Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2010-10-31

 

Google önskar Glad Halloween!

Google-logga under Halloweenhelgen 2010 Google är lekfullt - nu till Halloween får vi fem Halloween-bilder, när vi använder sökfunktionen med hälsning från Scooby Doo! Gör en sökning under helgen och kika närmare på dem! Halloween firas i slutet av oktober huvudsakligen i USA, Canada, Irland och England. Men visst har firandet kommit också till Sverige.

Surftips - Seniorer: Happy Halloween!
Surftips - Seniorer: Allhelgonahelgen och Halloween
This Is Halloween
Musikvideo: Halloween

Trevligt helgfirande önskas alla läsare!

Etiketter: , , , , ,


2010-10-27

 

Kunskapspriset 2010 och festligheterna

Kunskapspriset 2010 Läs om prisutdelningen av Kunskapspriset 2010 - Sveriges största pris för kunskapsspridning, som instiftats av NE Nationalencyklopedin.

Här finns bildspel från presentationer tidigare under Kunskapens dag och från Kunskapsgalan i Stockholms Stadshus med prisutdelningen.

Etiketter: , , , ,


2010-10-26

 

Kommer fler äldre att bli Internetanvändare?

Internetanvändning 15 år I dagarna har det kommit flera undersökningar om hur vi svenskar använder Internet. Olle Findahl undersöker Internetanvändningen i ett 15-års perspektiv i sin rapport Internet 15 år – Visionerna möter vardagsverkligheten - Om hur svenskarna blev Internetanvändare. Rapporten är på 73 sidor och kan laddas ner gratis som .pdf-fil. Gör det! Rapporten innehåller mycket läsvärt.

Jag har tittat speciellt på de äldre åldersgrupperna. Mest påverkas nämligen Internetanvändningen av åldern. Äldre har sämre tillgång till Internet. Men också inkomst och utbildning har betydelse för om man använder nätet.

Digitala klyftan gäller nu bara de äldre – Figuren överst visar på den stadigt ökande Internetanvändning under de senaste 15 åren hos 50-talister och yngre, dvs personer som nu är 50 - 60 år eller yngre. Bland 40-talisterna pekar kurvan uppåt och visar att det finns blivande pensionärer som fortfarande söker sig till Internet. Bland de äldre seniorerna - 20- och 30-talister - har kurvorna däremot planat ut. Internet lockar inte fler i deras åldersgrupper. Det är således här som vi finner de stora grupperna utanför Internet.

Samtidigt publicerar World Internet Institute och .SE rapporten Svenskarna och Internet 2010 med statistik över senaste årets Internetanvändning. Även den här rapporten är skriven av Olle Findahl. Här finns mycket läsvärt och också statistiktabeller, där du kan ta reda på det du är mest intresserad av. Sett från ett internationellt perspektiv är Sverige ledande vad gäller internetanvändandet, speciellt bland de äldre. Rapporten visar att de något äldre Internetanvändarna nu deltar i sociala nätverk och att ökningen under det senaste året har varit dramatisk. Rapporten är på 70 sidor och kan laddas ner gratis.

Kommer fler äldre att bli Internetanvändare? – De som står utanför ser inte nyttan med nätet. Befarade tekniska problem och försämrad syn och motorik kan också bidra, men intresset att börja använda Internet är mycket litet och kommer troligtvis att så förbli framöver. Men visst finns det många lysande undantag!

PC för Alla: 10 fakta: Så använder svenskarna internet

Etiketter: , , , , , , ,


 

Windows Family Pack - tre datorer uppgraderas till priset av en

Etiketter: , , , , ,


2010-10-25

 

Presentera på nätet med Ugglemammas tips

Presentera online Idag kan vi alla som har en dator med webbkamera eller en mobil med kamera, en videokamera eller digitalkamera eller bara har Microsofts program PowerPoint i datorn publicera oss på nätet hos YouTube.

Det är inte svårt, men man måste förstås veta hur man gör. Det hjälper nu Ugglemamma till med i sin nya utmärkta resurssajt Presentera online. Där har hon samlat femton instruktionsfilmer om hur man skapar och publicerar rörlig bild och ljud på internet. Lyssna, lär och publicera du också!

Etiketter: , , , , , , , ,


2010-10-23

 

Samla dina länkar på en sajt med 3x3links!

3x3links.com Du vill säkert kolla av minst tio länkar dagligen, kanske betydligt fler. Det finns en lösning för att inte glömma bort någon viktig länk eller för att inte göra webbläsaren slö med massor med flikar. Använd gratistjänsten 3x3links.com! Då har du nio länkgrupper samlade på en enda flik i webbläsaren. Du kan också lägga in massor med underlänkar. Väldigt praktiskt!

Registrera dig hos 3x3links.com eller logga in med ditt Googlekonto. Då kan du se en demonstration. Du kan sedan välja mellan att använda 3x3links färdiga uppsättning med länkar som du kan titta på med Previewlänken. Det kan vara ett bra val i starten. Säkert kommer du att upptäcka många bra nya länkar. Det går att ta bort en cell och ersätta den med din egen länk eller mapp med länkar. Du kan också lägga in bara dina egna länkar som du vill besöka regelbundet. Då använder du Customize-länken. Se till att du har alla länkarna samlade på ett ställe, så att du lätt kan kopiera länken och klistra in i 3x3links.

Gör sedan ett bokmärke till ditt 3x3links-konto. Du besöker dina webbsajter antingen genom att klicka på någon av de nio cellerna och sedan använda bakåtknappen. Du kan också använda siffertangentbordet, det som används av mobiltelefoner. Så om du har en smart mobil kommer du lätt åt dina webbsajter utan att behöva knappa in en lång webbadress.

Samla dina mest besökta webbsajter med 3x3links på en startsida där du når allt blixtrande snabbt. Du kan göra undermappar och få med drygt 700 länkar på en enda webbsida. Definitivt värt att pröva!

Etiketter: , , ,


2010-10-20

 

Gratistjänster toppar lista över favoritprogram!



Vill du ha tips om bra gratistjänster? Då ska du titta på det här bildspelet! Det är utbildningskonsulten Jane Hart som varje år ber kollegor över hela världen att ranka de tio program som de använder mest i sin verksamhet för att stimulera till lärande. I fyra år har hon sammanställt programlistor.

Årets lista bygger på uppgifter från 545 professionella utbildare , där de listar sina 10 bästa program för lärande.

Är det här intressant för mig? Ja, visserligen är bedömarna utbildare, men de flesta programmen är intressanta för oss alla. Så titta gärna närmare på dem! Det kostar ju inget när de är gratistjänster!

Toppar listan gör:
1. Twitter - Mikroblogg
2. YouTube - Videosajt
3. Google Dokument - Googles kontorsprogramsvit
4. Delicious - Sociala bokmärken
5. SlideShare - Presentationer, bildspel på nätet
6. Skype - Kommunikation
7. Google Reader - RSS-flödesläsare för prenumerationer
8. WordPress - Bloggverktyg
9. Facebook - Socialt nätverk

Man kan se hur program seglar upp som favoriter ett år och hur andra sjunker som stenar.

Man kan också se flera intressanta trender i statistiken:
• De 20 mest använda programmen i år är alla gratistjänster
• Webbläsare, webbmail och Googles sökmotor är så självklara att de inte nämns längre bland de mest använda programmen
• Microsoftprogram - Word, PowerPoint, Outlook, SharePoint - har rasat rejält under den här fyraårsperioden.

Titta definitivt på vilka program som placerat sig som bästa i varje kategori – Best in Breed 2010.

Vi får också en analys av pågående utvecklingstrender:
• Ökad konsumtion av IT, inte minst av personliga tjänster (t ex Twitter) i stället för företagens kontorsprogram och utbildningsplattformar
• Tjänsterna smälter samman som vi använder för jobbet och för eget lärande
• Program för socialt nätverkande dominerar (Twitter, Facebook, YouTube, Skype etc)
• Vi bestämmer själva i ökande utsträckning över vårt lärande (mindre av kurser, mer av eget sökande och nätverkande på internet)

Surftips - SeniorerFavoritprogram bland lärare som använder datorn mycket

Etiketter: , , , , , , ,


2010-10-19

 

Vad är Sociala Medier?


Till bildspelet






Etiketter: , , ,


# posted by Anita @ 10/19/2010 10:38:00 fm

2010-10-18

 

Konvertera alla typer av filformat med online-ConVert!

online-ConVert.com Gratistjänsten online-ConVert.com innehåller sex konverterare som du kan ha glädje av, när datorn behöver ett speciellt filformat. Du kan konvertera ljudfiler till åtta andra filformat, videofiler till elva andra format etc.

Välj i popupmenyn det format som datorn efterfrågar och klicka Go. I nästa fönster bläddrar du fram filen i datorn som du vill konvertera eller klistrar in webbadressen till filen. Här kan du också göra vissa förändringar av dina bildfiler, t ex förändra storleken, ändra färgen, förbättra skärpan.

Avsluta med knappen Convert file. Filen konverteras snabbt på webben och den färdiga filen laddas ner till datorn. Den ursprungliga filen finns kvar orörd.

Mycket smidigt! Pröva du också! Gör en favorit till online-ConVert, så har du snabb tillgång till konverteraren när den behövs.

via DigiGogy: New Web Stuff 10/17/2010

Etiketter: , , , , , , , ,


# posted by Anita @ 10/18/2010 01:02:00 fm

2010-10-17

 

Skydda dig mot Spam!

Etiketter: , , , , ,


# posted by Anita @ 10/17/2010 12:25:00 fm

2010-10-16

 

Dags att köpa ny mobil?

PCförAlla_mobiltest Kasta dig över tabellen med testen av 32 smarta mobiler som PC för Alla nu publicerar.

Smakar det så kostar det! iPhone 4 vann testet men är också dyrast. Artikeln ger dig utmärkt underlag för ditt beslut vad som är den bästa mobilen för dina behov.

– Apple har dragit marknaden åt det här hållet. De visade vad som kunde göras med ny design och med ett stort bibliotek med bra applikationer, och konkurrerande plattformar har tagit efter samma succékoncept. Nu börjar nyttan med en smartphone att bli påtaglig för allt fler som inte tänkt tanken tidigare, säger David Larsson. .....Glöm inte ditt surfabonnemang!



Uppdatering 26 jan 2011

Surftips - Seniorer: Prisvärd budgetmobil - ZTE Blade

Etiketter: , , , , , ,


# posted by Anita @ 10/16/2010 05:41:00 em
 

Är ditt trådlösa nät säkert?

Etiketter: , ,


# posted by Anita @ 10/16/2010 05:28:00 em

2010-10-10

 

Guldgruva för Dig som vill bli en kunnigare IT-användare!

Utbildningstips om IT


Självstudier om IT
Letar du efter inspirerande självstudiematerial för att lära dig mer om IT? Då kan Utbildningstips om IT vara något för dig! På senare år har det blivit vanligt att göra instruktionsvideor om IT-program, så att man får hjälp att använda programmen. Man kan spela upp videon flera gånger tills man känner sig beredd att ge sig i kast med programmet.

Alla gillar inte video utan föredrar stegvisa gör-så-här-beskrivningar om hur man går tillväga. Helst med skärmbilder så att man kan orientera sig.


Utbildningstips om IT

Det finns mycket sådant här gratis självstudiematerial på internet idag, även på svenska. Men det gäller att hitta pärlorna! Under knappen Video hittar du t ex utmärkta instruktionsvideor som förklarar vad man kan göra på internet.

Titta på Utbildningstips om IT och se om innehållet faller dig i smaken! Som IT-novis kan du bli bättre på operativsystemet Windows och fördjupa dina kunskaper i kontorspaketen Microsoft Office eller Open Office. Kanske föredrar du Officepaket som är gratistjänster på webben. De har den stora fördelen att du kan skriva tillsammans med andra i samma dokument och publicera på webben.

Du kan också ha roligt med dina foton - skapa bildspel, delta i fotosajter, göra videor av foton med musik - med instruktioner blir det "lätt som en plätt"!

Sociala medier
Vill du hänga med och börja använda sociala medier på nätet kan du komma igång här. Det finns ett gratis utbildningspaket, det finns också förklarande bildspel och inte minst ett socialt nätverk -Nyfiken på IT - som du kan gå med i och använda. Du får noggranna anvisningar hur du gör för att använda det sociala nätverket. Du kan också få en gratis videokurs hur du kommunicerar via ip-telefoni utan kostnader med Skype.

Sist, men inte minst viktigt, är det att skydda datorn mot virus och spionprogram. Det är också viktigt att veta hur man blir en trygg IT-användare som inte förlorar sina värdefulla filer när olyckan är framme. Du behöver installera säkerhetsprogram i din dator och hålla dem uppdaterade.

Hoppas att du hittar några guldkorn här!

Etiketter: , , , , , , ,


# posted by Anita @ 10/10/2010 12:03:00 fm

2010-10-09

 

Google hedrar minnet av John Lennon

Google-logga Har du sett att Google hyllar John Lennon med en Google-logga? Den påminner oss om att han idag skulle ha firat sin 70-årsdag.

Klicka på loggan när du använder sökmotorn eller se och lyssna på loggan hos YouTube!

Brit Stakston: John Lennon och sociala medier hade varit stort

Etiketter: , , ,


# posted by Anita @ 10/09/2010 12:45:00 em
 

Anteckna i webbfönstret med MarkUP

MarkUp Brukar du rita och göra anteckningar på pappret när du läser? För att minnas och för att fånga dina idéer i flykten? Det är ju betydligt svårare när du surfar! Men inte nu längre!

Med gratistjänsten MarkUp drar du bara MarkUp-bokmärket upp till bokmärkeslisten i webbläsaren. När du sedan är inne på en webbsajt som du vill göra anteckningar på, så klickar du på bokmärket. Då får du tillgång till MarkUp-verktygen:

• penna så att du kan variera färgen och tjockleken på skriften
• fyrkant och cirkel som du kan använda för att markera med
• pilar i färg och varierande storlek
• text som också kan varieras i färg och tjocklek

När du är klar med anteckningarna kan du publisera med knappen Publish. Då får du upp ett fönster där du drar den gröna pilen till höger och fram kommer en webbadress som du bör kopiera och sedan spara - för eget bruk eller eposta till intresserade vänner.

Så praktiskt! MarkUp kostar inget, kan rita på alla webbsajter som jag är inne på, kan utmärka med pilar och skriva färgade texter och till sist publicera för att spara det jag gjort och dela med mig till vänner.

via eHub

MarkUp.io - Draw On Any Webpage

Etiketter: , , ,


# posted by Anita @ 10/09/2010 12:15:00 fm

2010-10-07

 

Lär dig webben - 6 radioprogram om 5 minuter i P4 Extra under hösten

Karin Adelsköld Karin Adelsköld och Lotta Bromé för ett rappt och trevligt samtal om datorer och deras skötsel i P4 EXTRA under sex tisdagar från och med den 28 september 2010. Programmen vänder sig speciellt till alla som ännu inte känner sig hemma i datorvärlden. Lyssna och bli inspirerad!
Bildkälla: Sveriges Radio

Webbskolans sex delar
Del 1: Lösenord – Surfa säkert – så väljer du rätt lösenord på nätet – Vad ska man tänka på när man skaffar ett lösenord? Hur ofta ska man byta och hur ska man komma ihåg dem? Klicka på knappen "Karins webbskola del 1" och lyssna!

Del 2: Höststäda datorn – Hur städar du datorn, gör den snabb och hottar upp den inför hösten?

Kommande program
Del 3: Backup – Konsten att göra backup och vilka alternativ som finns – i molnet eller på hårddisk.
Del 4: Bank-Id – Så sätter du upp ett och får det att fungera.
Del 5: Tv i datorn – Så tittar du på tv via internet – och kopplar det till din vanliga TV hemma.
Del 6: Musik – Vad gäller vid nedladdning? Vilka tjänster finns och hur och var hittar man dem?

Etiketter: , , , , , ,


# posted by Anita @ 10/07/2010 12:04:00 fm

2010-10-04

 

SpicyNodes - Utforska med visuella interaktiva kartor!

SpicyNodes Brukar du rita upp kartor för att bättre förstå hur saker förhåller sig till varandra? Då är gratistjänsten SpicyNodes något för dig! SpicyNodes liknar en mindmap men är också ett presentationsprogram av ett annorlunda slag.

SpicyNodes - den interaktiva gratistjänsten - låter dig organisera webbsajter på ett smart sätt för god överblick och skapar ett lustfyllt klickande för dina besökare som undersöker och gräver allt djupa i innehållet.


Vad är SpicyNodes?

De flesta presentationsprogram, som t ex Microsofts PowerPoint, har en bestämd ordningsföljd för hur bilderna visas. Med SpicyNodes kan du visa bilderna i vilken ordningsföljd och gruppering som helst. Välj det som bäst passar ditt syfte. I SpicyNodes bär knutpunkterna (=nodes, noder) på innehållet och pilarna mellan noderna visar på sambanden. Innehållet kan bestå av texter, bilder, video, länkar. SpicyNodes visar hur företeelser hänger samman. Knutpunkten, noden, visas som knutarna i ett nät. Men noderna hänger också ihop med varandra i många lager på djupet. SpicyNodes visar det här enkelt och klargörande.

Du förstår bättre hur det fungerar när du testar med den här interaktiva kartan som jag har gjort över utbildningsresurser som tagits fram inom SeniorNet Sweden inför den årliga SeniorSurfdagen i oktober. Seniorer bjuds in att pröva på hur IT kan användas och till vad.




Använd den interaktiva kartan så här:

SpicyNodes laddar först upp innehållet, i det här fallet visas fem "planeter" som kretsar kring "solen" i mitten. Börja gärna med att använda den högerriktade pilen längst ner till höger för att vandra igenom kartan som den har byggts upp.

Klicka i textrutorna så får du upp mer information och ofta också en knapp som leder till webbsajten ute på nätet. Använd musen för att dra in innehållet som har försvunnit utanför fönstret. Du kan alltid klicka på den centrala rutan med den uppåtriktade pilen för att komma tillbaka till utgångsläget.

SpicyNodes Men du kan också klicka på vilken som helst av textrutorna och undersöka vad de innehåller. Bilden här nedanför visar att det finns ganska mycket information som är kopplad till de fem grupperna. När du har klickat på en länk till en webbsajt och sedan vill komma tillbaka till SpicyNode stänger du bara fönstret eller fliken i webbläsaren. När du ser en liten cirkel med en kvadrat inuti betyder det att det finns mer information. Klicka på cirkeln. Cirkeln med snöflinga tar dig tillbaka till utgångsläget. Man kan se många nivåer av information i samma karta utan att förlora helheten. Du kan också förstora texten med de två mittenikonerna. Ikonen Full screen med 4 utåtriktade pilar visar kartan över hela bildskärmen.


SpicyNodes är ett annorlunda sätt att ge överblick över ett ämnesområde jämfört med att t ex läsa en innehållsförteckning till en bok. Vissa tilltalas av att kunna se hur saker förhåller sig till varandra visuellt som i SpicyNodes. En visuell karta kan också göra det lättare att minnas en presentation.

SpicyNodes uppvisar likheter med programmet Prezi som vissa föredragshållare har börjat att använda i stället för PowerPoint för att vara friare i förhållande till sitt innehåll. Titta t ex på den här Prezipresentation om lärande i digitala tidsåldern av Michael Fisher.

Det är lätt att skapa kartor med SpicyNodes och att senare lägga till nytt innehåll. Titta gärna på presentationen Explore Calendars through the Ages som är gjord med SpicyNodes. Här finns otroligt mycket information om kalendrar. Se också en interaktiv SpicyNodes om Sociala Medier!

Varför ska man då använda SpicyNodes?
Den interaktiva kartan lockar till utforskande. De visuella bilderna kan ge aha-upplevelser. SpicyNodes stimulerar till egen kreativitet att göra egna kartor.
Man lär sig mycket när man själv skapar länkar mellan företeelser och fakta som man inte tidigare har kopplat samman. Pröva och upplev vad roligt det är!

via Make Use of: SpicyNodes - Visual navigation

Etiketter: , , , , , ,


# posted by Anita @ 10/04/2010 04:17:00 em

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips