Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2006-10-12

 

Google Office Online - Många fördelar!

Det händer mycket spännande hos Google i dessa dagar, stort och snabbt! Häromdagen en affär på 12 miljarder kronor när Google köpte YouTube.

Igår lanserade Google sitt Officeprogram Docs & Spreadsheets. Den här snabba utvecklingen är fördelaktig - inte minst för oss seniorer! Om man vill slippa köpa dyra Officeprogram, slippa installera dem på datorn, slippa tänka på att spara regelbundet och på att göra backup på sina filer, om man alltid vill arbeta med den allra senaste programversionen, om man vill kunna skapa stora filer och härbärgera dem gratis på webben, om man uppskattar att få allt detta gratis - ja, då skall man testa Googles nya Officeprogram som heter Docs & Spreadsheets.

Samarbeta direkt i samma dokument
Men det viktigaste skälet att testa Googles Docs är nog egentligen att man kan samarbeta med andra i samma dokument. Det är mycket praktiskt inom en förening till exempel, där man vill att styrelsemedlemmarna skall ha synpunkter på text- eller kalkyldokument innan de går i tryck. Det gäller både textdokument och kalkylfiler.

För Mac-användare innebär den här utvecklingen att vi inte har några problem att kommunicera med PC-användare. Skönt! Man kan spara sina filer i Googles Docs i ett flertal filformat och samtidigt öppna motsvarande filer, vilket gör att man inte har några problem med filer som man får från användare som har MS Office, OpenOffice eller andra filformat.

Att skriva och publicera på webben
Ett annat skäl att testa Googles nya programsvit är att det nu är lika enkelt att skriva och publicera på webben som att skapa dokument som ligger i den egna datorn. Man behöver inte lära sig komplicerade hemsidesprogram eller skaffa ftp-program för att skicka upp filerna till sin nätoperatör. Enkelt och smidigt i Google Docs! Gratis dessutom!

Google vill med Docs & Spreadsheets vara ett komplement - inte en ersättare - till Microsofts Officesvit med alla dess funktioner som samtidigt gör Microsofts program komplicerade att lära sig. För det mesta använder man ju inte alla de finesser som finns i Word, Excel och Powerpoint. Google Docs erbjuder enkelhet, användarvänlighet och möjligheten att komma åt hela sitt kontor var man än befinner sig i världen, från vilken internetuppkopplad dator som helst.

Det låter ju för bra för att vara sant!? Kanske ändå inte! Utvecklingen av program för internet är Idag så snabb, att man knappast behöver köpa egna program utan kan klara alla sina datoruppgifter med gratisprogram. Detta under förutsättning att man har en dator med bredbandsuppkoppling, så att man kommer åt sina egna dokument på webben där alla filer sparas. Idag har Googles Docs ingen reklam. Hur det kommer att se ut framöver vet vi inte.

Google Docs finns idag inte på svenska och har ännu inga hjälpfiler på svenska, vilket kan vara ett hinder. Men om man har använt MS Word och MS Excel är det inga större svårigheter att komma igång med Google Docs.

Recensionerna av textbehandlingsprogrammet Writely och kalkylprogrammet Spreadsheets som tillsammans utgör programpaketet Google Docs & Spreadsheats har varit positiva (se länkar i slutet av notisen). I Googles logga överst kan man också se att man har tillgång till sina andra Googlesprogram via länkarna när man är inne i Googles Docs.

Google har många andra gratisprogram för allehanda uppgifter. Vi har allt att vinna på att testa dem! De är kanske inte lika fullfjädrade som Microsofts Officesvit, men de är lättare att använda, lättare att lära sig och de är gratis. Och de har alla de fördelar som program har som ligger på nätet, som kan användas av många och där driften sköts av serverföretaget. Det finns med andra ord all anledning att testa Google Docs!

Surftips - Seniorer: Writely - Ordbehandla på webben

Beta Alfa 2.0: En snabb titt på Google Spreadsheets

Nätverket Seniorhuset: Dela kalkylblad på internet

Webbsnack: Google lanserar Docs & Spredsheets


Google: About Google Docs & Spreadsheets

ZDnet News: Google combines word processing, spreadsheets

Nyckelord: , , , ,


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips