Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2008-02-17

 

Nu kommer de riktigt billiga bärbara!

Asus Eee PC I april kommer vi svenskar att kunna köpa lilla bärbara MiniBook, som blivit en stormande succé, inte minst i England. MiniBook tillverkas av Taiwanföretaget Asus och går också under benämningen Eee PC. För cirka 3.000 kronor får du en liten bärbar, svart eller vit, som väger mindre än ett kilo, startar på 20 sekunder, har inbyggt WiFi som kopplar upp till nätet, den har webbkamera för videochattar och program med öppen källkod förinstallerade. Du hittar programmen under flikar på skrivbordet - Internet, Arbete, Utbildning, Media, Spel, Favoriter, Inställningar - och under skalet sköter Linux Xandros databehandlingen utan att du behöver oroa dig för virus. Här finns också musik- och videospelare och det går att installera egna program.

Asus Settings Vana datoranvändare är begeistrade i sina utvärderingar, men de saknar ett "vuxet" tangentbord och en normalstor skärm - MiniBooken har bara 7, 8, 9 resp 10-tumsskärmar med låg upplösning. Läs mer om hur MiniBooken är utrustad.

Om du vill ha en större skärm och jobbar hemma vid skrivbordet bör du vänta till i september, när Asus levererar en skärm med integrerad dator - ungefär som Apples iMac. Även den datorn lär bli billig och bygger på ny processorteknologi - Intels Shelton-plattform med Diamondville-processorn.

Om du absolut vill ha Windows går det också bra numera. Du får betala någon tusenlapp mer för Windows XP än för Linuxsystemet, men du får då också större RAM-minne och större Flashminne. Asus har också aviserat en tryckkänslig skärm på 9-tumsdatorerna.

I England har MiniBooken blivit efterfrågad i skolorna och lagret töms lika snabbt från butikshyllorna som datorerna kommer upp där. Datorn är tålig och cool enligt ungdomarna.

Med den här framgången för MiniBooken förstår man att konkurrenter kommer med liknande billiga datorer. MSI har redan bekräftat att de är på gång. Acer och Gigabite likaså.

Kan då MiniBooken vara något för IT-ovana seniorer! All statistik pekar hittills på att en stor grupp äldre personer som inte använt datorer när de var yrkesverksamma står utanför IT-samhället. Kostnader, kunskaper och kön lägger hinder i vägen. Kan vi se en ljusning med de här billiga datorerna? Ja, vissa möjligheter åtminstone. Kostnaden för dator och program sänks markant, bredbandsuppkoppling kostar visserligen men man kan nöja sig med billigare och långsammare uppkoppling och man kan komma igång med surfande och kommunikation utan att behöva djupare kunskaper om vad som finns under datorskalet. Extern skärm rekommenderas - den ansluts via någon av USB-portarna. Läs gärna artikeln om en son som utrustade en äldre PC med Linuxsystem till sin mamma.

Någon av Asus datorer är kanske intressant för dig!

Uppdaterat 15 maj 2008 - BlogEee.net: Exclu: Le EeePC 901 en images! Massor med bilder på Asus EeePC 901

Uppdaterat 4 mars 2008 - Mikrodatorn: Större skärm på Eee PC 900

Uppdaterat 21 febr 2008 - TechWorld Open Source: OpenSUSE igång på ASUS EeePC

Uppdaterat 20 febr 2008:
Ny Teknik: Budgetburkarna laddar med Linux

Uppdaterat 18 febr 2008:
TechWorld: Brittisk tablet-pc med Linux kryper under 1500 kronor
TimesOnline: The £99 laptop: how can it be so cheap? med kommentarer

Läs mer:
Ars Technica: Eeextremely Eeenticing: a review of the Asus Eee PC
Computer Sweden: Superbillig bärbar nu från MSI - Konkurrent till Eee PC
Engadget: Everex's Cloudbook coming to Wal-Mart by (January) month's end
Guardian/Education: Mini-laptop sweeps through schools
Mobile Computer Magazine: Hands on with the £169 RM Asus miniBook ultra-portable - Photos
RM säljer Asus Minibook i England: Information om de olika datormodellerna av MiniBook samt FAQ
Surftips - Seniorer: Internetdator - Lätt på alla sätt!
Surftips - Seniorer: Nu kommer de billiga webbdatorerna
TechWorld: Siktar högt - Asustek ska sälja fem miljoner bärbara med Linux nästa år
TechWorld: Flytta morsan till Linux - enklare än du tror - "TROR INTE HON FÖRSTÅR VILKEN STOR FÖRÄNDRING DET ÄR"
Walter S. Mossberg: Asus Offers Travelers Small, Mobile Eee PC, But It’s Too Cramped

Bildkällor: FlickrCC©Jaaron Farr och FlickrCC©Adrian Short

Länk Nyckelord: , , , , , , ,


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips