Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2006-03-15

 

Folsyra minskar risken för stroke

Stroke Kosttillskott med folsyra, som är ett B-vitamin, kan minska risken för dödsfall i stroke hos äldre. Det visar stora undersökningar i USA och Canada som publicerades nyligen. Folsyra började tillsättas i mjöl redan 1996 i USA och 1998 i Canada för att minska risken för att gravida kvinnor skulle föda barn med ryggmärgsbråck.

Nu visar en uppföljningsstudie mellan åren 1990 och 2002 att en ännu större vinst är den klart minskade frekvensen av stroke hos äldre. I USA-studien har den minskat med nästan 3% per år och i Canada har strokefrekvensen minskat med drygt 5%. Detta kan jämföras med studier i England och Wales, där folsyra inte tillsatts mjölet, och där heller ingen minskning av strokefrekvensen kunde uppmätas.

Folsyra får man normalt genom kosten, t ex gröna grönsaker och citrusfrukter, men man måste äta ca 0.5 kilo spenat per dag för att komma upp i tillräcklig nivå folsyra. Folsyran sänker nivån av homocystein i blodet, vilken tros vara en av riskfaktorerna för stroke.

Livsmedelsverket tvekar att rekommendera folsyra i mjölet p g a risk för tvillingsfödslar. Seniorer som inte ställs inför denna risk kan diskutera med sin läkare och ev välja kosttillskott av folsyra per burk.

Nyckelord: ,

Bildkälla: BBC Images Textkällor: Forsknings & Framstegs blogg; Dagens Nyheter; Forskning & Framsteg; Circulation/American Heart Association; BBC/What causes a stroke?


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips