Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2004-11-09

 

Kunskapspriset gick i år till....Nationalencyklopedins stora Kunskapspris 2004 delades nyligen ut och tillföll bl a fotografen Lennart Nilsson.

Juryns motivering löd:
"För en världsunik, outtröttlig och ständigt förfinad insats att med bilden som pedagogiskt instrument inspirera miljoner människor världen över att ta till sig kunskap om livet i alla dess detaljer och skeden. Hans fotografier har också varit en inspirations- och kunskapskälla för forskarna och har på så sätt hjälpt till att ta fram ny kunskap."Många seniorer är intresserade av svensk historia och gläds säkert åt att Nättidningen Svensk Historia vann ett av prisen i år.

Juryns motivering löd:
"För en välbesökt och ständigt uppdaterad elektronisk nyhetstidning på Internet om svensk historia. Webbplatsen, som startades i maj 2000, presenterar journalistiskt nyheter inom forskning, aktuella utställningar, nya böcker samt ger tips på länkar och lämnar utrymme för debatt. Den bidrar aktivt till att vidmakthålla historieintresset i Sverige."


Sveriges alla kvinnor kan glädja sig åt att 1,6 miljonerklubben tog hem ett annat av Kunskapsprisen på 250.000 kronor.

Juryns motivering löd:
"För att den på ett nytt och effektivt sätt sprider kunskap om kvinnors hälsa och välbefinnande till gruppen kvinnor över 45 års ålder (1,6 miljoner personer i Sverige). Genom bl.a. informationsmöten, debattartiklar, seminarier och motionsaktiviteter försöker man nå ut till målgruppen, men klubben arbetar också aktivt för att ge den framtida forskningen och hälsovården ett mer kvinnligt perspektiv."


Kvinnor över 45 år är en stor grupp som helt i onödan riskerar att drabbas av allvarliga sjukdomar som kan förebyggas genom kunskap. Inom läkarkåren råder det stor brist på kunskap om kvinnors hälsa och om förebyggande åtgärder. Och många svenska kvinnor har bristande kunskaper om ökade hälsorisker efter klimakteriet.

"Kunskap är makt - därför vill 1,6 miljonerklubben:

* sprida objektiv information om kvinnohälsofrågor
* införa det kvinnliga perspektivet i medicinsk forskning och läkarutbildning
* verka för kvinnohälsocenter på alla större orter
* verka för bättre vård och för kunskap om förebyggande vård
* verka för ett holistiskt seende när det gäller kvinnohälsofrågor, kropp och själ hör samman."


Det finns massor med intressanta artiklar på deras hemsida. Jag hittade också en "Nätlinje för deppiga" - med information från Karolinska sjukhuset, som vi alla kan behöva litet till mans och kvinns då och då.

Läs också om Bertil Vallien som skapat den unika Kunskapsstatyetten.


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips