Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2005-02-02

 

Microsoft har lanserat sin egen sökmotor

Microsoft släppte den 1 februari 2005 sin egenutvecklade sökmotor. Den har funnits i en betaversion sedan i november och den har förbättrats mycket påtagligt under den här tremånadersperioden.

Microsoft tar nu upp konkurrensen med jätten inom området - Google - och med Yahoo. För att sökningarna skall bli kraftfulla krävs ett stort antal söksidor som sökspindlarna kollar av. Google har hittills 8.000 miljoner webbsidor, medan Microsoft samlat på sig 5.000 miljoner.

Söksidan hos Microsofts söktjänsst är ren och utan störande innehåll. Sökningen resulterar sedan i att träffarna presenteras med sponsrade länkar tydligt inrutade över och under de egentliga sökträffarna. Detta är värdefullt, eftersom en stor undersökning nyligen visade att 2/3 av internetanvändarna inte visste hur de skulle skilja mellan riktiga sökträffar och reklamlänkar.

Testa Microsofts sökmotor själv med ett exempel, förslagsvis sökning på "surftips - seniorer". Sökträffarna presenteras med 10 per sida.

Om resultatet är användbart för dig, hittar du här en viktig nyhet! Längst ned i fönstret finns en orange ikon med beteckningen RSS. Om man klickar på den får man upp en sida med massor med trist text - men den har information om sidans innehåll som man kan använda för att prenumerera på nyheter från de här sidorna. Så kopiera länkadressen och spara den tills du har skaffat dig en RSS-läsare/nyhetsläsare.

En annan nyhet är att man under vissa sökträffar kan se en liten grön fyrkant med en pil på och texten "Visa fler resultat från "www.xxx.se". Välj en sådan grön pil som verkar intressant och klicka på länken. Då kommer ett antal webbsidor upp som har något gemensamt med den ursprunliga. Här finns också en RSS-ikon längst ned som gör att man kan prenumerera på alla träffar på en gång.

Att hålla sig informerad om allt nytt som händer på webbsidor med RSS - det är väldigt lätt nu när det finns en uppsjö med gratis nyhetsläsare. Vilken glädje man kan ha av den här tjänsten och hur man gör kan du läsa mer om längre ner.

Mer om den nya sökmotorn finns att läsa hos Computer Sweden.

Om du använder webbläsaren Firefox eller Opera i stället för Internet Explorer (Internet Explorer visar sig vara långsammast av alla, den beskrivs som antik (MacWorld, nr 1, 2005,sid 35 - Test av webbläsare) finns det längst ned i högra delen av webbläsarfönstret en liten orange fyrkant betecknad RSS, när den sida som man besöker har ett RSS-flöde. Då är det bara att klicka på den oranga ikonen, kopiera länkadressen och klistra in den i sin RSS-läsare - och sedan kan man följa alla nyheter framöver på den här och andra sidor i sin nyhetsläsare. Hur man gör kan du läsa mer om i artikeln Varför använda nyhetsläsare?


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips