Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2007-06-29

 

Vad vore sommaren utan insekter?

mmaida's photos Tänk vad vi kan komma nära insekternas liv tack vare alla fotografer som förevigar minsta lilla flygfä till fulländning! Här i Surftips - Seniorer har vi tidigare visat vilken rikedom som blir tillgänglig för oss som tycker om att njuta av naturens skönhet bland fjärilar.


Created with Paul's flickrSLiDR.

I det här överdådiga bildspelet om insekter på blommor visas på samma sätt foton från Flickr, som har sparats med nyckelordet (taggen) insekt - 57 foton per sida och mer än 180 sidor finns det i bildspelet. När du klickar på en bild kan du se vem som har tagit fotot, och sedan är det bara att fortsätta bildspelet.

Bildspelet finns kvar att titta på under mörka vinterkvällar om sommarvädret nu bjuder på annat än innesittande och datortittande. Troligtvis jakt på myggor!

Bildkälla: mmeida's photos, CC-licens, Las Palmas de Gran Canaria, Espana

Länk Nyckelord: , ,

2007-06-26

 

Tidskrifter för sommarläsning på webben

vPulp.se Massor med sommarläsning bjuder vPulp på. Om du tidigare har läst tidskrifterna på webben, så vet du vilken fin möjlighet det är att kunna bläddra i ett stort urval tidskrifter helt gratis hos vPulp.se.

Om du inte känner till vPulp sedan tidigare kan du läsa om hur man gör. Hos vPulp på webben finns också många tidigare nummer från 2006-2007 av dina favoritmagasin.

Man kan bläddra i hela publikationen på webben, få överblick genom Innehållsförteckningen, söka via sökfunktion, spara som bokmärke, spara tidningen för att läsa offline, skriva ut sidor man vill spara, zooma in så att texten blir mer lättläst m m.

Länk Nyckelord: : , , ,

 

Extraminne - utmärkt påminnelsetjänst!

Extraminne.se Jag har tidigare rekommenderat den utmärkta påminnelsetjänsten Extraminne och vill puffa för den igen. Själv tycker jag att det är skönt att avlasta minnet, när jag kan leva i trygg förvissning om att jag blir påmind. Just så fungerar gratistjänsten Extraminne.se, som också är en årsalmanacka. En av finesserna är att man kan välja att bli påmind via epost eller via SMS till mobilen eller via båda två.

Man kan bli påmind samma dag, dagen före, en vecka före eller en månad före. Man kan också välja att bli påmind varje år (bra för födelsedagar), varje månad, varje vecka eller varje dag.

Man kan anpassa den egna månadsalmanackan med färger så att man hittar lättare. Läs mer om vad Extraminne kan göra för dig. Titta in på hjälpsidan och se om de har svar på dina frågor. Det finnas annars ett forum där du kan ställa dina frågor.

Det enda jag kan invända emot är att texten i Extraminne är väldigt liten i månadsalmanackan, men den går lätt att förstora i webbläsarens meny för textstorlek.

Om du ännu inte har stiftat bekantskap med Extraminne, gör det nu! Du kommer inte att glömma bort något viktigt framöver - och du behöver inte ens anstränga dig för att minnas!

Länk Nyckelord: , , , , , ,

2007-06-25

 

Vuvox - Suveränt fotobildspel med videomöjligheter

Vuvox.com Vuvox är både en väldigt lättanvänd bildspelstjänst och har många intressanta möjligheter. Den lanserades nyligen och alla funktioner är inte inlagda än - men tillräckligt många för att det skall gå att göra snygga bildspel redan nu.

Börja gärna med att titta på den utmärkta videoguiden som Demogirl har gjort. Om man följer den har man inga problem sedan att göra sina egna bildspel.

För mig fungerade det inte att använda foton från min hårddisk - de laddades upp helt korrekt men sedan kunde jag inte komma åt dem. Men det gick utmärkt att använda både egna foton som jag lagt upp i fototjänsten Flickr och andras foton som jag sökte fram i Flickr med sökord.

När jag valt ut vilka foton jag ville ha med i bildspelet och lagt dem på Story Board, valde jag som "presentation style" Vuvision bland ganska många olika bildspelsalternativ. Då visas fotona i helskärm och som video. Det finns förprogrammerat zoomning av fotona, överlagringar och övergångar mellan bilderna, se t ex Den stora kattfamiljen. Men vänta - det kan ta någon eller några minuter för det är mycket som skall laddas in i Flashbildspelet, så ha tålamod till bildspelet startar. Om man klickar på knappen till höger om I-knappen i nedre menyraden, visas bildspelet över hela skärmen.

Välj bland några olika sätt att presentera fotona - småbildsmodellen, tvådelad skärm, det växande trädet eller vanligt bildspel med bakgrundsbild.

Kom tillbaka senare till Vuvox och titta på nya intressanta kreationer! Tjänsten kommer bara att bli bättre!

Go2Web2: Best Slideshows Creator I've ever Tried

Digital Inspiration: Build Interactive Photo and Video Presentations with Vuvox

Länk Nyckelord: , , , ,

2007-06-24

 

En Guldgruva för Digitalfotografer!

Photography Toolbox Vad vore webben utan alla foton och videos som användarna delar med sig av! Här finns allt du behöver, du som fotograferar digitalt och lägger upp snygga bildspel på internet!

Den kända webbsajten Mashable har sammanställt det mesta av verktyg som behövs för att lägga ut dina foton gratis på webben. Det är en otroligt lång lista över bildbehandlare, fotosajter, fotobloggar, fotohjälp för mobilen, bildmixning, bildspelstillverkning, tryckeritjänster för fotoböcker, gratis foton på webben och mycket, mycket mer. Allt är samlat på ett ställe -90+ Online Photography Tools and Resources . Det finns en kort förklaring till varje länktips. Titta också på alla läsartips längst ner i kommentarerna.

Det här är en guldgruva att utforska under lata sommardagar, när andan faller på och innan fotokaos hotar i datorn.

Bildkälla: Mashable - Social Networking News

Länk Nyckelord: , , , , ,

2007-06-23

 

Både iPhone och LGs Googlemobil lanseras i nästa vecka

På fredag börjar Apple att sälja sin nya mobil iPhone. Men bara i USA. Till Europa kommer mobilen först i slutet av året. Om du är intresserad av hur iPhone fungerar finns det en alldeles utmärkt video som tydligt visar hur funktionerna används. Den rekommenderas varmt!

LG KU580 Litet tidigare i veckan presenterar koreanska företaget LG sin mobil KU580 ur Chocolate-serien och den kallas Googlemobil eftersom Googleprogram finns installerade på den. KU580 börjar säljas i Europa, i första hand i Frankrike och Italien. LG har en video som visar hur mobilen ser ut och vilka funktioner den har. Den här mobilen har till skillnad från iPhone vanliga knappar och den kostar cirka 3.000 SEK.

Båda mobilerna är utrustade för den mobila användarens behov med epost, internet, dokument, musik, radio, kamera - och så förstås mobilsamtal med adressbok m m.

Så nu är det bara att fundera över vad du bäst behöver innan du bestämmer dig och kanske tar reda på mer vad de som testat tycker om mobilerna!

Surftips - Seniorer: iPhone - Apples telefondator med innovativ teknik

Electronista: LG intros 3G, Chocolate-inspired KU580

Bildkälla: ubergizmo.com

Länk Nyckelord: , , ,

2007-06-21

 

Fjärilar och åter fjärilar....

Naturen är bedövande vacker så här års i midsommartider! Färgglada blommor lockar till sig granna fjärilar som lockar fotografer att fånga skönheten.

Jag har följt två fotografer som nästan dagligen publicerar nya foton av fjärilar på blommor. Jag kan inte se mig mätt på dem! Det är Sylvia Cole och MrClean1982. Båda lägger upp sina foton hos Flickr.


Created with Paul's flickrSLiDR.

Med utmärkta FlickrSLiDR kan man mycket enkelt skapa bildspel med foton från Flickr genom att ange nyckelord (tags). Det här bildspelet med fjärilar bygger på taggen butterfly (fjäril). När du klickar på en bild kan du se vem som har tagit fotot om du vill veta det, och sedan är det bara att fortsätta bildspelet.

Det är många som känner sig manade att fotografera fjärilar. I det här bildspelet finns det 57 foton per sida och 312 sidor att titta på. Det räcker till hela midsommarhelgen om regnet öser ner.

Trevlig midsommar! Surftips - Seniorer tar inte semester från bloggen utan vi kan ses här - alla ni som har lust i sommar! Anita

Länk Nyckelord: , , ,

2007-06-20

 

Årets naturfotograf 2006 är Helene Schmitz

Hybridfuchsia "Helene Schmitz har som första kvinna tilldelats naturvårdsverkets utmärkelse, "Årets naturfotograf 2006". Detta för sina fantastiska bildtolkningar av blommornas sexualsystem. Schmitz har med storformatkameran tagit Linnés traditionella blomsterskisser från 1700-talet ett steg vidare och skapat stor bildkonst i det 21:a århundradet." (Ur juryns motivering)

Man kan njuta av ett bildspel med sagolikt vackra blommotiv på fotografens hemsida.

Helene Schmitz' växtfotografier visas nu på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm, men utställningen kommer också att turnera i Sverige och utomlands.

"Schmitz har i sina fotografier koncentrerat sig på hur växterna är uppbyggda sexuellt. Hon blev också intresserad av Linnés sätt att med metaforer beskriva växternas sexualitet för sin samtid. Det var i kontakt med Linnés texter som hon fick idén att göra ett projekt som belyser hur Linné resonerade. Botanisten Pia Östensson hjälpte till med urvalet av växter, och placerade in dem i systemets tjugofyra klasser. I utställningen representeras de tjugofyra klasserna av var sin växt." (Ur Naturhistoriska riksmuseets presentation )

NRM: Skönhet, system och passion – Helene Schmitz' fotografier på Naturhistoriska riksmuseet

Natur & Kultur: Helene Schmitz och Nils Uddenberg - System och passion - Linné och drömmen om Naturens ordning

Bildkälla: Foto: Helene Schmitz Hybridfuchsia

Länk Nyckelord: , , ,

2007-06-19

 

Bästa 100 webbprogrammen utsedda

Webware Winners Användarna har nu röstat om vilka webbprogram de tycker är bäst i 10 klasser. Den snabbaste överblicken över resultatet får du genom att titta på uppställningen med programikoner. Här kan vi också undersöka alla de program, som vi blir intresserade av via direktlänkarna från ikonerna.

Hur skall man då sammanfatta resultaten? Jo, tre mycket kända program placerade sig bland de fem högst rankade - Firefox, Wikipedia och YouTube. Två tonårssajter knep platserna 4 och 5 - Gaia Online och Stardoll.

Google låg före sina konkurrenter i de flesta klasserna med sina webb 2.0-program - Gmail, Google Reader, Google Docs & Spreadsheets, Google Maps och Google Search.

Resultatet kommenteras i en C|net-video, där du också kan höra vilka program som inte platsade bland de 100 bästa, men som du skall hålla utkik efter - Blinksale (fakturering), Geni (släktforskning),uStream (videoinspelning i realtid) och Zooomr (fotosajt).

Hur gick tävlingen till? Internetanvändare nominerade cirka 5.000 webbprogram, som sedan drogs ner till 25 program i var och en av 10 klasser. Under 20 dagar i maj och juni röstade sedan inte mindre än 489.467 surfare fram sina favoritprogram. I varje klass redovisas de program som fått absolut flest röster. Men längst till höger i uppställningen av ikoner kan det också finnas med nya program som valts in trots att de inte haft praktiska möjligheter att skrapa ihop så många röster. Aktuella resultatsiffror presenteras inte. Men vi får veta att 91 % av samtliga röster har lagts på de 100 vinnande webbprogrammen.

Resultaten från tävlingar som Webby Awards, svenska Podradiopriset, svenska Internet Worlds Top100 och Webware100 har det goda med sig att man får tips om program som man kanske inte alls kände till tidigare. Här finns massor med utmärkta webb 2.0-program att testa ut. Alla är dessutom gratis!

Utvecklingen går snabbt mot att vi jobbar på webben med alla de program som vi behöver. Vi får dessutom via webb 2.0-programmen utmärkta möjligheter att samarbeta och att umgås, inte minst genom alla träffpunkterna (communties) på webben.

Nu har du mycket trevligt att upptäcka och mycket användbart att jobba med!

Länk Nyckelord: , , , ,

2007-06-18

 

Utforska fantastiska PhotoSynth!

Photosynth Lägg namnet PhotoSynth på minnet! Du kommer inte att glömma det när du har lekt med programmet och fotosamlingarna ett tag. Det är en fantastisk upplevelse att kunna zooma in och ut i foton, titta runt hörnen, cirkla 360 grader runt föremål osv.

Hur fungerar PhotoSynth? Programmet utgår ifrån helt vanliga foton tagna av kända föremål, som sedan lagrats hos bildsajten Flickr. Varje foto analyseras med Seadragon-tekniken som är som en sorts DNA-bestämning för varje foto där karakteristiska egenskaper väljs ut. Sedan söker programmet fram likheter mellan foton med samma motiv och skapar hyperlänkar mellan likartat innehåll hos fotona. Eftersom vi ser med två ögon som sitter någon decimeter från varandra kan vi få djupseende och detta skapar 3D-upplevelsen i bilderna.

Microsoft har köpt in tekniken och upphovsmannen Blaise Aguera y Arcas visade entusiastiskt upp tekniken på den viktiga TED-konferensen i Kalifornien i mars 2007. Videon tar 7 minuter och PhotoSynthtekniken visas 3 minuter in i videon.

Microsoft har nu ställt samman ett antal uppsättningar med foton som man kan titta på med programmet. PhotoSynth kan installeras endast på Windowsdatorer med XP SP2 och Windows Vista. Microsoft har också ett samarbete med BBC som har tagit fram fotouppsättningar som man kan undersöka.

Framöver är det meningen att du skall kunna använda tekniken för att titta på dina egna foton. Hoppas att vi inte behöver vänta särskilt länge tills det blir möjligt!

via inUseful

Länk Nyckelord: , ,

2007-06-15

 

Att äta eller ätas....

En strid på savannen mellan lejon, bufflar och krokodiler fångad av amerikanska safariturister som videofilmar kampen om födan på nära håll.



via Sovrat: Strid på savannen

Länk Nyckelord: , , , ,

 

Svenska Podradiopriset 2007

podradio Podradio.nu har delat ut utmärkelser till Sveriges bästa podkanaler. Det var lyssnarna som utsåg vinnarna genom omröstning!

Årets vinnare av Svenska podcastingpriset är:

Bästa musik: Discobelle.net
Bästa teknik och vetenskap: The Nerd Herd
Bästa humor: YLE X3M - Radio Pleppo
Bästa kultur och nöje: DN På stan
Bästa nyheter, ekonomi och samhälle: P3 Dokumentär
Bästa pod-tv: Svt.se - Rapport
Bästa utländska kanal: Keith and the Girl
Bästa amatörkanal: Discobelle.net
Bästa originalkanal: Discobelle.net
Bästa kanal: YLE X3M - Radio Pleppo

Källa: InternetWorld

Grattis till musiksajten Discobelle.net som vann pris i tre av de tio kategorierna!

Du som tycker om att lyssna på radio kan säkert hitta många "nya kanaler" att lyssna på bland de tävlande.

Bildkälla: Loci.se

Länk Nyckelord: , ,

2007-06-14

 

Doros riktigt lättanvända seniormobil

Doro HandlePlus 324gsm Fabrikanterna börjar upptäcka seniorgruppen - åtminstone de som tillverkar mobiltelefoner. Nu finns det ganska många seniormobiler att välja mellan - med olika funktionalitet och i olika prisklasser.

Senast är det Doro som presenterar HandlePlus 324gsm för leverans i sommar till priset ca 1.000 kronor utan koppling till viss operatör. Den är gjord för att vara riktigt enkel att använda, skriver PC för Alla. Därför har den bara fem förprogrammerade stora uppringningsknappar, vibrator, högtalartelefon, headset och nummerlista på baksidan.

Det låter som en billig försäkring när man vill kunna nå de närmaste och bli nådd av dem.

Länk Nyckelord: , ,

 

Fascinerande om Mänsklighetens resa genom årtusendena

Atlas of The Human Journey

National Geographic visar mänsklighetens vagga och alla långa folkvandringar över jorden i en interaktiv presentation Atlas över Den mänskliga resan. Innehållet är otroligt spännande med foton, kartor, videofilmer med intressanta förklaringar och en tidlinje som startar 200.000 år före Kristus. Vi får se var de första människorna levde, vart deras vandringar förde dem, vad de levde av och hur de decimerades av det enorma vulkanutbrottet i Mount Toba på Sumatra för 75.000 år sedan. Utbrottet förde med sig många år av vulkanisk vinter med fem meter djup vulkanaska över Indien och Pakistan och därefter en lång istid, som endast 10.000 människor överlevde.

Välj ett segment på tidslinjen och titta på de utmärkta videofilmerna som hör till varje tidsepok. Här får vi också lära oss mycket om Australien och alla folkvandringar över den stora asiatiska kontinenten under årtusendena.

Det interaktiva materialet har tagits fram inom The Genographic Project, så man kan också lära sig mycket om DNA och om hur forskarna arbetar för att hitta vårt ursprung.

Atlas över Den mänskliga resan hittade jag genom en läsarlänk till PC för Allas surftips Snabbkurs i mänsklighetens historia: 160 000 år - på några minuter. De båda interaktiva presentationerna kompletterar varandra väl. Du har en intressant stund framför dig vid datorn!


Om du blir intresserad av mänsklighetens vagga och vad dagens befolkning i södra Afrika kan lära oss om vårt ursprung är Lasse Berg en kunnig ciceron med sin bok Gryning över Kalahari från 2005.

Länk Nyckelord: , , , ,

2007-06-13

 

Google söker lokalt med Eniro

Google Maps Sverige

Att hitta lokalt när man är ute på stan och söker efter en italiensk restaurang eller fotobutik blir lättare nu, när Eniro tar ytterligare ett steg i sitt samarbete med Google genom att bli partner i Google Maps Sverige, berättar InternetWorld.

Mobilklienten för Google Maps, som också lanserades igår, är naturligtvis viktig när man söker sig fram till en ny adress. Liksom möjligheten att spara kartor som man sökt fram i My Maps.

Satsningen på lokala kartor och lokal information kan bli en bra affär genom annonsintäkter och en god hjälp för oss konsumenter.

InternetWorld: Eniro sover med fienden
Emerge: Google lanserar svenskt lokalt sök

Länk Nyckelord: , ,

 

PowerPoint kan läsas i Gmail utan program

Gmail Nu kan man ta del av PowerPoint-bilagor i Googles webbmailprogram Gmail och se PowerPointfiler som bildspel utan att själv ha PowerPointprogrammet installerat på sin dator.

Men det fungerar än så länge bara om man ändrar inställningen, så att visningsspråket för Gmail blir engelska, inte svenska, vilket Webbnytt tipsar om.

GmailTest Det är enkelt och snabbt att kunna undersöka en PowerPointbilaga direkt i Gmail utan att behöva öppna PowerPointprogrammet, speciellt om man inte har programmet installerat på sin dator. Snart kommer nog också svenska Google att ha infört den här möjligheten att titta på bildspel utan att man själv har programmet på datorn.

Alltså: Ändra tillsvidare i Gmail under Inställningar > Visningsspråk för Gmail > Engelska för att få bildspelsfunktionen redan nu. Glöm inte att sedan ändra tillbaka till svenska i inställningarna!

Digital Inspiration: Convert Powerpoint Presentations to Flash with GMail PPT Viewer

Länk Nyckelord: , ,

2007-06-12

 

Det är aldrig för sent att börja med IT!

Orkidé PC för Alla gratulerar idag Kurt Rhodin, Skövde, som fyller 100 år och är PC för Allas äldste prenumerant, se foto i artikeln på webben.

Datorn har Kurt Rohdin använt till att katalogisera sina hundratals lp-skivor och kassetter, underhållit sitt språkintresse genom olika språkprogram och spelat en väldig massa schack. Men främst är det alla möjligheter som internet erbjuder som har lockat Kurt Rohdin att använda datorn.

Det är glädjande att se alla seniorer som på senare år hittar praktiska datorverktyg som kan underlätta för dem att göra allt det som intresserar dem. Nyligen läste vi om en dam i Seattle, 103 år gammal, som släktforskar och skriver sin andra bok på datorn.

Grattis, Kurt, med önskan om många nya upptäckter under kommande surfningar på Internet!

Länk Nyckelord: , , ,

2007-06-11

 

Nya trafikmärken 2007

Parkeringsskylt Känner du till alla nya trafikmärken som har införts nu den 1 juni 2007? Här finns annars svaren!

via Sovrat

Länk Nyckelord: ,

2007-06-10

 

Kramens livsgivade kraft

Gratis kramar Vad händer när någon går runt med ett plakat med orden Gratis kramar (Free hugs)? Vill du veta - så titta på videon!

När man är som mest nere och ensam, vad önskar man då om inte någon att krama, mänsklig närhet och värme. Det var upprinnelsen till videon - ensamhet, personligt misslyckande, tomhet.

Smittande varm känsla i kramen, inte sant? Mellan ung och gammal, polis och köpcentrumbesökare, man och man, man och kvinna - visst är det en härlig glädje som kramen väcker.

Videon har setts av mer än 15 miljoner människor. Fler än 30.000 har skrivit kommentarer till den. Så nog har videon berört, allt! Det går inte att ta miste på de lyckliga leendena hos alla som ger och får en kram. Verkligen något viktigt att tänka på!

Länk Nyckelord: , ,

2007-06-09

 

Sol, vind och vatten.....


Created with Paul's flickrSLiDR.

En av sommarens finaste båthelger väntar oss. Vad går upp mot en spegelblank morgon i en ensam vik ute i skärgården? Och härliga dagar till sjöss! Det här är ett bildspel om segling, båtliv och skärgård via bildtjänsten flickrSLiDR och med foton från Flickr.

Om du inte känner till Flickr sedan tidigare finns det all anledning att nu göra en mycket trevlig bekantskap. Flickr är en mycket anlitad webbplats, där du kan lägga upp dina foton gratis och delta i diskussioner om egna och andras bilder - här finns miljontals foton. Om du vill bildbehandla dina foton med någon gratistjänst, t ex Picnik, laddar du snabbt in dina bilder från Flickr till Picnik.

Nyligen fick Flickr tre hedrande utmärkelser i den årliga, stora tävlingen Webby Awards - för bästa tillämpning, för bästa visuella design och funktion och för bästa mötesplats (community). Det är inte de första priser som Flickr fått!

Länk Nyckelord: , , , , ,

2007-06-08

 

Götheborg anlöper hemmahamnen 9 juni

Ostindiefararen Götheborg På lördag vid lunchtid beräknas Ostindiefararen Götheborg löpa in i hemmahamnen efter den långa resan tur och retur Kina. Hela redden kommer att vara full med båtar och välkomnande människor runt hela Frihamnsområdet. Enligt planerna skall Kinas president Hu Jintao tillsammans med kung Carl XVI Gustaf ta emot fartyget. Uppmärksamheten kring Götheborg har varit så stor i Kina att presidenten valt att göra ett statsbesök i Sverige för fartygets skull.

Resan har dokumenterats omsorgsfullt hela tiden i loggböcker, dagböcker, filmer och Göteborgs-Postens speciella rapportering med reportage och bloggböcker. Äventyr av alla de slag har besättningen upplevt, inklusive kvinna över bord i Medelhavet.

Mer att läsa och titta på lär det bli när allt material om det framgångsrika projektet ställs samman. Nu blir det fest i helgen i Göteborg!

Göteborgs-Posten: Slutet på ett 252 år långt äventyr

Bildkälla: Hemsidan SOIC: The Swedish Ship Götheborg

Länk Nyckelord: ,

2007-06-07

 

Pandafile - Enklaste sättet dela med sig av stora filer

http://www.blogger.com/img/gl.photo.gif""id="BLOGGER_PHOTO_ID_5073083210338424738" Har du ibland någon stor fil - upp till 50 MB - som du vill att andra skall ta del av? Du har kanske ingen egen webbplats att ladda upp filen till. Du kan inte heller skicka den per epost till dina vänner som inte har så stora brevlådor.

Det finns ett utmärkt alternativ - Pandafile! Ingen registrering krävs. Du laddar bara upp filen från din dator. Det går snabbt. Efter ett kort tag får du information på Pandawebben, att allt är klart och du får en URL. Spara den. Nu ligger din fil hos Pandafile.com obegränsad tid framöver. Nästa gång du laddar upp en fil, får du en annan adress. Du har alltså inte något eget filutrymme hos Pandafile utan måste komma ihåg webbadresserna - som bokmärken/favoriter förslagsvis. Pandafile accepterar inte html-filer av säkerhetsskäl.

Du kan sedan skicka över webbadressen till filen i mail till dina vänner. Både upp- och nedladdning går snabbt och kräver ingen registrering av någon. Utvecklarna hos Pandafile ville skapa en enkel, smidig och gratis möjlighet att förvara filer på webben. De har lyckats utmärkt!


Vad kan man mer använda Pandafile till? När man gör bildspel med PowerPoint och lägger in många bilder kan filerna bli ganska stora. Vill man sedan dela med sig av bildspelet på webben finns det numera ett antal olika tjänster att välja bland. SlideShare tycker jag fungerar bäst. Men länkarna i bildspelet hos SlideShare har fungerat dåligt respektive inte alls, vilket är irriterande.

Ett alternativ är då att konvertera PowerPointfilen till pdf-fil med något av de gratisprogram som finns på webben, t ex Media-Convert. Redan genom konvertering till pdf minskar filstorleken kraftigt. Pdf-filer kan ju läsas på alla datorer med Adobe Reader. Bildspelet visas i helskärmsformat som pdf-fil, det har utmärkt bildkvalitet och alla länkarna fungerar.

Sedan kan man ladda upp pdf-bildspelet till Pandafiles webbutrymme, spara webbadressen och antingen skicka den till intresserade eller lägga in den som länk i bloggen/hemsidan, så kan alla som blir intresserade ladda ner filen när som helst och använda bildspelet på egna datorn. Det här fungerar utmärkt, inte minst om man använder bildspel i utbildningssyfte!

Länk Nyckelord: , ,

2007-06-06

 

Svenska IT-succéer att fira!

Idag på nationaldagen hyllar PC för Alla uppfinnare inom IT-området som gjort banbrytande insatser och satt Sverige på IT-kartan - Håkan Lans och Niklas Zennström bland andra. Minns via fotona i artikeln!

Det är glädjande att Sverige fortfarande ligger i främsta ledet när det gäller IT-användning efter Danmark tillsammans med de övriga länderna i den nordiska klungan - Norge, Island och Finland. Nu får vi bara hoppas att IT-området kan attrahera fler ungdomar. Spelutveckling är redan ett stort exportområde för svensk IT.

Bildkälla: Sweden.se

Länk Nyckelord: , ,

2007-06-05

 

Blomsterprakt med FlickrSLiDR

Försommaren är som vackrast nu. På Internet finns det möjlighet att frysa naturens skönhet och titta på blomsterprakten så ofta andan faller på. Miljoner fotografer - både amatörer och professionella - lägger upp sina bilder hos Flickr. Paul Stamatiou har nyligen skapat ett program som gör att man kan göra bildspel av foton hos Flickr med programmet FlickrSLiDR mycket enkelt.


Created with Paul's flickrSLiDR.

Alternativ 1. Gör ett bildspel genom att ange en eller flera taggar, etiketter, i fältet Tags. För det här bildspelet har jag angett gardenflowers, trädgårdsblommor. Då plockas alla foton med den etiketten ut till ett väldigt långt självspelande bildspel, här hela 12 sidor, om man vill se allt. Genom att klicka på ett foto, stoppas bildspelet och man kan se vem som har tagit bilden. Sedan är det bara att fortsätta bildspelet.

Alternativ 2. I Flickr kan man ange ett sökord och kryssa för att man bara vill hitta fotografer som använder Creative Commons-licens, vilket betyder att fotograferna är villiga att upplåta vissa rättigheter till sina alster enligt angiven licensnivå. Annars gäller fullständig upphovsrätt till fotografers bilder, vilket anges med liten grön fyrkant under fotot. Klistra in fotografens ID i första fältet (URL of User) i formuläret i FlickrSLiDR och skapa bildspelet. Sedan kan du titta på bilder från någon av de fotografer som du har blivit förtjust i.

I FlickrSLiDR får man en kod till bildspelet som man kan klistra in i en blogg eller på sin hemsida. Men alla som inte har den möjligheten, kan se till att alternativet Preview (=förhandstitt) är förbockat. Då kan man se bildspelet när man rullar ner litet i FlickrSLiDR-fönstret.

Ta gärna tillfället att registrera en egen Tumblrblogg. Sedan kan du spara vackra bildspel i bloggen och titta på dem när du vill. Klistra in koden till bildspelet från FlickrSLiDR i övre rutan under Dashboard i fliken Video och skriv en förklarande text till bildspelet i den undre rutan. Hoppas att du hittar många fina teman till dina bildspel!

Länk Nyckelord: , , , ,

2007-06-04

 

Flektor - Skapar snygga videos av foton

Flektor Under det senaste året har vi fått många nya möjligheter att skapa snygga bildspel av våra foton och visa på webben utan att vi behöver köpa dyra program. Allt kan vi göra med webbläsaren och allt är gratis, till och med förvaringen av de färdiga bildspelen.

Bildspelsprogram har blivit väldigt populära - Slide, och Scrapblog är bara några exempel. Nu finns det också gratisprogram som kan göra ännu mer - blanda videofilmer och foton, lägga till ljud, bildövergångar, texter och spela upp som video. Det går också att lägga in chatt och frågor och på så sätt interagera med tittarna i realtid.

Flektor kan göra allt det här och det är dessutom inte svårt att bli filmregissör. Börja gärna med deras enklare variant - Quick Start - där man vägsleds igenom tre steg i processen att skapa ett bildspel/video. När du vill blanda foton, filmer, ljud och text (det kallas mashup) skall du använda deras fullständiga editor som ger dig oanade möjligheter till bildövergångar, filter, textutseende mm.

Börja med att titta på deras animerade introduktionsfilm på hemsidan - See our animated overview - som ger en bra bild av vad man kan göra med programmet. Du kan välja att göra en fotobok, vykort, bildspel eller fotovideo. Titta sedan också på exempel - många Fleks, som videofilmerna kallas, får man tips om på hemsidan.

Det är enkelt att komma igång! Även om Flektor är det mest avancerade programmet hittills i sin klass, är bedömarna ense om att det är det enklaste att använda! Det är ingen dum kombination! Gör så här:

1. Ladda upp dina foton, videos och ljud från datorn eller från din fotosajt till Flektor
2. Använd Flektors editorer - dra och släpp ditt innehåll till bildspelet, välj utseende, bildövergångar, lägg in ljud etc. Flektor har också inbyggd, lättanvänd bildbehandling för dina foton. Kolla hur det blir medan du skapar - använd Preview-funktionen
3. Bestäm hur du vill dela med dig av din Flektorvideo som lagras hos Flektor - lägg in den med kod i bloggen eller i en social nätverkssajt, skicka länk till vänner eller bestäm att din video skall vara privat
4. Du kan senare komma tillbaka till Flektor och jobba vidare med dina videoproduktioner.



Master New Media har en mycket grundlig genomgång av hur man använder Flektor och massor med förklarande skärmbilder i artikeln. Bäst är förstås att du registerar dig hos Flektor och lär dig medan du testar! Det är lätt att komma igång och du får snabbt ett snyggt resultat!

Flektor får lovord i alla utvärderingar:
WebWare: Hands-on with Flektor's content creator
Mashable: Flektor to Launch Amazing MySpace Mashups
TechCrunch: Slide Reveals Big Stats; Look Out For Newcomer Flektor
Flektor: Flektors blogg om användning och nyheter

Länk Nyckelord: , , , , ,

2007-06-03

 

Årets Världsmiljödagar pågår i Tromsö

UNEP/Melting ice

Tromsö i Nordnorge är värd den 4 - 5 juni 2007 för FNs miljöprogram Världens miljöskyddsdag. I år är temat "Smältande isar - Ett hett ämne?" År 2007 är också utsett till det internationella Polaråret - det behövs mycket mer forskning om pågående klimatförändringar. Titta på FNs video "Melting Ice - A Hot Topic?"

Vi såg nyligen på TV att Al Gore haft ett långt och nära samarbete med Gro Harlem Brundtland om klimatfrågor med betydelse för "Vår gemensamma framtid". Många kända personer besöker miljökonferensen i Tromsö, däribland Gro Harlem Brundtland. Konferensen är avsedd för alla som är engagerade av pågående klimatförändringar.

Universitetet i Tromsö: Et hett tema
Intergovernmental Panel on Climate Change - IPCC: Climate Change 2007
Polaråret 2007 - 2008: Hele verdens miljøverndag markeres i Tromsø
SMHI: Artiklar om klimatförändringar
DN: Artiklar om klimatet och pågående förändringar

Bildkälla: FN World Environment Day - Melting Ice

via Seniornett Norge

Länk Nyckelord: , , , ,

2007-06-01

 

FlickrTicker - Vackra foton på skärmen

Flickr Ticker Fotosajten Flickr nådde rekord häromdagen med drygt 2 miljoner nya foton som laddades upp under ett dygn, berättar Henrik.

Gary Cohen har gjort ett litet program - Flickr Ticker - som slumpmässigt plockar foton från Flickr och visar dem på bildskärmen. Nya foton i olika storlekar och med olika motiv rullar hela tiden fram på skärmen. Håll pekaren över ett foto, så ser du titel och upphovsman. Här finns massor att njuta av!

Ta en paus vid datorn - tillsammans med Flickr Ticker!

Länk Nyckelord: , , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips