2006-03-15
Folsyra minskar risken för stroke

Nu visar en uppföljningsstudie mellan åren 1990 och 2002 att en ännu större vinst är den klart minskade frekvensen av stroke hos äldre. I USA-studien har den minskat med nästan 3% per år och i Canada har strokefrekvensen minskat med drygt 5%. Detta kan jämföras med studier i England och Wales, där folsyra inte tillsatts mjölet, och där heller ingen minskning av strokefrekvensen kunde uppmätas.
Folsyra får man normalt genom kosten, t ex gröna grönsaker och citrusfrukter, men man måste äta ca 0.5 kilo spenat per dag för att komma upp i tillräcklig nivå folsyra. Folsyran sänker nivån av homocystein i blodet, vilken tros vara en av riskfaktorerna för stroke.
Livsmedelsverket tvekar att rekommendera folsyra i mjölet p g a risk för tvillingsfödslar. Seniorer som inte ställs inför denna risk kan diskutera med sin läkare och ev välja kosttillskott av folsyra per burk.
Nyckelord: folsyra, strokerisk
Bildkälla: BBC Images Textkällor: Forsknings & Framstegs blogg; Dagens Nyheter; Forskning & Framsteg; Circulation/American Heart Association; BBC/What causes a stroke?