Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2008-07-30

 

Dikta med DNs sonettmaskin!

DNs Sonettmaskin Shakespeare skrev sonetter. Det kan du också göra med Dagens Nyheters Sonettmaskin och med poeten Lotta Olssons eleganta förberedelser.

Det är riktigt roligt! Du skall fylla 14 versrader. Till varje versrad får du mellan fem och sju färdiga radalternativ att välja bland. Sonetten växer fram snabbt genom dina val.

Det gjorde min som väl inte precis skulle vinna något pris, men....

Så är man en som man kan pensionera
Man undrar vad ens hjärna kan förmå
Nu gnuggar man förtvivlat sina grå
Nu ska man spela golf och promenera

Nu har man tid att göra mycket mera
Det mål man har i sikte ska man nå
Det är så mycket Tjo! och Hej och hå!
Ens kropp, ens minne ­ allt tycks haverera

Kan någon enda människa förklara!
Man anar ett slags tillvarons komik
Det är ens öde, att man dömts att vara

Ens barn och barnbarn känner lätt panik
Man äger varken vilja eller snara
Man tvingas hålla ut tills man blir lik

Pröva själv! Passa också på att ta reda på vad en sonett är och vem poeten Lotta Olsson är som har förberett alla diktraderna som tillsammans kan bilda mer än 6.000 miljoner sonetter. Men det är ju klart - antalet sonetter som är vackra och värda att lyssna på är säkert betydligt färre. Sonetten som du skriver blir kanske odödlig!

Länk Nyckelord: , , ,

2008-07-29

 

Rök och eld - skogsbränder upptäcks av NASA

NASAs Aqua-satellit fotograferar bränder
NASAfireSERussia2.jpg NASAs Aqua-satellit cirklar runt jorden och upptäcker brandområden i otillgängliga trakter på hela jordklotet. Nu har rymdstyrelsen NASA öppnat en webbplats - Fire and Smoke - med rymdfoton. Avsikten är att lära mer om de stora, ödeläggande bränderna och hur de kan bekämpas.

Du kan se ett bildspel med foton på rök- och brandutveckling " target="_blank"> under juni - juli 2008 i Ryssland, Kina, Afrika, Sydamerika och Kanada. Klicka på den lilla triangeln till höger om fotot för nästa bild.

Du kan också se hur kolmonoxiden ökar och minskar i styrka efter skogsbränderna i Kalifornien från 1 juni - 14 juli 2008. (Visas med QuickTime)

via Ny Teknik: Världens bränder på bild hos Nasa

Länk Nyckelord: , , , ,

2008-07-26

 

Barn skapar värde för Google

Google brukar leka med sin logga som hyllning till kända personer, högtider etc.



Nyligen utlyste Google en tävling i USAs skolor. De ville att barnen skulle släppa lös sin kreativitet runt begreppet Google - Doodle 4 Google.

Här kan du se resultatet i ett bildspel! Klicka på "view presentation" och sedan på ikonen "full" längst ned till höger under bildspelet så fyller det hela skärmen.

Surftips - Seniorer:
Googles logga lockar tittare
Google leker med loggan

Länk , ,

2008-07-22

 

Intelligent vindruta utvecklas för seniorer

Intelligent vindruta från GM Laserstrålar visar vägkanterna i dimma och sensorer gör att det går lättare att upptäcka människor och djur på vägen.

Ny Teknik skriver om biltillverkaren GM som har ett spännande utvecklingsprojekt med en intelligent, interaktiv vindruta, som skall hjälpa äldre att upptäcka föremål på vägen och att urskilja vägkanterna i dimma.

Det är avancerad teknik med sensorer som känner av bilens placering på vägen, laserstrålar som projicerar en blå stråle som visar var vägkanterna finns och information om bilförarens huvud- och ögonrörelser används.

Gruppen seniorer ökar snabbt i alla länder. Det är därför glädjande att tillverkare nu också börjar utveckla produkter speciellt för gruppen äldre. Men det som är bra för äldre fungerar också som säkerhet för alla.

Tyvärr får vi vänta några år på att hitta bilar utrustade med den här intelligenta vindrutan på marknaden.

Bildkälla: Ny Teknik

Länk Nyckelord: , , , ,

_________

2008-07-07

 

Svenska videoguider om säkerhetsprogram

Är du villrådig inför vilket antivirusprogram du skall skaffa härnäst? Hos Mjukvara.se kan du titta på videoguider som förklarar på svenska vad som är bra med respektive program och vad som är programmets svagheter. Varje videoguide är på 2 - 4 minuter och ger massor med värdefull information om internetsäkerhet.

Mjukvara.se är en webbplats som är specialiserad på att hjälpa vanliga användare att få ut mer av datorn och få hjälp med val av programvaror. Christian Rudolf är ansvarig skribent på Mjukvara.se och testar, recenserar och jämför programvaror.

Hos YouTube finns det ett 30-tal videoguider från Mjukvara.se som recenserar livräddarna för alla Windowsdatorer - program för antivirus, antispion och brandväggar. Mjukvara.se bedömer också ett antal backuptjänster på internet, som det kan vara praktiskt att använda. Vissa program är gratistjänster, andra är betalprogram.

Mjukvara.se har tips om program för alla behov och plånböcker. Prenumerera på webbplatsen, så kan du ta del av nya videoguider när de kommer ut!

Bildkälla: Flickr/jorgempf

Länk Nyckelord: Andra bloggar om: , , , , , , , , , ,

2008-07-06

 

Pixdaus - frossa i fantastiska foton!

Prediksstolen i Norge Hos Huset Pixdaus kan du publicera dina egna mästerverk eller bara njuta av andras vackra foton, kommentera dem eller rösta på dem. Jag sökte med deras sökmotor på "nature" och fick upp fantastiska natur- och djurfoton.

Till varje bild får man en kod, så att man kan visa fotot på sin egen webbplats/blogg. Men tänk på att fotot kan vara tungt att ladda in.

Fotot Prediksstolen från Norge lockar väl till ett besök hos Huset Pixdaus!

Bildkälla: Pixdaus/Prekestolen

Länk Nyckelord: Andra bloggar om: , ,

2008-07-05

 

Så bröts valhemligheten i Zimbabwe

Riggat val i Zimbabwe GuardianFilms visar en mycket stark 10-minuters video om det riggade valet i Zimbabwe. Med hjälp av tre insmugglade kameror i ett fängelse får vi se hur röstningshemligheten bryts. Tack vare en modig fängelsevakt finns det nu äntligen klara bevis för hur medborgarnas demokratiska rättighet, valhemligheten, stjäls framför ögonen på dem.

via DN.se: Fängelsevakt filmade valfusket i Zimbabwe

Länk Nyckelord: Andra bloggar om: , , , , , ,

2008-07-04

 

Svensk videoguide om installation av AdAware 2008



Christian Rudolf tipsar om internetsäkerhet på sin webbplats Mjukvara.se.

Vårt fokus ligger idag på internetsäkerhet. Enligt SCB hade 17% av användarna någon typ av säkerhetsproblem under första kvartalet 2007. Säkerhet är ett stort problem på nätet. Med hjälp av våra recensioner kan du göra din dator säkrare och slippa problem med hackers, kriminella och skojare. Hos oss hittar du rätt mjukvaror brandvägg, antivirus eller anti spyware eller hur du skall få ut mer av dina programvaror.


Om du har installerat Windows Vista kanske du skulle ha nytta av Vistaguiden - en publikation på 120 sidor från First Publishing, där det bästa som skrivits om Windows Vista finns samlat.

Länk Nyckelord: , , , , , ,

2008-07-03

 

Vilken ultraportabel minidator skall jag köpa?

Mobile Computer Magazine/Netbooks compared Nu finns det många recensioner på nätet som gör valet mellan s k "netbooks" enklare. Tommy k Johansson har sammanställt och ger länkar till sju tester av Asus Eee PC 900. Han reder också ut begreppet ultraportabel minidator.

Engelska Mobile Computer Magazine har ett ingående test av MSI Wind U100 - en "netbook" som har de flesta egenskaper som fullstora bärbara har - men som är mycket både lättare och billigare. Mobile Computer har också jämfört de här två lätta ultraportabla med Acers Aspire One i en artikel och visar bl a upp skillnader i storlek mellan datorerna i en video.

Vad du väljer avgörs helt av dina behov. Som konsumenter kan vi glädja oss åt att prislappen på bara ett år har blivit så mycket mer attraktiv!

via TechWorld: MSI Wind mot Acer Aspire One mot Asus Eee PC 901
Surftips - Seniorer: Så fungerar ASUS Eee PC 900!

Bildkälla: Mobile Computer Magazine

Uppdatering 4 juli 2008: TechWorld: Asus Eee PC får 3g i september

Länk Nyckelord: , , , , , ,

2008-07-02

 

Venedig - den evigt ungdomliga staden



Klicka på "view" och sedan i nästa fönster klicka på ikonen "full" så ser du bildspelet över hela skärmen.

Länk Nyckelord: , , ,

2008-07-01

 

Nödrop från ett Arktis som smälter bort

icebear - Arktis är den vackraste plats jag varit på. Det skulle jag vilja förmedla till andra. Det skriver Annika Nilsson i sitt reportage för DN från Svalbard. Glaciärerna drar sig tillbaka snabbt men det går att rädda livsförutsättningarna för isbjörnar och sälar om länderna nu agerar snabbt.

Läs reportaget om de krympande glaciärerna i Arktis och se bildspelet från Svalbard med unika djur- och naturbilder. Isbjörnarna drabbas hårt om sommarisen i Arktis fortsätter att minska.

Se också fler foton av isbjörnar hos Flickr - välj slideshow-länken uppe till höger så visas fotona automatiskt!

Bildkälla: Facing My Life - Eisbären in der Wilhelma

Länk Nyckelord: Andra bloggar om: , , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips