Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2011-08-31

 

Lär dig mer om IT och webben i höstens Go'Kvällprogram!

Karin Adelsköld Undrar du vad sociala medier egentligen är? Om du tittar på Go'Kväll i SvT 1 kl 18.15 på tisdagkvällar framöver kommer du att möta Karin Adelsköld, som berättar och visar vilken användning du kan ha av sociala medier – som Facebook och Twitter. Hon visar också mer allmänt vilken glädje vi kan ha av nätet.

Redan för ett år sedan hade Karin en trevlig Webbskola i Lotta Bromés program P4 EXTRA. Det blev 16 avsnitt och de ligger fortfarande kvar på nätet, så du kan lyssna på 5-minutersavsnitten när du har tid. Del 1: Lösenord

Om du har bestämt dig för att lära dig mer om IT och nätet under hösten, kan du också hitta massor med enkla steg-för-steg-guider och videoinstruktioner på webbsajten Utbildningstips om IT. Vi ses på nätet!


Etiketter: , , , , , ,


 

Naturens egna, vackra mönster!

National Geographic Naturens egna mönster – klippformationer och lava för alltid veckade, sköra former av spindelväv, magiska vyer genom reflektion, symmetriska blomdetaljer, föränderlighet i vatten, stelnade former i snö och is. Sjuttiofyra naturbilder från National Geographic att njuta av! Klicka på fotona och titta på dem i storformat!

Etiketter: , , , ,


2011-08-26

 

Samla webbtips om dina intressen – Publicera med Scoop.it!

Scoop.it Nu har det blivit ännu enklare att göra en egen webbplats och samla innehåll från nätet till en riktig fyndplats! Scoop.it! heter gratistjänsten som gör detta möjligt.

Du bestämmer dig för ett ämnesområde som du vill täcka. Sedan är det bara att lägga in alla webbsajter med innehåll som är intressant för ditt ämne. Det är enkelt och snabb att skapa en webbplatst! Här finns ett litet smakprov på webbaktuellt som jag startat om IT och äldre.

Vid starten drar du bokmärket "Scoop it" till bokmärkeslisten i webbläsaren. När du sedan är inne på en intressant webbsida, klickar du bara på bokmärket "Scoop it". Högra delen av fönstret laddas då av Scoop.it och fylls med Rubrik till artikeln, webbadress, text till ingressen och oftast en liten bild. Du kan förbereda med att kopiera den text som du dessutom vill visa. Du klistrar in den innan du trycker på Publicera-knappen och granskar resultatet. Så enkelt är det!


Innehållet publiceras till din bloggsida hos Scoop.it. Du kan organisera innehållet genom att välja bästa platsen för innehållet i din tvåspaltiga "nyhetstidning". Och sedan ser du till att dina läsare får del av innehållet via delningsfunktionen, t ex till Facebook och Twitter. De kan också, när de själva blivit "Scoopare", föreslå innehåll till din webbsajt - men det är du som bestämmer vad som publiceras.

Scoop.it kan ses som ett visuellt sätt att dela med sig av bokmärken till sina läsare. De får med Scoop.it mycket bättre information om innehållet än vad man får i vanliga fall med en enkel webblänk.

Använd Scoop.it – Gör så här:
• Välj namn på ämnet noggrant - det blir en del av webbadressen
• Bestäm vad ditt favoritämne ska handla om
• Använd Scoop.it! för att skapa webbplatsen
• Alla "Scoopare" som hittar något intressant kan bidra med det - Använd Suggest-knappen
• Scoop.it! föreslår också innehåll som du kan lägga in. Klicka på knappen Curate och gå igenom förslagen

Scoop.it! liknar Google Reader's Delafunktion som jag använder dagligen för IT-nyheter - Aktuellt och läsvärt om IT - AnitaRi delade objekt. Men Scoop.it! ger mycket större kontroll över hur artiklarna presenteras och med Scoop.it! kan intresserade samarbeta om innehållet.

Scoop.it! är en gratistjänst. Titta gärna in hos Robin Good, som i många år har tipsat om webbsajter, och som nu har startat sju Scoop.it-webbar.

För att komma igång måste man be om att få en inbjudan från Scoop.it!. Sedan börjar det roliga! Skaffa en inbjudan och kom loss du också!

Etiketter: , , , , ,


 

Friska 80+ använder Internet som naturlig del i vardagen!

äldre man vid datorn Det skrivs inte så mycket om alla äldre, 75+ och äldre, som bor hemma och klarar sig själva. Hälsan tiger still! Nu när kommunerna ska ta kontakt med sina äldre medborgare för att informera dem om vilka tjänster äldre har rätt att få, skapas värdefulla kontakter mellan myndigheter och medborgare.

En mycket intressant observation har gjorts i Sandvikens kommun efter sådana här äldresamtal. 80-åringar som inte har behov av äldreomsorg utan klarar sig själva i hemmet, visar sig i stor utsträckning vara IT-kunniga. De håller kontakt med släkt och vänner via datorn och mobiltelefonen, och använder Internet både för praktiska tjänster och för att skaffa sig information om vad som händer i omvärlden. IT kan ses som en värdefull livlina.

Men det är inte helt lätt att bli IT-kunnig! Rune Skarviks upplevelser i datoraffären, som han skriver om i Seniorbloggen, har jag mött på andra håll också. Försäljare som inte anpassar sin information till köparens kunskaper. Då krävs det en viljestark person som Rune för att ge sig i kast med allt nytt i den okända IT-världen.

Foto: FlickrCC - sparktography

Etiketter: , , , , , ,


2011-08-19

 

Äldre lär sig surfa på webben med pekplattor

pekplatta En stor grupp äldre medborgare står idag utanför IT-samhället. Men Internetfonden .SE har nu en 3-årskampanj – Digidel.se – för att ge äldre verktyg att upptäcka Internet med.

Det är uppmuntrande att läsa om lokala pilotprojekt i Dalarna som startar nu i höst och där man använder pekplattor för att introducera äldre till ett antal användningsområden på nätet - bank, sjukvård, kommunikation med släkt och vänner, SVTplay, tidningsläsning m m. Arrangören IOGT-NTO har planerat ett tiotal träffar under hösten och projekten utvärderas av Umeå universitet.

Det finns mycket som talar för att pekplattor kan bli inkörsporten till Internet för äldre. Den utprövade användbarheten och lättheten att surfa med Apples iPad, utan att man behöver lära sig särskilt mycket om hur datorn i pekplattan fungerar, är viktiga framgångsfaktorer för iPad och iPad 2.

Göteborgs Stadsbibliotek har köpt in ett antal pekplattor som låntagare kan testa för att läsa eböcker, tidningar och sufta med. Förhoppningsvis kommer fler stadsbibliotek att följa efter, så att många kan pröva om pekplattan fungerar för dem.


Foto: FlickrCC/courosa

via Digidel.se

Läs mer hos Surftips - Seniorer om pekplattor och möjligheten till lättillgängligt surfande för äldre:

Lusten att lära lämnar oss aldrig!
Apples iPad lockar ovana seniorer till surfande på Internet
"Surfplattor = Datorer för vanliga människor"
Spännande nytänkande om surfplattor hos ASUS!

Etiketter: , , , , , , , , ,


2011-08-18

 

Landskap fångade uppifrån

Yann_Arthus-Bertrand Den franske mästerfotografen Yann Arthus-Bertrand har flugit över hela världen och tagit fantastiska foton av landskap och städer från luften. Du behöver inte köpa en dyr fotobok med Yann Arthus-Bertrands fantastiska bilder. Nu finns många av hans foton på nätet. Sverige är här representerat av Gullholmen i Bohuslän och Stockholms innerstad med ett vackert foto av Gamla Stan, Söders höjder, Skeppsholmen och Djurgården.

Foto: Arthus-Bertrand Arthus-Bertrand

Galleri av foton: Yann Arthus-Bertrand

Sök fram foton under Best of France, Europe och från hela världen: Altitude

Etiketter: , , , ,


2011-08-14

 

Musik där du minst av allt anar det!

Alla älskar vi musik, men vad betyder omgivningen och situationen? Vilken överraskning var inte det här framförandet för alla passerande tågresenärer!

Det här är en video från Köpenhamns Centralstation tidigare i år. Det är Själlands Symfoniorkester som spelar under ledning av Jesper Nordin. Titta och lyssna på Ravels Bolero!



via Robert Scoble: Flash mob at Copenhagen Central Station. Copenhagen Phil playing Ravel's Bolero.

Etiketter: , , , ,


2011-08-13

 

Seniorer gör video av barndomsminnen

Veteranen berättar på nätet att seniorer från Helsingborg och Helsingör har deltagit i ett filmprojekt, där de skapat videofilmer av sina egna barndomsberättelser med foton och ljudklipp. Videon Godispåsen har de sedan laddat upp till YouTube.



Om du inte har en seniorklubb i närheten, som har kurser om hur man gör video, finns det räddning för det finns gratistjänster på nätet med tillhörande guider om hur man gör. Flixtime är min favorit där man enkelt gör proffsiga videosnuttar med animering och musik. Animoto och PhotoPeach är liknande gratistjänster. Läs mer om dem!

I Utbildningstips om IT under rubriken Hur gör man? Videoinstruktioner – Spela in video med mobilen eller med webbkameran och ladda upp filmerna till YouTube, finns det många fler tips på gratistjänster, bl a Windows Live Movie Maker. Hoppas att du och många fler seniorer blir inspirerade att dela med er av era barndomsminnen!

via Veteranen.se

Etiketter: , , , , , , ,


2011-08-10

 

Jättarnas krig om smarta mobilkunderna

smart mobil från Samsung med Androidsystem

Surftips - Seniorer: Artiklar om pekplattor med Apples iOS-system och Googles Androidsystem
Android vs iOS
iPad 2 - Recensioner
Android 3.0-plattor

Etiketter: , , , , , , ,


2011-08-09

 

Fem bästa bildbehandlingsprogrammen på nätet

svallvågor Knäppte du många foton i somras? Nu har du kanske mer tid än på semestern att snygga till bilderna - skärpa upp, öka kontrasten, välja ut det mest intressanta i bilden m m.

Det finns utmärkta gratistjänster för bildbehandling på nätet och användarna återkommer ofta till just de här fem onlinetjänsterna, som presenteras (på engelska) i en artikel för studenter. Men de är utmärkta för oss alla – och lätta att lära sig att använda.

Picnik har jag skrivit ganska mycket om tidigare. Det finns bland annat videoinstruktioner på svenska hur man använder programmet.

De fyra andra kan du läsa om i artikeln - Aviary (kräver vissa kunskaper i bildbehandling), Pixlr – har lagerfunktion, FlauntR – med häftiga effekter och Photoshop.com. Adobes Photoshop.com ska inte förväxlas med det stora, dyra programmet Photoshop eller det billigare Photoshop Elements, som båda är program som man laddar in i sin egen dator och kör därifrån. Hoppas att du hittar din egen favorit!

via bloggen web20classroom med Steven W. Anderson, som skriver om IT för lärare

TkJs blogg: Så gör du bättre bilder för blogg och webb Videoutbildning för köpeprogrammet Photoshop

Etiketter: , , , , , , , , ,


This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips