2010-09-30
Dagg och frost och naturens skönhet...
Klicka på meny-ikonen till vänster och välj View Fullscreen, så visas bildspelet över hela skärmen!
Se t ex Happiness Is What We All Need som är ett härligt musikbildspel med underbar livsglädje!
Etiketter: blommor, dagg, foto, fotobildspel, frost, Marco Belzoni, natur, surftips
2010-09-28
Fina resultat i prestandatest av Microsoft Office 2010
Men om du inte är en så krävande användare, kan du kanske nöja dig med onlineversionen Webb Apps i Skydrive, som är en gratistjänst för MS Office 2010. Så här sammanfattar TechWorld:
....Tyvärr är online-funktionen Skydrive väl begränsad jämfört med Google Docs och priset för Office-paketet är ganska högt....
Titta därför på gratistjänsten Google Dokument, som kan öppna alla Microsoft Officefiler och som funnits på webben i flera år och bara blir bättre med tiden. Du publicerar lätt dina dokument på webben med Google Dokument och kan skicka en webbadress till intresserade. Det är lätt att samarbeta i dokumenten. Om du vill lägga ut PowerPoint-presentationer på nätet har Google Dokument en fördel som de flesta andra tjänster inte har - länkarna i presentationen fungerar på nätet!
Etiketter: Google Dokument, gratistjänst, MS Office 2010, prestandatest, SkyDrive, surftips, TechWorld, test, Webb Apps
2010-09-27
Pic Resize - Förminska dina bilder smidigt!
Gör så här!
• Välj en bild från datorn. Om du vill använda en bild på nätet: Högerklicka på bilden > Spara bild som > Kolla att du har rätten att använda bilden
• Klicka på den obetydliga lilla länken Quick Resize
• Nu kan du förminska din bild - en aning med 25 % eller mycket med 75%. Du kan också helt bestämma storleken på bilden
• Specialeffekter kan väljas. Testa ut hur det blir. Skärpa (Sharpen) skadar aldrig
• Välj i vilket format du vill spara bilden (.jpg, .gif, .png, .bmp)
• Klicka på knappen Resize Pic!
• Nu får du upp ett nytt fönster där du kan se hur mycket mindre bilden blev och förhandstitta på bilden (Preview Image) och sedan välja om du vill spara den till datorn eller få en webbadress på företagets server (Save to Web)
• Du kan också med en bock välja att få samma inställningar för alla bilder som du vill förminska.
Om du inte väljer Quick Resize utan den mer omfattande förminskningen kan du välja till följande:
• När du valt din bild, klickar du på knappen Continue...
• Crop innebär att du med musen kan välja en del av bilden enbart. När du är nöjd med beskärningen, klickar du på Crop Selection och ser nu det bildområde som du har valt ut
• Du kan rotera bilden
• Sist kan du också för .jpg-bilder välja bildkvalitet - Good, Better, Best. Den bästa kvaliteten innebär att bilden får fler KB, dvs blir tyngre - men bättre.
Det är praktiskt att ha Pic Resize lätt tillgänglig som ett bokmärke!
Etiketter: bildbeskärning, bildförminskning, gratistjänst, gör-så-här, Pic Resize, surftips
2010-09-26
Läs datortidningar på nätet!
Här kan du läsa eller bläddra i sex aktuella datortidningar med din webbläsare. Det är gratistjänsten Issuu som gör det möjligt. Jag har samlat två PC-tidskrifter, en om Internet och tre Macintosh-tidskrifter för läsning på webben. De publiceras under perioden september - november 2010 och är på engelska.
• Dubbelklicka på aktuell tidskrift i bokhyllan, så får du upp alla uppslagen som tumnaglar.
• Klicka på knappen längst till vänster - Fullscreen - så kan du börja läsa tidningen.
• Bläddra framåt och bakåt med den mellersta knappen.
• Med handen på tidskriftsidan kan du zooma texten till lagom storlek för läsning.
Trevlig läsning!
Etiketter: datortidning online, gratistjänst, Issuu.com, MacLife, MacUser, MacWorld, PC Advisor, surftips, Webuser, What Laptop
2010-09-23
N.Nu - Nytt lättanvänt svenskt hemsidesprogram
Du väljer bland 75 färdiga mallar, som du kan växla mellan för att ge olika utseende på din hemsida. Jag uppskattar speciellt att man som administratör både lägger in informationen och kan se hur det ser ut i samma fönster, vilket gör arbetet smidigt. På så sätt kan jag hela tiden ha en klar bild av utseendet på hemsidan.
Mjukvara.se introducerade entusiastiskt gratistjänsten nyligen och jag skriver verkligen under på att det blir en lättanvänd och snygg webbsajt med alla funktioner man kan önska sig. Men det tar naturligtvis litet tid om man inte har alla texter och bilder och länkar färdiga innan man startar.
Maxutrymmet för uppladdade bilder är 100 MB och det verkar som om man inte kan ta bort enstaka stora bilder för att ge mer plats. Men om man tar för vana att krympa bilderna innan de laddas upp eller använder bilder som finns på nätet, så är det här ingen allvarlig begränsning.
N.Nu har också förberett så att man t ex kan lägga in många widgets, avläsa besöksstatistik på sajten, använda det utmärkta diskussionsforumet Disqus. Man kan också uppgradera och betala för fler funktioner.
Du kan se hur min webbsajt ser ut som jag gjort med N.Nu – Utbildningstips om IT. Den vänder sig till IT-nybörjare som vill komma vidare på egen hand med IT-utbildning på webben. Lägg gärna till länkar till webbutbildningar som du saknar på sajten!
Etiketter: bildbehandling, bildspel, datakurser på nätet, datorsäkerhet, fotoguide, gratistjänst, hemsidesprogram, internet, Mjukvara.se, N.Nu, Office, Skypekurs, sociala medier, surftips, utbildning
2010-09-22
Håll koll på nya förkylningskartan!
Sedan skadar det inte att se vad Sjukvårdsupplysningen föreslår att vi kan göra själva.
Vilket utmärkt sätt att sammanställa och använda information som finns på webben och som apoteken lätt kan lägga ut!
via IT i vården
Etiketter: förkylningskarta, gratistjänst, IT i Vården, Kronans Droghandel, surftips
2010-09-20
Avlasta minnet - Låt FollowUpThen följa upp!
Det är enkelt att använda gratistjänsten! I epostmeddelandet lägger du in FollowUpThen som synlig (cc) eller som osynlig (bcc) epostmottagare och anger efter hur många timmar, dagar eller veckor som påminnelsen ska sändas.
Så här kan det då se ut:
- Används med cc: 2days@followupthen.com Efter två dagar får både mottagaren och avsändaren påminnelse per epost med innehållet i det ursprungliga mejlet
- Används med bcc: 3weeks@followupthen.com Efter tre veckor får bara avsändaren påminnelse och kan agera
- Eposta direkt till 2hours@followupthen.com Efter två timmar får du din egen påminnelse. Skriv vad det handlar om i meddelanderutan i mejlet.
Men vad händer då när Karin har svarat på mejlet långt före påminnelsetiden? Om hon svarar på det utsprungliga mejlet utan att göra ändringar av cc: xx@followupthen.com, avslutar FollowUpThen ärendet och hon kommer inte att få någon påminnelse. Om hon svarar i ett nytt mejl, får du mejla till pending@followupthen.com, där du har en överblick över vilka som finns på påminnelselistan men som kanske redan har svarat. Där kan du ta bort dem.
Använd engelska tidsangivelser - FollowUpThen må vara en utmärkt tjänst, men än så länge har den inte lärt sig svenska!
Man kan skriva 1week@... eller nextthursday@.... eller 09252010@followupthen.com (dvs amerikanskt sätt att skriva datum)
eller 2hours@...., 3days@...., 6months@.... eller 2years@.....
FollowUpThen skickar bara en påminnelse - ingen risk för spamning alltså. Informationen i mejlet ligger i tryggt förvar på säkra servrar hos FollowUpThen och tas bort automatiskt så fort uppföljningsmejlet har sänts. Om FollowUpThen inte skyddar sina användare, skulle de inte kunna behålla sin eposttjänst!
Det behövs ingen registrering och tjänsten kostar inget att använda. Men när jag skickat mitt första mejl för att testa tjänsten, ombads jag som vanligt att bekräfta min epostadress, vilket också innebär att jag fått ett konto hos FollowUpThen. Det finns en klargörande instruktionsvideo på hemsidan och du får mer information per mejl om tjänsten när ditt konto har skapats.
Jag kommer att ha stor glädje av FollowUpThen, eftersom jag håller dålig ordning på mina Att göra-listor. Pröva du också - enkelt och användbart!
via eHub
Etiketter: epost, FollowUpThen, gratistjänst, kom-ihåg, påminnelse, påminnelsetjänst, surftips
2010-09-16
Stort grattis, Hans Rosling....
Du har säkert sett folkbildaren och professorn i internationell hälsa vid Karolinska Institutet Hans Rosling någon gång på TV, när han pratar om hälsotillståndet i världen. Med sin egenutvecklade grafik och sin otroliga entusiasm, gör han utvecklingen globalt begriplig och fascinerande för oss alla.
Hans föreläsningar på de ansedda amerikanska TED-konferenserna hör till de mest besökta hos TED på nätet. Han fick NEs Kunskapspris för några år sedan. Du som är intresserad av animerad grafik kan helt gratis använda hans program GapMinder i Google Dokuments kalkylprogram. Lek med databaser i GapMinder eller med dina egna databaser och se förändringar i form av animerade bubbeldiagram.
Du kan hitta länkar till Hans Roslings presentationer här i Surftips - Seniorer och naturligtvis söka i Google.
Google köper allt - artikel om bland annat Gapminder.
Etiketter: folkbildare, GapMinder, Hans Rosling, KTHs stora pris, surftips
2010-09-12
Sociala Medier i valrörelsen 2010
Misslyckandet att använda sociala medier i den svenska valrörelsen har alltså mindre med själva tekniken att göra än partiernas politik och sätt att kommunicera med väljarna. Det är en missuppfattning att de sociala medierna skulle vara ett sätt för väljaren att hämta information om partierna. Information är en sak, samtal och mobilisering en annan. Sociala medier handlar om kommunikation, samtal och samarbete bland användarna, mellan människor. Staffan Hübinette reflekterar om Sociala medier och valet
Men visst händer det ändå mycket på nätet! Många skriver politiska artiklar i Newsmill. Andra kvittrar i Twitter. Här kan du se dagliga nyheter, artiklar, videor och foton från valrörelsen i en tidning som sammanställs av Twitterinlägg som har etiketten #val2010. Klicka igen i morgon så har allt bytts ut med det nyaste.
Video med argument mot SD. Ladda upp dina egna argument!
Kunskapsbloggen: Valkvitter - megafon eller samtal?
Uppdaterat 14 nov 2010: Brit Stakston: Forskare visar att sociala medier var marginella i valrörelsen
Uppdaterat 26 nov 2010 - Från Internetdagarna 26 okt 2010: Sociala medier i valrörelsen 2010
Etiketter: föreläsning. surftips, paper.li, sociala medier, val2010
2010-09-11
Lär dig IT med utmärkta gratistjänsten PIM på nätet!
Men hur hittar jag svenskt självstudiematerial på nätet, som innebär att jag kan ägna mig åt att testa och lära, när jag har tid och lust?
Känn dig välkommen till PIM och se PIMs introduktionsvideo! PIM är en förkortning av Fördjupa din praktiska IT och mediekompetens. PIM innehåller massor och åter massor med avsnitt för IT-novisen om hur man använder datorn, men också för den som vill gå vidare och lära sig om foto, bildbehandling, video- och ljudinspelning och mycket annat. Här finns ett mycket stort antal instruktionsvideos, där man kan höra och se hur man gör, vilket underlättar speciellt om man sitter ensam hemma och vill lära sig nytt. Alla avsnitt i den här innehållsförteckningen som har bokstäven F innehåller en instruktionsvideo.
Smakprov på innehållet
• Avdelning Att söka på internet (med 5 videofilmer)
• Grundläggande om Windows - bl a fönsterhantering, filer och mappar, 5 videofilmer
• Skriva på datorn med MS Word, men också bl a att skriva med gratisprogrammet Writer hos OpenOffice (9 videofilmer)
• Foto och bildhantering - Instruktionsfilmer (20 stycken) hur man använder gratisprogrammet PhotoFiltre
• Ljudinspelningar med gratisprogrammet Audacity ( 8 instruktionsvideor)
• Videofilmning med digitalkamera (4 instruktionsvideor) med videoredigering i MovieMaker eller iMovie (för Mac)
• Presentationer med Microsofts PowerPoint, PhotoStory samt OpenOffice Impress (17 instruktionsvideor)
PIM har utvecklats för att lärare ska kunna använda IT i skolan och underlätta lärandet för eleverna. Men PIM ligger öppet tillgänglig på Internet för oss alla och jag tycker definitivt att du ska titta in och undersöka om du kan hitta guldkorn här. Det har jag gjort och många med mig!
Det har gått knappt ett år sedan jag senast presenterade PIM i Surftips - Seniorer. Läs gärna vad jag tyckte var utmärkt i tidigare versioner!
PIM - Bli IT-kunnig!
PIM - Skapa foton med suverän guidning
Tips för dig som vill lära dig IT
Gratis självstudiematerial för alla IT-hungriga - PIM!
Missa inte Nya PIM! - Nu ännu bättre gratisutbildning på webben
Etiketter: gratistjänst, hur-gör-man, instruktionsvideor, lär-dig-IT, PIM, självstudier, Skolverket, surftips
2010-09-10
Koppla av med naturen hos MoodTurn
Välj bland följande teman: (Select your theme - till vänster på skärmen)
Regnskog, Fåglar, Storm, Strand, Sumpmarker, Natt, Sprakande brasa, Trädgård, Regn och Delfiner.
Till varje tema hör en ljudinspelning som spelas upp automatiskt och kan pågå upp till en timme. Motiven återkommer. Väldigt vackra foton fyller din datorskärm och sköna, avspännande ljud från naturen strömmar ur högtalarna.
Det är härligt att sitta och titta på storm med åska och blixtar, och uppleva skönheten hos kraften i naturen! Glöm inte att välja MoodTurn, när du vill gå ner i varv! Det fungerar!
Tipstack till Digital Inspiration
Wild Sanctuary - Sounds of Nature on Google Earth
Etiketter: gratistjänst, ljud, MoodTurn.com, natur, surftips
2010-09-09
Google på lekhumör
Tyvärr får vi inte leka i Sverige! Ny Teknik har funderingar kring det här upptåget.
Etiketter: Google.com, interaktion, logotype, Ny Teknik, surftips
2010-09-06
Revolution inom sjukvården genom IT och sociala medier
Förändringarna kommer med stormsteg. Inom en inte alltför avlägsen framtid kommer vi kanske ha någon sorts digitala sjukhus, där det finns en databank av information från traditionell forskning, patienters samlade erfarenheter, ett interaktivt samtalsrum med patienter och experter från hela världen. Det är underligt att detta har diskuterats så lite av politiker och samhällsdebattörer.
Läkaren Sune Överhagen skriver intresseväckande i Newsmill om hur sociala medier redan har revolutionernat sjukvården och kommer att fortsätta att göra det. Patienter kan själva via sjukvårdsinformation på Internet och bra översättningsprogram ta del av behandlingsalternativ, som de diskuterar med sina läkare. Läkarnas maktövertag har brutits (se figuren). Via forum och communities på nätet delar patienter med sig om sina sjukdomssymtom och kan hjälpa andra med samma diagnoser. Patienter finner sig inte längre i en roll där man inte kan påverka sin egen hälsa.
IT-utrustningen revolutionerar också vården - sjukvård på distans. Mobiltelefoner kan nu användas för undersökningar på distans av t ex hjärtpatienter, vilket underlättar för både patienten och sjukvården. Vi kan vänta oss stora förändringar framöver!
Bild: Bengt Dahlin
Etiketter: egenmakt, kunnande, Newsmill, roller, sjukvård, sociala medier, Sune Överhagen, surftips