Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2004-11-18

 

Prenumerera på läsvärda bloggar eller tidningar!

Det skrivs mycket om bloggar, dvs elektroniska krönikor, dessa dagar. En av de mest informativa och lättlästa artiklarna - Bloggarna söker sin roll - finns i Forskning och Framstegs nya webblogg.

Om du vill orientera dig om bloggar är det bäst att titta i sammanställningar som t ex Weblogs, Annat svenskt weblogarkiv eller Intressant och läsa ett antal bloggar för att se om det är några som du skulle vilja återkomma till mer regelbundet för att bli informerad och hänga med i aktuell debatt.

RSS-flöden. Bloggar har den stora fördelen att man kan prenumera på deras innehåll om de har s k RSS-flöden - och det har de flesta. Man brukar då kunna se en liten orange ikon på sidan med bokstäverna XML. Vissa tidningar har också RSS-flöden, t ex DN, Aftonbladet, InternetWorld, som man kan prenumerera på. När man prenumererar på RSS-flöden kan man också mycket lätt skapa sig en egen hemsida för läsning av nyheter.


Hur gör jag för att skapa en hemsida för mina egna nyhetsflöden?

Samla prenumerationerna till ett ställe. Det finns ett alldeles utmärkt sätt att läsa sina prenumerationer - med Bloglines. Bloglines är en webbaserad gratistjänst som är utan reklam. Det är den största RSS-tjänsten och den snabbast växande. Den samlar alltså på nyhetsflöden som man kan prenumerera på.

Registrera dig hos Bloglines! Sign Up - man registrerar sig enkelt med epostadress och eget lösenord. Sedan bekräftar man prenumerationen i epostbrev. Därefter blir man ombedd att skapa en hemsida hos Bloglines för sina RSS-flöden (Clip Blog). Det gör man mycket enkelt. Här kommer sedan alla dina prenumerationer att finnas - för dig själv och för andra som känner till URLen till din Clip Blog.

Sammanställ dina RSS-prenumerationer. Sedan är man igång med den nya hemsidan, som man bör göra en Favorit av och ha lätt åtkomlig. I vänstra delen av Bloglines fönster finns det flikar, t ex My Blog, My Feeds. Därunder står det Add. Med Add lägger man in det man vill prenumera på och det enda man behöver är dess URL. I högra delen av fönstret får man då upp ett svarsfönster (Add Blog or Feed URL), där man fyller i URL och klickar på Subscribe.

Sedan får man upp ett nytt fönster. Om det finns flera RSS-alternativ (Available feeds) prickar man överst för något som innehåller RSS eller xml. Den enda inställning man behöver göra längre ned i fönstret är att ändra Default till Complete Entries om man vill kunna läsa allt innehåll som skickas ut. Glöm inte att avsluta med Subscribe igen. Klart!

Nu får man upp sin prenumeration i vänstra delen av fönstret och kan inom parentesen till varje länk se hur många nyheter som finns att läsa. Klicka och läs, så vet du hur det fungerar. Då ser du också att parentesen försvinner, dvs du har inget oläst.

Sedan är det bara att göra om samma procedur för allt som man vill prenumera på. Man kan naturligtvis senare ändra i listan över prenumerationer, ta bort, lägga till när som helst.

Blogrolls. Det finns ytterligare en finess med Bloglines. Om du har en blogg eller en egen hemsida och vill erbjuda dina besökare att ta del av de prenumerationslänkar som du själv uppskattar eller kanske bara vill tipsa dina vänner om de RSS-flöden som du prenumererar på, kan du lätt göra det.

Bloglines erbjuder dig att ta emot några rader kod i form av Java-skript, som du sedan klistrar in i Bloggers template nära dina länkar i länkkolumnen eller på din hemsida där det passar bäst. Det som syns då för besökaren är länkar till de sidor som du prenumererar på. När du lägger till eller tar bort prenumerationer, ändras det också i bloggen/på hemsidan. Enkelt och kraftfullt!

Läs dina nyheter! Nu kan man sätta sig vid datorn när tillfälle ges och ta del av alla nyheterna i alla bloggarna/tidningarna utan möda i ett enda svep. Varje dag om man så vill. Uppdatering sker varje timme. Allt finns samlat på ett ställe. Det blir då lättare att hålla sig informerad inom det som intresserar en själv.
|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips