Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2007-04-28

 

Bildbehandling - Pedagogiska guider

Multimediabyrån Har du fått blodad tand av alla möjligheter som finns att vara kreativ med gratisverktyg på webben? Nu finns det också utmärkta pedagogiska beskrivningar på svenska som visar med text och skärmbilder och ofta med videofilmer hur man gör.

Intresset för webben är stort bland dagens ungdomar, som "lever på webben" i sociala nätverk (Lunarstorm, MySpace), chattar, lyssnar på musik och lägger upp videofilmer. Myndigheten för Skolutveckling har satsat på att ta fram utmärkt pedagogiskt material hur man skriver, publicerar, lägger upp musik, foto, film och video på webben. Och de här pärlorna är tillgängliga för alla via Multimediabyrån, som nyligen har fått ett nytt utseende och fräscht innehåll.

Vi är många seniorer som har skaffat digitalkamera. Ibland behöver fotona bearbetas, så att man lyfter fram det bästa i bilden. Idag behöver man inte skaffa bildbehandlingsprogram till datorn utan kan använda sådana som finns gratis tillgängliga på webben.

Picnik är ett sådant program för bildbehandling som fått översvallande lovord på sistone. Det är lätt att använda och klarar de flesta redigeringsbehov. Multimediabyrån har en utmärkt genomgång av Picniks funktioner med text och förklarande skärmbilder. Läs och prova på själv och upptäck hur lätt det är att förädla dina bilder!

När du sedan vill dela med dig av dina bilder på webben till släkt och vänner är det också gratis! Använd de utmärkta bildtjänsterna Flickr - här finns bra anvisningar på svenska hur man gör - eller Photobucket.

På Flickr kan du också leta fram foton som du kan använda i din blogg eller bildspel, dvs foton som inte är upphovsrättsskyddade. Läs mer hos Multimediabyrån hur du hittar foton med Creative Commonslicens.

Multimediabyrån vägleder dig också igenom två bildbehandlingsprogram som du kan ladda ner till din dator gratis - Irfanview och GIMP 2.0, - om du föredrar att arbeta med program i din egen dator. Senare i höst kommer Adobe att lägga ut Photoshop Elements för gratis nedladdning från webben och hos Multimediabyrån finns anvisningar hur man använder Photoshop Elements.

via Nätpedagogen: Nya Multimediabyrån med läs&skrivtips

Länk Nyckelord: , , , , ,


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips