Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2006-09-29

 

Hitta billiga flygbiljetter



Livet som senior innebär för många en ny frihet att disponera över sin tid. Reslusten är ofta i topp! Och numera går det att flyga billigt både till nära mål och över hela världen - speciellt när vi själva gör det jobb som resebyråtjänstemännnen tidigare lade ned tid på, när de pusslade ihop resor som vi önskade oss.

Med bra länktips är det inte svårt att hitta många alternativ att välja bland! Sajten Billiga flygbiljetter har dessutom en mycket värdefull guide med utmärkta tips om vad vi bör tänka på för att få upp prisvärda alternativ, när vi själva letar fram våra e-biljetter på nätet.

Bara själva letandet efter resealternativ är ju en fin start på den efterlängtade resan, inte sant?

Nyckelord: ,

2006-09-28

 

Inblick i hur hjärnan arbetar

Det är möjligt numera att se skillnaden mellan naturligt åldrande och sjukligt åldrande i hjärnans funktion. Med hjälp av magnetröntgenkamera kan man se vilka delar i hjärnan som arbetar, eftersom det där behövs syrerikt blod. På så sätt kan man studera vilka delar av hjärnan som används för olika minnesuppgifter och hur hjärnan aktiveras av vad man sysslar med och vilka uppgifter man skall lösa.

Lars Nyberg, som forskar i hjärnans form och struktur vid Umeå universitet, berättar om en ny specialutrustad magnetröntgenkamera. Den ska hjälpa läkarna att se skillnad mellan naturligt och onaturligt åldrande som vid olika demenssjukdomar. Med den kunskapen hoppas man kunna bromsa eller till och med förhindra eventuell sjukdom.

Se videon från Vetenskapslandet!

Surftips - Seniorer: Din bästa kompis - Minnet!

Radiology, October 2006: In Early Alzheimer's Disease Microscopic Brain Damage Detected

The Secret Life of the Brain

Nyckelord: , , ,

2006-09-27

 

Äldre ska få hjälp av smarta prylar

Hjälpmedelsinstitutet/Synskadehjälpmedel Undrar du ibland om du har stängt av strykjärnet eller låst ytterdörren när du har lämnat hemmet? Snart kan vi få hjälp av en liten display vid ytterdörren som varnar att strykjärnet står på eller läsa på nyckelringen om ytterdörren är låst. Fiffigt!

Och mycket annat kommer forskarna i ett treårigt stort EU-projekt att forska fram som kan underlätta allas vår vardag. Till och med stressade barnfamiljer kan ha glädje av många av de här smarta prylarna, som egentligen är tänkta som ökad trygghet för äldre och funktionshindrade.

I Sverige sker intressant utveckling av nya tekniska hjälpmedel hos SmartLab vid Hjälpmedelsinstitutet, HI.

På HIs hemsida ser jag också en artikel som visar hur man lätt kan eposta med ljud och bild. Man klickar bara på ett foto av den man vill mejla till och pratar sedan in sitt meddelande. Programmet Voice Mail Compressor går att ladda ner gratis från hemsidan.

Video: SVT Inrikes Video 26 sept 2006

Nyckelord: , ,


2006-09-26

 

Stå med mössan i handen för att få datorsupport

Har du stått där och stammat och verkligen haft behov av hjälp med dina datorproblem? Men inte riktigt lyckats nå fram med dina problem till datorkillarna!

Du är i gott sällskap! Se den här härliga videon från Kvarteret Skatan!

Nyckelord: ,

2006-09-24

 

Elsoporna och miljön

Grist Vet du vad som händer med din gamla uttjänta mobiltelefon när du har gjort dig av med den? Eller din avlagda dator eller TV?

Sverige återvinner mest elektronikavfall i hela världen. Men visst vill vi gärna veta vad som händer med kasserade datorer och elprylar, när vi har slängt dem och hur skrotet påverkar miljön!

Achim Grelle, forskare i ekologi och miljövård, och biolog Lars-Erik Lindell, båda på Statens Lantbruksuniversitet i Uppsala, SLU, berättar om de farliga ämnena i elsoporna och vad som sker med dem i naturen. Vetenskapslandet vid Göteborgs universitet har intervjuat och gjort den här videofilmen.

Nyckelord: , ,

Bildkälla: Grist/Computer junk

2006-09-23

 

RSS förklarat så att man själv vill pröva på!

RSS Har du stött på begreppet RSS, men inte riktigt förstått på vilket sätt det skulle kunna vara bra för just dig? Du är inte ensam om det.

Men nu har en amerikan skrivit en mycket uppskattad artikel - Hur man förklarar RSS på Oprahs sätt. Bloggen Webbsnack har anpassat artikeln för svenska förhållanden och kommenterar den.

Läs den här artikeln - RSS förklarat så att vem som helst förstår! Och pröva om inte du också trivs med att få alla dina uppdaterade webbplatser serverade i din nyhetsläsare varje dag.

Alla vi som har ett antal favoritsidor som vi vill återkomma till får det mycket enklare med en RSS-läsare. Själv använder jag webbläsarenBloglines sedan flera år tillbaka och skulle inte kunna vara utan den. Eftersom programmet ligger på webben, behöver man inte installera något program på sin egen dator. En annan fördel är att jag kan komma åt mina RSS-flöden från vilken dator som helst som har internetuppkoppling. Jag har puffat här i Surftipsen för det praktiska med RSS-läsare så att man kan följa uppdateringarna på sin favorithemsidor utan att behöva besöka dem en efter en.

Hur kommer man då igång?

1. Skaffa en RSS-läsare. Firefox och kommande Internet Explorer 7 har RSS-funktionen inbyggd i webbläsaren - det kallas för Levande bokmärken.

2. Det enda man behöver göra, för att prenumerera på ett RSS-flöde, är att kopiera länken till RSS-flödet till den webbplats man vill bevaka och lägga in RSS-länken i sin RSS-läsare. RSS-länken får man fram när man klickar på någon av de oranga ikonerna som brukar finnas på hemsidorna.

3. Läs sedan dagens nyhetsskörd i RSS-läsaren. I den finns också länkar tillbaka till webbplatserna, så när du vill läsa innehållet i själva originalartikeln, är den bara att klicka sig dit.


Surftips - Seniorer: Varför använda nyhetsläsare? Kom igång med Bloglines!

Surftips - Seniorer: Alla nyheter med ett klick

Surftips - Seniorer: TV-sändningar nu gratis i datorn

Craving ideas: How to explain RSS the Oprah way

Nyckelord: , , ,

2006-09-22

 

Svampskogen lockar med sitt guld

När du kommer hem nu i helgen med svampkorgen full men några svampar gör dig osäker - då kan den här webbsajten Biopix bli din räddning. Otroligt många svampar visas med många foton för varje svamp. Med så här bra hjälp skall vi inte behöva bli sjuka!!

I högra spalten står det Svamp .....se alla svamp... och där klickar man för att få upp en väldigt lång förteckning med svampar som alla har många vackra foton från växtplatser och som visar svamparnas utseende.

Svampguiden lär oss också om svampar och den webbplatsen har fått InternetWorlds utmärkelse Månadens pris. Den är väl värd ett besök!

Naturhistoriska Riksmuseet i Stockholm brukar på höstarna erbjuda sina tjänster till svampplockare som vill lära sig mer om det som finns i svampkorgen. De har en webbplats där de framför allt har lagt upp bilder på goda matsvampar - men också på giftiga svampar som kan förväxlas med matsvampar.

Men huvudfrågan när man kommer hem med svampkorgen är ju ändå - Hur kan jag tillreda de här svamparna? Tastelines hemsida med svamprecept ger massor med inspiration. Här finns otroligt mycket att välja bland!

Lycka till under svamppromenaden och med anrättningarna efteråt!

Bildkälla: Svampguiden

Nyckelord: ,

2006-09-09

 

Trevlig förströelse vid datorn

Linus på linjen Under vinjetten Freddas Favoriter hittar du skojigheter, märkligheter och diverse guldkorn. Det kan till exempel vara hemsidor, program och roliga prylar som vi inte tycker du ska missa. Freddas Favoriter är också en avdelning i papperstidningen PC för Alla. PC för Alla

-Linus på linjen - nu i din dator

-Måla som Jackson Pollock med datormusen

Nyckelord: ,

Bildkälla: TV5, Frankrike

 

Dra nytta av gratisprogram

Mikrodatorn rekommenderar en ny skörd av gratisprogram. För det mesta får man flera programtips inom samma område.

- Media Monkey är en bra musikspelare som håller ordning på låtarna.

- Ordna musiksamlingen med Mp3 Tag Studio

- När datorn krånglar kan det vara fel på minneskretsarna.Windows Memory Diagnostic och några andra program kan ställa diagnosen.

- Keepass Password Safe samlar alla dina lösenord och krypterar dem. Bra när man vill komma åt viktiga sajter från en annan dator än hemmadatorn eller för den bärbara.

- Kostnadsfria OpenOffice är ett fullgott alternativ till Microsoft Office, t o m med extra finesser som att man kan spara bildspel som Flashfiler. Offentliga myndigheter i Frankrike måste nu gå över till OpenOffice. På många håll i Sverige finns liknande planer i stora organisationer. OpenOffice finns på svenska och filerna är kompatibla med MS Office.

- Kryptera och packa stora och känsliga filer med finska Bcarchive eller Truecrypt.

Nyckelord: ,

 

Partiernas IT-politik synad

dator Computer Sweden har ställt 9 frågor till de sju riksdagspartierna och till junilistan om partiernas syn på en rad frågor om IT-politik och viktiga vägväl framöver. IT har ju inte varit någon valfråga hittills, även om det nu har hettat till om IT i samband med dataintrånget.

Artikeln, som har ett översiktligt helsidesuppslag i tidningen, är inte så lätt att läsa i webbversionen. Jag föreslår att du skriver ut de nio frågorna för att lättare kunna följa partiernas svar.

1. Hur ska ni få fart på arbetet med 24-timmarsmyndigheten?

2. Ska staten garantera bredband för alla?

3. Hur ska ni hjälpa Sveriges it-företag att konkurrera på världsmarknaden?

4. Hur ska ni skapa bättre förutsättningar för nya it-företag?

5. Ska it få en ökad betydelse i skolan?

6. Kommer ni att arbeta för att it ska utnyttjas bättre i vården
- och i så fall hur?

7. Vad ska hända med hem-pc?

8. Ska staten bygga trådlösa stadsnät?

9. Bör den offentliga sektorn öka användningen av program baserade på öppen källkod?

Valet kommer t ex att avgöra framtiden för hem-pc-reformen.

Nyckelord: ,

Bildkälla: Yotophoto

 

SeniorNet i USA startade IT-utbildning för 20 år sedan

Helen Burcham Green SeniorNet i USA firar 20-årsjubileum och ger länkar till de senaste årens artiklar i pressen om IT-utbildning för seniorer inom SeniorNets utbildningscentra.

Äldsta medlemmen i Seattle, Helen Burcham Green, är 103 år, släktforskar och skriver sin andra bok om sitt livs historia på datorn.

Här finns mycket annat att läsa också, bl a att SeniorNet fick Webby Award som bästa Community Web Site 1999.

Nyckelord: , , ,

2006-09-08

 

En obekväm sanning har filmpremiär

Al Gore Al Gore, tidigare vicepresident i USA, deltog i Kyotoförhandlingarna om miljön. När han kom hem till senaten i Washington fann han att bara en senator av hundra var villig att underteckna Kyotoavtalet. USA har ännu inte skrivit under fördraget.

Al Gore har ett glödande engagemang för miljöfrågorna när han nu reser jorden runt och sprider fakta om de överhängande riskerna för mänskligheten med den globala uppvärmningen. Han var i Sverige på blixtbesök i samband med att hans film En obekväm sanning går upp på biodukarna idag. Filmen är Oscarstippad, vilket är ovanligt med tanke på ämnet och uppläggningen. Grunden till filmen är hans föredrag med powerpointbildspel, som regissören Davis Guggenheim har använt sin trollstav på.

Tack vare våra utmärkta Vetenskapens Värld i SVT är vi svenskar inte okunniga om miljöproblematiken. Men i En obekväm sanning får vi vetenskapliga fakta presenterade med glöd.

Du kan också se en video på 1 timme och 20 minuter från en av hans många föreläsningar - klicka på startknappen i YouTube. Den ger en försmak av biograffilmen.

Nyckelord: , ,

Bildkälla: Bio.nu

DN: Faran är den största vi någonsin stått inför (även 1 min video)

Ny Teknik: Den globala vädergubben

Tomas Melin: En obekväm sanning

Robin Good: Global Warming: An Inconvenient Truth - The Movie Is Here

Uppdatering 25 februari 2007 - Filmen An Inconvenient Truth finns nu på DVD

2006-09-06

 

Google News Archive - Nyheter 200 år bakåt i tiden

Google News Archive Search Är du nyfiken på historien och hur viktiga händelser beskrevs när de inträffade? Google lanserar nu en tjänst som gör det möjligt - Google News Archive Search. De samarbetar med några stora tidningar, bl a New York Times och The Guardian, och digitaliserar artiklar från arkiven. De äldsta har 200 år på nacken. Än så länge finns det bara material på engelska, men Google planerar att utöka till andra språk och källor.

Klicka på länken"News Archive Search" och skriv in dina sökord eller gå direkt till söksidan med nyhetsarkiven. Vissa historiska sökningar är förberedda med länkar, men du kan också själv söka med sökord.


Exempel: Jag sökte på "Pearl Harbour" och fick 3.770 träffar. När jag fått upp träffarna kunde jag välja att se dem ordnade kronologiskt med länken "Show Timeline". Utmärkt!

Så klickar jag då på första länken och får upp artikeln i engelska tidningen The Guardian Unlimited med rubriken

Japan Declares War On United States And Britain

- American Pacific Bases Attacked
- Heavy Raids On Hawaii
- Aircraft-Carriers & Submarines in Action
- Blows Without Warning

Monday December 8, 1941
Guardian Unlimited

I slutet av artikeln finns länkar till liknande händelser som är mer aktuella, 11 september 2001 inte minst.


Vilken tillgång för skolor som kan göra historien mer levande med hjälp av sådana här autentiska dokument! Och vilken glädje för oss seniorer som fritt kan använda vår tid till det som roar oss. Jag kommer säkert att fastna i Googles News Archive Search då och då.

Nyckelord: ,

Läs mer: Internetbrus: Google News Archive Search - ny sökning med gamla nyheter

Källor: BBC News och BBC News Image

2006-09-05

 

AMF Pension startar en blogg

AMFs Pensionsbloggare Pensionssystemet är inte särskilt lättillgängligt, men det skall Anna Allerstrand, Annelie Götbring och Mathias Erenius hos AMF Pension råda bot på. I en blogg kan man ju kommentera och ställa frågor, vilket läsarna förhoppningsvis kommer att göra och hjälpa till med att fylla bloggen med sådant som intresserar oss pensionärer/blivande pensionärer.

Redan som andra notis den 5 september publicerar Pensionsbloggen resultaten från en undersökning som de riktat till 65 - 74-åriga pensionärer om hur livet gestaltat sig efter pensionen.

De flesta pensionärerna tycker inte att det var bättre förr, varken vad det gäller samhället i stort eller den egna livssituationen. De njuter av sin ökade tid och friheten att kunna styra över den. Negativa förändringar kan vara att man har förlorat en livskamrat eller drabbats av försämrad hälsa eller att man tycker att saker har blivit dyrare. 4 av 10 tycker dock att ingenting har blivit sämre sedan de blivit pensionärer.

Man kan läsa mer om undersökningsresultaten och se åskådliga figurer i ett bildspel på 23 sidor som laddas ner som pdf-fil.

Följ bloggen - den är inbjudande! Det kan kanske till och med löna sig att läsa den!

Nyckelord: ,

2006-09-04

 

Vill du bli en bättre porträttfotograf?

Neil Turner lägger varje månad ut sina bästa foton och skriver långa kommentarer till hur han valde att fotografera. Ljuset är oerhört viktigt, som vi alla vet.

Här finns ett femtiotal foton som man kan klicka på - och njuta av. Till varje foto finns det förklaringar och fotograferingstips - dock på engelska. Arkivet - archive - innehåller många fler foton med textkommentarer.

Nyckelord: ,
BR>

2006-09-03

 

Tyvärr, ni är för gammal!

Silvermus Nätupplagan av Daily Mail den 2 september 2006 innehåller en sann historia ur verkligheten, som utspelade sig för några dagar sedan i England.

Fru Shirley Greening-Jackson, 75, gick till Carphone Warehouse för att beställa deras billiga telefontjänst med gratis Internetabonnemang TalkTalk.

- Tyvärr, eftersom ni är över 70 år, kan ni inte få teckna ett abonnemang. Man måste kunna läsa det finstilta. Bara om ni kommer tillbaka med någon yngre familjemedlem, kan det gå. Så har företaget bestämt.

Så fyrkantigt tillämpades policyn i den här butiken.

Fru Shirley Greening-Jackson, som nyligen inte hade haft några problem med att fylla i formulär för att resa till Kina och vandra på Kinesiska muren, dessutom hade fyllt i formulär inför en planerad resa till Ryssland, blev heligt förbannad över denna åldersdiskriminering. I England är det många seniorer som med stor iver surfar för glatta livet, liksom här hemma hos oss. Silver Surfers har allt att vinna på Internetrevolutionen!

Sådan här åldersdiskriminering har vi väl ändå inte i Sverige? Eller?

Nyckelord: ,

Bildkälla: Daily Mail Images

2006-09-02

 

Microsoft förbättrar Office 2007 efter betatest

Microsoft Office Nya Office 2007 kan fortfarande laddas ner i betaversion för uttestning innan programmet kan köpas i början av nästa år. Microsoft lyssnar nu på testarnas synpunkter och kommer bland annat att göra ändringar i verktygslisten skriver PC-tidningen.

Nya Office 2007 kommer att se rejält annorlunda ut än dagens Officesvit. Det kommer att medföra vissa omställningsproblem för användarna, men bedömningarna är övervägande positiva i Computer Swedens Special: Office 2007.

Du kan se två korta videodemonstrationer från Downloadsquad.com av hur man använder den nya verktygslisten i Word 2007 och ritverktygen i Word 2007.

Nya Officeprogrammet kommer att kosta ett antal tusenlappar. Därför undersöker nu många företag och kommuner ett antal gratisalternativ, bland annat OpenOffice, Ability Office 4 (kostar 330 kronor), Abiword.

Web 2.0-utvecklingen som nu pågår gör att det blir snabbare att arbeta i program som ligger ute på webben tack vare Ajaxteknik. Om man inte vill köpa Microsofts Officesvit kan Thinkfree Online eller Writely vara intressanta alternativ. De är kompatibla med Microsofts Officefiler. De tillåter dessutom att man samarbetar i gemensamma dokument på webben, man får ett stort lagringsutrymme för sina filer och allt är gratis. Här finns alltså mycket intressant att undersöka!

Nyckelord: , , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips