Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2008-02-22

 

Äldre vill inte ha seniormobiler

Emporia Life Phone De flesta äldre hade skaffat mobil som en säkerhetsåtgärd för att kunna ringa på hjälp vid behov. De använde också mobilen främst till att ringa, mindre till SMS eller annat. Detta framkom i en undersökning nyligen som gjorts vid IT-universitetet i Göteborg för att kartlägga hur äldre använder mobilen, vilka problem de upplever och vad de önskar sig av framtida mobilteknik. Man kunde konstatera att det finns stora skillnader bland de äldre när det gäller deras mobilvanor. I studien utpekas ett antal funktioner som mobiltillverkare kan förändra för att göra mobilen enklare att använda för äldre med tanke på åldersförändringar i syn, hörsel och finmotorik.

Det framkom ganska tydligt att äldre personer använder mobilen annorlunda än ungdomar som ser den som ett redskap för att umgås, skicka över bilder till varandra och hålla kontakt. Äldre ser mobilen som just en telefon och är ointresserade av andra tjänster.

Men seniorerna uttryckte tydligt att de inte ville ha speciella mobiltelefoner utvecklade med tanke på äldres behov. Vad händer då när yngre utvecklingsinjenjörer tar fram nya mobiler?

Förra året pågick en studenttävling med visioner om hur mobilen ser ut år 2020. Tävlingen vanns av en kanadensiska som tror på mobilen "mindre än ett kreditkort, solenergidriven, vattentät och med ett material som är böjbart och helt genomskinligt eller med mönster efter ägarens önskemål." Hur rimmar det med seniorers kända behov av lättläst text, tillräckligt stora knappar, överskådlig och lättläst manual? Här finns uppenbart ett problem.

Allt talar för att vi går mot en utveckling där vi kommunicerar mobilt med varandra. Morgondagens mobil kommer att vara den centrala kommunikatorn framöver och därför är det så viktigt att mobilerna blir seniorvänliga. Läs mer om undersökningen i de korta sammanfattningar som gjorts av forskaren Alexandra Weilenmann och Hjälpmedelsinstitutet med pengar från Vinnova till PRO-projektet.

Bildkälla: Emporia Life Phone

Via NITAs nyhetsbrev vecka 8, 2008

Läs mer:
IT-universitetet i Göteborg: Mobilen ett viktigt redskap för äldre
Hjälpmedelsinstitutet: Äldre vill inte ha speciella mobiltelefoner
Stockholms universitet: Kanadensisk dubbelvinst i studenttävlingen ”Mobile 2020”
Surftips - Seniorer: Emporia Life Phone - mobil för seniorer

Länk Nyckelord: Andra bloggar om: , , , , , ,


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips