Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2011-04-26

 

Lusten att lära lämnar oss aldrig!

Lusten att lära Det tror jag att de flesta som läser den här bloggen känner! Den lusten finns där jämt men vill hitta en miljö där man kan få leka, pröva på, känna att man lyckas, att det är kul, att man får tillgång till nytt, som man inte mött tidigare.

Många äldre berättar att de känner sig dumma framför en dator, trots att de tidigare haft kvalificerade yrken – för det tar tid att lära sig nya program och man glömmer mycket till nästa tillfälle framför datorn.

Så behöver det inte vara längre med teknik som är lätt att använda. Apple har visat att det är möjligt med surfplattan iPad. Nu kommer också många andra surfplattor med Androidsystemet. Man pekar på plattan, klickar på ikoner eller dubbelklickar för att öppna filer. Enklare och roligare kan det knappast bli.

Läs och njut av artikeln i Lärarnas Nyheter med Peter Gärdenfors, professor i kognitionspsykologi i Lund: Stimulera den livslånga lusten att lära,

tipsat av Stefan Pålsson i Twitter

Etiketter: , , , ,


2011-04-25

 

Himmel, hav och natur



Sky, Earth, Water - Fantastiska naturscenerier och skön musik! Marco Belzoni har sammanställt en naturvideo som man gärna tittar på gång på gång utan att tröttna.

Du kan se fler bildspel av produktive Marco Belzoni.

Etiketter: , , , ,


2011-04-24

 

Om säkerheten i Googles datacentraler

destruktion av en hårddisk hos Google Är du nyfiken på hur Google värnar om säkerheten för dina data? Då kan du bli guidad in i det allra heligaste i en video, där du får se bland annat hur maskiner tuggar sönder hårddiskar som inte längre fyller måttet och inte får komma i okändas händer (bilden) och höra hur företaget arbetar med säkerheten.

via Feber: En rundtur i ett av Googles datacenter

Etiketter: , , , ,


2011-04-23

 

En film om glädje!

Video från Mixtape Club

Läs om hoppingivande exempel från kreativa svenska skolor och se den glädjespridande videon.

via Tänk om och Mixtape Club.

Etiketter: , , , ,


2011-04-22

 

Vatten förändrar allt!



Av Charity: Water och Water Changes Everythig via FlowingData

Sedan 1970 har den 22 april firats internationellt som Moder Jords Dag. Google uppmärksammar dagen med en speciell logga när man använder Googlesökning.

_________________________________

Följ med konstnärer och forskare på en resa till Grönland i dokumentärfilmen Burning Ice (1 tim 20 min). Den handlar om förutsättningar för allas vår överlevnad och visar vidunderliga naturbilder sammanvävt med musik. En upplevelse!

Watch more free documentaries

Etiketter: , , , , , ,


2011-04-20

 

Intressant läsning om Internet hos .SE - helt gratis!

Internet .SE - Stiftelsen för Internetinfrastruktur ger ut en stor mängd med guider gratis. Ett tips! Titta på deras webbplats och se om du inte hittar något som intresserar dig och som du kan ladda ner till din dator.

Här får du några förslag:
Igenkänd och identifierad – Om säkerheten på nätet
Yttrandefriheten på nätet
Äldre svenskar och Internet 2010
Sakernas Internet – Korta sammanfattningar från en konferens om Internet
Digitalis filosofi

Etiketter: , , , ,


2011-04-19

 

Se upp med kontantkorten till mobilen!

kontantkort till mobiler Var försiktig med kostnaden för kontantkort i mobilen! PC för Alla berättar att du riskerar att få kraftigt höjda telefonkostnader, om du inte har använt upp saldot på ditt kontantkort inom de första 30 dagarna.

Fyll inte på mer än vad du telefonerar/SMSar för under en månad, annars kan du få rejält dyrare samtalstaxor. Se tabellen i artikeln.

Prisfakta hjälper dig att hitta det kontantkort eller abonnemang som passar just dina telefonbehov.

Etiketter: , , , ,


2011-04-14

 

Apples iPad lockar ovana seniorer till surfande på Internet

iPad Photo, Apple Per Naroskin bloggar hos nya tidskriften Modern Psykologi om frustrationen med teknik som vi inte förstår oss på. Måste det vara så svårt att använda en PC? Nu kommer vi alla under år 2011 att få ett epostkonto för myndighetsutskick. Men kommer alla att komma åt sin post, kommer alla att kunna använda den? Nja, kanske inte, såvitt de inte har omtänksamma söner och döttrar som hjälper dem med tekniken, kanske med att skaffa en Apples iPad - surfplattan som är lätt att använda och inspirerar till utforskande på Internet.

Läs Per Naroskins krönika hos Modern Psykologi!

Gamla mamma blev glad för paddan
(Här bara utdrag ut texten)
.....Det som slagit mig på sistone är att äldre människor verkligen skulle kunna ha en helt unik nytta av datorer på alla möjliga vis.
.....Användarvänligheten för äldre personer är extremt låg när det gäller datorer och smartphones. Fast det är en växande kundgrupp, i varje fall i Sverige.
....Det är lätt att bli otålig och det är hemskt att se gamla intelligenta människor i vanmakt över att tvingas till det ena förödmjukande tillkortakommandet efter det andra.
....Det måste gå att göra enklare!
Jag köpte en Ipad till min mor. Det visade sig vara en bra idé.
....Inlärningen är åtminstone något snäpp mer intuitiv än för vanliga datorer. Det poppar inte upp en massa skräp och man behöver bara använda det man vill. Och det är lättare att läsa böcker och tidningar eftersom man kan förstora texten (om det inte bara vore för att den dumma paddan blänker och är bakgrundsbelyst).


Läs mer om iPad
iPad - Lustbetonat surfande för alla!
iPad 2 - Mars 2011
iPad blev en succé!
"Surfplattor = Datorer för vanliga människor"

Knappar till Internet - Kan det bli enklare?

Etiketter: , , , , , , ,


2011-04-11

 

Dramaten för Japan – 11 april 2011

11 april. En månad efter katastrofen i Japan ordnar Dramaten en gränslös kväll till förmån för de drabbade. Med personliga vittnesmål från Japan, spännande möten, musik av Maia Hirasawa och nyskriven dramatik.



Tack, Dramaten, för den fina föreställningen som sändes live online och som nu i efterhand kan ses av alla intresserade, oberoende av var vi bor. Hoppas att det blir fler sådana här sändningar med hjälp av Bambuser framöver!

P.S. Tänkte du på att skådespelarna använde Apples iPad som stöd för minnet, eftersom innehållet i pjäserna var nytt och det inte hade funnits tillräcklig tid för repetitioner? Det är mycket som man kan använda en iPad till! D.S.

Etiketter: , , , , , , , , , ,


2011-04-08

 

Gratistjänster på nätet – Samarbeta Online!

Samarbeta Online Tänk vad många gratistjänster på nätet vi har tillgång till numera, som gör att vi kan presentera foton och filmer, musik och konst på nätet eller gemensamt skapa tidningar eller fotoalbum genom att samarbeta.

Ugglemamma har samlat ett tiotal utmärkta gratistjänster för att samarbeta på nätet - program där man kan spåna och fånga upp allas synpunkter, skriva tillsammans, skapa webbplatser och webbkonferera online. Webbplatsen heter Samarbeta online och du får hjälp att komma igång med alla tjänsterna av Ugglemamma Åsa Kronkvist vid Kristianstads Högskola.

Titta också på systersajten Presentera online - Där får du lära dig att videofilma med digitalkameran och ladda upp din video till YouTube, eller presentera med PowerPoint och publicera på nätet. Gör skärminspelningar och berätta vad som händer på datorskärmen. Allt är mycket användbart – inte minst för all slags utbildning på nätet.

Titta närmare på alla de här möjligheterna - du hittar garanterat något som passar just dig!

Etiketter: , , , , , ,


2011-04-06

 

Knappar till Internet - Kan det bli enklare?

Internet Buttons I dessa dagar – när Digidel2013-kampanjen lanseras som ska visa 500.000 icke-nätanvändare vad mycket glädje man kan ha av Internet – stötte jag på en väldigt trevlig gratistjänst, som heter internet buttons. Väldigt enkelt kan vi alla skapa en webbplats för t ex gamla mormor i Luleå, så att hon bara behöver logga in med ett lösenord och sedan klicka på stora färgglada knappar för att komma ut på Internet.

Du kan testa min sida som jag gjorde på fem minuter. Webbadressen dit är http://internetbuttons.org/nyfiken och lösenordet är internet_snabbt

Utförliga instruktioner om att skaffa epostadress och göra knappar till en vän finns här. Lösenordet till Internet Buttons är start.

Klicka på knapparna och du är ute på nätet! Det finns också en trevlig introduktionsvideo för att komma igång.



Tipstack till Jane Hart: Internet Buttons – help get people online

Etiketter: , , , , , ,


2011-04-05

 

"Surfplattor = Datorer för vanliga människor"





Tips om webbsajter som skriver om surfplattor och recenserar dem
iPad 2 - Mars 2011
iPad - Första surfplattan 2010
iPad Apps - program till iPad
Surfplattor med Android 3.0

Computer Sweden: Paddfrossa i politiken Ledande politiker får en egen Ipad - Minskar därmed pappersåtgången

Etiketter: , , , , , ,


2011-04-04

 

TodaysMeet - Direktkontakt med åhörarna

Numera är det ju många som lyssnar på föredrag/årsmöten/informationsmöten/utbildningar och har med sig sin bärbara dator och gör anteckningar. Ännu mer intressant blir det när den som organiserar mötet också sätter upp en så kallad back channel, så att deltagarna under pågående möte kan skriva frågor, kommentarer och interagera med podiet. TodaysMeet är ett sådant program, som är väldigt enkelt att använda, helt gratis och fungerar i realtid.

Gör så här:
• Skapa ett chattrum i TodaysMeet - bestäm ett unikt namn för kommunikationen som alla kan använda. Chattrummet är öppet för de som känner till webbadressen och kräver inget lösenord
• Bestäm hur länge informationen ska ligga kvar på webben. Gör inte tiden för snäv om du tror att informationen kan vara intressant att ta med i dokumentationen från mötet
• Ange gärna en Twitter hashtag - #möteXX - som deltagarna kan använda och fortsätta diskussionen med på Twitter
• Föreläsaren kan lägga ut länkar i TodaysMeet, så att deltagarna inte behöver anteckna annat än själva webbadressen - glöm inte att visa den i början av mötet!
• Chatten i TodaysMeet kan projiceras under mötet eller skrivas ut senare.

Titta gärna på Ugglemammas introduktionsdemo:



Blog TodaysMeet
Help TodaysMeet
Hvordan skape interaktive foredrag?
Three Stages of Presenting with Twitter

Etiketter: , , , , , , , ,


This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips