Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2011-03-02

 

iPad blev en succé!

iPad Apples iPad - första versionen. Till julhandeln 2010 kom Apples surfplatta iPad till Sverige! Varför är det så många som hett väntat på möjligheten att köpa en egen iPad, trots att den är ganska dyr när man också räknar in uppkopplingsavgiften? Är iPad intressant för seniorer som inte har kommit igång med att använda dator och Internet? Ja, definitivt, skulle jag vilja säga, speciellt om prislappen sjunker framöver när tillverkningskostnaderna kan pressas.

Varför passar iPad seniorer som inte har börjat använda Internet tidigare? Apple har under alla år varit ledande med användarvänlig och genomtänkt utformning av sina datorer. För att använda surfplattan iPad behöver man inte lära sig operativsystemet, hur filer och mappar fungerar - vilket är stötestenar för många seniorer. Man lär sig snabbt att bläddra med fingrarna, klicka och dubbelklicka på ikoner och kan då navigera på webben, titta på foton och förstora dem, läsa epost och skicka mejl med pekfingervalsen på det virtuella tangentbordet. Tangentbordet dyker upp automatiskt varje gång programmet vill ha en inmatning.

Stöd för funktionshindrade. Utan extra kostnad har iPad stöd för många funktionshinder.
• Gestbaserad skärmläsare för synskadade med VoiceOver - rör bara vid skärmen och då får du en uppläst beskrivning av det du har under fingret - finns på 21 språk.
• Monoljud - Om du bara hör på ena örat kan du genom att markera en kryssruta styra om både höger och vänster ljudkanal till bägge hörlurarna, så att båda kanalerna hörs i någon av dem.
• Stöd för trådlösa punktskriftskärmar
• Zoomning - upp till fem gånger normal storlek i alla program
• Dold textning av filmer och podsändningar för personer med nedsatt hörsel
• Vitt på svart bakgrund ger högre kontrast
• Proloquo2go - ett utmärkt talsyntesprogram för den som har talsvårigheter.

Det finns undersökningar, där man tagit reda på vad iPad används till i USA och här hemma - surfa på webben, läsa tidningar, lyssna på musik ligger högt på listan. Man kan sitta bekvämt i en fåtölj med den lätta "Paddan" i knät och komma åt all världens nyheter och underhållning. Många använder iPad i sängen för att det är så bekvämt. Tänk vilken möjlighet för äldre som kanske behöver tillbringa mer än tiden för sömn i sängen!

Läsvärt! Så titta litet närmare på vilka funktioner som iPad erbjuder! Och läs mer om erfarenheter som tidiga användare gjort. Läs mer om den första iPad-plattan från 2010 - här finns 13 webbplatser med mycket intressant information. Klicka definitivt på den andra fliken där, Apple i 12 videoguider visar hur man använder den första versionen iPad.

Nu väntar vi spänt på alla förbättringar i version två som kommer att presenteras senare i kväll den 2 mars 2011.

Surftips - Seniorer - Tidigare artiklar om iPad
PC för Alla jämför de hetaste surfplattorna
Måla med iPad
iPad - Lustbetonat surfande för alla!
Kommer fler äldre att bli Internetanvändare?

Etiketter: , , , ,|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips