Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2007-03-08

 

Elektronisk röstning med svensk teknik

I Hamburg har man redan testat elektronisk röstning i politiska val med så gott resultat att man nu tänker införa det år 2008 i full skala berättar InternetWorld. Det är den svensktillverkade Anotopennan och -pappret som används. Man skriver med pennan på valsedeln, som är preparerad med ett tätt mönster med punkter. Det betyder att det går att identifiera exakt vad som skrivs eller ritas med pennan med bildbehandlingsteknik. När valsedeln är ifylld bockar man i en ruta och så skickas resultatet iväg till valmyndigheten.

Det betyder att valresultatet kan presenteras mycket tidigt. Det går också att kontrollräkna valsedlarna från pappersrösterna, vilket ger tillfredsställande valteknisk säkerhet. Men Anotopennorna och valsedlarna finns i vallokalen, så än så länge kan man inte rösta hemifrån med den här tekniken.

Titta gärna på en trevlig liten video om Anototekniken, som används idag bl a inom företagsvärlden, banker, sjukvården. Anotopennan skriver med bläck, innehåller en kamera, ett avancerat bildbehandlingssystem och trådlös kommunikation via t ex mobiltelefon. Pennans rörelse på det speciella Anotopappret och penntrycket registreras och tolkas. Man behöver alltså inte skriva snygga bokstäver som i skolan, utan Anotopappret förstår ändå vad man vill ha sagt. Informationen på Anotopappret skickas iväg trådlöst från pennan.

Det här kan kanske bli lyftet för Anoto och deras smarta penna! Och bli ett efterlängtat och enkelt sätt att fylla i formulär till myndigheter för oss medborgare. Förhoppningsvis också en väg till fördjupad demokrati via enkel elektronisk röstning - på olika nivåer i samhället och inom organisationer!

Bildkälla: Anotopennan

Anoto to Deliver Technology for E-voting System for Hamburg Elections
Anoto Video: "From vision to reality"

Länk Nyckelord: , ,


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips