Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2007-10-17

 

Glöm långa webbadresser - använd TinyURL!

TinyURL.com Drar du dig för att använda långa webbadresser därför att du är rädd att de skall bli fel? När man skickar en lång URL i eposten brukar den delas upp på flera rader och mottagaren känner kanske inte till att man då skall klistra in den som sammanhängande i adressfönstret för att det skall fungera.

Men TinyURL löser problemet! När man använder TinyURL får man upp ett nytt fönster med text som säger att den ursprungliga URLn innehöll si och så många bokstäver, medan TinyURL bara innehåller ca 25 bokstäver. Tiny betyder just liten, kort. Passa på att kopiera den korta TinyURLn och klistra in den i epostmeddelande till dina vänner. Fiffigt och enkelt! Och den korta länken fungerar i eviga tider.

Gör så här - det enklaste sättet:
1) Du har en lång webbadress som du vill göra mer hanterbar. Kopiera den från adressfönstret till datorns klippbord
2) Klicka på länken TinyURL
3) Spara adressen till TinyURL allra först som en favorit på ett ställe som du lätt hittar tillbaka till - ge den namnet TinyURL
4) Klistra in den långa webbadressen som finns sparad i datorns minne i blankettfönstret hos TinyURL under texten "Enter a long URL to make tiny:" Klicka därefter på knappen "Make TinyURL!"
5) Ett nytt fönster öppnas med text om den långa URLn och med en kort URL på cirka 25 bokstäver. Kopiera den korta URLn och klistra in den i en textfil eller ett epostmeddelande.
I fortsättningen använder du länken TinyURL som finns sparad som favorit i stället för stegen 2) och 3).

Gör så här - Bästa sättet - TinyURL blir tillgänglig som knapp på favoritmenyn i webbläsaren.:
1) Gå till TinyURL
2) En bit ner på sidan finns den blåfärgade länken TinyURL! (Hittas här: Add TinyURL to your browser's toolbar > Click and drag the following link to your links toolbar > TinyURL! )
3) Dra länken TinyURL! till verktygsfältet för favoriter/bokmärken (se Visamenyn). Verktygsfältet ligger under knapparna i webbläsarfönstret, se den lilla pilen i den övre skärmbilden som visas i fönstret
4) Sök upp en webbsajt med lång URL och gå till den webbsajten
5) Klicka på TinyURL i favoritlisten
6) Ett nytt fönster öppnas med den långa URLn och med en kort URL på cirka 25 bokstäver (se bilden under rubriken). Kopiera den korta URLn och klistra in den i en textfil eller epostmeddelande eller lägg in den som favorit.
I fortsättningen behöver du bara upprepa steg 4) till 6) när du vill göra en lång webbadress kort.

Testa gärna vad som händer när du använder den här korta länken till Kiva, som har förkortats med TinyURL! Du kommer automatiskt till sajten med lång och otymplig webbadress, dvs till den ursprungliga som är korrekt. (Webbplatsen med den långa adressen är Kiva.org där vi kan låna ut pengar i småbelopp, t ex 25 dollar, till entreprenörer i tredje världen, som genom mikrolånen kan komma igång med sin verksamhet. Lånen återbetalas efter ett år. Definitivt något behjärtansvärt att stödja!)

Länk Nyckelord: , , , ,


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips