Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2009-06-29

 

Surftips - Seniorer firar 5-årsjubileum

5-årsjubileum med bloggen Surftips - Seniorer Idag är det precis fem år sedan Surftips - Seniorer såg dagens ljus. Fast egentligen hade jag tjuvstartat ett år tidigare med att under sommaren 2003 skriva om surftips i SeniorNet Swedens forum Internet-tips (det krävs inloggning som medlem). Det gav blodad tand.

Ja, på den vägen är det. Det har blivit glesare mellan inläggen på sistone, men de dagliga nyheterna om IT-aktuellt håller mig själv och läsarna uppdaterade med vad som händer i IT-världen. De uppdaterar jag regelbundet och de kan läsas i vänstra spalten i bloggen.

Så ikväll firar jag med champagne och skön musik och tackar alla aktiva IT-bloggare/nyhetsförmedlare, trogna Surftips-läsare och Google Blogger för de gångna åren! Skål!

Foto: FlickrCC/cmbellman

Etiketter: , , , ,


2009-06-28

 

Fotoskola hos Fotoguiden

Det är sommar och nu finns det massor med tillfällen att använda kameran - för att fotografera barnbarn, blommor och insekter, vattendroppar i spindelnät tidiga morgnar medan dimslöjorna dansar på fälten etc.

Om du känner dig ringrostig har Fotoskolan alldeles utmärkta guider på nätet och de är dessutom gratis. Du behöver bara registrera dig. Fotoguidens Fotoskola på nätet är indelad i avsnitt för fotografer med nollkoll, halvkoll och fullkoll. Här hittar du:

Fotoskola i 11 avsnitt
Snabbkurs i att välja kamera
Bildredigering - Fler än 30 avsnitt
Fråga fotoguiden
Förklaring av fototekniska ord
Åtta snabbtips för auto-fotografen

Varför inte passa på att också titta på ett vackert och instruktivt bildspel som hjälper dig att komponera foton som blir så intressanta att man vill titta på dem gång efter annan.



Läs också:
MacWorld: Fotoskola under påskveckan
Gratis fotoskolor på webben

Etiketter: , , , ,


2009-06-25

 

Därför är nya Netbook-ägare missnöjda

Acer Aspire One Netbook

....Hur kommer det sig att endast 58 procent som köpt en netbook är nöjd? Svaret är inte svårare än att folk inte har full koll på vad de köper. Det ÄR svårt att bilda sig en klar uppfattning när man står i en butik. Det ÄR svårt att få en bild av produkten när man läser recensioner – för man kan inte röra vid den. Men när man väl förstår vad man har köpt och kan använda datorn därefter, då tror jag också att många missnöjda köpare kan vända och bli nöjda.....


ur Bloggliv 25 juni 2009; FotoCC: Zieak

Etiketter: , , ,


2009-06-21

 

Världens storstäder "by night"

Är du på väg ut i stora världen i sommar? Städer kan vara väldigt vackra på nätterna när de är upplysta. Det kan vi se på webben i det här bildspelet även om vi inte reser ut. Klicka på knappen "full" så kan du se bildspelet över hela skärmen.

Etiketter: , , , ,


2009-06-20

 

Läxas Videoguider presenterar Google Dokument

Google Dokument Vår datoranvändning flyttar nu ut i Molnet, dvs vi använder mindre ofta program på våra egna datorers hårddiskar och oftare gratistjänster på stora servrar ute i cyberrymden. Det här är en mycket stark utveckling. Webbläsaren blir vårt viktigaste program. Och med den når vi lätt t ex kontorsprogram på nätet, där vi också kan samarbeta med andra i samma filer. Google Dokument är ett av de här kontorsprogrammen på webben.

Google Dokument finns på svenska och har ordbehandlare, kalkyl, kalender, presentations- och enkätprogram. Dessutom kan du lägga in bilder från ditt Picasa Web Album. Om du inte har köpt programsviten Microsoft Office till din dator, kan duändå öppna filer därifrån, som andra skickar till dig, med Google Dokument.

Det här är några anledningar till att många använder Google Dokument:
• Samarbete är möjligt i gemensamma filer på webben på ett enkelt sätt
• Lättheten att komma igång med programsviten, det är inte svårt att lära sig använda de olika programmen
• Google Dokument är gratis
• Google Dokument behöver inte installeras i datorn
• Google Dokument öppnar filer från andra program och kan spara filerna i många olika format
• Man kommer åt filerna i Google Dokument från datorn hemma och från alla andra datorer som har internetuppkoppling

PC för Alla presenterade nyligen på sin program-CD fyra videoguider för att komma igång med Google Dokument i ett samarbete med Läxa.nu. Nu kan alla titta på videoguiderna på Läxa.nus hemsida. Gör det och testa om Google Dokument är något för dig!

Gör så här - Följ den här sekvensen:
Gå in på Läxa.nu - Videoguider -> Klicka här! -> Prova gratis + välj Helskärmsläge -> Klicka på Kontorsprogram uppe till vänster -> Välj Google Dokument -> Välj Grunderna - > Välj en guide -> Klicka på knappen "Spela upp" längst nere i fönstret.

Att använda gratistjänster på webben betyder fördelar för oss datoranvändare nu när de flesta har bredbandsuppkoppling.
• Våra egna datorer behöver inte vara så kraftfulla längre
• Antivirusbekämpningen sköts på servrarna
• Backup av dina filer görs automatiskt på nätet
• Filerna lagras på webben - om din hårddisk går sönder finns filerna kvar

Du kan hitta andra kontorsprogram på webben med hjälp av den här länken till den utmärkta tjänsten AlternativeTo.

Etiketter: , , , , , , ,


2009-06-18

 

Volvo Ocean Race - näst sista tävllngen till Stockholm



Vilken härlig dag, den 17 juni 2009! Solen skiner och vi väntar på att de stora V70-båtarna som tävlat Jorden runt i Volvo Ocean Race nu skall dyka upp mellan öarna. Vi står på Klippuddens brygga på södra Lidingö och allt är väldigt lugnt fram till klockan 13.00. Då börjar havet bli en kokande kittel av småbåtar och de höga masterna i Volvo Ocean Race-båtarna skymtar i fjärran. Vi ser också vad som ser ut som en Finlandsfärja, men som visar sig vara ett kryssningsfartyg dyka upp i samma gatt som tävlingsbåtarna.

Resten kan ni se i videon. Härlig fart! Vackra båtar! Massor med människor är ute för att fira och njuta av havets skönheter.

Tommie Braxton visar i sina foton tävlingsbåtarna, när de har kommit i hamn och lagt till alldeles nedanför Slottet vid Skeppsbron i Stockholm. Och det finns andra amatörvideos som visar tävlingen filmad från infartens södra strand i Nacka.

SVT - ABC nyheter: Volvo Ocean Race - Stockholm Stopover

Yahoo News: Bildspel från Volvo Ocean Race, Stockholm Stopover, med 100 foton från 17 juni 2009

YouTube: The last part of the race

YouTube: The quiet inner harbour below the royal castle in Stockholm greeting the racing boats

Etiketter: , , , ,


2009-06-17

 

Kul video med Post-It lappar



Konst med Post-It-lappar? Ja, varför inte! Men det tar mycket tid att skapa animeringarna och massor med block med färgade Post-it lappar. Kul idé! Det är en konstvetarstudent som fått idén att göra bilder där varje Post-It lapp motsvarar en bildpixel.

Du kan också se en video från tillkomsten av animeringen. Det tog fyra dagar att spela in animeringen och flera medarbetare behövdes.

via Digital Inspiration

Etiketter: , , ,


2009-06-12

 

Jämför träffsäkerheten hos de stora sökmotorerna!

BlindSearch Blindtest av sökmotorer Använder du den sökmotor som ger de bästa träffarna till dina frågor? Det finns hundratals sökmotorer men de flesta av oss använder Google som har cirka 70 % av marknaden. Men ger den alltid de bästa träffarna? Tommy k Johansson tipsar idag i sin Blogg om ett intressant test som du kan göra.

BlindSearch är en gratistjänst som hjälper dig att utvärdera de tre stora sökmotorerna - Google.com, Bing och Yahoo. Men du får inte veta vilka de är förrän du har bestämt dig för vilken du tycker ger de bästa sökresultaten.

Du behöver inte läsa den engelska texten för att göra testet. Skriv bara in dina sökord, gärna sådana som du brukar söka med, och klicka på "search". Sökresultaten visas i tre kolumner. Jämför sökträffarna och välj den sökmotor, som du tycker har hittat de mest användbara sajterna. Välj den sökmotorn med knappen "Vote for this search engine". Nu kan du se vilka de tre sökmotorerna är. Blev du överraskad av resultatet? Det kanske är idé att börja använda fler sökmotorer nästa gång som du gör en viktig sökning.

Blindtestet är inte perfekt, något som utvecklarna varnar för i inledningstexten. Googles svenska sökmotor används till exempel inte i testet utan internationella Google och det är stor skillnad om det gäller svenska sajter. Men testet kan kanske ändå ge dig fingervisning för ditt framtida sökande.

Känner du till att SearchBoth söker med både Google och Yahoo i en och samma sökning? Du kan läsa mer om SearchBoth i hos Surftips - Seniorer.

Om du genom ditt internetsökande vill stödja miljön kan sökmotorn Growyn vara ett bra val. Läs gärna mer om den!

Etiketter: , , , , ,


2009-06-09

 

Nytt från Apple

iPhone Apple presenterade igår diverse nyheter - en snabb 3G iPhone och en ny version av operativsystemet till mobilerna, ett väsentligt kapacitetslyft i MacBook-serien, operativsystemet Mac OS X Snöleopard som beräknas komma ut i september och en ny version av webbläsaren Safari. Många skriver om nyheterna, t ex

PC för Alla: Här är de största nyheterna från Apple

Din IT Kunskap: Äntligen en iPhone-dödare i sommar

Uppdaterat 14 juni 2009
YouTube: Apple iPhone 3GS - Videoguide om nyheter och funktionssätt (14 min)

Etiketter: , ,


 

Bildbehandla med Picniks gratistjänst på webben

Idag finns det många webbtjänster som gör att du snabbt och helt utan kostnad kan behandla dina foton på nätet.

Picnik är en utmärkt tjänst och efter att ha tittat på den här demonstrationsvideon är du snabbt igång. Videon har gjorts av en kunnig praoelev hos Åsa Kronkvist på Skolverkets Multimediabyrå. Vi tackar och tar emot!



Läs också Tommy k Johansson: 15 bildredigerare som körs direkt i webbläsaren

Etiketter: , , , , ,


2009-06-06

 

Gör hemsida med lättanvända Weebly!

Weebly Gör hemsida med dra-och-släpp-teknik Du som har planer på att skapa en egen hemsida bör titta på gratistjänsten Weebly. Den har ingen reklam och du får vägledning av Åsa Kronkvist vid Skolverkets Multimediabyrå både i text och i en instruktiv demonstrationsvideo.

Weebly har dra-och-släpp-teknik, vilket gör hemsidesbyggandet lätt och smidigt. Det finns ett antal förberedda sidelement som man fyller med sitt eget innehåll - t ex textstycke med rubrik, textstycke med bild, textstycke enbart, tvåspaltsuppställning m m.

Under Multimediaknappen kan du göra ett fotogalleri av dina bilder, du kan infoga filer, musikspelare och videoklipp från YouTube eller lägga in Googlekartor. Det finns massor med funktioner med andra ord.

Knappen More ger dig ännu fler funktioner till hemsidan - t ex kontaktformulär så att besökarna kan nå dig, och du kan till och med lägga in ett diskussionsforum på sajten eller roliga spel. Du kan också ha en blogg på hemsidan. Bloggalternativet hittar du under fliken Pages.

Utseendet på webbplatsen väljer du bland ett stort antal mallar under fliken Designs. Du kan göra en säkerhetskopia av hela webbplatsen i fliken Settings. Här kan du också skriva in nyckelord om din sajt, så att Googles sökspindlar hänvisar till din webbplats (SEO).

Med Weebly är det verkligen lätt att skapa och publicera en hemsida. Logga in på Weeblys hemsida när du vill fylla på mer innehåll - det gör du i My Weebly -> Edit Site.

Som du märker är Weebly en fullmatad hemsidestjänst, som det är väldigt lätt att komma igång med!

Besök också Utbildningstips om IT med mer information om gratis hemsidestjänster!

Etiketter: , , , , , , ,


This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips