Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2007-02-28

 

Entydigt besked: Utrusta PC med Linux och OpenOffice!

Michael Dell PC-tillverkaren Dell gick för drygt en vecka sedan ut med en förfrågan till sina kunder hur de vill ha sina datorer utrustade. Gensvaret har varit enormt - väldigt entusiastiskt och entydigt! "Förinstallera Linux och lägg också in OpenOffice och gärna Firefox!" är budskapet till Dell.

Nu meddelar Dell att de kommer att lyssna på både företags- och övriga kunder och installera Linux på vissa datorserier.

Metoden att vända sig direkt till kunderna på webben med en uppmaning till idégenerering är något nytt, som vi antagligen kommer att få se mer av framöver. Användarnas makt har ökat!

Computer Sweden: Dell hårdsatsar på förinstallerat Linux
Lifehacker: Adam's top 10 Ubuntu apps and tweaks
Linux on Desktop: 13 things to do immediately after installing Ubuntu

Bildkälla: The Sydney Morning Herald/M.Dell

Länk Nyckelord: , , , , ,

2007-02-26

 

Pianospelande katten Nora



Det finns många roliga foton och videofilmer om akrobatiska katter - Cats doing backflips! , Funny cats , Airborne cats.

Men den här videon är alldeles speciell! Danska Nora är musikalisk och har haft turen att växa upp i ett hem med piano. Läs hela historien om den charmiga pianospelande katten.

Missa inte videon Practice Makes Purr-fect!

Tack Eva Hoeg för tipset!

Länk Nyckelord: , ,

2007-02-24

 

Enklare än så här kan det inte bli att blogga!

Tumblr.com Börja tumbla du med, det föreslår Bengt, Frihetens Vingar. Och jag håller helt och hållet med honom. Enklare än så här kan det inte bli att skaffa sig en blogg och lägga in bilder, video, dialogtexter och länkar utan att man behöver kunna något om htmlkodning eller annat tekniskt. Det är naturligtvis gratis att använda Tumblr.

NewYork-utvecklarna bakom Tumblr vill att det skall vara riktigt enkelt och snabbt att skriva på webben. De ser på Tumblr mer som ett anteckningsblock än som en blogg. Men ett väldigt kraftfullt sådant, skulle jag vilja påstå, som har testat med att börja göra en fotoblogg.

Med någon av de sex knapparna skriver du på webben och lägger in allt ditt material:

- Ett vanligt textinlägg - här finns formatteringsikoner och möjlighet att lägga in bilder som finns på webben och har en URL
- Foton från egna datorn med kommentarer
- Citat
- Länk med beskrivande text - det blir väldigt enkelt att göra länkar
- Konversation - skriver du pjäser, så är det här något för dig. Skriv lätt dialogtexter
- Video - dela med dig av videofilmer som du har hittat på nätet eller spelat in själv.

De som blir intresserade av din blogg kan prenumera på den med RSS, du kan automatiskt pinga Technorati och del.icio.us när du har skrivit ett nytt inlägg så att andra får kännedom om det, inställningarna (Settings) ger dig goda möjligheter att välja utseende på bloggen, anpassa färgerna och mycket annat. Du kan lösenordsskydda bloggen. Tumblr saknar möjlighet för läsare att skriva kommentarer och har inte heller länkrulle men för övrigt är den rikligt utrustad. Det är lätt att göra ändringar och att lägga in nytt material.

Skapa ett konto hos Tumblr, du också! Tumblr kan bli en utmärkt fotoblogg! Hittar du något intressant på internet, så lägg in en länk och tipsa andra. Så enkelt kan det vara! Skriv och berätta och lägg upp dina bilder på webben för barn och barnbarn att glädjas åt!

Uppdaterad: Se videoguiden från Screeniac om hur man använder Tumblr (på engelska)

Länk Nyckelord: , , ,

2007-02-23

 

Visa dina foton som animerat bildspel

Sunset Vissa fotomotiv ändras snabbt på ett intressant sätt - solen som går upp en vacker morgon eller går ner och färgar molnen, knoppar som brister, det lilla barnet som blir ledset och börjar gråta. Du fångar kanske de här förändringarna med din kamera.

Då kan du också visa fotosekvensen som ett animerat bildspel med Gickr.com. Gratis förstås. Det är en fördel om du har kameran på stativ, så att bildytan inte förändras, bara bildinnehållet.

Registrera dig hos Gickr.com så lagras dina animerade bildspel hos dem. Ladda sedan in max 10 foton till varje bildspel från din dator eller från Flickr. Ordningsföljden är viktig för hur fotona visas i bildspelet. Du kan använda filer med formaten .png, .gif and .jpeg och kan ladda upp bilder som är på 10 MB tillsammans. Bestäm vilken storlek du vill att bildspelet skall ha - 450 pixel bredd är maximal storlek. Spara alla bilderna med samma bildstorlek och bildformat. Pröva ut med uppspelningshastighet långsam/slow.

Klicka sedan på länken Next. Då laddas bilderna upp och det animerade bildspelet skapas, vilket kan ta någon eller några minuter. Sedan kan du se hur det blev till vänster i fönstret. Samtidigt kan du bestämma om du vill lägga in bildspelet i Galleriet hos Gickr.com, ge det ett namn och nyckelord. Du får en länk till bildspelet som du kan skicka till goda vänner eller lägga in i din blogg eller på din webbplats.

Det här är ett trevligt sätt att illustrera rörelsen i en fotosekvens!

Via Master New Media

Länk Nyckelord: , ,

2007-02-22

 

Beter sig datorn trögare än tidigare?

PC för Alla Då finns det bot mot det! PC för Alla har samlat användbara gratisprogram i sin programbank. Nu senast är det 33 som gör datorn snabbare.

Bland annat hittar du programmet Easy Cleaner som enkelt rensar i Windows register, programmet Freemeter som analyserar systemet och letar efter flaskhalsar, Ram Idle som optimerar ram-minnet, Startup inspector som håller koll på vad som egentligen startar tillsammans med operativsystemet och Video memory watcher som optimerar minnet på grafikkortet.

Programmen finns på CD-skivan som prenumeranter får tillsammans med tidningen, men de går också att ladda ner från programbanken. Där hittar du massor med andra gratisprogram.

Länk Nyckelord: , ,

2007-02-21

 

Dell inbjuder till idéstormning

Dell IdeaStorm Massor med PC-användare har den senaste veckan uttryckt sina önskemål. I fredags gick datorleverantören Dell ut med en öppen förfrågan till datoranvändare, hur de önskar att deras datorer skall vara utrustade vid inköp.

Uppmaningen från Dell har fått ett enormt gensvar. Och önskemålen pekar otvetydigt åt ett bestämt håll - utrusta datorerna med förinstallerade systemprogram och tillämpningsprogram med öppen källkod som är gratis till skillnad från Microsofts nya operativsystem Vista och Office 2007 som kostar en rejäl hacka.

Inte mindre än drygt 50.000 röstande vill ha det som toppar önskelistan - nämligen olika distributioner av Linux operativsystem förinstallerade i datorn - Ubuntu | Fedora | OpenSUSE. Som god tvåa på listan önskar man att Open Office är förinstallerat, dvs konkurrenten till Microsoft med öppen källkod som inte kostar något. Som god trea önskas en ren MS Vista installation utan massor med annan programvara.

Man önskar också längre ned på listan en bärbar dator med Linux förinstallerat alternativt en dator helt utan systemprogram eller andra program förinstallerade. (Idag får man först betala för systemprogrammet och sedan också betala för att ta bort det så att man kan installera det systemprogram som man önskar använda.) Ganska många vill ha webbläsaren Firefox installerad i stället för Internet Explorer. Större internminne än dagens 512 MB kommer litet längre ned på önskelistan liksom att service och helpdesk skall finnas inom landet och på det egna språket (idag sker supporten ofta från Indien för den amerikanska marknaden).

Dells initiativ att gå ut med den här öppna förfrågan har engagerat många och det blir svårt för företaget att inte lyssna på alla de önskemål som har kommit in - vilket de dock säger sig vilja göra. För Microsoft måste det kännas som en kalldusch nu när nya operativsystemet Vista precis håller på att marknadsföras.

Användarna har unisont gett uttryck för ett starkt önskemål om gratis program med öppen källkod. I vissa länder, t ex Frankrike, uppmanas myndigheterna att gå över till öppen källkod.

Framtiden ser ut att innehålla fler alternativ än dagens!

TechCrunch:Dell Pays Tribute to Digg with New IdeaStorm Site
Webbrådgivare Fredrik Wackå: Dell släpper in kunderna i produktvecklingen
Computer Sweden: En rullande sten som ingen kan stoppa
Computer Sweden: Artikelserie om Open Source

Länk Nyckelord: , , , ,

2007-02-20

 

Praktisk AttGöra-lista

Trollet@Gerd Rissler Om du brukar skriva upp saker som du skall göra, så finns det ett riktigt enkelt webbprogram för det - WorkHack. Gratis förstås. Man behöver inte ens registrera sig.

WorkHack har en stor och ren vit skrivyta. Skriv in vad du skall göra efter Task och välj hur viktigt det är. Uppgifter med hög prioritet blir rödfärgade. Om du väljer länken "Turn on visualize by size" skrivs viktiga uppgifter med större bokstäver än sådana som har lägre prioritet.

När du är klar med uppgiften klickar du bara på Done?/Färdig, så försvinner den från skrivytan. Men vill du senare få en förteckning över allt som du har gjort, klickar du bara på länken "Show done tasks".

Själv har jag gjort ett bokmärke/favorit av min AttGöra-lista och lagt in den i en mapp tillsammans med några andra sidor som jag vill ha lätt tillgängliga i webbläsaren. När jag öppnar mappen som tabbar/flikar har jag alla sidorna som flikar i webbläsaren. Då kan jag lätt byta flik och behöver inte ladda in en ny sida. Man kan numera använda flikar för att snabbt komma åt olika webbplatser i både Internet Explorer 7 och Firefox.

Prova WorkHack - det är skönt att inte belasta minnet i onödan!

via Lifehacker

Bildkälla: Kluringen©Gerd Rissler

Länk Nyckelord: , ,

2007-02-19

 

Det levande tangentbordet

Johannes Hjort Brukar du fredagsstäda din dator? Då menar jag inte organisera filer i mappar och ta bort filer du inte har använt på länge. Utan storstädning med fuktig duk på tangentbordet och musen. Om inte, så är det kanske dags för en storstädning!

Mikrodatorn berättar om en ny amerikansk undersökning på 113 kontor. Resultaten visar att våra kära datorprylar kryllar av bakterier. Det finns könsskillnader också i hur vi sköter våra IT-verktyg. Mer skall jag inte säga.

DN: Stolen lortigast på jobbet

DN Webb-TV: Underprioriterad städning

Bildkälla: Johannes Hjort/Hovbergs blogg

Länk Nyckelord: , , ,

2007-02-17

 

Bläddra i aktuella tidskrifter online!

vPulp.com Har du upptäckt den utmärkta möjligheten att läsa tidskrifter gratis på webben med vPulp? Här finns tidskrifter om Fritid och nöjen - Golfbladet, Res, First Poker, NöjesGuiden, SvD Magasinet och Dorian Magazine. Livsstil och inredning är representerade av M-Magasinet, Damernas Värld, Sköna Hem och Family Living. Fotointresserade kan nu ta del av januarinumret av DigitalFoto och fem nummer från 2006.

Läs mer om hur du gör för att läsa online och om vPulps teknik som göra tidskrifterna tillgängliga gratis på webben.

Länk Nyckelord: , ,

2007-02-16

 

Om att använda en bok....



En härlig sketch om hur svårt det är att sätta sig in i ny teknik, när man är van vid det, som man tar för givet. Exempel: boken!

Källa: YouTube Från föreställningen Øystein & Meg producerad av Norsk TV 2001 skriven av Knut Nærum. Skådespelare: Øystein Bache och Rune Gokstad.

Via Frihetens Vingar och ZrednaZ

Länk Nyckelord: ,

2007-02-15

 

Upptäck datorns möjligheter med VideoGuider

PC för Alla Videoguider Visst lär man sig bäst när man får förevisat hur man kan göra något, speciellt när det gäller litet mer komplicerade sekvenser på datorn? PC för Alla började för drygt en månad sedan att lägga ut videoguider på hemsidan, dvs korta filmsekvenser hur man gör vissa saker i de vanligaste programmen. Nu har antalet videoguider vuxit till cirka 25 och många av dem är gjorda av PC för Allas läsare.

- Hitta favoriter i Internet Explorer 7
- Så gör man för att byta startsida i webbläsaren
- Ta bort röda ögon med Photoshop
- Hyfsa till tabeller i Word
- Spara musik från webbradioprogram

Se om det inte finns något här som du också kan ha glädje av!

Länk Nyckelord: , ,

2007-02-10

 

Demonstration av Vista - på en Macdator!

Windows Vista Den senaste veckan har det skrivits mycket om Microsofts nya operativsystem Windows Vista. Du kan se en videodemonstration på norska med intervjuer i Verdens Gang som tidningen gjorde med norska Microsoftchefen och med några andra som testat Vista.

Du bör observera något intressant i videon! Microsofts nya operativsystem demonstreras på Apples iMacdator. Mycket trevligt för oss Macanvändare! Alla Macdatorer med Intels Duo Core processor kan köra inte bara Macens eget operativsystem OS X utan också Windows operativsystem, när man har installerat programmet Parallells eller Boot Camp. Det här är en löftesrik inbjudan till ömsesidig samexistens mellan PC och Mac.

Om du funderar på att pröva på Windows i Macen så finns det guider om Macen skrivna ur ett Windowsperspektiv - Switch To A Mac Guides

I Norge kommer man tydligen att kunna köpa en billig datorpryl, t ex en mus, och sedan få köpa Vista för 1.000 kronor. Annars är operativsystemet Vista ganska dyrt i inköp. Undrar just om svenska datorkedjor har samma försäljningsstrategi!

via Bloggen Operativsystem
Surftips - Seniorer: Att köpa eller inte köpa Vista....

Länk Nyckelord: , , ,

2007-02-09

 

Välj det bästa webbmailprogrammet - Gmail!

Är du en av cirka 500 miljoner användare som har ett webbmailkonto? Då kan den här jämförelsen mellan de tre största webbmailprogrammen kanske intressera dig. TechCrunch har jämfört de föryngrade stora - Yahoo Mail och Windows Live Hotmail med nykomlingen Googles Gmail.

De korar Gmail till vinnare, vilket också MacWorld gjorde i en jämförelse av sex webbmailprogram för några månader sedan.

Om du snabbt vill få en överblick rekommenderar jag jämförelsetabellen i TechCrunchs artikel.

Många använder Gmail som sin huvudsakliga mailklient. Epostutrymmet för mail är 2,6 GB stort på Googles servrar - det är aldrig problem att sända jättestora bilagor med andra ord. Gmails spamfilter är mycket effektivt. Jag hittar aldrig ovälkomna mail i min inkorg men kan se att skräppostkorgen bågnar innan jag tömmer den då och då. Trots det stora lagringsutrymmet bör man ta backup på in- och utgående epost till sin epostklient i datorn. I kommentarerna till TechCrunchs artikel finns det många exempel på hur man kan göra det med POP-inställningarna i Gmail.

Varför kommer då Gmail på första plats i testerna? Tack vare den nyare Ajaxtekniken är Gmail lika snabbt som epost på hårddisken. Med Google som ägare sker sökningen av gamla mail sekundsnabbt. I stället för att sortera in mail i mappar, sätter man etiketter på mailen och hittar dem snabbt med sökfunktionen. Alla mail i en diskussion som går fram och tillbaka mellan många mailskribenter samlas i en diskussionstråd - mycket praktiskt. Man vet var man skall leta.

Gmail är helt integrerad med andra Googletjänster, t ex Gtalk som är Googles direktmeddelande/chatt, Googles kalender och Docs & Spreadsheets, dvs Googles Officepaket.

Jag bör kanske tillägga att alla programmen är gratis. Tidigare måste man få en inbjudan för att öppna ett Gmailkonto. Men i veckan släpptes Gmail fritt för alla intresserade.

Bildkälla: TechCrunch

Länk Nyckelord: , , , ,

2007-02-08

 

Språkkryssets februaritävling

Språkkonsulterna Är du road av det svenska språket, nya ord och böjningsformer? Då skall du definitivt titta in hos Språkkonsulterna! Kanske har de någon tjänst eller något annat intressant för just dig.

Varje månad anordnar de ett klurigt språktest - Språkkrysset - med sex frågor, där man kan vinna en bok. Pröva du också! De kan ju alltid göra dig så nyfiken att du vill ta reda på sådant som du inte visste tidigare!

Här kan du testa dina kunskaper i stavning, böjning och ordförståelse. Samtidigt tävlar du om månadens vinst - Företagets skrivhandbok av Karin Guldbrand et al. Det gäller att få så många rätt som möjligt. Vinnaren lottas sedan fram bland dem som fått 6 rätt. Om ingen har 6 rätt lottar vi bland dem som har fått 5 rätt och så vidare. Nästa dragning är den 28 februari. Lycka till!

Länk Nyckelord: , , , ,

2007-02-07

 

Anders Igel om TeliaSonera

Vi svenskar är beroende av hur TeliaSonera agerar för att vi skall få snabba och billiga IT-tjänster oberoende av vilken operatör vi väljer. TeliaSoneras dominerande ställning på marknaden naggas nu i kanten av konkurrenter som erbjuder lägre priser.

Anders Igel har nyligen blivit utfrågad på Heta Stolen i Computer Sweden. Han får frågor om Telias nya styrelse, om utbyggnaden av bredband, om mobil ip-telefoni, om teleavgifter. Läs också vad han anser om bredbandsTV.

Bildkälla: Dagens PS.se

Länk Nyckelord: , , , ,

2007-02-06

 

Jag hatar Macar

MS Windows Mac OS
Det är datorerna från Apple som avses. Igår den 5 februari skrev Charlie Brooker, kolumnist i ansedda engelska Guardian Unlimited, en artikel med rubriken Jag hatar Macar. Brooker har också ett eget program hos BBC Four.

Inget kan tydligen få känslorna så i brand som en debattartikel om PC vs Mac. Jag har inte tidigare sett någon artikel som under ett enda kort dygn har stimulerat till så många kommentarer som den här. Dygnets kommentarskörd räcker till en hel bok på 175 sidor. Ordet Mac nämns 1066 gånger, ordet PC 597 gånger - (det är lätt att kolla med funktionen Sök och ersätt).

Det är fascinerande hur vi identifierar oss med våra elektroniska prylar! När det gäller kriget mellan operativsystemen Windows och Mac OS är det få som inte vill delta i den animerade debatten.

Forskaren Sherry Turkle vid MIT skrev i boken The Second Self - Computers and the Human Spirit redan 1984 om "the holding power of the computer". Då avsåg hon barns fascination för videospel på datorn.

"There is the sense of a force at work, a "holding power" whose roots are aggressive, passionate, and eroticized" (sid 65).

Gårdagens kommentarer till artikeln i Guardian Unlimited visar att datorerna i sig själva tydligen kan skapa ett lika starkt kraftfält som videospelen.

Många har säkert sett videoreklamen under hösten från Apple i YouTube - Hi, I am a Mac. Den här reklamen har nu kommit till England och spelas av kända engelska skådespelare. Det här blev tydligen den tändande gnistan för alla starka känslor hos tittarna.

Ett är då säkert! Skickliga marknadsförare i båda datorlägren kan hitta guldkorn för framtida reklam för sina produkter i gårdagens animerade debatt!

Länk Nyckelord: , ,

 

Bästa bloggarna! - Weblog Awards 2007 utses snart

Weblog Awards 2007 Bloggandet har ökat dramatiskt för varje år. Sedan sju år tillbaka utses årets bästa bloggar i ett stort antal kategorier. Nu kan du surfa runt och se vilka bloggar som har chansen att få 2007 års Weblog Awards. De nominerade bloggarna är trevligt presenterade med skärmdumpar, så att man lätt kan klicka sig in och läsa.

Här ett litet antal av de nominerade i ett urval av vinstkategorierna. De allra flesta bloggarna är skrivna på engelska.

- Best web application for weblogs, dvs bloggprogram, bl a Wordpress, Blogger, Flickr, Photobucket, YouTube
- Best European weblog, bl a Chocolate & Zuccini som tidigare fått pris i kategorin matblogg
- Best American weblog, bl a BoingBoing och Gizmodo, vilka båda presenterar IT-nyheter
- Best photography, bl a Flickr och Digital Photography School
- Best web development weblogs, bl a Copyblogger, Problogger, Daily Blog Tips
- Best computers or technology weblog, bl a TechCrunch, Gizmodo, Lifehacker - om IT-nyheter
- Best writing of a weblog, bl a Dooce, Gizmodo
- Best community, bl a Digg - där medlemmarna betygsätter sajter
- Lifetime achievement - en utmärkelse som bara kan erhållas en gång - bl a Slashdot
- Weblog of the year, dvs årets bästa blogg - Go Fug Yourself, Dooce, PostSecret, Lifehacker, Gizmodo, BoingBoing

Ganska många bloggar har nomineras i flera klasser och är sådana som man gärna besöker regelbundet. Surfa runt och hitta dina egna favoriter! Den 12 mars utses årets vinnare.

Länk Nyckelord: , ,

2007-02-05

 

Franska gymnasieelever får USB-minne med gratisprogram

För att minska den digitala klyftan mellan skolelever som har tillgång till dator i hemmet och de som inte har det, väljer nu de franska skolmyndigheterna att dela ut USB-minnen till alla 15-16-åringar. Det blir mycket billigare än att förse alla med datorer.

USB-minnena kommer att vara laddade med program med öppen källkod som inte kostar något vid inköp - webbläsare, epostprogram, direktmeddelande- program, ljud- och videospelare, OpenOffice m fl. Det innebär att eleverna kan arbeta med hemuppgifter på datorer i skolan, hemma, på internetcaféer eller hos vänner och spara sina arbeten till USB-minnet.

Frankrike har tidigare beslutat att offentliga myndigheter skall övergå till program med öppen källkod i stället för Microsoftprogram.

Det skall bli intressant att följa de franska erfarenheterna av den här reformen och lära av både misstag och möjligheter. Tillgången till datorer är fortfarande den kritiska faktorn.

via New Media News

Länk Nyckelord: , ,

2007-02-04

 

Använd seniormobilen som miniPC!

Morfar är 92 år. Av ett barnbarn fick han sin första mobil i julklapp. Men inte bara det! Utan också många timmars handledning och hjälp att lära sig använda de viktigaste funktionerna i mobilen. Nu är morfar glad att hänga med de andra senioranvändarna, han har mobilen i fickan på sina skogspromenader och är nöjd med den trygghet som han känner.

Men tänk om morfar har fått blodad tand att använda teknik som kan hjälpa honom att hålla kontakt med omvärlden, släkten, läkarna, apoteket och att göra årenden på nätet! Att surfa med mobilen är ju tyvärr inte särskilt ergonomiskt för seniorer.

Multimediadockningsenhet från Sony Ericsson Ja, framtiden är kanske ljusare än vi tror! Ny Teknik skriver att det har läckt ut i dagarna via Unwired View, att Sony Ericsson har lämnat in en patentansökan i USA på en dockningsstation till mobiler, som förvandlar mobiltelefonen till en multimediamaskin. Dockningsenheten har en tillräckligt stor skärm och ett riktigt tangentbord, även med sifferenhet (se bilden), ethernetuttag och inbyggd mikrofon samt högtalare. Dessutom massor med datoruttag som gör det möjligt att koppla in mus, skrivare, skanner och normalstor extern skärm.

Det betyder att man kan använda mobilen i sin dockningsstation för att surfa hemma via trådlös överföring med WiFi , se på video, lyssna på musik, ladda in bilder från kameran till minneskort, och lyssna på FM-radio. Man kan faktiskt alltså använda enheten som en minidator!

Det låter för bra för att vara sant! Är det bara ett av dessa datorskämt som vi läser om då och då? Knappast! Stora sajter som Gizmodo och Wired har skrivit om nyheten. Men det är fortfarande bara fråga om en patentansökan, ingen produkt än.

Yngre personer undrar i sina läsarkommentarer till nyheten vad det här skall vara bra för. När man har större glädje av en bärbar dator. Visst, det gäller säkert unga. Men för många äldre seniorer med låg pension och utan riktig lust att lära sig att hantera en dator, tror jag att den här dockningsstationen skulle kunna fylla en viktig funktion. Då krävs följande:

- Mobilen får inte vara dyr i inköp
- Den skall vara användarvänlig även för en äldre persons fingrar och sämre syn
- Dockningsstationen med tillbehör får inte heller vara för dyr i inköp
- Datorskärmen skall vara tillräckligt stor och lätt att läsa
- Det bör finnas enkla, pedagogiska manualer som stegvis beskriver hur man använder utrustningen
- Mobilabonnemanget med surfmöjligheter måste innebära att surfning och epostande är överkomligt i pris.

Mobilen är det verktyg för kommunikation som nu gör sitt segertåg i tredje världen. Förhoppningsvis kan vi här hemma snart få en enkel och billig kommunikationsenhet av det slag som Sony Ericsson har skissat på!

Läs mer:
Gizmodo: Sony Ericsson Phone Cradle Turns Your Mobile into a Mini PC
RingNokia: Sony Ericsson: It's what computers have become
Wired: Use Cellphones as Desktop PCs with Sony Ericsson Media Cradle
Surftips - Seniorer: Mobilen är det bästa utvecklingsstödet!

Länk Nyckelord: , ,

2007-02-02

 

Nu hårdtestas 100-dollarsdatorn

Det stolta projektet One Laptop Per Child ser ut att kunna sjösättas snart. De första fabrikstillverkade datorerna visades upp vid CES - den stora elektroniska konsumentmässan i Las Vegas i början av januari i år. Nu hårdtestas datorerna inför produktionsstarten i Taiwan hos Quanta Computers, där Apple också tillverkar sina bärbara datorer. I sommar skall de första leveranserna ske till Argentina, Libyen, Pakistan och många fler länder, där skolmyndigheterna har lagt order på några miljoner datorer till landets skolbarn.

Det spännande med det här projektet är, att pedagogiska idéer om hur barn lär, aldrig har tappats ur sikte när mer krassa tekniska datorlösningar har diskuterats fram. 100-dollarsdatorn är utrustad för att tåla den hårda behandling som den kan utsättas för när barn i Brasilen springer hem i ösregnet med den till bostaden - som kanske inte har elektrisk belysning men där ljuset från något eller några av barnens bildskärmar kan ge hela familjen ljus på kvällen, dessutom nyheter och nyttigheter genom uppkopplingen till skolbiblioteket och det lokala nätverket.

Datorn är utrustad med väl utprövade pedagogiska program med öppen källkod men också med nyare, t ex MediaWiki. Det är en modern dator som är försedd med alla möjligheter att kommunicera och att användas som ett verktyg för utforskande och för kreativa sysselsättningar.

Följande citat säger mycket om initiativtagaren Nicholas Negropontes och hans pedagogiska kollegors syn på datorns roll i utvecklingsländerna:

"In fact, one of the saddest but most common conditions in elementary school computer labs (when they exist in the developing world), is that children are being trained to use Word, Excel and PowerPoint," Mr Negroponte said..... "I consider that criminal, because children should be making things, communicating, exploring, sharing, not running office automation tools."

Med Squeak Etoys får barnen ett kraftfullt ritverktyg så att de kan vara kreativa vid datorn - titta gärna på den här videodemonstrationen. Många datorprototyper har sett dagens ljus under de gångna åren - gröna och orange, med vev, med fotpedal och nu med jojouppladdning.

Computer Sweden har i dagens tidning ett helt uppslag med intressanta artiklar om OLPC - Alla får en dator, Bättre än u-hjälp, 100-dollarsdatorn bit för bit.

Läs mer:
One Laptop Per Child: OLPC-projektets hemsida
Ny Teknik: Första stryktåliga "100-dollarsdatorn" har lämnat fabriken
Ny Teknik: Fiffigt virusskydd i 100-dollarsdatorn
Mikrodatorn: Ladda datorn med armkraft
Surftips - Seniorer: 100-dollardatorn är snart verklighet
Surftips - Seniorer: En grön vevdator till varje skolbarn

Länk Nyckelord: , , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips