Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2004-12-23

 

Toppar och floppar under 2004

Tidskriften Ny Teknik utser varje år de bästa produkterna på marknaden. 2004 har varit mjukvarans år.


TOPPARNA

1. Webbläsaren Firefox som med hjälp av smarta funktioner, snabbhet och öppen källkod i de flesta tester slår Internet Explorer rejält.

2. Det svenska ip-telefoniprogrammet Skype, som under året även kan ringa till vanliga telefoner. Med 41 miljoner nedladdade klienter och över en miljon samtidiga användare är det ett av nätets mest snabbväxande fenomen.  

3. Googles e-posttjänst Gmail finns bara i betaversion ännu och man måste bli inbjuden för att öppna konto. Ändå har tjänsten skakat om e-postvärlden med sina en gigabyte lagringsutrymme  och snabba sökningar bland epostmeddelanden.

4. Numera sänder de flesta tidningar och bloggar ut sina nyheter i form av nyhetsflöden, RSS-flöden, som man kan prenumerera på. Bäst samlar man sedan sina nyhetsflöden och läser med nyhetsläsare. Bloglines är en av de bästa nyhetsläsarna, helt gratis, lättanvänt och körs på webben utan nedladdningar till datorn.

5. Imac - Apple lanserade under hösten den första 64-bitars G5:an med supertunn dator inbyggd i bildskärmen, estetisk och funktionell. Med OS X på skärmen är nya Imacen definitivt världens snyggaste persondator.  

6. Apples Airport Express - Apples lilla trådlösa basstation kan användas för att surfa utan sladdsallad, som mottagare för skrivaren, och framför allt för att skicka musik från datorn till stereon. 

7. Apples Ipod Mini - I hippa kretsar är Ipod Mini lika mycket en chic modeaccessoar som en bärbar musikspelare. Tillsammans med musikprogrammet Itunes är Ipod Mini det smidigaste och snyggaste sättet att hantera en musiksamling  

8. E-postmobilen Blackberry - är en mobil med e-postfunktion. Push-mail gör att e-posten kommer indroppande av sig självt ungefär som till datorn. 

9. Googles sökmotor för egna hårddisken Nu är det lika lätt att hitta dokument på hårddisken som på stora vida webben. Googles slogan är "att söka i stället för att sortera". 

10. Radiomottagaren för digital stereo DRM 2010 erbjuder nu "nästan fm-ljud" utan knaster och störningar. 


FLOPPARNA

1. Ipod Photo - Ipod:en kan inte på ett enkelt sätt hämta bilder från en kamera utan att blanda in en dator.


2. Neonode N1 - Den svenska drömtelefonen missade tåget. När den väl nådde de första kunderna under hösten fattades viktiga funktioner som gprs, mejl och mms.

3. Nokia 6630 med videodocka - Nokia håller fast vid att mobila videosamtal får vänta.


4. Sony VAIO Pocket VGF-AP1L - Sonys musikspelare och bildvisare är snygg - men bara om man slipper använda den.


5. Blackberry 7100v - Tyvärr saknar den tumtangentbordet som gjort Blackberry till en e-postsuccé på andra sidan Atlanten.

...och årets verkliga besvikelse enligt Ny Teknik - Apple öppnar inte nätbutik för Itunes i Sverige, som de gör i Finland och i andra europeiska länder.

Men Apple klarade sig ju fint trots allt enligt de här bedömingarna!


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips