Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2005-01-12

 

Ny billig dator och musikspelare från AppleI förtid läckte det ut uppgifter om heta nyheter som Apple skulle lansera på produktmässan igår i San Fransisco. Och ryktena visade sig vara sanna. Nu blir det åtal för den läckande tidningen.

Två intressanta hårdvaruinnovationer visades upp. Efter framgångarna med musikspelaren iPod är Apple nu intresserat av att sälja konsumentprodukter för massmarknaden och lanserar sin genom tiderna billigaste dator - Mac mini. Den är så liten som förpackingen på fotot med Apples Steve Jobs visar. Priset behöver ingen rygga för, 4.695 eller 5.695 kronor för den större modellen. Datorn är inte mycket större än en CD-skiva och bara 5 cm på höjden. Den har förra generationens G4-processor på 1,25 eller 1,42 GHz (som inte kan jämföras rakt av med motsvarande värden i Windowsdatorer), 40 resp 80 GB hårddisk och CD-brännare, 256 MB internminne (max 1 GB), ATI Radeon 9200 bildskärmskort med 32 MB minne och den väger 1,3 kg. Dessutom diverse tillval för den som vill ha fler funktioner.Apple har under år 2004 märkt att många som blivit nöjda iPod-användare lämnat Windowsvärlden och köpt Macdator. Med Mac mini hoppas Apple locka över personer som tröttnat på virus, spam och komplicerade PC-datorer. Man tar bara sitt gamla tangentbord, mus och skärm från PC-datorn och pluggar in i Mac minins lilla datorenhet, och sedan kör man fullständigt ljudlöst.

Behovet av lättanvända och billiga datorer för seniorer blir allt större i 24-timmarssamhället, när vi i ökande omfattning måste vänja oss vid e-tjänster på nätet. Man brukar bara behöva packa upp Apples datorer och så är man igång. Mac minin kan förhoppningsvis bli ett välkommet tillskott som fler senioner testar och lär sig använda. Men för seniorer kommer det också att behövas användarstöd i klubbar och på nätet.

Tillsammans med Mac minin levereras gratis både ett nytt programpaket - iWork - med ordbehandling, layout, bildspel m m som är kompatibelt med Microsofts Officepaket och det mycket uppskattade iLife med programmoduler för bildbehandling, organisation av bilder och fotobildspel, videoredigering och musikproduktion. Man kan naturligtvis också fortsätta att använda de MS Officeprogram som man är van vid.Den andra prylnyheten som lanserades igår är iPod Shuffle - vad den nu kommer att döpas till på svenska (låtarna kan spelas upp slumpmässigt - shuffle - eller enligt spellista). Den är liten som ett tuggummipaket, har flashminne i stället för hårddisk och väger bara 30 gram. Batteriet räcker i tolv timmar och iPod finns med 512 MB minne för 895 kronor eller med 1 GBs minne för 1.345 kronor. iPod Shuffle kan användas till musiklyssnande under promenaden men också som USB-minne för datafiler och den fungerar ihop med både Mac och PC.


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips