Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2006-01-31

 

En dunklare värld

Ishavet Vetenskapens Värld visade i förra veckan programmet En dunklare värld som ges i repris idag kl 12.05 i SVT 1. Programmet handlade om orsaker till de pågående klimatförändringarna i världen.

Det finns utmärkta hemsidor hos SVT som förklarar hur den känsliga klimatbalansen har rubbats. Fuktigare väder är en viktig orsak till temperaturhöjning i Europa. Översvämningar, orkaner, smältande glaciärer, långa torkperioder med svält för stora befolkningsgrupper - framtidsscenariot bara några decennier framöver är skrämmande för livsförutsättningarna på jorden.

Läs mer om Mänsklig påverkan ändrar klimatet; Inte bara positivt med varmare väder; Högre temperatur ger stigande havsnivåer; Klimatförändring påverkar olika; Smältande isar kan bromsa Golfströmmen inom 100 år; och Mer på SVTs webbplats om klimatförändringar.

Regeringen har beslutat tillsätta en utredning som skall kartlägga det svenska samhällets sårbarhet för klimatförändringar. Utredningen skall även ge förslag på åtgärder för anpassning till nya klimatsituationer. En första redovisning av resultaten kommer att ske den 1 juni, 2006. Slutbetänkande skall lämnas senast 1 oktober, 2007.

BBC News följer klimatutvecklingen med reportage och förklarande animeringar. Läs deras reportage.

Nyckelord: ,

Bildkälla: BBC Nyhetsbilder Textkällor:Vetenskapens Värld; BBC News

 

Picasa för digitala foton

Picasa Nu har Googles gratisprogram Picasa kommit på svenska. Picasa är ett program som hjälper dig att hitta, redigera och dela med dig av alla bilder som finns på din dator. Picasa kan till exempel redigera foton i datorn och ta bort röda ögon, beskära, förstora, förminska och korrigera ljuset. Google kopplar också Picasa till sitt mejlprogram Gmail för att sända upp till 10 MB bilder via e-post. Picasa ger möjligheten att spara bilderna på cd- eller dvd-skivor med inställningar för personliga bildspel och förbereder uppställningar för utskrifter med flera bilder på samma sida.

Picasa är mycket lättare att använda än vissa andra gratisprogram, t ex IrfanView eller GIMP 2. Det finns för Windows 2000/XP men inte för Macintosh (som dock har iPhoto med likartade funktioner).

Picasa har en "komma igång-vägledning" som än så länge bara finns på engelska, men skärmbilderna förklarar ganska mycket. Ny Teknik har en klargörande artikel som beskriver vad man kan göra med programmet.

En utmärkt handledning till Picasa2 har gjorts i pdf-format av Christer Andersson, ABF.

Uppdatering 14 oktober 2009
Minikurser om Picasa 3 Sju videofilmer om hur man importerar bilder från kameran, organiserar dem på nätet i Picasa 3 och arbetar med bilder finns på SeniorNet Gotlands hemsida.
IrfanViewHandledning till gratisprogrammet Irfanview för bildbearbetning från Folkbildningsnätet
Handledningar, studiematerial m m om bildhantering från Folkbildningsnätet

Nyckelord: , ,

Textkällor: Ny Teknik Computer Sweden

2006-01-30

 

Bästa Priset - Ny e-tjänst!

Skall du köpa en ny dator eller TV, kanske leksaker till barnbarnen? IDG - den stora tidskriftskoncernen - har nu en ny tjänst som visar vilka alternativ som finns, deras prestanda och pris - Bästa Priset. Prisjämförelser finns för tolv huvudområden, som i sin tur innehåller många undergrupper. Man har med andra ord stora möjligheter att hitta det man är intresserad att köpa.

Jag sökte på stationär PC, valde att ordna träffarna under Produktsortering efter Produktrating. Man kan också välja t ex Bästa pris. Jag fick 42 produkter som napp. Man kan jämföra de datorer man blir mest intressserad av genom att markera dem och får sedan upp en jämförelsetabell, där man kan läsa det mesta om just de produkterna.

Blir du inte nöjd, finns det andra webbplatser som har prisjämförelser. Sök med sökuttrycket +prisjämförelse +webbplats.

Nyckelord: ,

via IDGs Medlemsinfo #1 2006

2006-01-28

 

Årets Bloggtävling

Varje år sedan 2001 utlyses en tävling, där surfare kan rösta på bästa blogg bland fem nominerade. Det finns 30 kategorier i årets Bloggie Award 2006. Tusentals hade nominerats, 151 gick till finalerna, däribland en svensk, 456 Berea Street/Roger Johansson och 30 kommer att bli vinnare i olika kategorier.

Det här är ett bra tillfälle att hitta bloggar bland årets nominerade som man tycker om och vill återkomma till. Man kan också titta på de som vunnit tidigare år.

Var med och välj ut bästa bloggar under tiden fram till 31 januari 2006. Vem som blir vinnare får vi veta 15 mars.

Fotografibloggar intresserar de flesta. Titta därför på de fem som nominerats. Man bläddrar fram nya foton med bildspelen. Om man sedan prenumererar med nyhetsläsare, på de fotobloggar som man tycker om, får man mest varje dag ta del av nya foton.

Chromasia/John Washington, natur och människor, Flickr, ett nätverk för fotointresserade med plats för foton på webben, Snowsuit Effort, porträttfoton, A Walk Through Durham Township, Pennsylvania/Kathleen Connally naturbilder och människor och Photojunkie.

Nyckelord: ,

2006-01-26

 

Mozartjubileum i radion och på webben

Det kan inte ha undgått någon som tittar på SVTs program att Sveriges Radio och SVT storsatsar på Mozart i samband med 250-årsfirandet av hans födelse den 27 januari 2006.

Fredag, lördag och söndag är välmatade med Mozartmusik. Läs radioprogrammet och njut! Man kan också söka på SR Mozart och välja programmet i webbradion.

Som första i världen sänder Sveriges Radio också program med Mozartverk som poddradio i historiska inspelningar med svenska artister från Kungliga Operan. Intervjuer med regissörer och sångare. Välj mellan vanlig poddradioljudkvalitet och en större fil med högre ljudkvalitet.

Ingemar von Heijnes Mozartalmanacka sänds varje vardag och söndag hela 2006. Så här skriver programmakaren själv:

-Det är inte någon följetong från vaggan till graven utan en lek med dagens datum, huller om buller, oberoende av årtal: Vad gjorde Mozart 14/1, 3/3, 16/8, 11/11?..? Denna lek bedriver Ingemar von Heijne i samarbete med Mozart.

Danmarks Radio firar 250-årsjubileet genom att erbjuda gratis nedladdning av 9 Mozartsymponier med början den 27 januari. Schema och information om symfonierna finns på DR:s webbplats. Symfonierna kan man sedan lyssna på i sin dator eller mp3-spelare. BBC hade ett liknande Mozarterbjudande i somras, vilket blev omåttligt populärt.

Läs mer om musikern och människan Mozart.

Nyckelord: , ,
Textkälla: Medielandskapet

 

En animationsklassiker

Luxo Jr Nog är det underbart när tidiga produktioner med outvecklad teknik fortfarande fångar oss, trots att oerhört mycket mer kraftfulla tekniska förutsättningar finns idag!

Pixar gjorde en fantastisk animationsproduktion i slutet av 1980-talet, när animation på datorn var något helt nytt. Skaparen tog det närmaste föremål han kunde hitta för att pröva hur man gör animerad video - och det blev hans skrivbordslampa. Videon "Luxo Jr" har vunnit många priser och är älskad av alla som ser den. Den har följt med mig i alla mina Macdatorer sedan slutet av 1980-talet - en riktig juvel! Idag används den i Pixars logga och man kan se ett litet avsnitt ur videon gratis på webben.

"Lilla lampan" hittar en boll att leka med och den intresserade och närvarande "föräldern" uppmuntrar leken. Men leken får ett dystert slut när "Lilla lampan" hoppar på bollen och fortsätter att hoppa på den, så att luften pyser ut och bollen blir platt. Så rullar det in en jättestor badboll. Slutet på historien kan vi bara ana oss till.

Man kan köpa den här lilla videon från iTunes Music Store för 1.99 USD. Man kan också se fler kortfilmer gratis på deras webbplats - Geri's Game, Boundin', Mikes New Car eller andra små pärlor.

Varför skriver jag om detta nu? Jo, animationsföretaget Pixar med 20 år på nacken har i dagarna köpts av Disney. Stora rubriker får Apple, eftersom VD Steve Jobs är storägare i Pixar och nu blir styrelseledamot inom Disney.

Nyckelord: , ,

Bildkälla: Pixar; BetaAlfa tipsade och jag blev riktigt nostalgisk.

2006-01-24

 

Är 20-årsjubileum för datorvirus något att fira?

Computer Sweden uppmärksammar att det nu i januari 2006 är precis 20 år sedan det första datorviruset upptäcktes.

F-Secure har räknat ut att det i dag finns drygt 150 000 virus. Den mest markanta förändringen är utvecklingen från hobby till organiserad brottslighet, där den ekonomiska vinningen är framträdande.

Det blev en helt annan fart på smittspridningen när makrovirusen kom 1995 och utnyttjade säkerhetshålen i Windows tidiga operativsystem. Plötsligt kunde ett virus få global spridning på bara en månad skriver Ny Teknik som gör en kort exposé över de gångna decennierna .

Tyvärr minskar användningen av brandvägg enligt färska uppgifter från Microsoft. Varför?

1. Tron att en mjukvarubrandvägg inte är nödvändig
2. Störande popup-fönster
3. Ett program inte går att installera när brandväggen är på
4. Ett program inte går att använda när brandväggen är på

Det tyder på att det är viktiga problem som rör användbarheten som måste lösas, så att användarna inte hindras att göra det på Internet som de har behov av.

Men vilken nytta har man då av en brandvägg? Det måste man ju känna till!

Nyckelord: , ,


Textkällor: Computer Sweden; Ny Teknik; IDG; DanskeBank

 

Sveriges mest besökta sajter

Brukar du besöka dem? Kvällstidningarna leder stort när det gäller antal internetbesökare. Många tidningar kommer högt upp på listan över Tio i Topp. Men svenskarnas vana att söka adresser på nätet har också en stor skara användare.

Siffrorna avser unika webbläsare vecka 2, 2006.

Nyckelord:

Källa: Kiaindex. Via: Resumé ochBetaAlfa 2.0

2006-01-23

 

Första databuggen

Luna Moth/Månfjäril Ny Teknik berättar att det var en torkad nattfjäril från 1945 som gav upphov till begreppet datorbugg - dvs programfel. Historien förtäljer inte hur stor skada denna lilla nattfjäril orsakade 1945, men den ansvarige maskinoperatören skrev in incidenten i loggen med orden - "first actual case of bug being found".

Läs artikeln som andas historiens vingslag!

Nyckelord:

Bildkälla: Luna Moth/Månfjäril

 

Luriga Lösenord Lockar

Password Dagens Siffra: 220.000 - Så många teckenkombinationer har testats på två månader på Post- och telestyrelsens webbtjänst där man kan prova om ett lösenord är tillräckligt säkert.

Detta kan vi läsa i dagens Computer Sweden. Det är inte för sent att pröva den här utmärkta tjänsten som introducerades i början av november 2005. Använd tjänsten från PTS som hjälper dig att skapa starka lösenord.

Nyckelord:

Bildkälla: Privateline/Password Textkälla: Computer Sweden 23 jan 2006

2006-01-20

 

Datorn i konstutbildningen

Digitala konstnärer använder datorer både som ett skisshjälpmedel och när de framställer färdiga konstverk. Lars Vipsjö som är forskare i konst- och bildvetenskap och har skrivit avhandlingen Den digitala konstens aktörer berättar om hur datorn numera för vissa konstnärer är ytterligare ett verktyg. Vetenskapslandet sänder en kort webb-tv på 4 minuter om detta i Kunskapskanalen på webben.

Nyckelord: ,

Källa: Vetenskapslandet

 

År 2005 i fotobackspegel

En journalistisk återblick på det gångna året ur amerikanskt perspektiv men med utblickar mot hela världen. Denna återblick speglas mot läsarnas val av foton ur samma fotosamling. Bildspelets avslutningsbild visar sist vilka fem foton som läsarna föredrog.

Bildkälla: MSNBC

via Furl

2006-01-19

 

Seniorer påverkar utbudet av bilmodeller

Toyota Coralla Sedan De japanska biltillverkarna har återigen börjat tillverka sedan-modeller, efter det att par i övre medelåldern efterfrågar den här biltypen i stället för kombikupéer och familjebussar.

Rubriken till artikeln i Ny Teknik är "På ålderns höst väljer bilköparna sedan." Man kan fråga sig när "ålderns höst" börjar inträffa enligt svenskt språkbruk numera. Vid 50 år? Eller 60 år? Eller senare? Många 70-åringar använder knappast uttrycket om sig själva och sina jämnåriga.

Nyckelord: ,

Bildkälla: Auto Sohy.com Textkälla: Ny Teknik

 

Nytt jazzprogram i SR P2

Kristjan Saag Programmet Rendez-vous startar i Sveriges Radio P2 fredagen den 20 januari 2006. Kristjan Saag spelar klassisk jazz och populärmusik.

Programmet som presenteras som "En tillbakalutad musikmix" bör kunna glädja många seniorer som känner igen sig i musikvalet. Lyssna fredagar klockan 18.00-19.30 i P2, eller på reprisen över P2 Stockholm måndagar klockan 14.30-16.00.

Programmet går också att lyssna till på Rendez-vous' hemsida under en vecka efter sändningsdatum.

Vill du lyssna på radiomusik på webben finns det mycket att välja bland. Hos BBC Radio hittar man musik under rubriken UK CHANNELS, den bästa nya, moderna musiken, underhållningsmusik, klassiskt, jazzmusik med t ex jazzlegender,och musik från hela världen.

Skön Cool Blue Music kan man lyssna på från en radiostation i Nya Zealand utan avbrott i musiken.

Nyckelord: , ,

Bildkälla: Kristjan Saag/SR Foto: Anna Hult

2006-01-18

 

Sanningen om Apples produktshower

Steve Jobs, Apple corp Apples Steve Jobs har nyss presenterat en ny bärbar dator och många andra nyheter på en stor mässa i San Francisco. I artikeln Behind the magic curtain - Bakom det magiska skynket - skildrar en av hans tidigare medarbetare det enormt genomtänkta och noggranna förarbete som görs inför varje mässa där nyheter presenteras.

Man kan också läsa en analys av vad det är som gör Steve Jobs presentationer så slagkraftiga och lära något även av andra som har tröttnat på tråkiga PowerPointföredrag. Artiklarna är på engelska.

Nyckelord: , ,

Bild- och Textkällor: CNN Money.com; Guardian Technology; Presentation Zen; Guy Kawasakis blogg

2006-01-17

 

Spara webbklipp med Clipmarks

Gör du som jag - sparar ibland bara vissa delar av en artikel som du läst på webben? Då måste jag hitta på ett bra system för att dokumentera klippet, så att jag får med både länken, artikelrubriken och vem som tipsade om innehållet, vilket kan vara ganska krångligt och tidskrävande. Annat var det på den gamla goda tiden med Klippböcker, sax och klister. Fast kanske inte!

Bokmärkning/Spara som Favorit sparar ju en länk till hela artikeln och det hjälper inte om jag snabbt vill komma åt bara det mest intressanta i artikeln.

Nu finns det lilla verktygsprogrammet Clipmarks. Hurra för det! Ett fantastiskt program som gör allt ovan och mycket mer. Det är dessutom gratis! Man kan också lägga ut sina klipp på webben för alla som eventuellt kan vara intresserade av samma saker som jag är. Den nya webben - Web 2.0 - bygger mycket på att alla delar med sig av upptäckter som man gör på webben.

Clipmarks är nytt och finns inte på svenska. Det finns en webbdemonstration som gör att man ändå förstår ganska väl hur man skall göra. Enda språkproblemet verkar vara att när man namnger nyckelord för att underlätta sökning senare - nyckelord som på engelska heter tags och på svenska ofta kallas taggar eller etiketter - blir det konstiga bokstäver om man använder våra svenska å,ä och ö.

När man registrerat sig och laddat ner programmet Clipmarks till sin egen dator skall man gå in i menyn View > Toolbars > Customize vilket innebär att man kan anpassa verktygslisten och aktivera ikonen "clipmarks" genom att dra den till verktygslisten i webbläsaren.



Därefter kan man börja göra urklipp. När man befinner sig på en webbsida med intressant innehåll, klickar man på "clip it" i verktygslisten och för pekaren över den text som man vill klippa ut. En orange rektangel lägger sig runt ett textavsnitt. Klicka inuti rektangeln och det blir ett grönmarkerat klipp. Man fortsätter sedan och klickar på alla stycken som man vill ha med i urklippet. När man är nöjd avslutar man genom att i verktygslisten klicka på "Save it." Då sparas allt och man får upp ett formulär där man skall skriva in Rubrik, ange lämpliga nyckelord och skriva eventuella kommentarer. Man kan också göra egna mappar att lägga klippen i och namnge dem så att det blir lättare att hålla ordning på klippen. Klart!

Nu finns dina urklipp hos Clipmarks och visas på din egen hemsida som heter http://www.clipmarks.com/user/dittanvändarnamn/.

Här kan du sedan läsa dina urklipp, läsa andras urklipp - Public Clipmarks och kommentera dem samt läsa andras kommentarer under Chatter - prenumerera på urklipp med vissa nyckelord, bestämma att det du sparar skall bli öppet tillgängligt på webben för andra, kanske lägga ut dina urklipp på din blogg eller hemsida som en ClipRoll, vilket är mycket enkelt.

Det blir väldigt lätt att samla information som intresserar mig och som jag vill kunna återkomma till och använda senare med Clipmarks. Programmet är definitivt värt att pröva! Det finns en blogg från upphovsmannen med bloggnotiser om nyheter och hur man kan använda Clipmarks.

Jag läste en intervju med upphovsmannen - och då förstod jag det här programmets stora potential - en mycket läsvärd artikel!

via Robin Goods Internettips

Etiketter: , ,

2006-01-16

 

Trådlös Skypemobil utan dator

Netgear Skype Phone Nu blir det snart möjligt att ringa gratis/billigt med Skypes IP-telefoni med en trådlös telefon från Netgear, som kopplar upp sig via ett trådlåst nätverk både hemma och ute på stan. Telefonen kan köpas senare i vår. Den presenterades på konsumentmässan i Las Vegas nyligen.

Bildkälla:MacWorld Textkällor: MacWorld, Ny Teknik, SeniorNett Norge, SwedTech.se,

 

Förlorad kontroll när nya datorsystem införs

Trots att forskarna och utvecklarna i minst 25 år skrivit och talat sig varma för vad som utgör en god arbetsmiljö vid datorn och om vad systemutvecklarna måste värna om vid framtagningen av nya datorprogram, så fungerar inte kunskapen i praktiken. Datorsystem är inte alltid utvecklade för användarna. Resultatet blir stress när man inte kan utföra sitt arbete på ett effektivt sätt.

Nyligen läste vi också om att de politiska partiernas hemsidor inte fyller kraven på tillgänglighet.

Jonas Söderström, som arbetar som användbarhets- och informationskonsult, har skrivit många artiklar om problemen som drabbar datoranvändarna. Artiklarna är mycket läsvärda!

2006-01-15

 

Podradion ger frihet

Podradio med iPod Om du vill lyssna på dina favoritprogram i Sveriges Radio, när det passar dig själv bäst, kan du göra som väldigt många andra - ladda ner podradioutsändningar till datorn eller till mp3-spelaren. Podradion har blivit en stor framgång för Sveriges Radio och de sänder nu regelbundet 28 program som man kan ladda ner. Och fler kommer bl a nyheterna i Ekot enligt Internet World.

Här finns en förteckning över alla podradioprogrammen från Sveriges Radio. Det går också att läsa om hur man gör för att ladda ner podradioprogram.

Du hittar mer att lyssna på - många andra podradiokanaler hos Podradio.nu.

Bildkälla: WeblogsInc.com

 

För alla spelfantaster

En enormt stor amerikansk länksamling med spel av alla de slag och för alla tillfällen. Det är bara att botanisera bland över tre tusen onlinespel som är grupperade efter innehåll, plattform m m!

via Internetworlds Surftips v 2/2006

2006-01-13

 

Designa skjortan/blusen på webben

Har du en figur som gör att det är svårt att hitta kläder som sitter bra? Då skall du titta närmare på den här tjänsten!

Det är en mycket trevlig elektronisk tjänst där man använder sig av ITs fördelar, så att man kan få en skräddarsydd skjorta eller blus helt enligt egna mått och önskemål till ett vettigt pris, under 300 kronor. Man kan välja utseende på det mesta och har tillgång till ett stort urval tyger.

via PC-tidningens nyhetsbrev 13 jan 2006

2006-01-12

 

Ladda ner nyttigt

På sajten ladda-ner.nu har Per Johansson samlat massor med nyttiga och användbara länkar som kan intressera många. IT-intresserade kan på ett enda ställe hitta länkar till gratis datorprogram - t ex Ad-Aware, ZoneAlarm, Firefox, Google Earth, OpenOffice, Picasa, Skype, TPTEST.

Den som vill använda datorn till läsning finner mycket om e-böcker, länkar till nedladdningsbara e-böcker och bibliotek där man kan låna dem.

Den som vill lyssna med datorn hittar musiklänkar, videofilmer och podradio - tillgång tilll 195 kanaler med gratis podradioutsändningar och möjligheter att prenumerera på kanaler som man vill återkomma till.

via Klick! Nyhetsbrev 10 jan 2006

2006-01-11

 

TVn och datorn smälter samman

Intel Inside ViiV Den stora konsumentmässan CES har nyss avslutats i Las Vegas. Intresserade kan läsa reportage med intryck från mässan om trender, om TVn och datorn som smälter samman, om ökade möjligheter att själv välja innehåll i TVn t ex genom interaktiv TV och video-on-demand, om mobilen som kan allt och som nu har internet, epost, musik, och videofilmer, och om de nya Intelprocessorerna som bl a ger möjlighet att spela in digital video för internetdatorn i vardagsrummet.

Ur ett seniorperspektiv är den här integrationen mellan TV och dator att lyckönska. Internet kommer att bli tillgängligt på TV-skärmarna utan att seniorer behöver lära sig använda komplicerade datorer. Man navigerar på Internet med fjärrkontrollen. Men det krävs skräddarsydda digitala utgåvor av t ex offentlig information för internet för att den skall bli läsbar på TVn. Vi är inte där än, men E-centret i Vällingby har kommit långt med den här utvecklingen.

2006-01-10

 

Dålig äldreinformation på kommunhemsidor

En färsk analys av samtliga kommuners hemsidor visar att informationen om kommunernas valmöjligheter och kvalitet är nästan obefintlig, speciellt när det gäller äldreboende och äldreomsorg. Trots att många kommuner kan erbjuda alternativ framgår inte detta av kommunernas hemsidor.

Pressmeddelandet ger en sammanfattning av den 33 sidor informativa rapporten från Svenskt Näringsliv. Rapporten kan laddas ner från webben. Det finns också en Powerpointfil med diagram och punktade slutsatser.

Vi får hoppas att det offentliga Sverige får nya impulser nu när myndigheten Verva har tagit över från Statskontoret och andra förvaltningsmyndigheter. Nyligen kunde vi tyvärr också läsa att kommunernas hemsidor ligger nere oacceptabelt ofta och länge. Det finns med andra ord ett mycket stort utrymme för förbättringar av kommunernas hemsidor under år 2006. Inte minst med tanke på att äldre många gånger har svårt att fysiskt ta sig till kommunalkontoret för att skaffa sig information.

2006-01-09

 

Om ett ord

Det finns ett trevligt nyhetsbrev som varje vardag dimper ner i eposten - Om ett ord . Här förklaras litet mer ovanliga ord som nucka, petimäter, krackelera, labyrint, punsch, pluring. En tjänst som är helt gratis.

Bli kung på ord. Lär dig om varför vi säger som vi gör. Och varför det heter som det heter. Varje vardag berättar vi historien om ett ord i det svenska språket. Om dess bakgrund och betydelse.

2006-01-07

 

Eldorado för den prylintresserade

Aliph's Jawbone for Skype Det pågår mellan den 4 och 8 januari 2006 en mässa för konsumentelektronik i Las Vegas. Alla de stora producenterna deltar i CES - Consumer Electronics Show. Engadget har en välmatad blogg sprängfylld med foton från mässan och med korta sammanfattningar från nyhetspresentationerna. Det är bekvämt att göra ett besök i de stora montrarna på webben, även om man inte har tänkt sig att t ex köpa en platt TV-skärm på 102 tum.

Det finns också billiga prylar - t ex för Skypesamtalen ett elegant headset bakom örat som överför ljudet via kindbenet vilket tar bort bakgrundsbrus eller en rund högtalare som tar bort ekot i Skypekommunikationen.

Man kan också så här års blicka bakåt. Vilka teknikprylar kom för att stanna under år 2005 och vilka blev floppar? Vilka tekniktrender kan skönjas när år 2005 sammanfattas? Tidningen Ny Teknik sammanfattar det gångna året.

Har du upptäckt superförstärkaren Sonic Impact T-Amp för 250 kronor till din ljudanläggning? Billigare utskrifter med laserskrivare för hemmabruk finns nu också och USB-minnen som hjälper dig att enkelt och billigt flytta intressant material från den egna datorn till vännernas.

Bildkälla: Engadget/Aliph's Jawbone

2006-01-05

 

Djur i vinterskrud

Sibirisk tiger/National Geographic National Geographic presenterar vackra foton av djur som lever i länder med mycket snö vintertid. De sibiriska tigrarna på bilden tillhör ett tigerprojekt där man försöker bevara djuren i sin naturliga, vilda omgivning.

Att människan är de vilda djurens farliga fiende framgår av bildtexten till denna bengaliska tiger som begåvat besökarna i den indiska djurparken med sex kullar ungar, innan hon dödades av tjuvjägare.

Många fler nytagna djurbilder kan man också se från alla delar av världen. Klicka på en liten bild för att se den i större format. Klicka på More >> för att se djurbilder från hela världen. Det är också möjligt att söka fram foton av det slag man önskar sig - landskap, natur, historia, människor, kultur m m i Search by Category.

Bildkälla: Sibiriska tigrar/National Geographic 2005

2006-01-04

 

Sällskapsdjur i vården


Inom vården av äldre börjar man nu förstå hur viktiga husdjuren är för välbefinnandet. En hund som kommer med viftande svans eller en katt som kryper upp, som man kan smeka och som svarar genom att spinna. Vi behöver alla beröring - men den är inte så vanlig inom vården eller äldreboenden. Kontakten med djur kan också vara lugnande och minska ensamheten.

De här frågorna tas upp i en sexminuters videofilm från Vetenskapslandet.

Det har länge diskuterats om det kan vara positivt att ha husdjur på vårdhem, fängelser och inom rehabilitering. Internationellt har det forskats på området, som nu också börjar intressera svenska forskare vid Sveriges Lantbruksuniversitet. Djur inte bara är ett sällskap, de har också har en lugnande inverkan, menar Barbro Beck-Friis, professor i geriatrik som nu arbetar på Sofiahemmet.

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips