Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2007-05-10

 

Visa Dina presentationer på webben!

Många har ambivalenta känslor till PowerPointvisningar med Microsofts bildvisningsprogram - det är mörkt i lokalen, man bjuds på gamla kända bildmallar, bilderna har massor med text - det blir sövande och tråkigt. Trots det har PowerPoint blivit ett standardprogram som de flesta kan arbeta med.

Men hur gör man när man vill dela med sig av PowerPointpresentationer? Man kan ju alltid eposta filen till personer som man känner - fast filerna brukar bli ganska stora och tunga att skicka per epost.

Kan man inte visa presentationer direkt på internet? Jo, nu börjar det bli möjligt och Nätpedagogen har i en utmärkt serie med tre avsnitt visat oss tre möjligheter. Man kan göra bildspelet i PowerPoint och sedan ladda upp det i de stora Webb 2.0-programmen ThinkFree eller Zoho Show, som lägger bildspelen på webben. Tyvärr visar det sig att översättningen inte är perfekt utan det krävs mycket handarbete med båda de här gratisprogrammen. Det går naturligtvis att författa redan från början i programmen - men då måste man lära sig programmen från grunden.

Programmet SlideShare får bäst betyg av Nätpedagogen. Översättningen är smärtfri och bildspelet kan man bläddra igenom på webben, ungefär som man ser YouTube-filmer. Man kan till och med titta på bildspelet i helskärmsformat med knappen "full".

Nätpedagogen saknar möjligheter i SlideShare att kommentera och bygga kontakter kring presentationerna. Men sådana funktioner finns även i SlideShare, nämligen:

- Communitymöjlighet som innebär att man kan skapa en grupp kring sitt intresse och lägga upp gruppens olika bildspel i SlideShare samt diskutera i gruppens forum
- Röstning - man ger positiva eller negativa reaktioner på presentationer
- Social bokmärkning till de vanligaste e-tjänsterna
- Kommentarer (med foto) kan ges till varje bild i bildspelet eller till hela bildspelet

Andra funktioner hos SlideShare:
- Man får automatiskt tips om bildspel som har liknande innehåll
- Möjlighet finns att ladda ner hela bildspelet till egna datorn
- Sökning på bildspel utifrån ämnen (topics) och etiketter (tags).

Men SlideShare har tyvärr nyligen fått problem, så att en del länkar inne i bildspelen inte fungerar. Enligt uppgift menar de ansvariga att det inträffat på grund av programmeringssvårigheter, som de snarast hoppas lösa.

SlideShare har nyligen korat bildspelsvinnare med en välrenommerad jury. Titta på något av de vinnande bildspelen hos SlideShare, förslagsvis shifthappens om den snabba globala utvecklingen och se hur bildspelet fungerar på webben.
Det här området för presentationer på webben är "hett" och det finns ett antal Webb 2.0-program utöver ThinkFree, Zoho Show och SlideShare, där man kan skapa sin presentation direkt för webben - AJAX-S, ajaxPresents, Empressr, gOFFICE Presentations, Preezo, S5, Scooch, Spresent, Thumbstacks, Zenter (bläddra ner till Presentation så hittar du länkar till programmen).

SlideAware är ett program för Windows som har recenserats positivt inte minst för dess goda statistikmöjligheter så att man får information om hur bildspelet används på webben.

SlideBurner är ett program som tar upp konkurrensen med SlideShare och gör översättningen från PowerPoint till SlideBurner på webben både snabbt och snyggt - men om man vill erbjuda länkar i bildspelet skall man välja SlideShare, liksom om man vill att läsaren skall kunna ladda ner det ursprungliga bildspelet till sin dator utan kostnader.

Om du vill dela med dig av presentationer på webben finns det nu många bra möjligheter som är gratis! Vissa är bättre än andra! Och nya tillkommer hela tiden!

Länk Nyckelord: , , , , , ,


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips