Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2005-02-19

 

Upptäckt tjusningen med digitalfoto?

Allt fler har nu gått över till att bara fotografera med digitala kameror eller med kameramobiler. Men hur kan familj och vänner se på de digitala bilderna som jag har på min dator? Många har inte en egen hemsida att lägga upp fotona på. Nu finns det andra utmärkta alternativ. Här är ett mycket intressant sådant!

Flickr.com var ett av de snabbast växande företagen i USA under år 2004. Idén är att alla, som så önskar, kan lägga upp sina digitala foton på nätet, på en egen sida inom Flickr. Foton upp till 10 MB per månad kan man ladda upp gratis. Sedan finns det betalningsalternativ. Man kan organisera sina bilder i bildarkiv och se på dem med bildspel.

Men därutöver kommer det mest spännande -man använder "Tagging", dvs att man skriver nyckelord till bilderna, så att det går lätt kan söka och finna dem. Det intressanta är att du kan ange egna taggar till dina foton. Men räkna också med att när du vaknar nästa dag så har andra varit inne och lagt in nyckelord till dina bilder, nyckelord som gör att många fler kan hitta fram till dina bilder.

Gör bildspel av fotona och titta på dem på nätet. Man har alltså rätt att använda andras foton under förutsättning att man anger den unika länken till fotot, dvs anger kälan. Den här möjligheten att skriva in nyckelord till andra bilder är något som kommer att bli vanligare framöver i olika sammanhang på webben. Det är ett sätt att gemensamt skapa något mer intressant än vad man kan göra alldeles på egen hand.

Här finns nu inom Flickr.com en jättelik databas med foton att söka i, eftersom 82% av medlemmarna väljer att lägga sina foton så att de är tillgängliga för andra. Men det går också att göra album som är till för enbart familjen.

Här kan man alltså söka efter foton med nyckelord och finna tusentals, välja det man tycker bäst om och använda det i sin blogg eller på hemsidan - bara man noggrant anger källan, dvs den unika URLn.

Det finns också mycket annat intressant att upptäcka på Flickrs hemsida. Man kan delta i grupper som har olika uppgifter. Eller bara titta. Det finns t ex en grupp som har publicerat sina foton enligt några enkla regler - squared circle. Dvs varje foto skulle göras cirkelformat och sedan innefattas i en fyrkant. Titta på de mer än 1000 fotona i den här gruppen med bildspelsmöjligheten (slideshow). Effekten är härlig. Och upptäck hur du kan använda och själv bidra till Flickr!

Bildkälla: selva


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips