Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2007-02-04

 

Använd seniormobilen som miniPC!

Morfar är 92 år. Av ett barnbarn fick han sin första mobil i julklapp. Men inte bara det! Utan också många timmars handledning och hjälp att lära sig använda de viktigaste funktionerna i mobilen. Nu är morfar glad att hänga med de andra senioranvändarna, han har mobilen i fickan på sina skogspromenader och är nöjd med den trygghet som han känner.

Men tänk om morfar har fått blodad tand att använda teknik som kan hjälpa honom att hålla kontakt med omvärlden, släkten, läkarna, apoteket och att göra årenden på nätet! Att surfa med mobilen är ju tyvärr inte särskilt ergonomiskt för seniorer.

Multimediadockningsenhet från Sony Ericsson Ja, framtiden är kanske ljusare än vi tror! Ny Teknik skriver att det har läckt ut i dagarna via Unwired View, att Sony Ericsson har lämnat in en patentansökan i USA på en dockningsstation till mobiler, som förvandlar mobiltelefonen till en multimediamaskin. Dockningsenheten har en tillräckligt stor skärm och ett riktigt tangentbord, även med sifferenhet (se bilden), ethernetuttag och inbyggd mikrofon samt högtalare. Dessutom massor med datoruttag som gör det möjligt att koppla in mus, skrivare, skanner och normalstor extern skärm.

Det betyder att man kan använda mobilen i sin dockningsstation för att surfa hemma via trådlös överföring med WiFi , se på video, lyssna på musik, ladda in bilder från kameran till minneskort, och lyssna på FM-radio. Man kan faktiskt alltså använda enheten som en minidator!

Det låter för bra för att vara sant! Är det bara ett av dessa datorskämt som vi läser om då och då? Knappast! Stora sajter som Gizmodo och Wired har skrivit om nyheten. Men det är fortfarande bara fråga om en patentansökan, ingen produkt än.

Yngre personer undrar i sina läsarkommentarer till nyheten vad det här skall vara bra för. När man har större glädje av en bärbar dator. Visst, det gäller säkert unga. Men för många äldre seniorer med låg pension och utan riktig lust att lära sig att hantera en dator, tror jag att den här dockningsstationen skulle kunna fylla en viktig funktion. Då krävs följande:

- Mobilen får inte vara dyr i inköp
- Den skall vara användarvänlig även för en äldre persons fingrar och sämre syn
- Dockningsstationen med tillbehör får inte heller vara för dyr i inköp
- Datorskärmen skall vara tillräckligt stor och lätt att läsa
- Det bör finnas enkla, pedagogiska manualer som stegvis beskriver hur man använder utrustningen
- Mobilabonnemanget med surfmöjligheter måste innebära att surfning och epostande är överkomligt i pris.

Mobilen är det verktyg för kommunikation som nu gör sitt segertåg i tredje världen. Förhoppningsvis kan vi här hemma snart få en enkel och billig kommunikationsenhet av det slag som Sony Ericsson har skissat på!

Läs mer:
Gizmodo: Sony Ericsson Phone Cradle Turns Your Mobile into a Mini PC
RingNokia: Sony Ericsson: It's what computers have become
Wired: Use Cellphones as Desktop PCs with Sony Ericsson Media Cradle
Surftips - Seniorer: Mobilen är det bästa utvecklingsstödet!

Länk Nyckelord: , ,


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips