Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2007-07-18

 

Avslöjar du nätbedragarnas listiga metoder?

Phishing Jag har blivit mångmiljonär de senaste veckorna! Vunnit på lotterier som anordnats av Microsoft, Royal National Lottery i England och United Nations bland andra kända organisationer. Tyvärr kan jag inte kvittera ut alla miljonerna, eftersom jag inte vill uppge mitt svenska bankkontonummer.

Har ni också bombaderats med alla dessa fantastiska lotterivinster? Svindlarna har använt en artikel från BBC News daterad juli 2005 som utgångspunkt för sina erbjudanden. Där beskrivs ett lotteri som skall samla in pengar till Olympiaden i London år 2012. Svindlarmailen har olika avsändare men ett likartat innehåll och här och där litet konstiga språkliga formuleringar.

Den här gången var det lätt att se bedrägeriförsöken. Men det är inte alltid så lätt att genomskåda falska webbsidor till banker som lagts ut av lycksökare. Därför har säkerhetsföretaget McAfee tagit fram ett test med 10 frågor - McAfee SiteAdvisor Phishing Quiz - där man kan testa sin förmåga att upptäcka "farliga" webbsidor, sådana där man absolut inte skall lämna ut någon personlig information.

Varje fråga i testet består av två ganska likartade webbsidor och man skall tala om vilken som är den "riktiga". Testet visar engelskspråkiga webbar och är ganska svårt - det är ju mest från internationellt håll som vi blir lurade att gå i fällan.

Titta på testet som tar litet tid att besvara om man vill vara noggrann. Om du inte vill ägna det så mycket tid, rekommenderar jag dig absolut att titta på facitsidorna (svara på frågorna utan att ta ställning till dem så kommer du till facit). Där har McAfee noggrant ringat in alla de knep som bedragarna använt sig av. Det är mycket lärorikt!

via Digital Inspiration: How Good Are You at Recognizing Fake Websites and Spam Emails?
Ny Teknik: Bankbedrägeri en global verksamhet
Computer Sweden: Om hackarna lär sig svenska får vi problem
SeniorNet Malmö: Låt dig inte luras!

Bildkälla: Techshout

Länk Nyckelord: , , , ,


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips