Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2010-04-18

 

iPad - Lustbetonat surfande för alla!

De flesta känner säkert till vid det här laget att Apple har kommit ut med en stadig och lätt surfplatta - iPad - kallad Paddan på svenska.

Vad är då iPad? Jo, en tunn dator som man kan sitta bekvämt i soffan eller sängen och surfa med. Plattan har trådlös uppkoppling till internet och man slipper externt tangentbord. Man kan kommunicera via epost, chatt, sociala nätverk och blogga. Man kan använda lexikon på nätet, hitta nya adresser med hjälp av kartor. Man kan också använda iPad som fotoram och fotoalbum eller för film- och YouTube-tittande och bildkvaliteten är utmärkt. Eller varför inte läsa dagstidningar och elektroniska böcker, även om den blanka skärmen i längden kan bli tröttande för ögonen.

Titta på Joakim Jardenbergs utmärkta demonstrationsvideo, så förstår du hur iPad kan användas och vad den är bra på.Till och med den 100-åriga damen i videon som för första gången får en iPad i sina händer blir helt fångad! Trots synnedsättning skriver hon nu limerickar på sin iPad och läser böcker utan några problem. Se också hur lätt det är att komma igång med iPad för en liten 2,5-åring - som antagligen har lekt med pappas iPhone tidigare. Ja, också katten Izzy gillar att spela på Paddans pianotangenter (via IDG).

Apple har lyckats göra Paddan användarvänlig. Liksom i iPhone klickar man på ikoner och bläddrar fram nya sidor med fingrarna.

Blir du intresserad så kan du kika på länkarna längre ner. Ofta är det ju bra att vänta med ett köp tills en ny produkt har mognat, blivit av med barnsjukdomarna och nästa modell har fått fler funktioner. Vänta gärna med köpet tills Paddan har fått stöd för 3G, webb-TV, telefonsamtal med videochatt, kamera och multitasking, vilket innebär att du kan göra flera saker samtidigt, t ex lyssna på musik samtidigt som du läser dagstidningen. De här funktionerna kommer.

David Pogue, som introducerar ny teknik i NewYork Times, har gjort en rolig video om fördelar och nackdelar med iPad. Den presenteras som en videokonferens i storformat med iPad. Han berättar också i en artikel hur han gjorde videon. Sevärt och läsvärt!


Kan iPad bli intressant för seniorer som ännu inte har börjat använda en dator? Ja, det är mycket troligt. Paddan är så enkel och rolig att använda att många som idag inte tror sig om att kunna lära sig använda datorer blir fångade av Paddan och upptäcker alla nya möjligheter som Internet bjuder på. Paddan eller någon av alla de konkurrentplattor som nu dyker upp på marknaden kan vara det som behövs för att fler ska kunna nå Internet. Så kan dagens digitala klyfta minska. Men surfplattan måste vara lättanvänd!

Nyfiken på iPad?
Henrik Larsson/Flickr: Foton av iPad
PC för Alla: iPad: Apples snackis utmanar notebooken
Joakim Jardenberg: iPad – 10 kommentarer och 15 minuter demo
InUse: iPad – Vad har storleken för betydelse?
DN.se: Ipaden är ingen läsplatta – men ”sängdatorn” funkar som bok
DN.se: Impad av Ipad
Weblist: iPad Datorn för seniora seniorer: Samling videos och artiklar om iPad
Weblist uppdateras allteftersom med aktuella artiklar

Etiketter: , , , , , , , , , ,|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips