Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2009-07-31

 

Fångade i flykten

Etiketter: , , ,


2009-07-30

 

Små minidatorer säljs som smör i solsken

Funderar du på att köpa en bärbar dator? Kanske en minidator för att den är lätt och har lång batteritid? Under det senaste halvåret har minidatorerna ökat starkt, speciellt i Europa, där de har 45 % av den bärbara marknaden. I den här artikeln kan du se en tabell över vilka datormärken som säljer bäst. Nu utrustas minidatorerna med kraftfullare grafikkretsar, som driver upp priset men förbättrar användningen.

Tommy k Johansson har i sin blogg följt utvecklingen av minidatorer. På den här länken hittar du de flesta av artklarna som Tommy har skrivit under det senaste året om minidatorer. Du får en utmärkt överblick över marknaden! Men titta på datum för artiklarna för att läsa det nyaste. Och kolla upp vad användare inte är nöjda med.

Bildkälla: Flickr/zieak

Uppdatering 15 aug 2009: Därför ska du välja Linux till din minidator

Etiketter: , , , , ,


2009-07-29

 

IT-tips för surfande seniorer

Surf och IT-tips Vi översköljs hela tiden med nyheter inom IT-området. Vem orkar läsa och sortera i flödet? Då kan man behöva en guide som väljer ut sådana nyheter som kan vara användbara för en speciell läsekrets.

Bo Jonsson, som är ordförande i SeniorNets klubb i Nyköping, har nyligen startat en blogg - Surf och IT-tips - där han ger tips till seniorsurfaren om läsvärt på webben. Kort och koncist med trevliga illustrationer till varje inlägg. På bara några månader finns här redan massor med länktips. Och det kommer nytt mest varje dag, till och med nu i sommartider.

Etiketter: , , , ,


2009-07-28

 

Om Internet och hur webben växte fram - DN-serie

World Wide Web Har du blivit intresserad av Internet och alla möjligheter vi nu har att kommunicera med varandra? Då är du kanske också nyfiken på hur den här tekniken har växt fram under några decennier av vår livstid.

DN har nu i slutet av juli haft en serie med artiklar och videofilmer under rubriken Du, Jag och Internet och ger mycket information om framväxten av tekniken, om IT-kraschen i början av 2000-talet, om hackers och hacking som kultur, om integritet och säkerheten på nätet. Kan läsas i lagom doser.

Forskningsprojektet som spårade ur
Kriget om den öppna källkoden
It-bubblan – en kapitalistisk kulturrevolution
Hackern - terrorist eller frihetskämpe? Bland kommentarerna finns det kritiska synpunkter - läs vad Wikipedia skriver om Hackerkulturen
Livet 2.0: Facebook kontra FRA - Video
Internätet som vill bygga om EU
"Vi är internet"
DN: Vad kostar gratiskulturen?
DN Debatt: Åklagarna vänder ryggen åt verkligheten på nätet
YouTube: Video om Internets historia
DN: Minnesvärda datum i nätets historia
SvD: Kritik mot internetbjässen Google

Bildkälla: InsidetheWorldwideweb.com

Etiketter: , , , ,


2009-07-26

 

Shareflow förenklar dina kontakter på internet!

Shareflow för kommunikation Är du trött på att leta efter mail och bilagor i inboxen? Då är Shareflow något för dig, för du samlar din viktiga epostkorrespondens och får den överblickbar. Gratis dessutom!

Du kanske är aktiv i en förening och har diverse uppdrag i styrelsen. Då kan Shareflow underlätta för dig och för alla andra i föreningen. Med Shareflow hos Zenbe kommer all kommunikation er emellan att samlas i grupper. Deltagarna hittar alla meddelanden och bilagor utan att leta igenom epostlådan och alla inbjudna kan
• skicka meddelanden till gruppen via en epostadress utan gruppkopia eller skriva direkt på webbplatsen
• ladda upp filer och bilagor som kan läsas på webbplatsen
• skriva kommentarer som visas trådade
• skicka inbjudan till möten och lägga till karta
• ha koll på vad som planeras för gruppen med en gemensam almanacka
• prenumerera på informationen som postas i Shareflow med RSS
• länka till video och se den i Shareflow
Du behöver inte tänka på vem som skall få meddelandet, för epostadressen till Shareflow-gruppen går till alla inbjudna deltagare. Tänk vad bekvämt!

Administratören i Shareflow kan skapa fem samarbetsgrupper med obegränsat antal deltagare och med 25 MB lagringsutrymme helt gratis. Sedan börjar det kosta. Varje grupp får tillgång till ett gemensamt "kommunikationsrum" med egen epostadress som kallas för "flow" (flöde). Man kan självklart tillhöra flera flowgrupper.

För alla, inte minst för administratören, underlättar det väldigt att ha all kommunikation samlad och möjlig att överblicka på en webbadress. För deltagarna underlättar det att skicka bara till en epostadress som når en hel grupp med deltagare. Man kan också skriva direkt på webben och ta del av allt innehåll i gruppen bakåt i tiden på ett och samma ställe. Shareflow fungerar med Firefox 2 och 3, Safari 3, och Internet Explorer 7.

Det finns andra finesser hos Shareflow. Under Options uppe till höger hittar du en Bookmarklet: "Shareflow this". Dra den till bokmärkesfältet i webbläsaren. När du sedan är inne på en webbsajt som du vill rekommendera, klickar du bara på "Shareflow this" så läggs länken in som din kommentar i Shareflow.

Du kan se hur Shareflow fungerar i en video (på engelska). Det finns också mycket vägledning att få i Hjälpfunktionen (Support).

Shareflow liknar Googles nya program Wave, som ännu inte har kommit ut, men Shareflow verkar vara mycket enklare att använda. Du kan lätt skapa epostgrupper = Flows för familjenyheter med foton, vänkontakter, föreningsaktiviteter, semesterbilder, länktips m m. Allt får du plats med i Shareflow!

Du är välkommen att testa Shareflow! Skriv din epostadress som kommentar här i bloggen, så skickar jag en inbjudan. Använd Shareflow i stället för att skicka runt epostkopior till alla som är berörda!

via Jane Hart och ReadWriteWeb

Etiketter: , , , , , , , ,


2009-07-25

 

Body Art-festival

Body Art, Takapuna, Nya Zeeland Aftonbladet Bildextra har ett bildspel från Body Art-festivalen på Nya Zeeland som pågår nu. Med färgsprakande målningar på kroppen och fantasifulla klädkreationer skulpterar kroppsmålarna från hela världen fram förgängliga konstverk. Titta på bildspelet!

Etiketter: , , , ,


2009-07-23

 

Dropbox - rädda filerna innan hårddisken lägger av

Getdropbox.com Hur ofta säkerhetskopierar du dina filer? Har du tänkt på att datorns hårddisk helt kan lägga av när du minst anar det - innan du har hunnit säkerhetskopiera de filer som du verkligen inte vill bli av med?

Tänk vad bra det vore med en tjänst där man lätt kan dra sina viktiga filer till ett program som säkerhetskopierar. Det skadar ju inte om det dessutom är gratis. Jag har en seniorbekant som lyckades rädda vissa filer tack vare Dropbox som jag rekommenderat innan hans hårddisk lade av för gott.

Bloggliv har skrivit en initierad artikel om Dropbox, som är en alldeles utmärkt gratistjänst. Läs, begrunda och registrera dig för ett gratiskonto. En dag kommer du att vara glad för det beslutet. Dropbox är lätt att använda, du kan spara viktiga filer successivt och alltid vara på säkra sidan. Du kan också använda Dropbox för att synkronisera dina datorer om du har flera, så att alla filer har den senaste versionen.

Leva i Molnet:Dropbox, pedagogiskt förklarande video

Etiketter: , , , , ,


2009-07-22

 

Total solförmörkelse i Asien den 22 juli 2009

Total solförmörkelse i Kina 22 juli 2009 Idag har miljoner människor som bor i Asien kunnat se en av de längsta solförmörkelserna på drygt 6 minuter. Det är en underlig upplevelse när alla djuren i naturen tystnar som på natten.

I Kina har vetenskapsmän gjort noggranna mätningar för att undersöka om jordens dragningskraft minskar under total solförmörkelse. Vi lär få vänta några månader på resultaten.

Här finns fler foton från solförmörkelsen idag och från tidigare solförmörkelser samt ett utmärkt bildspel som förklarar fenomentet solförmörkelse.

Bildkälla: Indian Express.com

Etiketter: , , ,


2009-07-19

 

Vackra fotoböcker på nätet

Issuu: Digital Nature Photography Bengt som håller i Bild och Foto tipsar om en fotobok på nätet hos Issuu - Digital Nature Photography. Det är en gratis e-bok på hela 187 sidor, där man kan lära sig mycket om fotografering.

Klicka på boken, zooma in på texten, använd reglagen så kan du se boksidorna som ett bildspel. Njut av de vackra fotona, läs och lär om fotografering.

Gratistjänsten Issuu har också en fotobok med bilder från nationalparker som fotograferats av frilansfotografer.

Sök själv bland publikationerna hos Issuu! Du hittar bland annat Pet Enthusiast Magazine om katter,
Scientific American Special Edition 2005: Changing Earth eller
Scientific American Special Edition 2005: Mind.

Etiketter: , , , , , ,


2009-07-12

 

Skriv på webben med Dinky Page

Argt Norrabantroll av Gerd Rissler Numera behöver vi inte ha en egen hemsida hos ett webbhotell. Det finns många andra sätt att publicera sig på webben. Gratis dessutom! Dinky Page är ett av de senaste.

Här finns en utmärkt formatteringsmeny för de flesta publiceringsbehov. Du kan länka till bilder som har en webbadress, men inte ladda upp dina egna bilder från datorn. Så här ser det ut på min demonstrationssajt.

Gör så här när du skriver i Dinky Page:
• Öppna Dinky Page
• Klicka på knappen "Create a new page"
• Ordbehandlaren i Dinky Page laddas in
• Markera texten Congratulations! och resten och ta bort allt. Nu har
du en ren skrivyta för din egen text
• Rubriken blir titeln till webbsidan som Googles sökspindlar
katalogiserar
• Om du vill ha en rubrik i texten, skriver du den bara två gånger
• Du kan lägga in bilder, länkar, tabeller, välja färg på texten eller
markera med bakgrundsfärg
• När du är klar och har korrekturläst klickar du på "Publish Changes"
högst upp och publicerar då det du har skrivit på webben
• En nackdel med tjänsten är att du inte kan gå tillbaka och göra
ändringar
• Under publiceringsknappen finns det en länk till din sida. Spara
länken som favorit/bokmärke för att komma tillbaka till sajten och
skicka länken till dina vänner
• Om du föredrar att knacka html-kod och använda JavaScript/Flash
klickar du på länken HTML-mode.

Dinky Page är en gratistjänst som är väldigt lätt att använda. Pröva den du också!

Foto: Argt Norrabantroll © Gerd Rissler
via Jane Hart/Delicious

Etiketter: , , , , , ,


2009-07-11

 

Känd klocka klämtar klangfullt

Big Ben, London Sveriges Radio uppmärksammar att Big Ben fyller 150 år. Det är den kända klockan i parlamentsbyggnaden i London. Fem ton tung är klockan när den skall vridas upp.

Lyssna på klockklangen som du kanske känner igen från BBCs radioprogram.

Foto: FreeFoto.com

Etiketter: , , ,


2009-07-09

 

Roligt och nyttigt om hur reklamen påverkar oss

Reklamfabriken.Konsumentverket.se Vi påverkas subtilt av reklamen - oberoende av om vi vill det eller inte. Reklamfolket vet hur de skall sälja sina produkter. Men vet du hur du skall tolka deras budskap? Så att du kan göra medvetna val!

Pedagoglänkarna tipsar om hensidan Reklamfabriken hos Konsumentverket. Här kan vi analysera reklambilder och få goda tips när vi tolkar dem. Vi kan delta i rollspel i reklamen, analysera reklamretoriken, se hur könsroller utnyttjas i reklamen och bli mer kunniga reklamkonsumenter. Det är roligt och lärorikt att undersöka vad sajten har att erbjuda! Testa du också!

Foto: Reklamfabriken.Konsumentverket.se

Etiketter: , , , , , , ,


2009-07-06

 

Var i hjärnan bearbetas olika slags information?

hjärnan Undrar du var i hjärnan det händer något när du blir arg, försöker att minnas ord osv? New Scientist har en interaktiv karta som det är lätt att förstå sig på. Du klickar bara på det du undrar över i vänstra spalten och så kan du se var i hjärnan informationen behandlas.

Syn, ljud, känsel, lukt och smak, tal och språk, planering, idéer och beslut, social samvaro, minne, känslor, kroppsfunktioner som vi inte kan påverka, faror vi behöver uppmärksamma samt rörelsestyrning.

Foto: FlickrCC/alles-schlumpf

Etiketter: , , , ,


2009-07-05

 

Dela med dig av dina foton på webben!

Det är så mycket enklare att ladda upp fotona till en fototjänst på webben och skicka bara en länk till vänner än att skicka fotona med mobilen eller epost. Flickr och Picasa Web Album är några av de större fototjänsterna. De är gratis och de kan också fungera för säkerhetskopiering. DN har en initierad artikel idag om hur du kan använda tjänsterna.

Om du känner dig osäker på hur man gör är Ugglemammas instruktionsvideo ett utmärkt hjälpmedel. Hon ger också råd hur man gör när man vill att hela världen skall kunna se fotona och när man vill begränsa dem till en mindre krets närstående.



Det finns en serie i åtta avsnitt med anvisningar hur man gör för att använda fotosajten Flickr, som är den allra största och dessutom första. När du har blivit varm i kläderna kan du också använda olika program för att titta på andras foton hos Flickr, t ex BlowUp. Surftips - Seniorer har anvisningar hur du gör det.

Etiketter: , , , , , , , , ,


This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips