Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2006-03-20

 

Datorarbetet flyttar ut på webben

Writely Det pågår en spännande utveckling inom datorvärlden - inte minst för oss seniorer! Det nya är att vi kommer att jobba mycket mer mot Internet än med program på vår egen dator. I stället för att köpa det stora, tunga, dyra, minneskrävande ordbehandlingsprogrammet Word, som det tar lång tid att lära sig, kan man gratis använda t ex Writely, som nyss köpts upp av Google. Writely är gratis, programmet finns på webben, inget att installera alltså, inget behöver uppgraderas eller skyddas mot virusangrepp. Det är lätt att lära sig och att använda. Det man skriver sparas varje minut och det färdiga resultatet sparas regelbundet på stora servrar på webben. Men det är ju tillrådligt att spara en kopia av dokumentet på den egna hårddisken ändå för att vara på den säkra sidan.

Vad skulle man då mer kunna vinna med att använda de här s k Web 2.0-programmen? Datorn behöver inte ha så kraftfullt RAM-minne, för minneshanteringen sköts av programmet på webben. Man behöver inte heller ha så stor hårddisk. Och programmen blir mer driftsäkra, eftersom alla använder samma version och buggar åtgärdas så snart de påtalas.

Utvecklingen förutsätter naturligtvis bredbandsuppkoppling och där ligger Sverige tyvärr efter alla våra nordiska grannländer i utbyggnadstakt. Språket bör vara svenska och sannolikt kommer det snart språkmoduler.

För den som reser eller inte har en egen dator innebär de här webbprogrammen en stor fördel. Alla dokumenten finns på webben och är tillgängliga från alla datorer som man loggar in på.

Men Writely är inte bara ett lättanvänt ordbehandlingsprogram med alla de vanligaste funktioner som man behöver. Man kan också samarbeta om texter genom att via epost bjuda in medförfattare. Det kan t ex vara bra inom föreningar. Dokument behöver inte skickas fram och tillbaka utan alla skriver samtidigt i samma dokument , och det går sedan för redaktören att välja ut den version som är den mest lyckade bland alla ändringsversioner som finns sparade.

Med Writely kan man också lika enkelt skriva direkt på webben, dvs publicera sig på webben - öppet för alla eller bara för inbjudna läsare. Man väljer bara Publish i stället för Spara. Och det är lätt att också att ta bort ett publicerat dokument från webben.

Den som har en blogg hos Blogger kan publicera sin notis i bloggen direkt från Writely med länkar och bilder och nyckelord.

Writely har av många bedömts som det bästa av de ordbehandlingsprogram som nu kommit för webben. Man kan följa med på en klargörande rundtur och se programmets funktioner, men man måste vänta med att registrera sig tills Google har lagt över programmet på sina egna servrar. Det går dock bra att anmäla intresse redan nu.

Microsoft aviserade i november 2005 att de också utvecklar för webben - Windows Live och Office Live. Produkterna verkar ännu inte vara färdiga och Ray Ozzie, Microsofts chefstekniker, presenterade på ETech-mässan nyligen i stället Live Clipboard. Windows Live Messenger finns dock som Beta för uttestning.

Det händer mycket spännande i IT-världen i dessa dagar! Och det är en glädjande utveckling för oss användare - programmen blir billigare, lättare att använda och kräver mindre av kunskaper om datorn. Nu kan vi koncentrera oss på innehållet i stället, det vi vill förmedla.

Nyckelord: ,

Bildkälla: Writely/Cristian Contini Fler texttips: Skriva på nätet: Writeboard och Writely/Blind Höna


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips