000 perosner, de flesta ungdomar.

- På samma sätt som att det behövs vuxna på stan för att göra kvällarna tryggare för ungdomarna, så behövs det vuxna i internetvärlden, säger Thomas Fritz.


 

Han har hängt sig!

Jag väntar och väntar men han kommer inte tillbaka

.....Plötsligt står pojken där.
"Vad har hänt?"
Du sträcker ut armarna mot honom och ber honom komma.
"Kom, jag är lite ledsen bara, det är inte farligt."
Han går in i din famn och du håller honom nära dig, så nära. Du berättar och förklarar att du har träffat en doktor som har hittat felet.
Felet som gör varför du ibland har svårt att gå och inte kan springa längre. Du förklarar och lugnar honom.

Han är 4 år och hans pappa är sjuk och gråter i hallen.
Den natten var hemsk.
Och underbar.
Vi höll om varandra så nära så nära så nära.
....

Orden som ger hjälp och tröst och kan bli en livlina!

(Författare: Sandra Gustafsson i Sourze.)

2004-09-24

 

Kulturnät Sverige nedläggningshotat

Utmärkta Internetbrus.com - en hemsida med kvalificerad information om nyheter inom söktjänster och sökning på internet - berättar idag att regeringen i kulturpropositionen vill lägga ned fr o m årets slut det statligt finanserierade Kulturnät Sverige, vilket kostar bara 2,5 miljoner att driva per år.

...."Det finns ingen webbplats på Internet som gör ett kvalitativt urval av svenska kulturrelaterade webbsidor i samma omfattning som Kulturnät Sverige gör och av denna anledning är det synd och skam om Kulturnät inte ens får leva vidare i en mindre kostym."....

...."Som de uppviglare vi är på Internetbrus så uppmanar vi våra läsare att säga sin mening genom att kontakta Kulturdepartementet och åtminstone kräva en mer initierad motivering till den föreslagna nedläggningen."....


2004-09-23

 

Internet till alla

Dataföreningen har tagit ett viktigt initiativ nu i höst med att samla stora organisationer kring den viktiga utmaningen - hur kan man engagera de tre miljoner svenskar som idag inte har tillgång till internet till att få tillträde och kunskaper om datorer och internetkommunikation och dessutom få tjänster som attraherar användarna.

Dataförenigens ordförande, Rolf Berndtson, är drivande i dessa diskussioner med pensionärsorganisationer, Utbildningsradion, 24-timmarsdelegationen och bland annat föreningen SeniorNet Sweden. Computer Sweden berättade om detta i onsdagens tidning. Statistiken visar - som vi väl känner till - väldigt klart att det är bland äldre som både datortillgång och datorkunnande i stor utsträckning saknas. Dataföreningen hoppas nu på en stor samlande kampanj under våren 2005, som kommer att ta 3-5 år att genomföra, innan man når ett någorlunda acceptabelt resultat.

"Men det här är det viktigaste och mest angelägna IT-projektet de närmaste tio åren", säger Rolf Berndtson. Och det håller vi inom SNS gärna med om.


 

Ämnet är Ensamhet - Kora årets fotograf!



Var med och rösta fram den bästa bilden i BBCs fotografitävling!








2004-09-21

 

Sök på Hitta.se och finn SeniorNets alla klubbar!

Skriv in sökordet Seniornet och få upp adresserna till 38 klubbar och till riksföreningen SeniorNet Sweden. Länkar finns till hemsidorna hos klubbar som har sådana och kartor finns till de uppgivna adresserna.

Allt tack vare ett utmärkt initiativ av Kungsholmsklubben i samarbete med Hitta.se!

2004-09-20

 

Förändrad livsstil har effekt på hjärt-kärlsjukdomar och diabetes

Snart är varannan medelålders svensk överviktig. Det betyder ökad risk för både hjärt-kärlsjukdom och åldersdiabetes. Men Sveriges första docent i kardiovaskulär prevention, läkaren Maj-Lis Hellénius ger inte upp.

...."Mina torsdagskvällar som "gymnastikfröken" i Sollentuna håller jag fortfarande hårt på, berättar Maj-Lis Hellénius som gillar att hålla sig i form. Och hon välkomnar den nya ?bibeln? för läkare som vill skriva ut motion på recept, boken FYSS, som fungerar som en motsvarighet till FASS. Initiativet kommer från Folkhälsoinstitutet och här beskrivs vilken typ av motion som passar vid fler än trettio olika sjukdomstillstånd."

Budskapet i artikeln är positivt. Vi kan själva göra mycket åt vår hälsa. Och artikeln har inga pekpinnar - men kanske litet ny information. Den är publicerad av FAS - Forskningsrådet för Arbetsliv och Socialvetenskap - och det låter ju som om den är riktigt tungläst. Men ibland skall man bli överraskad - den är lättsmält och engagerande!

...."Det positiva är att det går att vända den negativa cirkeln så att utvecklingen bromsas. En fransk studie, som publicerats i en ansedd vetenskapstidskrift, visar att det går att inom två år minska risken med hela 70 procent för att få en ny hjärtinfarkt hos den som redan är drabbad...."

2004-09-19

 

Lidingös interaktiva onlinetjänst Fråga Malin

I flera utvärderingsrapporter av 24-timmarsmyndigheten på sistone tar man upp att det saknas nya interaktiva tjänster i myndighetsportalerna. Eva Fernvall är t ex kritisk mot att det utvecklats så litet nytt.

Hur kan då en interaktiv onlinetjänst se ut? Titta på Fråga Malin på Lidingö stads hemsida! Som Lidingöbo ville jag veta var och när jag kan simma på ön och fick ett snabbt och mycket utförligt svar. Tack för det, Malin!

Lidingö stad använder sig av en tjänst, Doris, som utvecklats av företagetHumany De har själva en webbassistent, Amanda. Men jag föredrar det utförande som Lidingö har valt med hjälpsamma, alltid lika vänliga Malin.

Så här beskriver Humany sin e-tjänst:

"Servicelösningar baserade på naturlig språkförståelse.
Vår plattform är ett service- och CRM-system utvecklat av ingenjörer, språkvetare och användbarhetsspecialister. Detta samarbete gör att vi kan erbjuda produkter som kombinerar teknikens effektivitet med det mänskliga uttryckssättet. Plattformen består av marknadens mest avancerade språkmotor, ett användarvänligt gränssnitt och ett statistiskt analysverktyg."


Det finns mer intressant att läsa på Humanys hemsida om det här avancerade verktyget.

Besök också det fina Lidingöbiblioteket på webben! - Det är det första bibliotek i Sverige som det då nybildade SeniorNet Sweden började samarbeta med för drygt fem år sedan och som fortfarande har ett utmärkt samarbete med SNS på måndagar och fredagar, när IT-sugna seniorer snabbt kommer igång med sin datoranvändning vid de 8 datorerna. När Lidingö stad för några år sedan tog fram sin nya hemsida deltog SeniorNet Lidingö med synpunkter ur ett senioranvändarperspektiv.

"Lidingö först i världen med bokautomat" hörde vi nyligen i pressen och på TV-nyheterna. SeniorNet Lidingö kommer nu att vara med om att testa ut denna världsunika bokomat, som kommer att presenteras på bokmässan i Göteborg nästa vecka.

2004-09-18

 

Maori Art från Nya Zeeland

Här ställer tio moderna Maori-konstnärer ut glas, skulptur och målningar på nätet.



Bildtext: ""Spirit Pot" av Kelly King. Clay- glazed interior, oxide wash. Stone fired. The axis of the pot represents the Wairua - Spirit, which is always perfect, the shape of the pot represents the pushing and pulling of life as a mother.

(Tips: Computer Sweden)

 

Samverkan om e-tjänster - inte helt lätt!

Vi har läst besk kritik på sistone från 24-timmarsmyndighetens egen ordförande Eva Fernvall om utvecklingstakten och resultaten vad gäller 24-timmarsmyndighetens e-tjänster. En D-uppsats från Linköpings universitet belyser mycket klargörande var problematiken ligger.

Computer Sweden hade i fredags (17 september 2004) en artikel "Beslutsfattarna saknar kunskap". Magisterstudenterna Torbjörn Ekholm och Jörgen Linde, systemvetare vid Lidköpings universitet har skrivit en lång, lättläst och läsvärd D-uppsats om utvecklingen av 24-timmarsmyndigheten i Linköpings-Norrköpingsområdet. De har följt "Lejongruppen" - ett antal myndigheter som samverkat, och de har funnit stora utvecklingsproblem i det som de har sett. De ger också förslag på möjliga framkomstvägar.

...."Utifrån studiens teoretiska ramverk i kombination med empiri, analys och diskussion kan slutsatsen dras att Lejongruppen i nuläget inte gör så mycket konkret avseende dels teknisk utveckling av en gemensam 24-timmarsmyndighet, dels elektronisk förvaltning och dels en gemensam myndighetsportal. Lejongruppen har dock inom 24-timmarsmyndighetens ramar utvecklat och samverkat kring det fysiska mötet i form av medborgarplatser"....(sid 127)

I avsnittet 3.1.5 Exempel på utveckling av 24-timmarsmyndighet ger
Konsultföretaget Acando ett koncept för hur myndigheter kan närma sig visionen om en 24-timmarsmyndighet, (vilket man kan läsa om på sid 36 i uppsatsen). Kapitel 3 rekommenderas för den som vill sätta sig in i hur 24-timmarsmyndigheten mycket konkret skulle kunna fungera för oss medborgare (sid 30 - 40 i D-uppsatsen). Här en slutplädering:

....."För att Lejongruppen ska kunna uppnå Nätverksförvaltningen bör Lejongruppen rikta in sina diskussioner att omfatta diskussioner om en gemensam myndighetsportal och förankra diskussionerna inom respektive myndighet, diskussioner om gemensamt uppträdande i elektronisk miljö, diskussioner om lönsamhetsaspekter och diskussioner om eventuella konflikter och oenigheter. Dessutom anser vi att Lejongruppen ska börja planera för en gemensam myndighetsportal. Detta bör ske genom att samla kompetens och konstruera en bild över respektive verksamheter och beröringspunkter".....(sid 129)

Goda exempel i utlandet

Det finns goda exempel på e-myndigheter som kommit långt och de finner vi i Singapore (läs texten) och i Canada där man i länken kan se hur den kanadensiska portalen fungerar.

...."Measured purely in terms of participation, the Republic's e-government efforts have dramatically increased the avenues for Singaporeans and residents to interact with public agencies. There are now more than 1600 citizen services available online, placing Singapore second only to Canada in the world when it comes to the level of e-government maturity, according to Accenture.....

....Infrastructure is fundamental. E-services are only convenient if you have online access. More than mere access, high internet penetration and IT usage rates are necessary to expose the public to the generic benefits of the web. An internet-savvy population makes the task of educating new citizen-users much easier (and much less expensive)"
.....

 

Sök och finn i Surftips - Seniorer!

Surftips - Seniorer, som är gjord med bloggverktyget Blogger, vilket nu ägs av Google, har naturligtvis via sin ägare goda sökresurser.

Om du vill hitta inlägg som t ex handlar om "äldre" gör du så här:

Ovanför det oranga fältet med Surftips - Seniorer finns en sökruta högst upp i fönstret till höger om Blogger. Skriv in ditt sökord där -> Search.

Resultatsidan som snabbt dyker upp ger dig då förhoppningsvis några träffar. Jag fick nu tre resultatlänkar.

Nu skall du klicka på länken Cachad till någon av länkarna. Googlespindlarna har sparat hela sajten Surftips - Seniorer som en sida och i den här sparade sidan kommer du att kunna se alla träffar på ordet "äldre" mot gul bakgrund, lätt att hitta alltså.

När jag bläddrar på den här träffsidan hittar jag många gulmarkeringar, fr a länkar under Seniorinformation. Då är det lätt att klicka på en länk och få upp ett nytt fönstret som visar inlägget, vilket innehåller ordet "äldre".

Med bakåtknappen kan man sedan söka sig igenom nya träffar.

Effektivt! Lätt som en plätt!

OBS! Länken Överblick över Surftips - Seniorer (i vänstra spalten) har en förteckning över länkar till notiser under år 2004.

När nu Googles interna sökmotor har kommit som söker inom bloggen, rekommenderar jag dig att använda den i stället. Eller att bläddra igenom månadsarkiven!

2004-09-17

 

Gratis nätkurser hos amerikanska CNET

Det amerikanska företaget CNET har bland mycket annat gratis utbildningar på nätet i attraktiva ämnen, t ex Windows XP, Digital fotograferingsteknik, Grunderna i bildbehandling med Photoshop, Grunderna i hemsidestillverkning, Det trådlösa hemmet. Kurserna är på engelska och man måste registrera sig på kursen.

Vad skiljer de här utbildningarna från att jobba med Självstudieguider/Lathundar? När man deltar i CNETs kurser får man nytt studiematerial på 3-6 sidor varje vecka, man kan testa sina kunskaper direkt efteråt, man har möjlighet att ställa frågor till läraren i ett elektroniskt forum och man kan delta i diskussionsfora i flera ämnen som deltagarna startar. Det är full fart i forum! Men det är förstås på engelska.

På kurserna finns deltagare från hela världen. Knappen Materials rekommenderar att man köper dyra CD-skivor med interaktivt kursmaterial - men det är inte nödvändigt för att följa kursen. Inte ens kursledaren anser det. Kurserna pågår under 3 - 5 veckor och man kan börja kursen efter startdatum om det finns platser kvar. Kursmaterialet finns på webben. Kurserna ger grunderna i ämnena och CNET vill naturligtvis att man senare skall följa deras mer avancerade betalkurser. Men det är inget tvång. Man kan dessutom anmäla sig till flera gratiskurser samtidigt.

Här är en lista över aktuella kurser, som du kan läsa mer om på nätet.

Windows XP Maintenance and Troubleshooting.
Pågår: 9 sept - 30 sept

Beyond Point & Shoot: Digital Photography Techniques
Pågår: 16 sept - 8 oktober

Adobe Photoshop Basics
Pågår: 7 sept - 30 sept - men det är inte för sent att anmäla sig och delta

Web Site Basics
Pågår: 15 sept - 7 oktober

Wireless Home Networking
Pågår: 23 sept - 15 okt

Studiematerialet är trevligt skrivet, väl värt ett försök!

2004-09-16

 

Orkanen Ivan allvarligare än de tidigare



Orkanen Ivan har nu nått södra USA-kusten. Ivan är den värsta stormen på 25 år med enormt kraftiga vindar och skyfall. Och nu hotar en ny orkan, Jeanne, Puerto Rico, den fjärde orkanen inom en månad. APs foto visar vågor utanför Alabamakusten.

Här finns fotobildspel från Alabama och New Orleans och ett fotobildspel om Ivans förödelse på Jamaica några dagar tidigare och i den Karibiska övärlden.

2004-09-15

 

GEOLOGINS DAG lördagen 18 september över hela landet



(Bild: Geologins Dag - Kvällssol i Kärkevagge, Lappland. Fjället Nävertind i bakgrunden. Foto: Tomas Utsi, Naturfoto)

Nu på lördag öppnar Naturhistoriska riksmuseet ute vid Frescatis T-banestation sina portar för allmänheten.

Kl. 11:00 är det invigning av Näringsdepartementets statssekreterare Jonas Bjelfvenstam. Det bjuds på tilltugg och förfriskningar ur Riksmuseets egna gejsrar!

Samtidigt med invigningen i Stockholm inbjuder arrangörer för Geologins dag över hela landet till sina arrangemang.

Man kan läsa en utvärdering av arrangemangen från förra året och titta på foton från Geologidagen 2003.


På Geologins dags webbplats finns allt möjligt kul och lärorikt som har med jorden att göra: Nyheter med geologiska teman publiceras i högerspalten. Många länkar finns, där du kan lära dig mer om vår fantastiska jord. Geologins dags webbplats vänder sig till alla som vill lära sig mer om vår jord.


2004-09-12

 

Matinspiration i kubik



När mat inte bara är något för gommen utan även för ögat, när glädjen att planera måltider får bli en lustfylld resa, när jag vill få tips på presenter till matintresserade vänner - ja, då surfar jag gärna till franska bloggen Chocolate & Zuccini som skrivs av Clotilde Dusoulier, 25 år. Clotilde är IT-ingenjör och hon skriver på utmärkt engelska efter några år i Silicon Valley. Det är bäst att lyssna till henne själv:

"As for the philosophy, well, it boils down to this : I love food. The shopping, the looking, the talking, the reading, the thinking, the planning, the preparing, the cooking, the baking, the tasting, the plating, the serving, the sharing, and of course, the eating. But being concerned with health and weight as I am, I am very particular about what goes into my mouth. Mediocre or bland just won't do. Every meal should be an extraordinary experience in taste and aesthetics, every dish a subtle yet powerful combination of flavors, every bite an explosion of layers of savor. I am aware that this level of perfection is hard to reach, but it's what I strive towards, and the challenge makes me happy."


 

Hur gammal kommer du att bli?

Det kan ju naturligtvis ingen ge ett korrekt svar på, men med stöd i decenniers forskning går det någotsånär att förutsäga din livslängd - med viss felmarginal naturligtvis.

Organisationen Aging Research har sammanställt ett test - Healthspan Calculator, "Calculate Your Life Expectancy" - som man kan besvara på webben och man får på en gång en uppskattning av sin egen livslängd.

Testet bygger på gedigen forskning och innehåller frågor om familjesituation, livsstil, kända sjukdomar m m. Det tar inte lång tid att besvara frågorna - och sedan kom för mig överraskningen. Inte bara att jag lever till jag blir XX.x år. Utan också åtta sidor text där jag för varje fråga får en utförlig kommentar - med både uppskattande tillrop och små pekpinnar - och ofta en länk till en webbplats där jag kan fördjupa mig.

Testet är definitivt värt dina 10 minuter! Testet och kommentarerna är på engelska.

(Tips: InternetWorlds nyhetsbrev 10 september 2004)


2004-09-10

 

En bredsida mot styrningen av 24-timmarsmyndigheten

Idag kan vi läsa i Computer Sweden att ordföranden i 24-timmarsdelegationen, Eva Fernvall Markstedt, anser att 24-timmarsmyndigheten är ett omöjligt uppdrag. Samverkan mellan alla myndigheter kräver en vision om hur IT-samhället skall kunna förenkla för medborgarna genom e-tjänster och rationalisera för myndigheterna.

Men visionen saknas hos statsministern, hos ansvariga statsråd och hos myndighetschefer, delegationen arbetar med mycket små ekonomiska resurser och inblandade myndigheter arbetar alldeles för långsamt och ser mest till sina egna möjligheter att effektivisera.

Delegationen har arbetat nu i ett år och skall ha slutfört sitt arbete november 2006.

"Jag är bekymrad. Under det här året har jag inte sett några nya verkliga e-tjänster. Det här är det svåraste uppdrag jag någonsin haft. Samtidigt är det mycket spännande, säger Eva Fernvall Markstedt."

Sverige tappar mark när det gäller att vara en ledande IT-nation. Nyligen läste vi om Syd-Koreas kraftfulla utbyggnad av höghastighetsbredband. Det hör inte till vardagen att en regeringstillsatt ordförande ryter till som i den här intervjun. Förhoppningsvis får det effekt - medan det fortfarande finns tid att snabba på processerna.

2004-09-09

 

Vackert foto av jorden på natten



Satelliter från NASA fotograferar hela tiden från rymden och ger oss fascinerande bilder. Det här fotot är sammansatt av hundratals bilder som tagits av satelliter som cirklar i rymden och täcker in en stor del av jordklotet.

Man kan se hur vi människor har samlats i samhällen kring floder och nära oceaner, där man har lätt att med hjälp av fartyg nå andra länder och sälja sina varor. Men där man också är utsatt för orkaner med alltmer våldsam kraft, vilket vi på sista tiden har upplevt på avstånd och våndats med lokalbefolkningarna bl a i Japan, Kina, Indien och Florida.

 

Det kan vara för sent....

Den totalt omskakande upplevelsen som medmänniska, att inse när det redan är för sent att man inte förstod vad som höll på att hända. Läs Anita Wennerhags "So long sister!"

"- Två mammor har jag haft och ingen av dem ville ha mej. Det är klart att ingen annan vill ha mej heller.... Jag vill inte leva mer..... jag vill inte leva mer. Jag tittade på dej och begrep ingenting. Det jag såg, förutom att du var mycket berusad, var en snygg, intelligent, rolig och intressant kvinna i sin bästa ålder. Men inget av detta kunde du se. Du såg bara en misslyckad, åldrande, oälskad kvinna som dessutom nu förstört allt genom att återfalla i drickandet.

Men att du inte ville leva mer tog jag som ett infall av berusningen. Visserligen hade du berättat att du försökt ta livet av dej i tonåren, men jag hade tänkt att det hade varit nödrop riktade till dem som borde bry sig då. Jag förstod inte djupet och allvaret i din förtvivlan och depression."
(Källa: sourze.se)


DN har i dagarna också haft ett långt reportage med ett likartat innehåll med rubriken Må bra till varje pris

Ett skakande reportage om hur svårt det är att förstå vad som händer människor som vi känner så väl.

2004-09-08

 

Årets fotograf - Naturbilder



Foto: Alex Teselsky, BBC News

2004-09-07

 

Kunskap

Alla de försiktiga med långa håvar
träffar havets jätteskratt.
Vänner, vad söker ni på stranden?
kunskap kan aldrig fångas,
kan aldrig ägas.

Men om du rak som en droppe
faller i havet att upplösas,
färdig för all förvandling -
då skall du vakna med pärlemorhud
och gröna ögon
på ängar där havets hästar betar
och vara kunskap.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ur diktsamlingen För trädets skull av Karin Boye, 1935. I diktsamlingen För trädets skull finns också Karin Boyes kända dikt Ja visst gör det ont.

Projekt Runeberg har gjort det möjligt att läsa följande verk av Karin Boye på webben:

* Karin Boye, De sju dödssynderna och andra efterlämnade dikter
* Karin Boye, För trädets skull
* Karin Boye, Gömda land
* Karin Boye, Härdarna
* Karin Boye, Kallocain
* Karin Boye, Moln

Botanisera på webben i den väldiga skatt som de digitala utgåvorna av äldre litteratur utgör tack vare Projekt Runeberg.

2004-09-05

 

I Have A Dream!

Ofta hör man bara fragment ur Martin Luther Kings berömda tal. Här kan man i lugn och ro lyssna på varje ord i sin egen dator. Talet "I've Been to the Mountaintop" finns också med samt ett antal kända tal av retoriker som J.F. Kennedy, Malcolm X m fl.

American Rhetoric har lagt ut ljudfiler till 100 berömda tal av politiker och kända personer från USA. Vissa är utdrag ur talen, andra ljudfiler innehåller hela talet. Det är bara att botanisera bland mångfalden!

(Bildkälla: The King Center)



2004-09-04

 

Orkanen Frances närmar sig nu Florida



Satellitfoto från NASA som igår den 3 september fotograferade orkanen Frances på väg mot Florida, där 2,5 miljoner människor har evakuerats - nu återigen. Det var bara några veckor sedan orkanen Charley orsakade stor förödelse. NASAs eget Kennedy Rymdcentrum har stängts helt.

Orkaner är enorma virvelstormar med molnsystem som vanligtvis är större i omfång än en hel amerikansk stat till ytan. Tropiska cykloner, som kallas orkan i väst och tyfon i Sydostasien, får sin oerhörda energi från varmt vatten i oceanerna som förångas. När vattenångan kyls ner, värmer den luften, sänker lufttrycket och kyligare luft forsar in och sätter igång molnen i roterande stormvindar. Vindarna kan uppnå styrkor på 250 km per timme och blir då väldigt farliga, när de närmar sig land. Än vet man inte så mycket om cykloner och hur de bildas eller vilka vägar de tar. Titta gärna mer på astronomens länkförslag i den engelska texten.

BBC News Online har en nyhetsartikel idag om orkanen Frances. Där finns också en animation om hur orkaner bildas som är illustrativ.

CNN rapporterar om den omfattande evakueringen i Florida och förberedelserna inför orkanens ankomst. Den rör sig nu under lördagen långsammare än tidigare och har avtagit i styrka.

Senaste informationen 5 september om orkanen Frances säger att två miljoner hem i Florida nu är utan ström. Orkanen förflyttar sig långsammare än beräknat, vilket orsaker större skada på grund av den kraftiga stormen och häftiga skyfall.

Bildspel med orkanen Frances härjningar den 5 september i Florida.

2004-09-03

 

Hej Cyborg!

Johan Wedberg, digitalarbetare, bjuder in till ett framtidsscenarium, där tekniken redan finns idag. Frågan är bara - hur vill vi använda tekniken? Vill jag bli en cyborg - "en människa som förbättrats genom att vissa kroppsdelar bytts ut mot avancerade proteser"? Johans framtidsfunderingar i artikeln i Sourze är angelägna! Hur kan tekniken användas på ett positivt sätt för oss människor? Här några klipp från artikeln:

"....Med hjälp av ett chip i vår arm så kan vi plötsligt kommunicera med vår omvärld utan att behöva använda kortläsare, tangentbord eller ens biometrisk apparatur som t ex tumavläsare. Vi behöver inte längre gå omkring med MP3-spelare, mobiler och digitalkameror fastbundna till oss. Vi opererar helt enkelt in dem i våra kroppar....."

....."RFID är väldigt små chip som skickar ut en signal innehållande information som tolkas och lokaliseras av speciella apparater för ändamålet. Man kan plantera väldigt små chip i olika produkter med diverse information som kan vara av värde att veta vid olika tider. RFID-tekniken håller som bäst att ta över många marknader när det gäller bl a produktinformation, övervakning och kvalitetskontroll.....

...."Faktiskt, handen på hjärtat. Jag är positiv till nästa generation av cyborg-teknik. Detta kan innebära att människor som drabbats av förlamning får en ny möjlighet att leva ett drägligt liv. Det kan också innebära att vi kan få en större möjlighet för kommunikation. Cyborgtekniken kan också ha stor betydelse för medicinska ändamål där rätt dos kan ges en patient vid bästa tillfälle....."

 

Fånga vinden - en klokbok för tillväxt

Karlskrona och TelecomCity är idag ett av landets främsta exempel på ett medvetet skapande av en tillväxtregion. I boken "Fånga Vinden" drar Tage Dolk, tidigare utvecklingschef i Karlskrona, slutsatser och lärdomar från tillväxtresans insida.
 

"Det var en fantastisk resa. Under ett decennium omvandlades Karlskrona från krisort till framgångssaga. Jag hoppas att några av våra lärdomar kan hjälpa och inspirera andra, säger författaren."

Vad har då varit framgångsfaktorer för Karlskrona, som på 80-talet var en av Sveriges värst drabbade problemkommuner? En egen högskola med satsning på några få, starka forskargrupper, några pionjärföretag, en flexibel kommunledning och en gemensam vision samt satsningen på kunskapsintensiva företag inom telekom och IT, detta i samverkan skapade ett nytt och växande näringsliv. Processtöd under utvecklingsperioden och kommunikation var viktiga och får egna kapitel i boken.

Boken är skriven för att inspirera företagare, politiker, utbildningsansvariga och andra eldsjälar som arbetar för tillväxt i Sverige. "Det handlar om konsten att fånga tillväxtvinden", säger Tage Dolk, apropå de fina segelbilderna i boken. Den finns på nätet uppdelad i sju PDF-filer.


 

Spännande matutställning med kända profiler i september


 
"Visste du att det går åt 16 000 liter vatten för att göra ett kilo nötkött? Hur många insekter behövs det för att göra en hamburgare?  

"Manna - en annorlunda utställning om mat" är en utställning för alla sinnen om sambanden mellan mat och miljö och vårt underskattade beroende av naturen. Utställningen äger rum i Bergianska trädgårdens unika omgivningar vid Frescati/Brunnsviken i Stockholm under hela september. Den bjuder bland annat på specialkomponerade menyer av kända kockar och matpersonligheter, som Hans Alfredsson och Markus Aujalay - årets kock 2004."


 

I kölvattnet efter OS - Tankens revolution

Hur har lärandet sett ut genom historien? Hur lär vi oss idag, och vad lär vi oss egentligen? Hur ser forskarna på framtidens lärande?    

Det är några av de frågor som ställs i programmen "Tankens revolution" en serie om lärande?. Vik tre söndagar i rad för dessa program i SVT1/UR kl 17.30.

Serien innehåller bland annat reportage om skolor med särskild pedagogik, om lärande i yrkeslivet och om olika individuella erfarenheter av lärande.

(Källa: forskning.se)

2004-09-02

 

Internet fyller 35 år idag

Det var för precis 35 år sedan. Den sagolika utvecklingen för Internet började den 2 september 1969, när några datavetare på UCLA kopplade ihop två skrymmande datorer med en grå 15-fots kabel för att testa ett nytt sätt att överföra data via nätverk.

Nu tvistar de insatta om hur skall man egentligen skall räkna födelsedatum för Internet. Andra menar nämligen att tideräkningen börjar för ca 25 år sedan, när Internet gick över till TCP/IP-protokollet.

CNN.coms teknikavdelning intervjuar i sin återblickande och framtidsspeglande artikel två av de stora som var med då för 35 år sedan som doktorander, S. Crocker och V. Cerf. Snabbare, snabbare och smartare, smartare förespår de att utvecklingen blir. Semantiska webben kommer vi att höra mer talas om - nästa generations webb där datorerna lättare kan hitta, sammanställa och behandla data av olika slag. Artikeln är läsvärd (på engelska).

(via slashdot)

 

Om skapade behov

Dag König skriver idag om våra nya skapade behov - av mobil, av internet, av..... Sådant som bara sker utan att vi riktigt lägger märke till att vi är fångade. Eller tar ställning till vad vi egentligen behöver.

"Jag vet inte om jag kastar sten i glashus, men när jag idag hörde på Vetenskapens värld IT på radion, intervjuade de en företrädare för PTS (Post och telestyrelsen) om bredband. Det han sade, som jag blev irriterad på var att man med bredband "kan skapa behov som man inte visste att man hade". Är inte detta lite kärnan i marknadsekonomin, att skapa behov, hitta på saker som du absolut inte kan vara utan. Enligt mobiltelefonundersökningen som jag bloggade om tidigare, så säger vissa att de hellre dör än att bli av med mobilen. Det kan låta lite roligt, men vad är det som detta egentligen uttrycker? Jag har själv hamnat i fällan, det märker jag exempelvis med min mobil. Man känner sig lite naken om man har gått ut utan att ha med sig den. (Men samtidigt känner jag en frihetskänsla över att få vara för mig själv, vara ifred.) Tänk vad många "behov" som vi har, som egentligen inte alls är några behov. Att avslöja dessa är början på vägen till frihet."

BBC News Online berättar idag att Microsoft Music senare i höst lanserar en konkurrent till Apples iTunes på MSN.net, där man helt lagligt kan ladda ner musik med hög kvalitet till sin digitala musikspelare för 99 US cent per låt. Det är ännu inte känt när musiktjänsten blir tillgänglig utanför USA. Microsoft vänder sig till den stora grupp som ännu inte har börjat använda sig av Apples iTunes.

Det här är ett bra exempel på det fenomen som Dag König skriver om. Enligt BBC News förväntar man sig att mer än 10 miljoner digitala musikspelare kommer att säljas inom de närmaste tolv månaderna i världen. Vilken revolution sedan Sony för 25 år sedan presenterade sin Walkman! Nu kan vi med musikens hjälp välja att ta kontroll över vår sinnesstämning och få glädje och kraft när energin tryter - var vi än befinner oss. Något oundgängligt för många redan idag.

(Läst i alfakrull.se. I Dags blogg finns också andras kommentarer till hans tankar.)

2004-09-01

 

Svenskt mästerskap i mackor!

Nu vet vi hur dödligt farlig en MacDonaldskost är i sin extrema variant. Men också hur nyttig en lunchsmörgås är! Så låt dig inviteras till kulinariska upplevelser av det nyttiga och vackra slaget!

"Det lät spännande tyckte vi på Tasteline, och beslöt oss för att hälsa på kallskänkan Lisa Tran. I september är hon finalist när representanter från landets bagerier ska göra upp om landets godaste macka. Här bjuder hon Tastelines besökare på sina bästa frukostknep. Vill du ha en bra start på dagen?

Man kan också läsa nu på Tastelines hemsida om följande:

- Lär dig laga sushi
Vi träffade Toshiko som tog sushin till Sverige

- Bäst i Sverige på mat
Marcus Aujalay är Årets kock. Här är vinnarrecepten

- Lightomaten. Mindre fett, lika mycket smak

- Recepttoppen. Populära recept i sju kategorier

- Green light. Klassiska rätter i vegotappning

Ofta kan man ju behöva den där lilla puffen för att göra något riktigt gott, när man "tager vad man haver".

 

Vad är det hos IT-system som gör folk sjuka?

"Det har kommit flera rapporter på sista tiden om IT-system som gör användarna sjuka.

I Kyrkans tidning skriver man om Kbok, det nya kyrkobokföringssystemet, som har gjort användare så frustrerade så att de har fått söka läkare: "? Var 20 minut slås systemet av och så kommer meddelandet ?Kbok svarar inte?. Då kan det bero på att en kollega i en annan församling är inne i samma ärende och så hakar det upp sig. Och för varje ändring måste en ny blankett skrivas ut, men det är just där det kör fast." Det finns också farhågor om att vissa uppgifter har försvunnit för gott i systemet, vilket skulle bryta vår kyrkobokföringstradition sen flera hundra år."


Simon Winter, som tillsammans med Per Johansson publicerar Infontologybloggen, har ett brett, samhällskritiskt perspektiv på systemutveckling och de ställer frågan i rubriken ovan och ger ytterligare några problematiska exempel i länken. Problemet gäller naturligtvis för stora grupper yrkesverksamma, som är låsta genom arbetet till sina tangentbord och skärmar.

När det gäller seniorers användning av webben är nog risken stor att hemsidor som är tunga att ladda in eller svåra att förstå sig på och navigera i aldrig kommer att undersökas ens. Seniorer kllickar sig bara vidare - hur värdefullt innehållet än kanske är.

Om myndigheterna nu i vårt samhälle vill att nästan all offentlig information uteslutande skall vara tillgänglig på webben för alla grupper - inklusive för alla de seniorer som inte har vanan inne från arbetslivet att använda sig av datorer och webben - ställs det tuffare krav på webbutformningen och även på hårdvaran.

Inom SeniorNet Sweden har vi noterat att det pågår ett intressant utvecklingsarbete i USA, där utrustningen PCtvt snart skall testas i Indien - en billig och mycket kompetent surfutrustning.

Men många svenska seniorer vill inte vänta i flera år utan vill kunna köpa billig och lättanvänd utrustning redan idag. Vem tänker på denna stora användargrupp?



 

Fem heliga dagar för sikher



Nu idag kommer 4 miljoner sikher från hela världen till norra Indiens heliga stad Amritsar. Här firas 400-årsjubiliet av den dag som deras heliga skrift - Guru Granth Sahib - placerades i Det Gyllene Templet, som är lika heligt för sikherna som Mecka är för muslimer. Se på ett vackert bildspel från BBC News.







This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips