Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2004-10-30

 

Se upp för nytt virus - Bagle

Ett nytt, allvarligt virus sprider sig nu som en löpeld i Windowsvärlden enligt BBC News. Viruset sprids via adressboken i Outlook om man öppnar en bilaga, som har filnamnet "joke" (skämt) eller "price" (gåva).

E-postmeddelanden som i adressraden har något av följande: Re: Hello, Re: Hi, Re: Thank you!, Re: Thanks :) eller bara Re:, skall man akta sig för att öppna. När datorn smittats kopplas tyvärr antivirusprogrammen bort.




 

Sockerkaka med sjuss

Helgens stora nyhet verkar vara "kakmannen" som bjöd på avskedsskämt med ambulanstransport till sjukhuset. DNs nätupplaga har haft artikeln och uppföljare på bästa nyhetsplats.

Henrik Alexandersson kommenterar händelsen i sin "Blogg, texter och annat" med mycket humor. Här kommer texten i direkt citat, eftersom det inte går att länka direkt till inlägget.

"Ta en fetingkaka till.
2004-10-29 kl 20.00.

Man kan inte annat än dra på munnen åt dagens kafferep med knarkkaka på Bergianska Trädgården i Stockholm. En kille slutar och tar med sig hembakt kaka till avskedsfikat. I kakan finns det knark, förmodligen cannabis. Man kan lätt föreställa sig de första fnissiga och långsökta tecknen bland trädgårdsmästarna...

"Öhhhh... Varför heter det drivhus, när det står stilla..?"

"I Bergianskas filial utanför Stenungssund kan man få se en äkta Power Plant."

"Praktfikusen? Äh, han är på muggen. Muahahahahaha!"

"En sak jag alltid har undrat över. Varför gör det egentligen ont när knoppar brister?"

"Välkommen till Statens Växtvärk."


OK, man får naturligtvis inte droga intet ont anande människor. Men det hela är fortfarande rätt kul."

2004-10-23

 

Mer än 1 miljard bilder i Yahoo image!

Yahoo har nu utökat sin bildsökning Yahoo image! till att omfatta över 1 miljard bilder, meddelas på Yahoo! Search blog. Detta att jämföra med Googles 880 miljoner bilder.
Ca 50% utgörs av bilder från engelskspråkiga sidor. En allt större del av bilderna kommer från China, Japan, Korea. Detta skriver InternetBrus om i sin utmärkta blogg om söktjänster.

En sökning på Tahiti gav många små tumnagelbilder som kan förstoras upp och ge härliga Söderhavsupplevelser.

(Källa: InternetBrus)

2004-10-21

 

Balett i havsdjupen - Årets djurfotograf utsedd



Njut av detta undervattensfoto av två hajar som dansar runt ett stim sardiner utanför Syd-Afrikas östkust och kalasar på dem. Texasbon Doug Perrine vinner i år BBCs fototävling i grenen Vilda djur.

Vilket ljus i bilden, vilken rörelse! Den här fototävlingen, som nu har pågått i 21 år, har blivit en av världens mest ansedda fototävlingar. Från 50 länder kom det i år in 18.500 foton. Med åren har fotona blivit allt mer konstnärliga.

Fotografen D. Perrine vill med sin bild också förmedla det stora hot som människorna utgör mot hajarna. Varje år dödas en miljon hajar i världshaven. Eftersom hajar fortplantar sig långsamt riskerar de att dö ut mycket snabbt!

Det finns andra fantastiskt vackra undervattensfoton att njuta av, t ex bildspeletEn värld av månsken under vattnet.

(Bildkälla: BBC News)

2004-10-18

 

E för alla - alla för e!

Det var budskapet vid Networks Telecommässan nyligen med prominenta medverkande. E-tjänster för alla genom 24-timmarsmyndighetens kommande utbud - vilken fröjd! E-tjänster beslutades av politikerna redan år 2000. Men hur är det med kompetensen för alla att utnyttja e-tjänsterna?

SeniorNet Sweden kan lyssna på Dataföreningens ordförande Rolf Berndtson som i olika sammanhang pläderar för att vad som nu behövs är folkbildning, dvs kompetens att använda de datorsystem som förhoppningsvis kommer att byggas gemensamt av våra viktigaste myndigheter framöver.

Men vi är väldigt många seniorer som står utanför e-samhället! Det kostar mycket att gå på datautbildingar, det kostar att skaffa sig dator som man inte förstår sig på, det kostar att koppla upp sig mot nätet och att inte förstå hur man kan använda sig av Internet. Vem har då t ex glädje av Apotekens e-recept?

Inom SeniorNet Sweden vet vi vilken personlig tillfredsställelse det innebär att kunna använda Internet, att eposta till barnbarnen ute i världen, att kunna läsa lokala nyheter utan att behöva prenumerera på tidningen från hemorten och att "snacka" med nyvunna seniorvänner på nätet via chatt. SeniorNet Sweden har under sina sex år lyckats visa vilken glädje och vilka möjligheter det innebär att ha kunskap om hur man använder datorn och IT. Detta är budskapet som ligger bakom rubriken till artikeln!

"Vi måste göra gemensam sak. Och om alla medborgare blir inbjudna att delta, kommer medborgarna att bli motorn i utvecklingen. Då kan vi få full utväxling på de möjligheter som e-samhället öppnar!" Det budskapet förmedlar Rolf Berndtsson mycket kraftfullt.

2004-10-16

 

Vackra naturbilder

På en ungersk webbsida finns en samling med sagolikt vackra naturbilder av moln, skogar i höstfärger, stränder och vatten, berg och sprutande vulkaner, nationalparker, soluppgångar och solnedgångar och mycket annat.

Så när hösten nu är mörk och kulen, kan datorn ge oss fina naturupplevelser!

(Tips i InternetWorlds nyhetsbrev)

2004-10-13

 

Slå inte in öppna dörrar

Så skriver idag IT-minister Ulrica Messing i en debattartikel i ComputerSweden. Hon försvarar regeringens IT-politik efter ett angrepp från bredbandsbranschen. Och efter de gångna veckornas kritik mot att e-tjänsterna växer fram så långsamt.

...."Vi har lyckats bra med IT och telekominfrastrukturen i Sverige. Trots våra unika förutsättningar med glest befolkade områden och långa avstånd så har vi varit, och är fortfarande, ett av de ledande IT-länderna i världen. Siffror visar att ungefär vart tredje hushåll i Sverige kan få tillgång till bredband. Det ska vi vara stolta över men långt ifrån nöjda."....

...."Den svenska IT-politiken har medborgaren i fokus. Vi vill föra en politik som syftar till att förenkla vardagen för alla medborgare samtidigt som det ökar livskvalitén och bidrar till regional utveckling och tillväxt."....

...."så långt att vi också måste fokusera på andra frågor än infrastrukturen, till exempel på innehållet, nya tjänster och det självklara kravet på mobilitet"....


 

Rösta om årets bästa fotografi



Under året har BBCNews Online haft fototävlingar i olika ämnen. Nu är de 12 bästa bilderna kvar bland 30.000 inskickade. Var med och rösta på det foto som du tycker har de bästa kvaliteterna!

....Och vinnaren blev: Veronica Carter med Käbblande tärnor. Gratulerar till ett underbart foto!

(Fotograf: Veronica Carter Käbblande tärnor)




2004-10-12

 

Grattis SeniorSurf i Norge - 5 år!



Norska SeniorSurfen firar idag, 12 oktober 2004, 5-årsjubileum och har sin hemsida fylld med intressanta artiklar. De får bl a besök av en statssekreterare från Moderniserings-departementet vid invigningen av SeniorSurfen i Drammen.

Erfarenhetsutbyte har skett mellan SeniorNet Sweden och Seniornett Norge sedan starten. Men en stor skillnad mellan länderna är att Norge först nu i år bygger upp klubbar över hela landet . Artiklarna i norska surftidningen vittnar om en härlig entusiasm!

I Norge satsar man också på elektroniska tjänster för medborgarna - eBorger - och på hemsidan finns bland annat datakurser i ordbehandling, epost och internet för nybörjare med tester efteråt. eBorger riktar sig speciellt till seniorsurfare med sitt utbildningspaket som Seniorett i Norge kommer att använda i sina klubbar.

Lycka till önskar vi här i Sverige!


2004-10-11

 

Frukträtter från Äppelriket

En läcker hemsida med receptidéer för höstskörden

(Tips från INETMEDIA)

2004-10-10

 

Blev George Bush sufflerad under duellerna?



Fick George W Bush hjälp via trådlös radio av sina medhjälpare under de första duellerna med John Kerry? En debatt har uppstått om detta. På fotot, speciellt när han lutar sig framåt, kan man se något fyrkantigt under kavajen uppe vid höger skuldra. Sufflering via radiosändare förnekas från högre ort.

(Källa: BBC News Online)

 

Öppna forskardagar vid Stockholms universitet 14 - 16 oktober

Stockholms universitet arrangerar Forskardagar den 14-16 oktober i Aula Magna vid T-banan, Frescati. Det är unga forskare som presenterar det mest intressanta i sina avhandlingar. Alla har disputerat under det gångna läsåret.

Tre hela dagar bjuder Campus ute i Frescati på ett späckat programmed gratis föreläsningar och diskussioner inom vitt skilda ämnen!

Efter respektive föredrag finns de medverkande forskarna tillgängliga vid Forskarcaféer för en informell frågestund och fortsatt diskussion under ca 35 minuter. Då kan du passa på att ställa de frågor du inte hann under föredraget.

Njut i pauserna mellan presentationerna av arkitekt Ralph Erskines
vackra byggnader - Aula Magna och Universitetsbiblioteket bara någon minut ifrån varandra. Passa på att titta in i Akademibokhandeln, ät lunch tillsammans med studenterna i Lantis matsal och andas in campusatmosfären.

Forskardagarna har fri entré och är öppna för alla intresserade i mån av plats. Föredragen hålls i olika stora lokaler, varav de flesta är stora. I det fall att en mindre lokal blir full kommer föreläsningen att sändas till ett angränsande rum via videoöverföring, så att så många som möjligt kan ta del av föredragen.

Forskardagarna äger rum i Aula Magna på Frescatiområdet med plats för 1200 personer. Aula Magna nås via T-bana mot Mörby centrum, station Universitetet, alternativt buss 40, 70 eller 540, hållplats Universitetet Norra. Lättillgänglig besöksparkering finns vid Södra huset på Frescatiområdet.

Nära Aula Magna på campusområdet finns det 11 matserveringar som erbjuder allt från smörgås till mexikanska tortillas. Under lördagen den 16 oktober är utbudet mer begränsat, endast Café 3:an; Lewinskys och Picnic är öppet.

Förbered dig gärna genom en rundvandring här på nätet inom universitetets stora och vackra område vid Brunnsviken. Välkommen!



2004-10-09

 

Fotobildspel - 5000 dagar



















(Bildkälla.: Simhoppstävling 2003 | Foto: Shaun Botterill/Getty Images | BBC News Online)

2004-10-08

 

Nobelprisen

Nu finns det en helt ny hemsida som berättar om de nya nobelpristagarna och om tidigare års nobelpristagare.

Låt dig överraskas! Här finns spännande simuleringar, så att man bättre kan förstå de naturvetenskapliga genombrotten.

Om du är intresserad av litteratur bör du absolut besöka den här sidan.

På hemsidan finns också ljudupptagningar och mycket intressant att upptäcka. Texten på hemsidan är på engelska.

2004-10-07

 

En miljon fler webbställen per månad

Antalet nya webbplatser på nätet har ökat med en miljon per månad, under de senaste åren, enligt webbundersökarna Netcraft. Under de tio senaste åren har antalet webbställen ökat från 19 000 till fler än 55 miljoner i dagsläget.

(Källa: Computer Sweden)

 

Näthandeln ökar

Nu är det 42 procent av svenskarna som någon gång har handlat på nätet visar en rapport genomförd vid Centrum för Tjänsteforskning, Karlstads universitet. Mest köper vi resor, biobiljetter, filmer och elektronik.

Utvecklingen verkar gå mot att färre surfar enbart för nöjes skull. Till och med tidningsläsning på nätet har minskat något - idag gör 55% av de tillfrågade det. Numera använder vi nätet för att göra något målinriktat.

(Källa: Computer Sweden, 6/10 2004)

2004-10-06

 

Dåtidens kirurgiska metoder

Den mänskliga hjärnan är fantasisk - och viss kunskap fanns redan för årtusenden sedan om hur man kunde rädda människor med svåra skallskador, det informerar BBCNews om. Vad sägs om den här rubriken i en engelsk lokaltidning från Wharram i Yorkshire, England!



"Överlevde pubbråk eller överfall omkring år 1000 i England tack vare avancerad hjärnkirurgi!" Trepannering användes, dvs att såga upp ett fyrkantigt hål i skallbenet, 9 x 10 cm stort, för att ge utrymme för blodsutgjutningar, så att inte känslig hjärnvävnad förstördes av övertrycket i skallen.

Dagens kunniga arkeologiska forskare kan återskapa vår spännande och skrämmande forntidshistoria! I Yorkshire har man funnit skelettet av en man som sannolikt skadades allvarligt i ett slagsmål och som sedan räddades av en skicklig "hjärnkirurg". Mannen överlevde operationen, skallbenet växte ihop och skelettet kan nu berätta för oss om dåtidens medicinska kunnade hos kringvandrande självlärda. Artikeln är på engelska!


2004-10-04

 

Sverige halkar efter som IT-nation

Computer Sweden har idag två artiklar som återigen uppmärksammar oss på att det försprång som IT-nation, som Sverige hade för några år sedan, nu har förlorats.
 
...."Stockholms Handelskammare går nu ut med ett krav på att regeringen ska komma med tydliga tidsplaner och mätbara mål för hur Sverige ska återta en ledande position inom e-förvaltning.

Handelskammaren hänvisar till två olika undersökningar där den från SAP kommer fram till att Sverige halkat ner från plats två till åtta, medan Brown University anser att Sverige inte ens kvalar in på topp-30-listan.
I ett uttalande säger Stockholms Handelskammares vd Peter Egardt att regerings försäkringar om att Sverige är världsledande ekar allt tommare. Han anser att regeringen har förskingrat vad som var en ledande position på ett område som har stor betydelse både på offentlig sektor och svenskt näringsliv."....


Sedan i våras har IT-strategigruppens fyra arbetsgrupper diskuterat prioriterade frågor. Syftet är att få fram förslag till regeringens IT-proposition, som ska läggas fram i mars 2005. Men uppfattningarna om vad grupperna skall åstadkomma är delade.

".....Många CS pratat med i arbetsgrupperna har samma uppfattning. De ser sin roll som att diskutera visioner, men det är sedan strategigruppens och departementens roll att ta fram mer konkreta förslag till IT-propositionen.

Kritik har under det senaste året lyfts fram för att arbetet går för långsamt. Förra veckan meddelades att strategigruppens ordförande, Christer Sturmark, avgick för att satsa på egen affärsverksamhet. Nu leder IT-minister Ulrica Messing själv gruppen"....


Bo Dahlbom, Svenska IT-institutet, som själv sitter i IT-strategiska gruppen, skriver i den populärvetenskapliga artikeln "Vem vågar ändra på Sverige" om en rimlig förklaring till varför utvecklingen mot samordnade e-tjänster tar så lång tid i Sverige.

"....Svensk offentlig sektor är decentraliserad och består av jämförelsevis självständiga myndigheter. Vi gillar inte att ministrarna, eller någon annan heller, lägger sig i den löpande verksamheten. Detta möjliggör småskalighet inom ramen för en stor offentlig sektor och borgar för flexibilitet, korta beslutsvägar och bättre medborgarkontakt. Men denna självständighet gör det också svårt att genomföra mer omfattande, genomgripande förändringar. När Statskontoret år 2000 först beskriver framtidens 24-timmarsmyndighet, har man inga möjligheter att kommendera fram den samordning som måste till för en sådan reform"....

...."Men vi kan också våga erkänna att vad som skall till är inget mindre än en revolution. Utan att i grunden överge våra gamla idéer om självständiga myndigheter och en decentraliserad offentlig sektor, borde vi inse att mer radikala förändringar också kräver radikala ingrepp. Men vem vågar idag ta ansvar för sådana ingrepp? Vem vågar ändra på Sverige?"



 

Vem minns inte Brigitte Bardot?






Brigitte Bardot fyller 70 år på tisdag. Se ett fotobildspel från hennes karriär.

(Bildkälla: BBC News - A Life in Pictures)

2004-10-03

 

Gratis fördjupningskurser för hemsidesvävaren

w3Schools.com har massor med intressanta möjligheter för dig som bygger hemsida och vill lära dig mer. Det sker på webben och utan kostnad, språket är engelska. Här kan man se en översikt av vad de erbjuder och pröva på något som intresserar och se om det ger mersmak.

De har t ex mycket pedagogiska exempel där man kan simulera vad CSS - Cascading Style Sheets - innebär i olika tester som man gör själv och direkt kan se resultatet av. Mycket klargörande! Och man kan kopiera koden till de utformningar som man tycker om.

Tips för den som vill bygga på sina grundkunskaper om hemsidestillverkning. Här finns bra förklaringar, många exempel, referenser till fördjupning, kunskapstest i slutet av kursen och mycket annat.

(Källa: InternetWorlds nyhetsbrev vecka 40)

2004-10-02

 

Se upp för svindlarna som fiskar efter dina pengar!

Computer Sweden har haft ett antal artiklar under året om det nya svindlarfenomenet phishing - (fishing, att "fiska efter" information). Fenomenet sprids nu som en löpeld över internet. Med skickligt förfalskad e-post och fejkade webbsidor är det lätt att bli lurad på pengar. Avsändarna använder kända varumärken som Visa, Ebay och Microsoft.

Så här kan du bli lurad:

...."Trovärdigt och övertygande. Tricket är att skapa ett e-postmeddelande som ser ut att komma från exempelvis Blocket. I mejlet finns en inbäddad länk som leder till vad som verkar vara en trovärdig hemsida, men i själva verket leder den till en dold illegal sajt. Väl där möts man av en sida - som är snygg och övertygande - där man ska lämna ifrån sig uppgifter. Oftast får skaparna av de falska sidorna teknisk hjälp från kriminella gäng från Ryssland".....

...."Vad ska man göra för att inte drabbas av phishing?
- Man ska vara mycket sparsam med att lämna ifrån sig uppgifter. Vad jag vet finns det i stort sett inget företag som begär lösenord eller information via telefon eller e-post, säger Michael Westlund, säkerhetsexpert på Omegapoint"....


En glädjande nyhet rapporterar BBCNews Online om idag för att minska riskerna med phishing. Fem stora företag som hanterar mycket e-post - Yahoo, Hotmail, Earthlink, Comcast och AOL - har gått samman om att från och med oktober avkräva företag som sänder ut mycket epost att följa vissa tekniska standarder. På så vis kan epostavsändarna identifieras genom autenticering.

Epost från banker, köpsajter m fl som använder den tekniska standarden sänds vidare. Allt övrigt kan man anta är spam och det stoppas. Helt fria från spam kommer vi antagligen inte att bli, men det här skulle kunna minska mängden spam framöver och försvåra för svindlarna på nätet.


2004-10-01

 

Hösten bästa tiden för fotografering



INETMEDIA.nu tipsar i sitt senaste nyhetsbrev om många intressanta ställen att besöka på webben under helgen, om vädret nu inte inbjuder till svampplockning eller andra naturupplevelser.

De har t ex en länk till en artikel om höstfotografering, skriven av experter vid New York Institute of Photography (på engelska).

Jag rekommenderar varmt deras hemsida och elektroniska nyhetsbrev som man kan få gratis - INETMEDIA - Elektroniskt nyhetsbrev om Internet, IT och Media. De har en bred omvärldsbevakning och mycket intressant att bjuda på varje vecka (mycket är på engelska).


 

Utöva din makt som konsument

Cint är en konsumentrörelse på nätet där medlemmarna delar med sig av kunskaper och åsikter om mobiltelefoner, abonnemang, datorer, affärer, banker, varor, resmål och annat konsumentrelaterat.

Du kan använda informationen som finns på deras hemsida även utan att vara inloggad medlem. Men du kan också bli medlem och svara på enkäter om vad du tycker om olika varor/tjänster. Genom Cint kan du på ett enkelt sätt utöva din makt som konsument.

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips