Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2007-10-31

 

Augustnominerade Åsa Linderborg berättar om sin bok Mig äger ingen



Kulturbloggen gjorde några videofilmer när Åsa Linderborg presenterade sin uppmärksammade bok nyligen. Läs mer och via länkar i artikeln. Augustgalan får vi vänta på - Augustpriset 2007 delas ut den 3 december i Berwaldhallen.

via vlogportalen.se

Länk Nyckelord: , ,

2007-10-30

 

Filma med digitalkameran!

Har du upptäckt att det går bra att göra små videofilmer med din digitalkamera? Filma på och undersök när en videofilm blir ett bättre minne för livet än en serie med foton!

PC för Alla har testat sju digitalkameror som alla lyckas bra med uppgiften att videofilma. Kolla upp i artiklarna vilka funktioner hos kameran som du speciellt skall vara uppmärksam på. Det finns en länk i artikeln till en jämförelsetabell mellan kamerorna som man kan specialstudera.


Knut Nærum: Medeltida helpdesk


Sedan är det bara att fotografera och använda kamerans mikrofon, skaffa ett stort minneskort (det kostar inte mycket idag) och lära dig det nya sättet att använda kameran på. Nästa steg bli att lära dig videoredigering. Alla är vi barn i början! Och roligt är det att lära nytt!

PC för Alla: Filma med kameran - så bra funkar det; 7 testade digitalkameror - här är bästa modellen att filma med
Prisjakt: Ringa in en prisvärd digitalkamera med Prisjakts kameraväljare

Länk Nyckelord: , , ,

2007-10-22

 

Fungerar kommunens hemsida för äldre?

SeniorNet Lidingö Ja, visst är det en berättigad fråga! Dala-Demokraten berättar att Ludvika kommun nu undersöker hur användarvänlig kommunens hemsida är för äldre. Kommunen har gått ut med en enkät till personer mellan 65-75 år med bl a frågorna ”Känner du till att du kan ändra teckenstorleken direkt på kommunens hemsida?” och ”Har du behov och/eller intresse av att få innehållet på kommunens hemsida uppläst automatiskt?”. Tänk vad viktigt det är att ta reda på om alla medborgare, inte minst de äldre, faktiskt kan ta del av den offentliga informationen som numera huvudsakligen finns på webben!

Hur är det då i min egen kommun, Lidingö, undrar jag naturligtvis! Jag vet att IT-klubben SeniorNet Lidingö deltog i uttestningen av Lidingös nya webbplats år 2003. När jag nu ber Malin, Lidingöwebbens virtuella värdinna, länka mig till information om äldreomsorg inom Lidingö Stad, får jag en rik provkarta med länkar. Utmärkt!

Men man skall naturligtvis behärska IT för att kunna ta del av all den här informationen. Och där lämnas många äldre utanför samhällets informationsutbud.

Tyvärr gäller det också många yngre!InUseful är ett konsultföretag som arbetar med användbarhet på webben och de skrev nyligen om hur mycket snabbare och enklare det är att boka sin flygbiljett via resebyrå jämfört med via internet. Så skulle det ju inte behöva vara om man tog hänsyn till hur vi användare tänker, när vi söker på webben. Användbarhet är fortfarande ett lika hett område idag som det har varit under mer än ett decennium!

Tips via NITAs nyhetsbrev vecka 42 2007

Länk Nyckelord: , , ,

2007-10-21

 

Skänk en grön dator till ett barn i tredje världen!

One Laptop Per Child Äntligen börjar skolbarnen i tredje världen få spännande paket att packa upp. Grön-och-vita bärbara datorer - här finns många bilder! Som när de öppnas genast står i kontakt med de andra datorerna i närheten via det inbyggda nätverket.

Projektet One Laptop Per Child (OLPC) börjar nu skeppa datorer till användarna. Titta på David Pogues roliga video som visar några av OLPC-datorns verkliga finesser. Du kan läsa mer om projektet OLPC i flera artiklar den 21 oktober 2007 i Dagens Nyheter och artiklar i Surftips - Seniorer.

Du kan också skänka en dator till ett barn i tredje världen under perioden 12 november 2007 och två veckor framöver för 200 US dollar inkl frakt. För samma summa kan du också beställa och få hemskickat en dator till ett barnbarn här hemma eller till dig själv. Men tänk på att datorn är utrustad för engelskspråkig marknad. Datorerna kostar idag alltså mer än man planerat - men 1.300 SEK är inte mycket för allt som den innovativa, bärbara datorn är utrustad med.

Om du brukar ge pengar till tredje världen och är intresserad av IT, stödjer du satningarna att ge barn utbildningsmöjligheter på webben på det sätt som vi har i rika delar av världen.

Bildkälla: One Laptop Per Child - Simile MIT.edu

Länk Nyckelord: , , ,

2007-10-19

 

Alison - din lärare på webben

Nu börjar det finnas bra utbildningsprogram på Internet, som bygger på att vi studerande är aktiva - det är ju då som vi lär oss och kommer underfund med vad vi måste jobba mer med. Utbildningarna använder sig av videoguider, så att man kan se hur man skall göra, kommentarer till vad man ser, kanske också texter på skärmen och övningar som man skall genomföra för att komma vidare till nästa etapp. På det här sättet är det roligt att lära!

Alison - The Global Learning Experience Tyvärr kostar många svenska webbutbildningar en rejäl slant. Men om man förstår litet engelska kan man komma undan helt gratis. Företaget Alison har IT-kurser i Windows, Microsoft Word, Excel, PowerPoint och Access och de är helt gratis om man väljer att registrera sig som enskild individ. Man har också möjlighet att träna sig för det europeiska datakörkortet, som kräver att man kan Windows och Officeprogrammen väl.

Alison - Touch Typing Skills Alison har också en utmärkt kurs i hur man skriver på tangentbordet för att undvika pekfingervalsen - Touch Typing Skills - med massor med roliga och nyttiga övningar. De har också ett antal utbildningar inom arbetsmiljöområdet. Här finns en översikt över kurserna.


Jag har tittat litet närmare på Touch Typing Skills och MS PowerPoint och tycker att Alison har lyckats utmärkt med att göra utbildningarna interaktiva - man lyssnar, läser och gör själv enligt tydliga anvisningar och man leds framåt i den takt som passar en bäst. Man kan göra ett pass då och då och nästa gång man kommer tillbaka kan man se hur många procent av kursen som man har avverkat. Man kan också själv bestämma i början vad man vill lära sig och bara använda just de utbildningsmodulerna.

Utbildningarna kräver att gratisprogrammet Flash är installerat i datorn och att man har bredbandsuppkoppling.

Bäst är naturligtvis att du undersöker själv om det här är något för dig! Priset är oslagbart - det är gratis! Och tiden som du investerar ger dig garanterat nya färdigheter!

via Jane Hart: ALISON - The global learning Experience

Länk Nyckelord: , , , , , ,

2007-10-18

 

Personlig dator med unikt skrivbordsmönster

Crestock skrivbordsmönster - Water Drop av Kirsty Pargeter Du kan göra din dator personlig genom att välja ett skrivbordsmönster som inte alla andra har. Titta på de här nya fotona från Crestock som man får använda helt gratis i datorn. Från samma utgivare finns det också tretton läckra mönster sedan tidigare.

Varje skrivbordsmönster kan laddas ner i olika format så att de passar bildskärmen. Hämta hem till datorn och följ sedan anvisningarna för ditt operativsystem hur du lägger in bildfilen som skrivbordsmönster.

Bildkälla: Water Drop av Kirsty Pargeter

Länk Nyckelord: ,

2007-10-17

 

Glöm långa webbadresser - använd TinyURL!

TinyURL.com Drar du dig för att använda långa webbadresser därför att du är rädd att de skall bli fel? När man skickar en lång URL i eposten brukar den delas upp på flera rader och mottagaren känner kanske inte till att man då skall klistra in den som sammanhängande i adressfönstret för att det skall fungera.

Men TinyURL löser problemet! När man använder TinyURL får man upp ett nytt fönster med text som säger att den ursprungliga URLn innehöll si och så många bokstäver, medan TinyURL bara innehåller ca 25 bokstäver. Tiny betyder just liten, kort. Passa på att kopiera den korta TinyURLn och klistra in den i epostmeddelande till dina vänner. Fiffigt och enkelt! Och den korta länken fungerar i eviga tider.

Gör så här - det enklaste sättet:
1) Du har en lång webbadress som du vill göra mer hanterbar. Kopiera den från adressfönstret till datorns klippbord
2) Klicka på länken TinyURL
3) Spara adressen till TinyURL allra först som en favorit på ett ställe som du lätt hittar tillbaka till - ge den namnet TinyURL
4) Klistra in den långa webbadressen som finns sparad i datorns minne i blankettfönstret hos TinyURL under texten "Enter a long URL to make tiny:" Klicka därefter på knappen "Make TinyURL!"
5) Ett nytt fönster öppnas med text om den långa URLn och med en kort URL på cirka 25 bokstäver. Kopiera den korta URLn och klistra in den i en textfil eller ett epostmeddelande.
I fortsättningen använder du länken TinyURL som finns sparad som favorit i stället för stegen 2) och 3).

Gör så här - Bästa sättet - TinyURL blir tillgänglig som knapp på favoritmenyn i webbläsaren.:
1) Gå till TinyURL
2) En bit ner på sidan finns den blåfärgade länken TinyURL! (Hittas här: Add TinyURL to your browser's toolbar > Click and drag the following link to your links toolbar > TinyURL! )
3) Dra länken TinyURL! till verktygsfältet för favoriter/bokmärken (se Visamenyn). Verktygsfältet ligger under knapparna i webbläsarfönstret, se den lilla pilen i den övre skärmbilden som visas i fönstret
4) Sök upp en webbsajt med lång URL och gå till den webbsajten
5) Klicka på TinyURL i favoritlisten
6) Ett nytt fönster öppnas med den långa URLn och med en kort URL på cirka 25 bokstäver (se bilden under rubriken). Kopiera den korta URLn och klistra in den i en textfil eller epostmeddelande eller lägg in den som favorit.
I fortsättningen behöver du bara upprepa steg 4) till 6) när du vill göra en lång webbadress kort.

Testa gärna vad som händer när du använder den här korta länken till Kiva, som har förkortats med TinyURL! Du kommer automatiskt till sajten med lång och otymplig webbadress, dvs till den ursprungliga som är korrekt. (Webbplatsen med den långa adressen är Kiva.org där vi kan låna ut pengar i småbelopp, t ex 25 dollar, till entreprenörer i tredje världen, som genom mikrolånen kan komma igång med sin verksamhet. Lånen återbetalas efter ett år. Definitivt något behjärtansvärt att stödja!)

Länk Nyckelord: , , , ,

2007-10-15

 

Boka kölapp till akuten via datorn - Åk in när SMSet kallar

Foto: Pieter Ouwerkerk Så bra fungerar det för de boende i Göteborg som vill besöka Capios Axessakut. It i Vården berättar om vinster för administrationen när man kan boka tid själv och betala via nätet. Smitttorisken minskar dessutom och visst är det en välfärdsvinst för patienten att slippa sitta i ett trångt väntrum, när man är dålig.

Det här är ett utmärkt exempel på hur IT kan användas inom vården och ge fördelar för alla parter. Tipsa gärna din egen akutmottagning! Goda exempel på IT-användning bör spridas!

Bildkälla: Pieter Ouwerkerk/Flickr Creative Commons

Länk Nyckelord: ,

2007-10-09

 

SeniorSurf 2007 - IT för äldre

SeniorNet Lidingö Internet har blivit en omistlig del av vardagen för de flesta. Sverge toppar den globala datoranvändningen med 82 procent som använder datorer skriver Computer Sweden. Vi mailar, söker fram information på nätet, lyssnar på musik och radioprogram och tittar på TV-program som vi missat. Nu kommer också Zennströms helskärms-TV på internet - Joost.

Men vi tänker inte alltid på att det finns grupper, framför allt äldre, som inte haft tillfälle att lära sig hur man använder en dator och internet. För den gruppen anordnar SeniorNet Sweden för nionde året i följd en pröva-på-dag tillsammans med biblioteken - SeniorSurf 2007 - som pågår från kl 10 imorgon den 10 oktober på många bibliotek och hos SeniorNets klubbar. Titta på den inbjudande SeniorSurfsidan, som utlovar mycket om Ord, Bild och Ljud vilket är årets tema. Folkbiblioteken i Stockholms län har samtidigt under några veckor i oktober en kampanj för e-böcker, e-ljudböcker, e-musik och många andra elektroniska tjänster som man kan använda hemifrån eller från biblioteket.

Tidskriften PC för Alla uppmärksammar SeniorSurf2007 med en artikel idag. Norska SeniorNett anordnar också i dagarna SeniorSurf 2007 med IT-aktiviteter på många orter.

Tipsa vänner som du tror skulle ha glädje av SeniorSurfdagen och ta med dem till biblioteket. Som medlem i SeniorNet Sweden kan man få gratis datorutbildning i någon av klubbarna av "äldre som lär äldre" och man kan träna hemma med den senioranpassade IT-utbildningen Klicka för Kunskap på CD.

Uppdaterat 13 oktober 2007 - Öppna Kanalen Växjös Webb-TV: Datoranvändning - en generationsfråga? Samtal, intervjuer och demonstrationer kring Datoranvändning bland unga och gamla med deltagare från SeniorNet Växjö och ungdomsnätverket SIP, 43 minuter från 11 september 2007

Läs mer:
Surftips - Seniorer: Svenskar är EUs flitigaste nätanvändare; Kommunens valmöjligheter svåra använda för äldre
SCB: IT bland individer
Nordicom: Sveriges Internetbarometer

Bildkälla: SeniorNet Lidingö

Länk Nyckelord: , , ,

2007-10-07

 

Håll koll på nytt webbinnehåll med Page2RSS!

RSS med Page2RSS Numera är det lätt att hitta nytt material i de webbplatser som man är intresserad av. Den praktiska RSS-tekniken gör att man kan prenumera på favoritsajter och läsa allt nytt som tillkommer i sin RSS-läsare, t ex Bloglines, som jag har skrivit om tidigare. Med RSS-flöden behöver man aldrig missa en viktig nyhet - förutsatt förstås att man regelbundet följer upp i sin RSS-läsare.

Men det finns webbplatser som ännu inte har installerat RSS-flöden - vilket utmärks med den lilla oranga fyrkanten som brukar dyka upp i adressfönstret till höger i webbläsaren. Synd, men nu finns det en väldigt bra lösning - etjänsten Page2RSS.

Det är enkelt och väldigt praktiskt! att använda Page2RSS! Dessutom är det naturligtvis gratis! Du behöver inte ens registrera dig! Gör så här:

1. Gå till Page2RSS och dra länken "Add to Page2RSS" till bokmärkesmenyn i din webbläsare
2. Gå till en webbsajt som inte har RSS-flöde och som du vill bevaka
3. Klicka på bokmärkeslänken Page2RSS i din meny när du är inne på en sida som du vill prenumerera på
4. En Page2RSS-sida kommer då fram med information om vilken sida du har valt
Prenumerera på Page2RSS 5. Avsluta med att prenumerera - Subscribe to Feed - och välj en RSS-läsare där du kan läsa alla uppdateringar som görs av sidan. Välj t ex Bloglines eller MyYahoo om du har konto hos Yahoo.
6. Kolla av i din RSS-läsare regelbundet. Där kan du läsa allt nytt som kommit in på sidor som du prenumererar på.

Nu kan du fortsätta med att prenumerera på alla webbsajter som du brukar besöka. Det är snabbt och enkelt att läsa nyheterna i din RSS-läsare! Vad vore webben utan RSS-flödena!!

Surftips - Seniorer: RSS förklarat så att man själv vill pröva på!; Testa RSS-läsaren Bloglines i vässat utförande!

Länk Nyckelord: , , , , , ,

2007-10-04

 

Joost - se TV på internet!

Joost TV på internet Är du en Skype-vän som gillar att telefonera gratis över hela jorden samtidigt som du ser dina vänner i webbkameran? Då kommer du kanske också att bli en stor vän av Joost, nya internet-TVn som just öppnats för oss alla. Det skandinaviska radarparet Niklas Zennström och Janus Friis, utvecklarna bakom Kazaa och Skype, lanserar nu Joost efter något års uttestning tillsammans med användare. Du såg kanske nyligen programmet Rakt På med K-G Bergström när Niklas Zennström intervjuades.

De erbjuder en härlig TV-upplevelse på datorn med Joost. Det är väldigt enkelt att ladda ner och installera programmet. Sedan är man igång och kan välja bland en massa kanaler. Jag tittade litet närmare på dokumentärer och hittade många favoriter hos Explora - underbara halvtimmesprogram från hela världen - människor, natur och djur - se t ex The Third Planet, Omo River, Savannah och många fler..

Bildkvaliteten beror på snabbheten i bredbandsuppkopplingen. Min är för närvarande ganska långsam men jag hade inga problem alls med hack och störningar. TV-bilden visas över hela skärmen och är väldigt inbjudande.

Joost programpanel Program som man tycker om kan man spara till sin egen TV-kanal genom att dra ner programikonen till nedre delen av skärmen och klicka på spara. Joostprogrammet öppnas med programikonen och avslutas med ikonen överst längst till vänster (öppen cirkel med vertikalt streck i öppningen) i den transparenta programpanelen.

Joost finns för Windows XP och Vista samt för Mac med Intelprocessor och bredbandsuppkoppling krävs. Joost (uttalas som engelska 'juiced') är en programvara för att distribuera TV-program och andra former av videoinnehåll med hjälp av peer-to-peer-teknik. Det betyder att TV-programmet strömmas från en användardator som har aktiverat det program du är intresserad av - nästa gång kan det bli din dators tur att dela med sig. Men tekniken är helt osynlig för användaren.

Joost är gratis-TV, vilket bygger på att ägarna har förhandlat fram avtal med stora och små innehållsproducenter. I USA är programutbudet idag stort, ca 15.000 TV-program och 250 TV-kanaler. Här i Europa får vi tills vidare nöja oss med ett mindre sortiment av program. Gratismodellen innebär att kostnaden täcks via annonser i programmen. Ladda ner programmet till datorn och titta du också!

Läs mer! Wikipedia: Joost
Webware: Joost now open and free for everyone
Reviews Frantic Industries: Joost beta reviewed - TV just got a little smarter

IDG 10 okt 2007: CNN börjar sända på Joost i Europa

Länk Nyckelord: , , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips