2007-09-02
Webb Office - utmärkt för plånboken och samarbetet
Har du hört talas om Web Office? Det är program som erbjuds som gratistjänster på webben och ger dig möjligheter att arbeta med text, kalkyl, presentation, epost, publicera på webben och samarbeta med andra ord.
Sedan två år tillbaka har ett stort antal s k webboffice-program sett dagens ljus. De består i allmänhet av de fem ingående delarna textbehandling, kalkyl, presentation, epost och kalender. De tillhandahålls som gratistjänster, filerna lagras på webben på ditt "webbskrivbord", så du behöver inte tänka på att ta backup eller skaffa senaste versionen av programmet. Den har du alltid och du kan samarbeta om alla filer som du bjuder in kollegor och vänner att bidra till. Man kan tydligt se vem som har skrivit vad i ett gemensamt dokument, och du som äger filen bestämmer hur slutresultatet skall se ut. Webb-officeprogrammen gör jobbet enklare, billigare och mer produktivt.
När så många har bredbandsuppkoppling idag börjar webbofficeprogram att bli inte bara ett billigt alternativ utan också ett intressant alternativ till programlicenser som man betalar för och som inte tillåter att man samarbetar med andra utan att skicka runt filer med epost. Titta gärna på vad de fem mest etablerade webbofficesviterna bjuder på - Google Apps, Zoho, Thinkfree, Zimbra och Microsoft Office Live.
Läsare av Read/WriteWebs webb-officeartiklar har under veckan besvarat en webbenkät om vad de själva använder för kontorsprogram. Hälften använder Microsoft Word. OpenOffice, gratisprogram med öppen källkod som man laddar ner till datorn, har vunnit terräng på sistone. Bland webbofficetjänsterna dominerar Googles webbpaket. Tillsammans har dessa webbtjänster fått fler användare än OpenOffice.
Titta också på ett litet större urval av program som kan fylla fler uppgifter i det webbkontor som du kanske vill skapa för dina behov. Här nämns t ex Google Docs för ordbehandling, Zoho Sheet för kalkyler, Spresent eller SlideRocket för presentation, Spongecell för en lättanvänd kalender, Gmail som epostprogram, Basecamp för mer krävande samarbetsbehov, Omnidrive för fillagring som är integrerad med Zohos tjänster, Newshutch som en lättanvänd RSS-läsare, Highrise som ett intelligent kontaktprogram och The Online CEO för planering och att-göra-listor. Det här är bara en användares förslag på gratistjänster. Det finns många alternativa gratistjänster till varje kontorsuppgift.
Bredbandsuppkopplingen gör det möjligt för oss att använda webbens alla nya gratistjänster. Tänk bara hur videosajten YouTube har revolutionerat musik- och videotittandet de senaste åren - men också möjligheterna att lära med utmärkta videoguider och utbildningsprogram på internet!
Nyckelord: webb office, gratistjänster, webb