Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2005-04-29

 

Vadslagningen om Opera

Chefen för framgångsrika norska webbläsaren Opera förlorade en vadslagning när det visade sig att fler än 1 miljon program laddades ner under de första 100 timmarna. Vadet? Att simma över Atlanten. Norska Teknoisme skildrar det fortsatta äventyret:

"Her i Teknoisme kan vi ikke gjøre annet enn å gratulere Opera med et av de mest kreative PR-stuntene på lenge. Humoristisk og effektivt, bare synet av Jon von Tetzchner i våtdrakt er verdt hele opplevelsen alene."

2005-04-25

 

Hur lättillgängliga är webbsidor?

Vår utmärkta finlandssvenska seniorgrannblogg Nätverket Seniorhuset påtalar problemen med webbsidor som är gjorda av teknikfrälsta med maximal användning av alla teknikens möjligheter. Det kalejdoskopiska gyttret kan vara svårt att orientera sig i för många seniorer.

...."Tillgänglighet på webben handlar om att ge flesta möjliga människor i flesta möjliga situationer, och med flesta möjliga webbläsare, tillgång till innehållet på webbplatsen. En tillgänglig webbplats tar hänsyn till sådana användare som till exempel
1. har nedsatt syn och behöver förstora texten och förbättra kontrasten
2. har begränsade kunskaper och behöver lättläst text med förenklat innehåll
3. har svårigheter med urskiljningen vilket ställer större krav på genomtänkt substans och layout
4. använder äldre versioner av en webbläsare
5. har långsam Internetuppkoppling (modem)....."


24timmarsbloggen berättade nyligen att flera länstyrelser nu har lagt ut sina nya hemsidor. De har valt en enhetlig utformning. Enligt kommentarer på 24timmarsbloggen finns det tyvärr vissa ofullkomligheter. Men på varje länsstyrelses hemsida kan man se att de alla har följande tre knappar - Anpassa sidan | Kontakta oss | Lättläst - som innehåller anpassningar för ökad användbarhet.

Det innebär att man kan anpassa textstorlek, menystorlek, radavstånd, teckensnitt och kontrast och själv också välja en storlek på rubriken som blir lättläst. Man kan också få informationen på mer lättläst svenska.

Det är glädjande att se att Vägledningen 24-timmarswebben 2.0, som syftar till att ge stöd vid utveckling av offentliga webbplatser, nu börjar att få genomslag!

 

Digital-TV på många olika sätt

Computer Sweden har idag ett temainslag med många klargörande artiklar om digital-tv. Man kan köpa hela dagens nummer på nätet som pdf-fil för 15 kronor.

Det analoga TV-nätet skall ersättas med digitalt nät nu snart. Vilka är då alternativen för oss TV-tittare? Det här är de fyra huvudalternativen.

A. Använda den gamla TVn och köpa till en box för marksänd digital-TV. Idag kostar boxarna ca 1000 SEK (en box krävs till varje TV). Priserna kommer antagligen att sjunka något genom konkurrensen. Boxer har idag 410.000 abonnenter.

B. Kabel TV, där man kan få triple play - TV, telefoni och bredband - och själv bestämma omfattningen på digital-tv-tjänsten - small, medium och large. Mediumpaketet hos Com Hem ligger på 149 kronor per månad. Man får ett stort kanalutbud. 170.000 abonnerar på Com Hems tjänst idag.

C. Bredbands-TV, där många företag står bakom tekniken och delar på utvecklingskostnaderna, t ex Telia och Bredbandsbolaget. Tjänsterna, som också stadsnäten erbjuder, kommer att innehålla a) triple play, b) video-on-demand, c) 24-timmarsmyndighetens tjänster, d) interaktiva tjänster.

D. Satellit-TV, där kanalutbudet i princip är oändligt. Detta är ett alternativ om man inte har bredbandstäckning på orten. De som redan har satellit-TV behöver inte göra någonting i samband med övergången till digitalt nät.

För vissa blir valet lätt, för andra är det mycket att ta reda på innan man slutgiltigt kan ta ställning. Vi lär få läsa mycket mer om de olika alternativen framöver.

Källor: Här sker konkurrens på lika villkor, Triple play ett trumfkort

2005-04-24

 

Baader-Meinhofdramat i Stockholm 1975

BBC News uppmärksammar att det idag är precis 30 år sedan Baader-Meinhof-gruppen tog gisslan i tyska ambassaden, två tyska attachéer sköts ihjäl och ambassadbyggnaden stod i lågor.

Baader-Meinhof-gruppen dömdes till långa fängelsestraff i Tyskland och samtliga i ledningen för terroristgruppen tog sina liv i fängelset.

BBC News skriver också att Ulrike Meinhof ett tiotal år tidigare genomgått en hjärntumöroperation. En obduktion av hennes hjärna antyder att detta kan vara en delförklaring till att en ung journalist i karriären blev en kallblodig terrorist.

På webben finns också en engelskspråkig video på en minut från ambassaddramat 1975.

 

Förhistoriska hällristningar

En ny engelsk webbplats har nyligen öppnats med mer än 6 000 bilder på förhistoriska geometriska figurer inhuggna i klippor. De flesta ristningarna är mellan 3500 och 6000 år gamla och har upptäckts i Storbritannien. De kallas för Rock Art och skildrar inte människor och djur som på de flesta andra håll i världen - utan är stiliserad geometrisk konst.

Det finns en bra introducerande video på ca 5 minuter som förklarar fynden (på engelska). Det finns också massor med panaramafoton i det interaktiva avsnittet - men de ställer stora krav på datorns internminne.

Riksantikvarieämbetets Webbkarta har en mängd med länkar till vårt svenska kulturarv, som vi kan se på nätet, t ex Runskolan.

Källa: Forsknings- och Framtid


2005-04-23

 

Bildbehandling av gamla foton

SeniorNets Kungsholmsklubb har nyligen avslutat en kurs i bildbehandling och vi kan alla ta del av gruppens arbete. De har bearbetat gamla foton och sammanställt dem i en videofilm med musik som kan laddas ner till den egna datorn och ses med Windows Media Player. Klicka på länken "klicka här - det är c:a 6 mb att ladda ner" under Bildspel från kurs på Kungsholmsklubbens webbsida.

Njut av de vackra gamla fotona och den varsamma behandling som de fått när de har överförts till datorn och retuscherats. Kanske väcker det lusten att göra något av egna värdefulla foton i de gamla fotoalbumen från farfars och mormors tid!

 

Det är Bokens dag idag!

Världsbokdagen firas överallt idag sedan 10 år tillbaka. Dagen kom till efter beslut från FN-organet UNSECO att utse den 23 april till bokens och upphovsrättens dag.

På de flesta bibliotek anordnas evenemang med författare och mycket annat som lockar. Karlskrona slår på stort med en tolv timmars maratonpoesiuppläsning.

DN berättar om "bokens och rosornas dag", helgdagen Diada de Sant Jordi som är en folkfest i Barcelona och i hela Katalonien sedan början av 1900-talet. Mannen ger sin kvinna en ros och får i gengäld en omsorgsfullt vald bok. Detta är en tradition som växt fram ur folkddjupet som en protest mot Francoregimens förtryck av regionerna, menar många.

Undersök vad ditt eget bibliotek eller bokhandel har arrangerat - och njut av en god bok ikväll! Du kan också söka med ordet "världsbokdagen" i Google och lägga till din egen stad/ort i sökuttrycket.

 

Så tränar du minnet

"Per Hilding, 71 år, glömmer aldrig mer sin bankomatkod. Med en speciell teknik har han skaffat sig ett sifferminne som många yngre skulle avundas honom. Ny svensk forskning visar att minnesträning är räddningen för glömska personer i alla åldrar." Läs hela artikeln i Dagens Nyheter.

2005-04-22

 

Dagens tio bästa digitala kameror

Amerikanska PC World har en alldeles ny testning av de tio bästa digitalkamerorna. Storleken på megapixel i kamerorna varierar mellan 3,2 och 6,2. Den viktiga optiska zoomen varierar också kraftigt mellan kamerorna - mellan 3 och hela 8,3. Prisnivåerna håller sig mellan 200 och 450 USD.

Vilken kamera rankades då som etta? Jo, Nikon Coolpix 4800!
- 4,0 megapixel
- 8,3x optisk zoom
- 13,5 MB minne plus plats för ett sd-kort
- 640 x 480 video med ljud
- ca 400 USD

Alla data finns här. Fullständig testrapport finns också för alla intresserade. Kodak, HP, Canon, Casio, Olympus och Sony finns också med på PC Worlds lista - i nu nämnd ordningsföljd.

Tips: Computer Sweden

 

Indiskt mode kommer starkt

Nu pågår Indiens höst- och vintermodevisning 2005 Fashion Week. BBC News har ett bildspel därifrån. Inköpare från hela världen deltar. En explosion av färg och form som vi kanske får se mer av här hemma senare i år.

Bildkälla: En av Indiens ledande modeskapare, Ritu Kumar






2005-04-21

 

Bildtelefon hjälper äldre anhörigvårdare

Andelen äldre människor ökar och allt fler vårdas i hemmet av anhöriga. Det innebär att man måste utveckla nya former av omsorg. Högskolan i Borås har tillsammans med primärvården utvecklat en internetbaserad tjänst som gör det möjligt för både anhöriga och äldre att få stöd och råd via bildtelefon, Actionprojektet.

Kunskapskanalen Vetenskapslandet sände nyligen en drygt 5 minuter lång video om hur IT kan tas i bruk i morgondagens anhörigvård.

Programmet kan ses med Real Player eller välj olika uppkopplingshastigheter med Windows Media Player.

2005-04-20

 

Historiska vingslag

I förra veckan kunde forskare från Oxford University tack vare ny multispektral infraröd fototeknik som utvecklats inom rymdforskningen hitta tillbaka till vår kulturs vagga. Papyrusskrifter av bl a Sofokles (495-405 före Kr.) och Euripides och andra verksamma under den grekiska guldåldern har hittats på en sophög i Egypten, men de har varit omöjliga att tyda, maskstungna, trasiga, och svåra att pussla samman tidigare.

Texterna, det finns många boxar, kan belysa liv och leverne under denna guldålder i vår kulturs vagga. Kulturforskarna har ett fantastiskt material att tränga in i och lära om en tid som vi inte vet så mycket om.

Tips: What´s in Rebecca´s pocket? Källa: The Independent Online Edition (på engelska)

 

Snabbare för modemkunder hos Tele2

Alla vill surfa snabbare, men alla har inte råd med bredband. Därför lanserar Tele2 tjänsten Turbo som fyrdubblar den upplevda hastigheten med vanliga modem. Den upplevda hastigheten med ett modem ökar till 224 Kbit/s. Detta för endast 19 kr extra per månad.

Tele2 Turbo består av en mjukvara som installeras på användarens dator. Det finns för både Pc och Mac. Programmet komprimerar text och bilder, vilket gör att det går snabbare att surfa. Nedladdning av program och musikfiler snabbas däremot inte upp. Mjukvaran kan laddas ner från denna länk på Tele2s hemsida.

"Det bästa sättet är att gratis testa tjänsten själv under en månad, säger Anders Steen hos Tele2." Tjänsten har funnits hos tyska Tele2 sedan i november 2004.

Tips: Computer Sweden

 

Befolkningsutvecklingen framöver

Titta på den här intressanta visualiseringen från SCB över förändringen av den svenska befolkningen under 200 år!

Först var det en pyramid med få gamla. Redan nu och framöver blir det en rektangel nästan. Antalet äldre ökar markant. Och formen på mans- och kvinnosidan börjar bli förvånansvärt lika. Det finns text att läsa i pratbubblorna i högra delen av figuren. Man kan stoppa videon då och då för att läsa den här informationen.

Mer om befolkningsstatistik, barn- och familjestatisk, hälso- och sjukvård och mycket annat kan man titta närmare på hos SCB.

Tips: Forskning & Framstegs webblogg

2005-04-18

 

Designportalen

Designportalen ställer ut smycken, design och konsthantverk av designers och konstnärer från hela Sverige på webben.

Här finns vacker glaskonst, bildkonst, litografier, smycken och mycket annat som man kan titta på och även kan köpa på webben.

Bildkälla: Nefertiti - Halsband i Rysk Design av Veronica Jonsson

"Rysk design som minner om Egypten. Har ett härligt fall mot kroppen och får en att känna sig som en drottning. Underbart och kroppsnära fall enligt Rysk design. Här har jag använt seeds i storlekarna 11/0 och 8/0."

 

Mårbacka

Mårbacka är vackert att besöka under sommarhalvåret. I år visas utställningen Selma Lagerlöfs trädgård i Mårbackas lada. Och så kan man naturligtvis också besöka den vackra trädgården.

"Selma Lagerlöf hade ett stort trädgårdsintresse. Hon lät med hjälp av trädgårdsmästare Ruth Brandberg anlägga en trädgård med vackra prydnadsväxter, häckar, fruktträd, grönsaks- och blomsterodlingar.

I den nutida trädgården har vi försökt att återskapa den trädgård som
Selma Lagerlöf en gång anlade."


Det finns också ett tiotal av Selma Lagerslöfs böcker gratis på nätet genom Projekt Runeberg.

 

Upplagd för skämt?

Då finns här en webbsida med mycket roligt, dels i Flashformat, dels som PowerPointbildspel (filen laddas ner till datorn och ses därifrån).

Esplanaden har samlat på skämtfilmer - George Bush som gör morgongymnastik till musik (han skulle kvala in med sitt hopp till Stina Dabrowskis intervjuprogram), eller samme George som rockar på disco, Sådan hund, sådan husse/matte (måste bara ses), Windowsfel (får man skämta med Bill Gates?) och varför inte Geniala uppfinningar. Några tips, det finns mycket annat också. Mycket nöje!

 

Skapa livsförändring med tekniska hjälpmedel

Kan IT-forskning avhjälpa stress, depressioner och ensamhet?
Det ska den nystartade forskningsverksamheten Q-life - Quality of
life - från Interactive Instititue i Umeå undersöka.

"Q-Life utforskar nya sätt att utveckla och designa informationsteknologi, moderna medier och digital teknik för att förbättra livskvalitén för en bred massa av slutanvändare. Forskningsresultaten kommer att bli användbara både i människors vardagsliv och inom sjukvården."...

"Verksamheten i Q-Life bedrivs i nära samarbete med lokala aktörer och med flera partners, exempelvis organisationer som tillvaratar behoven hos specifika grupper som äldre, mentalt handikappade och andra."


Q-Life presenterar sig på sin hemsida och när man läser länkarna får man en bättre uppfattning om vad de kommer att vilja göra i Q-life program som är en fortsättning av forskningsprogrammet Tools.

Det händer mycket annat spännande uppe vid Umeå Universitet, t ex HUMlab som är ett samarbete mellan humanister, kulturvetare och informationsteknologer. De har en mycket vacker och aktiv blogg där de informerar om sina projekt och delar med sig av seminarier med gästforskare (på engelska).

2005-04-14

 

Läsvärda seniorsajter på svenska!

"Motivation och inlärning" låter kanske inte helfascinerande att läsa om - men titta ändå in på Nätverket Seniorhuset som är SeniorNet Swedens motsvarighet i Finland med en verklig eldsjäl, Sven Nyberg.

Här finns otroligt mycket spännande att läsa i Svens blogg - Nätverket Seniorhuset - om sådant som berör seniorers IT-användning. Man kan fastna i timtal i alla länkar som Sven erbjuder seniorer som vill lära sig mer om IT.

Sven har under årens lopp lagt ut otroligt mycket material som är värdefullt för oss seniorer - dessutom är det på svenska. Se t ex hans översikt av sökmöjligheter på webben.

Han vill gärna vara litet anonym - Svens Lucka - gillar han bättre än sitt eget namn. Men han finns på många ställen på nätet. Och han är läsvärd i allra högsta grad!

Norska Seniornett har också många artiklar som kan vara intressanta för oss seniorer i Sverige.

 

Ny Kulturportal

Kulturnät Sverige lades ner i slutet av förra året men ersätts nu av en ny kulturportal som startats med privata initiativ - Kultur1.se.

Här kommer att finnas kulturella länkar, nyheter och kulturnätverk under rubriker som Arkitektur - Bibliotek och arkiv - Dans - Design - Film och foto - Historia - Konst - Konsthantverk - Litteratur och språk - Massmedier - Museer - Musik - Nätverk - Teater.

Under Länkspaning kan man se de mest besökta webbplatserna och de senaste sökorden.

Du kan anmäla egna kulturaktivititeter! Kolla in vad som händer i den här nya kulturportalen som är under uppbyggnad!

 

Mobilen hjälper HIV-sjuka

Sydafrika brottas med HIV/Aids - ett land som länge förnekat omfattningen och allvaret i sjukdomen. Patienterna behöver dagligen ta ett stort antal tabletter för att hålla sjukdomen i schack. Och det är svårt att hålla koll på medicineringen för många, trots att den är livsnödvändig.

Nu har projektet Cell Life börjat använda sig av mobiltelefonen. Frivilliga stödarbetare besöker HIV-sjuka dagligen, frågar om de har tagit sin medicin och hur de mår och knappar in svaren på mobilen.

Resultaten sänds direkt till en sambandscentral hos Cell Life Project, där läkarna kan sammanställa hälsoläget, se vilka patienter som t ex behöver läkarbesök och extra uppmärksamhet.

Ett bra exempel på hur den billiga mobiltelefonen kan användas för mycket angelägna syften.

Källa: BBC News

2005-04-13

 

Rekordgenerationen alias Köttberget

"Rekordgenerationen är på marsch. Mot en ny tid och ett nytt liv. De är annorlunda. De är många. De är krävande och vana att få som de vill. De är våra nya tonåringar med gott om tid och bara sig själva att tänka på. Och de ser fram emot ett liv i full frihet."

Fyra manliga forskare vid Kairos Future har skrivit en framtidsbok nyligen, som handlar om den köpstarka och välutbildade generationen som snart går i pension - och som troligtvis kommer att ställa nya krav på sin tid som seniorer.

Man kan läsa innehållsförteckningen och första kapitlet på nätet. Det ger mersmak. Boken som kom ut nyligen kan köpas på nätet.

Som kvinna kan jag tycka att det är tråkigt att författargruppen är helt manlig. Även med de bästa intentioner, är det svårt att också lyfta in kvinnliga perspektiv på sådana här viktiga framtidsscenarion.

Tips: bisonblog

 

Hjälp finns att få med datorproblem

Jag läser nu i DN något som kanske kan vara intressant för seniorer.

Dagens Nyheter har en artikel om en ny internettjänst - dinagrannar.se. DinaGrannar - Sök hemnära tjänster.

"I grunden är idén enkel. Den som till exempel vill ha hjälp med att få gräsmattan klippt går in på sajten och får en lista på lämpliga personer och företag sorterade efter hur nära de finns och dessutom på en karta. Motsvarande gäller för den som har tjänster att erbjuda.
- Vi tror att närheten också ger trygghet. Det är lätt att ta referenser och man kanske har gemensamma bekanta, säger Göran Gustafsson.

För privatpersoner är tjänsten gratis. Företag betalar en annonsavgift....

Idén har prövats i Uppsala, och nu tar man steget till Stockholm och till södra Sverige."


Här finns möjlighet att finna t exhjälp med datorn både av företag och av privatpersoner. Inte mindre än 26 privatpersoner erbjuder kvalificerad hjälp med datorn och internet i Stockholmstrakten. Både unga och äldre.

Källa: Dagens Nyheter

2005-04-12

 

Testa din datorsäkerhet hos PTS

En ny webbtjänst lanserades i dag av Post- och Telestyrelsen (PTS). Konsumenter som är anslutna till internet från hemmet får genom tjänsten reda på om deras datorer är öppna för intrång när de surfar.

Genom att gå in på en webbsida kan konsumenten göra testet på sin dator och efter bara några minuter visar testet grönt, rött eller orange ljus beroende på om några brister upptäckts.

Om testet hittar svagheter i säkerheten får konsumenten detaljerad information om vilka svagheterna är.

Saxat från PTSs hemsida: " Detta test visar om datorn är öppen för intrång och letar efter svagheter i säkerheten på din dator. Det rekommenderade sättet att skydda sig mot intrång är att använda en brandvägg. Testet visar dock inte om du har ett antivirusprogram eller om du har uppdaterat ditt operativsystem och din webbläsare. Detta är naturligtvis också viktigt för datorsäkerheten."

Rita, PTS webbassistsent, svarar också på frågor om phishing, om att ladda ner från nätet, om att ansluta trådlöst, om att chatta och hon ger också andra goda råd.

Väl värt ett besök!

Källa: Computer Sweden

2005-04-09

 

Vackra moln och himlar

Jag tycker om att fotografera moln, soluppgångar och solnedgångar. Nu tipsar InternetWorld om en förening som ägnar sig åt att uppskatta vackra molnformationer - The Cloud Appreciation Society.Klicka på bilderna så blir de större. Här finns mycket vackert att låta ögat dröja vid!

 

Offentliga Sverige tävlar om Guldlänken

"För andra året i rad kan vi se att just samverkan är ett viktigt incitament för att utveckla e-tjänster inom myndigheter, kommuner och landsting, säger Anna Kelly, projektledare för Guldlänken. Drygt hälften av de bidrag som kommit in har anmälts som samverkansprojekt."

Totalt har Guldlänken fått in 28 bidrag från hela Sverige. Priset för Bästa e-tjänst och Bästa samverkan delas ut i samband med konferensen Offentliga rummet i Linköping den 8 juni. Vinnarna och de som får eventuella hedersomnämnanden direktkvalificeras som finalister i tävlingen Stockholm Challenge.

Vad anses då vara en bra e-tjänst? Ja, det får man kanske en bild av genom att titta på några av de hemsidor som nominerats.

2005-04-08

 

Kritik mot IT-politiken - ny bok på nätet!

Åtta år efter succén med net.wars kommer den nya boken 404 - Utflykter i glömskans landskap. Dagens politiker har abdikerat från rollen som goda samhällsbyggare, hävdar it-debattörerna Lars Ilshammar och Ola Larsmo. Det skriver Ny Teknik om idag.

"Under hösten och vintern kommer vi att på denna webbplats presentera olika kapitel i en bok vi valt att kalla "404". Våren 2005 beräknar vi att boken skall var klar och tänker då också publicera en pappers- (eller "codex") utgåva. Fram tills att vi drar streck och printar ut är vi öppna för kritik och förslag. Till höger kommer kapitlen att läggas ut som klickbara länkar. Fler följer inom kort." Detta skriver författarna.

Kapitelrubrikerna är suggestiva. It-politiken drunknar i slagorden skola, vård och omsorg, konstaterar Lars Ilshammar. Revolutionen som kom av sig.

Boktiteln 404 syftar på det felmeddelande som uppstår när en webbsida inte kan hittas; "cannot be found". Och med boken vill Ilshammar och Larsmo hålla liv i debatten om bristen på svensk it-politik. Läs kapitlen på nätet!


Jag har just läst slutrapporten från IT-politiska strategigruppens arbetsgrupper 2004.

Och då undrar jag - blev det inte mer? Arbetsgruppen för en stärkt IT- och telekomsektor tar t ex upp som sin femte vision och mål följande:

"Digitala klyftor blir digitala broar

Den digitala klyftan är försvinnande liten. De grupper som tidigare inte använt IT och Internet har äntligen fått tillgång till kunskapssamhällets alla tjänster och samtidigt insett vikten och glädjen i att kunna tillägna sig ny teknologi."


Den nationella statistiken visar något helt annat, nämligen att behovet av grundläggande IT-kunskaper bland äldre är skriande stort, om de skall få del av de e-tjänster som planeras.

Jag hoppas att arbetsgruppens formulering "Ett e-samhälle för alla - stimulans för att ta sig till nästa kunskapsnivå när det gäller IT-kompetens" inte innebär att politikerna glömmer att det finns en mycket stor grupp seniorer som idag varken har datorer eller IT-kunskaper för att använda offentliga datorer, när de behöver utnyttja samhällets e-tjänster.

 

Påvens begravning

BBC News sänder från den tre timmar långa påvebegravningen. Klicka på VIDEO-knappen under nyhetstexten. Jordfästningen på italienska översätts av en engelsk simultantolk.

2005-04-07

 

Nu kommer de billiga datorerna

Computer Sweden skriver att man kan köpa en Linuxbaserad dator för 2 490 kronor exkl moms med ordbehandling, kalkyl, bildredigering, e-post och internetuppkoppling. Priset gäller fram till slutet på mars.

Datorerna är Linuxbaserade men utan problem kan man köra Windows-program. Det som då krävs är programmet Crossover Office som kostar 350 kronor och gör det möjligt att använda drygt 1 200 Windowsprogram, även MS Office på Linuxburkarna.

För SeniorNetklubbar som vill förnya sin datorutrustning är kanske introduktionserbjudandet med ett paket om fem datorer samt en server på tillsammans 12 900 kronor intressant.

Uppdatering 7 april 2005: Computer Sweden har mer att berätta om de här billiga Linuxdatorerna.

 

Teknologins triumf

Sedan 1948 har BBC instiftat en årlig föreläsningsserie, Reith Lectures, och bjuder in framstående forskare och tänkare. Årets serie, som just har startat, handlar om teknologins betydelse. Lord Alec Broers, Royal Academy of Engineering, UK, diskuterar hur teknologiska landvinningar skapar och påverkar livet på jorden. Man kan lyssna på hans föreläsningar eller man kan läsa dem i fulltext.

Man kan också lyssna på ett antal föreläsningar sedan tidigare. Mest spännande är kanske att lyssna på den första Reithföreläsningen som hölls av Bertrand Russell 1948 och den handlade om Social sammanhållning och människans natur.


Ämnet 2001 var The End of Age - fem föreläsningar från forskningsfronten om val som man ställs inför i en "grånande värld" - Brave Old World, Thread of Life, Sex and Death, Making Choices, New Directions.

En guldgruva!

2005-04-06

 

Minska de digitala klyftorna

Man undrar vad som händer med alla goda utredningsförslag som presenteras! Hur följs de upp? Vad omsätts i praktiken av förslagen? För ett år sedan presenterades Förslag till strategi för att minska de digitala klyftorna av Arbetsgruppen för IT och demokrati, Ju2002:E.

Jag ser nu att Länsbiblioteket i Östergötland skrev en informativ hemsida och markerade med gult vad som gäller för biblioteken, inte minst med avseende på äldre. Har något genomförts under det gångna året? Inte så vitt jag känner till vad gäller förslaget "Stöd bör utgå till expansion av ideella utbildande evenemang av typ SeniorNet Swedens s.k. SeniorSurfdagar." Behovet är fortfarande stort.

Långsamt mala kvarnarna, medan IT-utvecklingen ilar på.

2005-04-05

 

England tar krafttag mot digitala klyftor

England satsar stort på internettjänster och utbildning för att använda internet. Nu har de lanserat ett 7-punktsprogram för att ta krafttag och förebygga digitala klyftor meddelar BBC News. Huvudsatsningen sker gentemot den yngre generationen, så att alla, oberoende av ekonomi, skall ha kompetensen att delta i det internetbaserade samhället.

Skolelever skall ha möjlighet att billigt kunna hyra dator och alla får också serverutrymme att lägga upp sina filer på. Satsningen innebär också att både skola och myndigheter uppmanas att satsa på genomarbetat innehåll på webbplatserna.

Även äldre uppmärksammas. Här vill man skapa IT-centra där man kan lära sig att använda datorn och få tillgång till webben. Något som huvudsakligen sker på ideell väg i Sverige genom t ex SeniorNet Swedens och pensionärsorganisationernas verksamhet.

Den engelska satsningen innehåller mycket pengar, men England ligger också efter de skandinaviska länderna när det gäller internetutbyggnaden - men landet är snabbt på väg att komma ifatt.

Bildkälla: Newsimages BBC News

 

Stor oenighet om e-id

Att säkert kunna använda tjänster på internet är en förutsättning för att 24-timmarsmyndigheten skall kunna få genomslag. Computer Sweden hade den 4 april tre artiklar som visar på svårigheterna att komma överens om en standard. En säker e-identitet har blivit en av stötestenarna.

24timmarsbloggen sammanfattar de tre artiklarna och beskriver nuläget.

Artiklar som kräver lösenord hos CS.

2005-04-04

 

Användbart och/eller snyggt?

Apple presenterar den ena datorn snyggare än den andra - och PC-världen kopierar. Vacker design säljer, speciellt om den är funktionell, som t ex handlovsstödet som Apple införde på bärbara datorer för mer än 10 år sedan.

Men skönheten i vår digitala värld gör också att vi känslomässigt blir mer positivt inställda till tingen, och när problem dyker upp har vi då bättre förutsättningar att hitta kreativa sätt att tackla dem på.

"Vackra saker, ett tilltalande utseende, gör oss nämligen på gott humör. Och färsk psykologisk forskning visar att man är duktigare på att lösa problem om man är på gott humör. Framför allt är man mer benägen att pröva nya tänkesätt, alternativa vägar, för att ta sig runt svårigheter."

Ska saker vara snygga eller användbara - eller både och? frågar Jonas Söderström i en tänkvärd liten essä som nu också är högst aktuell med tanke på påvens död och nyheten om dödsbudet via SMS.

Bildkälla: Flickr.com - Apple PowerBook 145 B från år 1993

2005-04-02

 

Skogskyrkogården

Tio vackra 3D-foton från Skogskyrkogården i vinter- och sommarskrud finns på nätet. De spelas upp automatiskt och visar 360 graders panoramavyer. Vackert landskap med gravar där solen strilar in mellan tallarna. Heliga Korsets Patio och dito interiör, Skogskapellet och Söderkapellet finns också som 3D-foton.

Från Stockholms Kyrkogårdsförvaltnings hemsida hämtar jag följande: "Skogskyrkogården, söder om Stockholms city, finns sedan 1994 upptagen på Unescos Världsarvslista. Denna lista består av omistliga kultur- och naturmiljöer för hela mänskligheten. Det innebär att Skogskyrkogården, skapad av arkitekterna Gunnar Asplund och Sigurd Lewerentz, ska vårdas och bevaras för framtida generationer. I mars 2005 fanns ytterligaretolv svenska objekt med på Världsarvlistan....

....Skogskyrkogården, skapad av Asplund och Lewerentz, gav upphov till en form för begravningsplatser som på ett genomgripande sätt påverkat planläggningen av begravningsplatser och kyrkogårdar över hela världen."


1920 invigdes Skogskapellet ritat av Asplund. Uppståndelsekapellet av Lewerentz stod färdigt 1925. 1940 tillkom tre kapell som gavs namnen Trons, Hoppets och Heliga Korsets kapell. Utanför kapellen ligger en näckrosdamm och kapellen är utsmyckade av kända kostnärer - muralmålningen "Liv-död-liv" av Sven Xet Erixson i Heliga Korsets kapell, Otte Sköld utsmyckade Hoppets kapell och Carl Milles gjorde Dödsängeln i Skogskapellet.

via Frihetens Vingar

2005-04-01

 

Läsarnas fotobildspel

Spår i sanden, minnesceremoni i Kao Lak, vackra himlar och hav - fotobildspel från läsare som BBC News valt ut för att berätta i bild från olika delar i världen, daterat vecka 13, 2005.

Foto: Sarah Snook, Fotspår från Whitehaven Beach, Australien

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips