Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2007-07-12

 

Bristande politikerintresse för IT i Almedalen

Google Earth IT-utvecklingen har aldrig växt så snabbt som idag. Ett bra sätt att få en uppfattning om alla nya företag inom Webb 2.0-området är att följa bloggen TechCrunch. Det som växer snabbast är sociala nätverkssajter, video och TV på datorn och fotosajter. Om man vill delta på webben behöver man definitivt bredbandsuppkoppling, helst riktigt snabb.

Men IT-frågorna är tyvärr inte särskilt heta på den politiska agendan i Sverige idag. Det var IT-entusiaster, inte politiker, som diskuterade framtiden för IT i Almedalen, och bredbandsutbyggnaden var ett av debattämnena, som Computer Sweden skriver om.

Ett annat ämne var dagens beroende av Microsoftprodukter inom skolor och offentliga sektorn. Varför inte titta på Frankrike? Frankrike har beslutat att offentliga myndigheter skall övergå till program med öppen källkod. Franska gymnasieelever får USB-minnen med gratisprogram med öppen källkod för att minska den digitala klyftan mellan skolelever som har tillgång till dator i hemmet och de som inte har det. Kanske något att ta efter!

Miljön är annars det dominerande ämnet i Almedalen. Men också IT-utvecklingens miljöproblem behöver diskuteras medan tid ges - inte bara skrotningen av all IT-utrustning utan också de kraftigt ökade energibehov som framtidens IT-användning kommer att medföra. Platta tv-apparater, digitalboxar, spelkonsoler och datorer driver upp elförbrukningen i våra hem. År 2020 svarar de för 45 procent av elanvändningen, skriver Ny Teknik.

I år satsade Sveriges Ingenjörer på barnen med ett Teknikkollo i Almedalen för att väcka deras intresse för teknikutbildningar och IT. Tillströmningen var stor och barnen byggde intressanta skapelser av gamla elektronikprylar. Tyvärr visade politikerna inte heller något större intresse för Teknikkollot som idé att locka ungdomar till teknikutbildningar. (Ny Teknik: Färgglatt Teknikkollo ger Sahlin och Borg konkurrens) Hur skall vi tolka de här politiska signalerna?

Bildkälla: Baynardo.de/Google Earth

Länk Nyckelord: , , , , , , ,


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips