Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2008-01-31

 

Smart metod att undvika oskärpa vid fotografering

bildstabilisator Många moderna kameror har idag superzoom - ända upp till 18 gånger. Det är en fantastisk möjlighet att komma nära motivet - men det gäller att vara stadig på handen. För man bär ju inte alltid med sig ett fotostativ.

Digital Inspiration tipsar om ett enkelt, billigt och lättviktigt sätt att lösa problemet. Med en skruv som gängar in i kameran, ett snöre lika långt som avståndet mellan dina ögon och marken och en mellanläggsbricka. Kostnad: Max tio kronor.

Hur man gör sedan kan du se i videon. Lycka till med fotograferandet!

Länk Nyckelord: Andra bloggar om: , , ,

2008-01-30

 

Upplev foton på nytt sätt med PicLens!

PicLens Vandra in i ett fotomuseum på datorn, där hela väggen är fylld med bilder på en oändligt lång vägg. Titta på demonstrationsvideon så förstår du bättre vad jag menar. Du kan stanna till och titta närmare på ett foto som du blir nyfiken på. Väggen är interaktiv. Det betyder att du kan zooma in och ut ur bilden, navigera mellan tumnagelbilderna, scrolla med reglaget längst ned, dubbelklicka på en bild, så att den täcker hela bildskärmen och drar igång fotona som självspelande bildspel.

Allt tack vare gratistjänsten PicLens, som är ett systemtillägg till webbläsarna Firefox, Internet Explorer 6 och Safari för både Windows och Mac. PicLens kan laddas ner från den här webbplatsen.

Hur gör man för att använda PicLens? Du installerar systemtillägget genom att ladda ner det till datorn och sedan starta om webbläsaren. För att komma igång med PicLens gör du sedan en bildsökning hos t ex Google, Yahoo, Flickr, Facebook eller DeviantArt. Jag sökte efter "Hubble pictures" hos Google och fick upp alla dessa fantastiska skönheter i rymden som Hubbleteleskopet har fångat.

Hur fungerar PicLens? När du för pekaren över en bild ser du en liten bildspelarikon i nedre vänstra delen av fotot. Klicka på den. Då får du upp flera foton och reglage i nederkanten. Mittenreglaget kan du föra fram och tillbaka. Då är du inne i fotomuseet, där du kan välja att titta närmare på allt som lockar.

Knappen till vänster ger dig en större bild och bildspel som matas fram automatiskt sedan du tryckt på startapilen. Men du kan också snabba på bildspelet med pilarna eller genom att välja bilder från förhandsvisningen längst ned. Du kan också klicka på en liten lysande knapp uppe till vänster, om du vill komma till sidan där bilden är publicerad.

Du kan obehindrat röra dig mellan de olika typerna av visningar. När du fått nog, avslutar du med lilla krysset högst upp till höger eller med kontrollen längst ned till höger.

Jag svårt att tänka mig ett bättre sätt att ta en paus vid datorn än framför härliga fotopresentationer. Så frossa i vackra foton med PicLens! Lätt att installera och garanterat fritt från virus och annat otyg.

Tips: Bild & Foto

Uppdaterat 8 febr 2008 - Cap & Design: Inspireras till tusen - PicLens himmelriket för bildletare

Länk Nyckelord: Andra bloggar om: , , , , , ,

2008-01-28

 

Yes, we can!

Barack Obama För nästan tre år sedan skrev jag här i Surftipsen om en ny lovande politiker som är en "lysande talare - han har karisma, intelligens och genuin förmåga att kommunicera". Tyvärr fungerar inte längre länken till talet som Barack Obama då höll inför senatsvalen i USA.

Men du kan lyssna på hans segertal efter vinsten i South Carolina nu i veckan, och då märker du att han har slipat på sin diamant. Talets 13e minut kommer säkert att gå till historien. Lyssna ända till slutet av det 17 minuter långa talet - "Don't tell me we cannot change. Yes, we can".

Bildkälla: Radiospike/Flickr CC-licens
Textkälla: USAval.se

Länk Nyckelord:Andra bloggar om: , , ,

2008-01-26

 

Alla tiders mest besökta video!

Över 70 miljoner besökare är det nog svårt att slå! Men komikern Judson Laipply lyckas! Missa inte det allra bästa med videon Dansens utveckling - Evolution of Dance! Sex minuter framför datorskärmen dagligen och du garanteras hälsa till kropp och själ ända till 100-årsdagen! Helt gratis dessutom!



Musiken till videon

Länk Nyckelord: Andra bloggar om: , , , ,

2008-01-25

 

Handlingsplan för e-förvaltning - Regeringen tar ett fastare grepp

Mats Odell, Kommun- och finansmarknadsminister Regeringen vill nu att Sverige återtar en ledande ställning inom IT. Igår presenterades Handlingsplan för e-förvaltning. Enligt den skall Sverige bli ledande land på e-förvaltning redan om två år. Regeringskansliet tar ett fastare grepp om utvecklingen i fortsättningen. Målsättningarna är höga, men hur skall det bli möjligt att utvärdera om målen i handlingsplanen nås med så allmänna formuleringar?

Jag har läst handlingsplanen med seniorglasögon och ser med glädje att avsikten är att ta hänsyn till att många seniorer inte är IT-användare. Insikten finns att samhällstjänsterna måste erbjudas med goda villkor också för de stora grupperna som står utanför IT-samhället idag. Användbarhetsaspekter betonas - det är utmärkt! Behovet av en medborgarpanel skall utredas för att sätta fokus på servicemottagarnas önskemål. Samverkan mellan myndigheter som ger samordnad medborgarinformation och integrerad service på ett och samma ställe kan säkert vara en bra väg att gå. Mycket skall hända fram till december 2009, när Sverige vill visa upp intressanta resultat inom e-förvaltning som ordförandeland inom EU.

Computer Sweden skriver om regeringens handlingsplan för e-förvaltning i flera nyhetsartiklar. Här får du snabbt en orientering.

Artiklar från Regeringen
Pressmeddelande: År 2010 ska Sverige ha världens enklaste förvaltning
Handlingsplan: Nationell handlingsplan för den svenska eFörvaltningen (pdf) 17 sidor
Elektronisk förvaltning
___________

Artiklar i Computer Sweden
Mats Odell sätter ner foten
Bäst e-förvaltning i världen år 2010 - Soa nyckeln till svensk e-förvaltning i världsklass
Hellre lyss till den sträng....
Demokratisk it för framtiden
Nu eller aldrig, Odell

Länk Nyckelord: Andra bloggar om: , , ,

2008-01-24

 

Dofter och musik från Andalusien!

Alhambra Heta nätter, flamenco, Alhambra, morisk arkitekur - vem vill inte resa till Sydspanien när man ser de här vackra byggnaderna och lyssnar till musiken i det här bildspelet från Andalusien!

Du kan titta på bildspelet på två sätt - 1) antingen i litet format direkt här i fönstret genom att klicka på framåtpilen eller 2) genom att klicka på ikonen "full" längst ner till höger. Då kan du se bildspelet i full storlek över hela bildskärmen och klicka dig fram i din egen takt.

Bildspel: Nikola Foto: Christian Madolciu

Länk Nyckelord: , , ,

2008-01-22

 

Använd RSS och spara tid!

RSS ikon Du hämtar dagstidningen i brevlådan/brevinkastet varje morgon. På samma sätt kan du hämta nytt innehåll på dina favoritsajter utan att anstränga dig - du behöver inte ens besöka webbplatserna. Använd en RSS-läsare och prenumerera på allt som intresserar dig! Allt som är nytt kommer då till din RSS-läsare, och du kan läsa allt på ett ställe när du har tid. RSS revolutionerar faktiskt hur man använder internet.

Om du ännu inte har upptäckt nyttan och tjusningen med RSS-flöden kan du läsa RSS-skolan i tre delar av Fredrik Wass.

Stick sedan emellan med den instruktiva och skojiga videon som heter RSS in Plain English. Den har svensk textning och förklarar utmärkt huvudprinicipen bakom RSS. Sedan är det bara att testa RSS själv genom att skaffa en RSS-läsare och prenumerera på favoritsajter! Och upptäcka all den tid som du vinner genom att slippa sortera fram nyligen publicerat innehåll.



IDG: 1. Revolutionera ditt surfande med RSS; 2. Så får du igång RSS; 3. Här är fem populära RSS-läsare
Surftips - Seniorer: Varför RSS är bra för just dig; RSS förklarat så att man själv vill prova på
Tommy k Johanssons blogg om datorer och internet: Det här är RSS
Commoncraft: RSS in Plain English med svensk textning

Länk Nyckelord: Andra bloggar om: , , , , ,

2008-01-20

 

Vinprovningens intressanta psykologi

Naturligtvis låter du dig inte bli lurad! Men läs vidare och fundera över hur du skulle ha reagerat!

Du har blivit intresserad av viner, vill lära dig mer och går med i en liten grupp som börjar prova viner. Idag är det tre röda Cabernet Sauvignon i helt olika prisklasser som testas blint, och ni får mycket information om vinernas karaktär. Under eftersnacket prisas det riktigt dyra vinet i lyriska ordalag av alla runt vintestarbordet.

Hjärnaktivitet vid lustupplevelse Men.... det här var ett experiment och alla glasen innehöll samma billiga vin som presenterades med tre oika prisuppgifter - billigt, dyrt och mycket dyrt. Det riktigt intressanta är att man också tog magnetröntgenfoton av vinprovarnas hjärnaktivitet under testningen. Resultatet visar att många kända lustcentra i hjärnbarken signalerade mer aktivitet ju dyrare vinet påstods vara, samtidigt som provarna upplevde ökad njutning när de smakade på de "dyrare" vinerna.

Våra medvetna föreställningar får alltså mätbara konsekvenser för vår hjärnaktivitet, som vi inte kan påverka medvetet. Läs mer om testet och resultaten hos iFramkant och titta på tabeller och röntgenbilder från forskningsrapporten.

Resultaten är naturligtvis både på gott och ont. Vid svår sjukdom är patientens starka hopp om tillfrisknande viktigt vid sidan om annan medicinsk behandling. Men om resultaten från den här undersökningen används av krassa marknadsförare som det antyds i artikeln, så kan det stå oss kunder dyrt. Ett hopp är att vi kan genomskåda sådana bluffar genom att vara kunnigare när vi väljer våra varor.

via iFramkant

Länk Nyckelord: Andra bloggar om: , , , ,

2008-01-19

 

Längtans blåa blommor


Created with Admarket's flickrSLiDR.


Tjusas du liksom jag av blommor som är blå till färgen? Då kan du få ditt lystmäte på webben. Det finns mycket fler blåa blommor än vad jag trodde. Via FlickrSlidr kan man söka fram foton som fotointresserade valt att lägga in på bildplatsen Flickr.com.

I FlickrSlidr sökte jag med nyckelorden flower, blue, blue flower och fick följande bildspel med drygt 500 foton på blommor i alla blå nyanser - iris, vinca, blomman för dagen, hortensia, krokus, färgät mig ej, blåklint, näckros, blå vallmo, anemon, orchidé. clematis, pensé, lupin, pärlhyacint, scilla, blåklocka.......

Du kan själv bestämma med reglaget hur fort du vill att bildspelet skall visa fotona. Klicka på bilden så ser du vem som har tagit fotot. Sedan kan du fortsätta bildspelet med Resume-länken.

Om du vill använda FlickrSlidr, gör du så här:

- När du loggar in hos flickrSLiDR behöver du bara fylla i några uppgifter i deras formulär:
- Ange ditt användarnamn hos Flickr i URL-fältet.
- Det innebär att du bör ha ett konto hos Flickr.com, vilket är gratis
- Ange någon/några etiketter, dvs nyckelord till bilder, t ex "rose" så kommer foton som har getts etiketten rose (rosor) att visas i bildspelet
- Full Text - skriv kort vad bildspelet visar
- Välj storlek på bildspelet - ändra gärna till litet större, förslagsvis 600 x 600
- Spara dina inställningar till bildspelet med den avlånga knappen "Create Slideshow!"
- Bildspelet förhandsvisas nu en bit ner i fönstret (som Preview) och du kan se om du är nöjd. I så fall....
- Rulla nedåt och kopiera koden till bildspelet och lägg in på din blogg eller webbsida. Eller spara så att du kan komma tillbaka till bildspelet.

Länk Nyckelord: Andra bloggar om: , , ,

2008-01-18

 

Spela domino med hårddiskar

Många är samlare, men vad gör en tjej som samlat på sig 1.500 avlagda hårddiskar med dem? Jo, hon har möblerat hela sitt hus, trädgård och brygga ner till sjön med hårddiskar och spelar domino med dem. Med allt mer avancerade uppställningar av hårddiskarna mot slutet av dominofärden. Hur skall det sluta? Ja, det blir en upplevelse tack vare videon.


Dominos With 1500 Hard Drives - Watch more free videos


Undrar just hur ofta hårddiskarna har blåst omkull eller ramlat på varandra innan hon haft turen med sig och kunnat fotografera det här perfekta flödet! Missa inte videon!

via TechWorldMikroDatorn

Länk Nyckelord: Andra bloggar om: , , ,

 

Unga i sinnet



Förläng livet med sång, glädje och nya roller!

via Jatta i Silvergens diskussionsforum Allmänt > Ålder

Länk Nyckelord:
Andra bloggar om: , ,

2008-01-16

 

Drottningen bland datorer - MacBook Air

MacBook Air multitouch trackpad Ryktena som varit i svang kom inte på skam. Steve Jobs presenterade igår världens läckraste tunna bärbara - MacBook Air. Helt trådlös. Vill man använda ethernetmodem får man punga ut med 200 kronor för en USB-adapter. Titta på Apples videoguide, så får du en bra uppfattning om den nya bärbara datorn.

Skönheten har en större musplatta än vanligt och den fungerar enligt multitouchprincipen från iPhone. Med fingerrörelser kan man knipa ihop till mindre storlek på text och bilder t ex. Datorn är "grön" och miljövänlig.

Den är utrustad liksom alla andra bärbara från Apple med webbkameran iSight och den kan kopplas via video-out till stora Appleskärmar för bekvämt arbete vid datorn.

Hur ofta använder du din DVD-spelare och DVD-brännare? Jaså, inte så ofta! Då skulle det kanske inte besvära dig märkbart att antingen köpa till en extern DVD-brännare eller använda medföljande Remote Disk, där man letar upp och använder andras DVD-utrustning som är ledig på nätverket. Det fungerar utmärkt.

Datorn klarar 5 timmar på batterier och kommer ut i handeln om två veckor till priset av 11.500 SEK för 1,5 kg dator. Vem vill inte smeka de här eleganta aluminiumkurvorna!

Bildkälla: Guided Tour från Apple.com

Läs mer:
MacWorld.com: Apple introduces MacBook Air
MacWorld.com: Hands on with the MacBook Air - Fresh off its Expo debut, we spend some time with Apple's super-thin MacBook
Apple: Steve Jobs Keynote 15 jan 2008

Uppdaterat: Tyvärr hade jag helt fel om priset i inlägget, vilket Göran kommenterar. I Sverige får vi punga ut med hela 16.500 kronor för MacBook Air, dvs 35% högre pris än i USA (1.799 USD). Att omräkningsfaktorn var så stor hade jag inte räknat med.

Jag säger som Paul Stamatiou: "Do I want one? Hell yes. Would I pay for one myself? Nope."

Läs mer om MacBook Air:
Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet: MacBook Air, är den verkligen så bra?
E24: Världens ballaste bärbara

Nyckelord: Andra bloggar om: , , ,

2008-01-03

 

Oceanernas rikedomar!



Har också du drömt om att uppleva Söderhavet, ögruppen Fiji, segla med utriggare, göra upplevelser i Gaugains fotspår? Även Söderhavet riskerar tyvärr att förstöras av den global påfrestningen på miljön. Men det är inte för sent att "rädda vad som räddas kan" tack vare den stora medvetenhet om miljöns sårbarhet som väcktes under år 2007, inte minst tack vare fredspriset till miljöforskare och till deras uttolkare Al Gore.

Du kan se ett bildspel med undervattensfoton från Fiji fotograferade av Derek Keats om det vackra och unika livet under vattnet: Protect our fragile ocean - Images from the reefs of Fiji.

Bildspelet kan ses på två sätt - 1) antingen i litet format direkt här i fönstret genom att klicka på framåtpilen eller 2) genom att klicka på länken View under bildspelet och i nästa fönster som dyker upp klicka på ikonen "full" längst ner till höger. Då kan du se bildspelet i full storlek över hela bildskärmen och klicka dig fram i din egen takt.

Länk Nyckelord: Andra bloggar om: , , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips