Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2007-07-21

 

Bärbar kvalitetsdator för tusen kronor!

Medison Celebrity En svensk bärbar kvalitetsdator fullt utrustad med de flesta nödvändiga program till en kostnad för 1.000 SEK exkl moms och frakt - är det möjligt? Ja, nu har den kommit!! Billigare än tidigare aviserat till och med. Medison Celebrity beställs på webben med 4 - 6 veckors leveranstid, den betalas med Visa eller MasterCard och har ett års garantitid. En svensk serviceportal för datorn är lätt tillgänglig.

Den digitala klyftan utesluter många från IT-samhället idag. Men när datorn inte kostar mer, får många möjlghet att hoppa på Internettåget och kunna ta del av informationssamhällets utbud. Fast det tillkommer naturligtvis bredbandskostnaden för att vara uppkopplad.

Hur kan då den här bärbara datorn vara så billig? Jo, tillverkaren har inställningen att alla skall ha råd med en dator och den här datorn tillverkas i egna fabriker i Brasilien. Vi ser ju i projektet One Laptop Per Child att det går att få ner datorpriserna. Också den här datorn är utrustad med program med öppen källkod för att hålla kostnaden nere. Linuxversionen Fedora är operativsystem i datorn - enligt tillverkaren inte alltför olikt Microsofts Windows. Den är också utrustad med office- och multimediaprogram, så att man kan komma igång omedelbart.

Vem är då datorn tänkt för? Utrustningen beskrivs här (förstora gärna texten i webbläsaren). Den har det mesta som behövs för normal IT-användning, men saknar DVD-brännare, snabb Firewireöverföring och har bara 256 MB RAM-minne och 40 GB hårddisk. Men enligt tillverkaren räcker detta gott och väl för det operativsystem som är installerat och för den som normalt använder epost, surfar, arbetar med sina foton, bloggar, ser på YouTube osv. Det går också lätt att beställa till mer RAM-minne eller att vänta på kommande modeller som är mer kraftfulla.

Tänk vilka fantastiska möjllgheter den här billiga bärbara datorn kan ge på många håll där ekonomin hittills varit ett hinder! Många skolor har inte skaffat utrustning i takt med behoven. Både gymnasieungdomar och studenter behöver idag datorn som ett arbetsverktyg. Många äldre pensionärer har inte råd med en dator och alla kringkostnaderna men kan kanske klara av Medison Celebrity. För just äldre kan ha mycket stor glädje av en dator för att hålla kontakt med vänner, med sjukvården och offentliga myndigheter och få nya vänner genom att delta i sociala nätverk på nätet.

Bildkälla: Celebrity - the laptop for everyone

Uppdatering den 10 augusti 2007: Medison Celebrity - köpenickiad* eller inte?

Länk Nyckelord: , , , ,


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips