Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2006-11-30

 

Artiklar om Windows Vista

Idag släpps Windows Vista till företagsvärlden. Privatpersoner får vänta till slutet av januari.

Computer Sweden har samlat ihop artiklar från de senaste två månaderna om Windows Vista till en översiktlig sida med artikellänkar CS special: Vista. Här finns mycket läsvärt!

Hos bloggar.se finns det också många artiklar att läsa om nya Windows Vista. Här också med en annan sökning hos bloggar.se.

Länk Nyckelord: , ,

 

Får man driva med monopolen?

Skyffert häcklar Apoteket Apoteket och Systembolaget har vi svenskar ett grundmurat förtroende för enligt en undersökning som gjorts nyligen av Svenskt Kvalitetsindex. Bra! Då får man väl också skoja med företagen! Det gör i alla fall Henrik Schyffert med Apoteket i en sketch på Norra Brunn hösten 2006.

Men nu är det ju inte mer än rätt att vi visar Apotekets utmärkta video om deras nya service, som innebär att man kan få medicin och apoteksvaror hemskickat. Ja, vi såg försäljningssiffror nyligen som visade att det var kondomer och fertilitetstest som toppade listan av beställningar till hemadressen. Hur man nu skall tolka det? Kondomer och fertilitetstest. Plus eller minus eller plus/minus/noll till antalet i befolkningen 2007?

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Lådvinstest Systembolaget propagerar inte för hemsändning av flytande varor, men väl för datummärkta boxviner. Men datummärkningen på boxarna engagerar knappast de här två killarna som i videon Lådvinstestet hos Bubblare.se jämför lådviner för att utröna vilket av vinerna som ger de bästa resultaten på - ja, just det, nykterheten. Det är både roligt och välspelat!

Om du inte blir inspirerad av videon att prova ett boxvin, föreslår jag att du i stället gör det som personalen hos Systembolaget måste göra varje dag - gissa åldern hos kunderna. Hur duktig är du på att bedöma åldern hos unga? Systembolaget har tagit fram ett test , där man får se tio ungdomar och sedan ska man gissa om de är yngre eller äldre än 20 år. Alla kunder förstår ju faktiskt inte varför de måste visa legitimation på Systemet. Pröva testet själv och se direkt efteråt hur det gick för dig!

Länk Nyckelord: , , , , ,

2006-11-29

 

Boohbah

Boohbah Zone Välkommen till Boohbah och deras lustfyllda värld! Flashfilen är läcker - för gammal som för ung! Klicka med musen på olika föremål och delta i dansen!

Trevligt för barn - vackert för seniorer - kul framför datorn tillsammans!

Tips: Webware.com

Länk Nyckelord: , ,

2006-11-28

 

Bildbehandla online med Pixer.us

pixer.us Den snabba utvecklingen mot att väldigt många användbara program blir tillgängliga gratis på webben är bara att tacka för. Jag har testat ett lättanvänt onlineprogram för bildbehandling - Pixer.us - som dessutom har en mängd med trevliga funktioner. Alltid tillgängligt på webben utan kostnad.

Ladda upp bilden från datorn på vanligt sätt. Sedan finns det funktioner för
- storleksförändring - Resize med skjutreglage - eller Crop, välj ut en del av bilden
- rotering och flip
- ljushet och kontrast med skjutreglage liksom mättnad
- colorfix ger sex möjligheter däribland sepiatoning
- oskärpa och skärpa med skjutreglage, båda kan användas samtidigt
- specialfix - se bilden - här finns mycket att roa sig med, Rust/rost är en intressant effekt.

Varje ändring kan ångras eller man kan gå tillbaka till originalet, som finns kvar orört efter bildbehandlingen.

Ofta är det ju viktigt om man vill lägga upp ett foto på webben, t ex i ett diskussionsforum, att bilden är ganska liten, ca 30 kb. Använd Resize och dra skjutreglaget tills bilden blivit mindre. Högerklicka sedan på bilden och välj Egenskaper. Där finns uppgiften hur stor bilden har blivit. Minska eventuellt ner bilden ännu mer eller börja om från början med Cropverktyget.

Man kan spara det behandlade fotot i fyra format - jpeg, gif, png, bmp. Men det går inte att döpa filen - alla heter myphotos, när de laddas ner till datorn. Glöm alltså inte bort att ge bilden ett namn där.

Det finns en utmärkt liten video från Screeniac som visar vad man kan göra med programmet (på engelska, men bilderna säger det mesta).

Det enda negativa ur seniorsynpunkt är att instruktionstexten är väldigt liten (kan förstoras i webbläsaren) liksom texten på knapparna (kan tyvärr inte förstoras). Pröva Pixer.us!

Det finns andra liknande program, bl a Snipshot som har recenserats av bloggare. (Stationsvakt: Resiza snabbt och enkelt med Snipshot; Nätverket Seniorhuset: Fri bildredigering på nätet)

Screeniac: Videoguide för Pixer.us

Länk Nyckelord: , ,

2006-11-26

 

Välj hur du vill läsa texten på datorskärmen!

ReadPal Tycker du att det är ansträngande att läsa texter på datorskärmen? Speciellt när det är mycket färggrann reklam runt texten som distraherar. Du är inte ensam! Men du kan pröva ett billigt datorprogram som har smarta lösningar.

ReadPal har utvecklats så att man själv kan välja hur man vill läsa texter - i annonsformat, en mening i taget på skärmen eller från en eller två kolumner med text. Man kan välja att ha bara texten på skärmen utan annat störande runtomkring. Och man kan ställa in läshastigheten så att den passar en själv.

Hur gör man då? Med ReadPal, som man kan ladda ner till Windowsmaskiner och prova gratis i 14 dagar, importerar man sina texter från Outlook Express, Microsoft Word, rena textfiler eller Internet Explorer. Sedan extraherar ReadPal texten och presenterar den enligt dina önskemål.Pröva deras rundtur så får du en bra uppfattning om ReadPal kan vara något för dig. Programmet kostar 39 USD.

Det finns också bra instruktionstexter (på engelska) hur man anpassar programmet efter sina egna behov.

via MasterNewMedia/Sharewood Picnic 80

Länk Nyckelord: , ,

2006-11-25

 

Många lever andra liv på webben!

(cc)NMC Second Life Virtuella världar har på kort tid lyckats fånga miljoners intresse över hela världen. Om du vill veta mer om livet i virtuella världar kan du läsa en klargörande beskrivning som PC för Alla nyss har publicerat på webben - Så skapar du dig ett bättre liv online. Cybervärlden sjuder av liv med sociala möten över alla gränser och av kreativt skapande!

Nästan 500.000 är registrerade medlemmar i svenskbyggda Entropia Universe - en virtuell värld som i likhet med den kanske mest kända Second Life låter medlemmar välja en identitet (= avatar) så att de kan delta i det sociala livet i cybervärlden.

Du som är intresserad av hur man kan ta virtuella världar till sin hjälp i utbildningen för att skapa delaktighet och demokratiska värderingar, kan läsa artikeln Participatory Media and The Pedagogy of Civic Participation. Den är inte alls så tungläst som den kan låta. Dessutom får du en uppfattning om hur utbildningsmiljön kan se ut i tredimensionella virtuella rum.

Howard Rheingold, en känd pedagog, ser den här virtuella miljön som en möjlighet att lära sig reflektera och tänka kritiskt. Han menar att utbildning är det som händer efter skolan -ja, då måste man ju hitta bättre undervisningsformer för alla våra ungdomar som är "digitala från födseln". Här bjuds på trevlig läsning!

Bildkälla: (cc)NMC Second Life

Länk Nyckelord: , , , ,

2006-11-24

 

Mikrodatorn positiv till Vista i test

Mikrodatorn nr 15 - Allt om Vista Är du intresserad av det nya operativsystemet Windows Vista? Funderar du kanske på att köpa det till din dator? Eller planerar du att köpa en ny dator i början av 2007? Se då till att operativsystemet Vista är installerat på datorn. Vissa råder till att vänta med köp av ny dator något år till priserna har gått ner.

MikroDatorn har nu testat den skarpa versionen av Vista som snart levereras till företag som har licenser. De har gjort ett grundligt test av den här Vistaversionen som du kan läsa på webben - Stabilt Vista utklassar XP.

Slutsats
Microsoft har lyckats få till ett Vista som utklassar tidigare Windowsversioner i funktionalitet och hur det inverkar på användandet av datorn.

Att program och dokument är sökbara i startmenyn sparar till exempel mycket tid. Vista är stabilt, snabbt och har tillsammans med XP-drivrutinerna bättre hårdvarustöd än något tidigare operativsystem.

Nu gäller det för alla program- och hårdvarutillverkare att göra sina drivrutiner och program kompatibla. Det råder ingen tvekan om att Windows Vista är färdigt.


Du kan också ladda ner det senaste numret av Mikrodatorn - nr 15, 2006, i pdf-format och prova tidningen. Det är gratis och tidningen har ett temainslag på 12 sidor om Vista.

OBS! Varannan dator klarar inte kraven hos Windows Vista.

Länk Nyckelord: , ,

2006-11-23

 

Decembernumret av DigitalFoto nu på webben

DigitalFoto December 2006 Nya numret av DigitalFoto för december 2006 går nu att läsa på webben. Se här hur du gör!

Innehållet i nya numret är lockande!

- Fånga en värld i rörelse
- Utveckla din kompositionsteknik
- Ta kontroll över färgerna - Photoshoptips
- Skapa en het solnedgång
- Test av Canon EOS 400D och andra nya kameror
- Pryltester
och mycket annat!

Tänk vilka möjligheter som webben ger!

Länk Nyckelord: , ,

 

Gratisprogram för alla behov

kunskapens äpple Tidskrifterna Mikrodatorn och PC för Alla bevakar ständigt floran av nya gratisprogram och sharewareprogram som lanseras.

Mikrodatorn har samlat ihop de 120 bästa gratisprogrammen i 40 kategorier från tester under perioden maj - november 2006, och de är utförligt beskrivna.

Programbanken hos PC för Alla har två grupper av program - 15 säkerhetsprogram och 33 program för bilder och videofilmning.

Men läs noga på programmen. Vissa är shareware och då betalar man för att få använda programmet - ofta en blygsam summa.


DerigoMedia berättar i sitt senaste nyhetsbrev hur du kan förvandla din webbkamera till en videokamera med programmet MSN Webcam Recorder 9.3. Det har en huvudsaklig uppgift, och det är att spela in video från din webbkamera. Programmet fungerar med kompisprogrammen MSN, ICQ, Yahoo Messenger och AIM, men det kan också användas för att spela in rörelser på skärmen. Självklart kan programmet även spela in ljud, och då via valfri ljudkälla, såsom mikrofon eller datorns ljudingång. Det är gratis att pröva programmet. Sedan kostar det 25 USD.

länk Nyckelord: , ,

2006-11-21

 

Grattis Seniornett Norge till Kunskapspriset!

Seniornett Norge


Igår mottog norska Seniornett hos Dataföreningen Rosings Kunskapspris för sin IT-verksamhet bland seniorer, att sprida kunskaper om IT på bredden i det norska samhället.


Rosings Kompetenspris

Så här motiverar Dataföreningen att Seniornett är vinnare av årets Kompetenspris:

Seniornett
Vinneren har gjort en stor innsats for å bøte på et omfattende og alvorlig samfunnsproblem. Et problem som ikke bare dreier seg om likestilling, men også om grunnleggende menneskerettigheter. For den enkelte er det ekskluderende å ikke være en del av IKT-samfunnet og for samfunnet er det et voksende problem at flere hundre tusen ikke kan benytte seg av de nye tjenestetilbudene som utvikles. Vinneren har etablert virksomheter over hele landet hvor målgruppen kan møtes og lære av hverandre, få veiledning og holde kunnskapene ved like. Utover et meget lite sekretariat med to fast ansatte drives virksomheten av et stort antall frivillige sentralt og lokalt. På denne måten hentes det ut flere titalls tusen meget kvalifiserte timeverk i året med svært beskjeden økonomisk støtte.



En miljon kronor i stöd från staten

Inte nog med denna fina utmärkelse. Förnyelse- och administrationsminister Heidi Grande Röys kunde också lämna det glada budskapet att hennes departement stöder Seniornetts arbete med en miljon kronor.

- Arbeidet Seniornett gjer er ein stor inspirasjon for oss andre og viktig for å gjere det digitale skiljet mindre?, sier Grande Røys.

Kompetanseprisen tildeles en bedrift eller organisasjon som har lykkes med å utvikle sine ansattes IT-kompetanse på en effektiv, kreativ og motiverende måte. Det blir lagt vekt på breddekompetanse, snarere enn spisskompetanse; utvikling av virksomhetsintern kompetanse, snarere enn rekruttering og kjøp av ekstern kompetanse; hvor stor andel av medarbeiderne som har deltatt; at det finnes klare mål for den enkelte medarbeider eller gruppe, og for organisasjonen som helhet.


Svenska SeniorNet

Seniornett Norge har inspirerats av SeniorNet Sweden att anordna en årlig SeniorSurfdag. Under de senaste åren har norska Seniornett snabbt byggt upp en organisation med 16 klubbar på olika ställen i landet.

Svenska SeniorNet hade stöd av dåvarande IT-kommissionen under sina första år i slutet på 90-talet, men har sedan dess inget offentligt stöd utan endast medlemsavgifter.

År 2003 fick SeniorNet Sweden motta Nationalencyklopedins stora Kunskapspris med en check på 250.000 kronor för sin verksamhet, där "äldre lär äldre" i ett 40-tal klubbar i landet.


Användbarhetsklyfta

Samma dag som norska Seniornett mottar sina utmärkelser varnar användbarhetsgurun Jakob Nielsen i sitt nyhetsbrev Alertbox för den allvarliga digitala klyfta, som riskerar att placera seniorer på andra sidan bråddjupet utan möjligheter att få del av all den samhällsinformation som nu bara erbjuds digitalt. Seniorgruppen lämnas utanför, när användbarhetsaspekter inte står mer i fokus än idag menar Nielsen. IT-världen är för dyr och för svår och för dåligt anpassad till äldres behov.

I den nya Vägledningen 24-timmarswebben - Effektivare och bättre i offentlig sektor, får man bläddra ända till sid 155 av de 157 sidorna för att det skall stå en mening om äldres/seniorers/pensionärers datoranvändning. Det är i sanning oroande!


Därför behövs verkligen uppmuntran till ideella organisationer som SeniorNet i form av ärofulla utmärkelser och också reellt ekonomiskt stöd till den omfattande utbildningsverksamhet som pågår inom SeniorNet-organisationerna!

Nyckelord: , , , ,

2006-11-20

 

Engångsadress för att undvika spam

2prong Brukar du vara ute på Internet och testa olika erbjudanden? Oftast skall man då registrera sig med sin epostadress. Och det finns risk att man blir utsatt för spam. Naturligtvis för den alternativa epostadress som man använder för sådana här syften.

Det finns ett bättre alternativ idag - använd en gratis engångsadress hos 2prong. Ingen registrering, epostadressen finns att använda uppe till höger i fönstret. Den kopieras till och med redan till din klippbok när du besöker sidan. Klistra bara in den i svarsformuläret. Du svarar sedan på valideringsmailet på hemsidan hos 2prong och skyddar på så sätt dina egna värdefulla epostadresser.

Det är väldigt enkelt att använda tjänsten. Så här kan en engångsadress se ut - fxpgolzuxc@kfedisbroke.com.

Om du vill veta mer finns svaren i deras FAQ.

via Robin Goods Sharewood Picnic 79

Nyckelord: ,

2006-11-19

 

Fotobildspel med Slide.com

Slide.com gör det enkelt att visa foton på webben eller på din hemsida/blogg. Bildspelet tillverkas i webbläsaren. Enklast är det om man redan har laddat upp foton till fototjänsterna Photobucket eller Flickr och har organiserat dem i album. Då kan man ladda upp hela album snabbt till Slide.com.

- Sedan väljer man bland 9 olika utseenden på bildspelet - dvs hur man vill att bildspelet skall presenteras, som bildgalleri, bilder som växer fram etc.
- Man kan också välja bland några teman - några verkar ganska störande i mitt tycke, men pröva
- Hastigheten bestämmer man själv
- Storleken på presentationen väljer man också - om storleken är mindre blir bilderna skarpare och bildspelet laddas snabbare
- Under varje bild kan man lägga in en text
- När man har sparat presentationen kan man också registrera sig som användare
- Som så mycket annat på webben kostar det inget att använda den här tjänsten.
- När presentationen är sparad kan man kopiera den HTML-kod som har skapats (längre ned i fönstret) och kan lägga in den på sin egen hemsida eller blogg eller i en diskussionsgrupp, där man vill visa bildspelet.
- Presentationen kan naturligtvis också visas via länken till Slide.coms hemsida, där bildspelet arkiveras.

Jag tog foton av orchidéer från en vacker utställning i Bergianska trädgården våren 2005 som jag sparat i album hos Flickr, och här visas de i form av galleripresentation hos Slide.com.

Prova själv! Det är verkligen enkelt!



Nyckelord: , , ,

 

PixBox - lovande svensk fotosajt

PixBox Nu har vi svenskar fått PixBox, där vi kan lägga upp våra foton gratis, diskutera fotona med andra i forum och få länkar till fotona som kan läggas in på hemsida, blogg eller i diskussionsforum.

Den utmärkta nya onlinetidningen Bild & Foto som vänder sig till amatörer, har en överblick över svenska fotocommunities och lyfter bl a fram PixBox.

Man får veta det mesta om hur man använder PixBox i avdelningen Frågor & svar.

Det finns en begränsning som innebär att du får lägga upp 100 MB bilder gratis varje månad. Om du inte utnyttjar ditt uppladdningsutrymme en viss månad, kan du inte spara det till nästa månad. Använd enbart filer av JPEG format och de skall vara mindre än 10MB. PixBox skapar sedan fem olika storlekar av varje bild. Då kan man välja bild med den storlek som passar bäst för epost eller visning på internet.

Pixbox har tre behörighetsnivåer för att skydda dina bilder som kan vara publika, privata eller hemliga. Läs mer i Frågor & Svar om vad de här tre alternativen innebär innan du börjar att ladda upp dina bilder.

Det är väldigt lätt att skapa sin egen bildhemsida hos PixBox. Registrera dig. Välj sedan Alternativ 1: Skapa nytt album och ladda upp bilder. Länken Avancerade val ger dig möjlighet att skapa nytt fotoalbum, ge det en titel, lägga in lösenord för albumet om det skall vara privat, datera fotona, och ge en beskrivning av albumet.

När du har laddat upp bilderna till ditt album kan du se på dem som bildspel. Du kan få kommentarer från andra och ge kommentarer till andras foton eller diskutera deras foton i Forum.

När du vill använda en bild på webben eller i ett diskussionsforum gör du så här:

- Klicka på minibilden så får du upp bilden i större format. Till vänster om bilden ser du "Länka till den här bilden". Klicka på den länken. Då får du upp ett fönster som innehåller fotot i 5 olika storlekar.

- Högerklicka på det stora fotot som är 600 x 450 pixlar och välj Egenskaper, så kan du ser hur tung bilden är. För användning i diskussionsforum bör man välja filer som håller sig kring 30 KB.

- Sedan är allt förberett under bilden för att använda den på en webbsajt. Du kan välja något av följande alternativ:

1. HTML-kod som kopieras och klistras in på hemsidan eller bloggen

2. Kod att använda i forum - koden gäller bara vissa forum, ta reda på vad som gäller för ditt forum

3. Använd URL till bildfilen - kopiera URL och använd som bildlänk i texter eller titta på bilden på webben hos PixBox.

Allt är alltså förberett för att du på annat ställe skall kunna visa bilden genom att använda koden, medan bilden ligger arkiverad hos PixBox. Mycket praktiskt!

På Pixbox kan du prenumerera på andra medlemmars fotosida och då får du information via RSS-flöde, när användaren laddar upp nya bilder. En del webbläsare (t.ex. Internet Explorer 7, Firefox, Opera) har inbyggd RSS-läsare. Forumbevakning innebär att du kan prenumerera med RSS-bevakning på nyheter som skrivs i Forum.

Tänk på att foton är upphovsrättsskyddade. Du måste ha tillåtelse från upphovsmannen för att använda ett foto.

Kundvagnen innebär att du kan beställa papperskopior av dina foton, t ex julkort.

PixBox har snabbt fått en stor skara användare i Sverige - med all rätt!

Nyckelord: , ,

2006-11-18

 

Skapa PDF-filer gratis på webben!

PDF Online Med Adobes köpeprogram Acrobat kan man skapa pdf-filer, vilket är önskvärt ibland. Du har kanske gjort ett snyggt inbjudningskort som du vill skicka per epost och du vill att utseendet skall ha just din utformning med dina typsnitt. Eller du har kanske gjort ett bildspel i PowerPoint som du har visat offentligt, och nu vill du kunna skicka det till personer som inte har PowerPointprogrammet.

PDF Online gör konverteringsjobbet åt dig på webben, du behöver inget program i datorn och de flesta vanliga filtyper går att konvertera. Det är gratis, enkelt och snabbt och filerna blir små.

- Logga in hos www.pdfonline.com

- Välj en fil att konvertera till pdf, max 2 MB

- Välj ett namn för filen i steg 2 och skriv in i webbformuläret

- Ange din epostadress som filen ska skickas till

- Hämta filen nästan omgående i eposten.

Man kan också för en billig penning skaffa deras Printer Driver och få mer avancerade funktioner.

Om du är Macanvändare finns möjllgheten att skapa pdf-filer direkt i systemprogrammet. Välj Skriv ut och klicka på knappen Spara som pdf. Men de pdf-filerna blir 2-3 gånger större än PDF Onlines filer.

Jag har tidigare skrivit om Document Converter eXpress, som gör samma sak som PDF Online och man laddar ner den konverterade filen från deras webbplats.

Det finns också många gratisprogram för Windows som konverterar filer till pdf-format, t ex CutePDF Writer (se fler program i de sponsrade länkarna på deras webbplats).

Nyckelord: , , ,

 

Internet Explorer 7 och Firefox 2 släpptes samtidigt

Firefox 2 Internet Explorer 7


Mikrodatorn har jämfört de båda nya webbläsarna i ett test, som presenteras med många förtydligande skärmbilder. Enligt testet anses webbläsarna vara relativt jämbördiga - men med Firefox 2 i täten. Läsarkommentarer till testet menar att Mikrodatorn har missat en viktig fördel för Firefox, nämligen dess plattformsoberoende.

Det finns mycket att läsa om webbläsarna sedan någon månad tillbaka, bland annat detta:

PC för Alla: Rusning efter nya webbläsarna

Lars Olofsson: Firefox 2.0

Webbsnack: Förbättra Firefox 2 ytterligare

Beta Alfa: Firefox 2 med stavningskontroll

Computer Sweden: Mycket svenskt i nya Firefox

PC för Alla: Livedemo: Här är de smartaste nyheterna i nya Explorer 7

PC för Alla: Svensk demo om nyheterna i Internet Explorer 7

Lars Olofsson: Så går översättningen av Internet Explorer till

Webbsnack: Två nya webbläsare

Webbsnack: Kriget mellan Firefox 2, IE7 och Opera 9

Ladda ner Firefox 2

Ladda ner Internet Explorer 7

Nyckelord: , , , ,

2006-11-16

 

Google News nu med svenska nyheter

Google News Sweden Google News med nyheter på svenska, som lanserats idag, är framför allt hämtade från TT, Sveriges Radio och de stora dagstidningarna.

Huvudnyheterna skiftar snabbt. Innehållet skapas automatiskt hela tiden från ett hundratal nyhetskällor och förnyas hela tiden. De är grupperade under 7 områden som har länkar i vänster spalt och nyheterna presenteras med korta sammanfattningar. Computer Sweden har funnit konstiga grupperingar av vissa nyheter, vilket förhoppningsvis rättas till med tiden.

Jag tittar nu på en av huvudnyheterna som handlar om "Mildrat a-kasseförslag". Då får jag också en länk till alla de övriga 33 nyhetskällor som innehåller den här nyheten, jag kan läsa artiklarna och jämföra innehållet. Det är en bra tjänst!

Du kan också anpassa sidan till dina behov, (länk uppe till höger i fönstret) så att du överst får de nyheter som du vill läsa först, du kan ta bort avsnitt som inte intresserar dig eller lägga till andra nyheter som du komponerar själv. Du kan alltså anpassa innehållet under länken "Redigera den här anpassade sidan".

Det är lätt att lägga till eller ta bort de nyheter från de källor/bloggar som du vill bevaka. Klicka på länken för anpassning, välj Avancerat, skriv in sökordet till nyhetssidan och välj hur många artiklar som skall visas. Klart! Men jag lyckades inte lägga in bloggar vars nyheter jag vill bevaka.

Här ett exempel under Vetenskap/Teknik från Computer Sweden i skrivande stund:

Användartestet CS har som första tidning i Sverige fått tillgång till den färdiga versionen av Windows Vista. Efter ett par dagars testande kan noteras att operativsystemet känns stabilt men att många program ännu inte går att installera. ...Läs mer....
Windows Vista klart ? tillgängligt för alla 30 januari 2007 Hällekis Kuriren
Bittorrent med Windows Vista stoppad Nätverk & Kommunikation
alla 5 relaterade artiklar finns här,
dvs här finns alltså fem länkar till artiklar som publicerats om Vistautgivningen som man lätt kommer åt.

Google ger med sin nya svenska nyhetstjänst en metod för att sända ut nyheter, men Google gör inte själva någon egen nyhetsvärdering - däremot erbjuder de möjligheter för läsaren att ställa ganska många nyhetspresentationer mot varandra. I vissa fall kan den här möjligheten vara värdefull.

Uppdatering 17 nov: InternetBrus gör en jämförande utvärdering av olika nyhetskällor på svenska.

~~~~~~~~~~~~

Du kan naturligtvis också prenumerera på Googlenyheterna med RSS-läsare och läsa nyheterna i din flödesläsare.

Hur då undrar du kanske. Lyssna på Bengt Båvegårds klargörande videopresentation hur man kan prenumerera på RSS-flöden med - ja, just det, Google Reader!

Nyckelord: ,

2006-11-14

 

Ställ krav på användbarhet hos programmen!

Testning i Suns Usability Lab Idag firas Världsanvändbarhets- dagen för andra året. Och nog behövs den allt! Så många IT-system som inte har utvecklats för användarna, utan deras behov i fokus!

IT-konsulten Jonas Söderström föreläser vid ett av arrangemangen i Stockholm idag om användarnas problem i den digitala arbetsmiljön som den är utformad. Du kan se bildspelet Jäkla skitsystem! från en föreläsning vid Södertörns Högskola tidigare i höst . Presentationen kan laddas ner som PowerPointbildspel i två delar.Rekommenderas varmt! Mycket läsvärt!

Computer Sweden informerar om olika aktiviteter som pågår idag på många håll i landet. Tidningen har också en intervju med Erik Borälv, som är informationschef vid Nationellt IT-användarcentrum (NITA) i Uppsala - Användbarheten sjabblas bort.

Inte minst för seniorer är det viktigt att utvecklarna tar hänsyn till förändringar som är förknippade med normalt åldrande och med olika funktionsstörningar, så att det blir lättare för äldre att kunna ta del av IT-utbudet. (se artikeln Gerontology and ICT, av S.J. Monstad, 2006)

Om du blir intresserad av användbarhetsfrågor kan du dels titta på Vervas nya Vägledning för utveckling av webbplatser. Härifrån kan man ladda ner Vägledningen som pdf-fil.

- Med vägledningen i handen finns inte någon ursäkt för att ha en dåligt fungerande webbplats, säger Lena Jönsson, generaldirektör på Verva, i en artikel i Computer Sweden.

Du kan också läsa Jakob Nielsens krönikor och undersökningar om användbarhet. Sedan många år tillbaka har han kämpat för att placera användbarhetsfrågor på dagordningen hos utvecklingstekniker. Det går framåt, men det går långsamt! Alltför långsamt, tyvärr!

Det är vi användare som måste ställa krav på användbarhet och få möjlighet att föra fram våra önskemål i ett tidigt skede när programmen utvecklas. Då kostar användbarhet inget extra!

Nyckelord: , , ,

Bildkälla: Användbarhetstestning med en testperson i Suns Usability Lab

2006-11-08

 

Protester mot censur på Internet

The Internet Black Holes Reportrar utan gränser har under ett dygn - 7 - 8 november 2006 - gjort ett upprop på internet för de mänskliga rättigheterna att använda det fria ordet på webben. Det är framför allt i tretton länder som journalister och bloggare riskerar fängelse för sina åsikter.

Nästan 17.000 personer har protesterat. Flest har yttrat sig om bristen på yttrandefrihet i Burma, Kina, Belarus (VitRyssland), Iran, Tunisen och Kuba.

Titta på den interaktiva kartan som visar hur protesterna från hela världen bygger en tät väv av mänskligt stöd över alla gränser. Måtte protesterna få regeringar att agera!

Nyckelord: , ,

2006-11-07

 

Anpassa Windows för dina behov!

Windows Tips och Idéer Tappar du ibland bort pekaren på skärmen? Eller blir störd av den röda våglinjen under vissa ord i Word 2003? Då kan du ha stor glädje av en liten skrift på 13 sidor som Specialpedagogiska institutet har tagit fram i samarbete med Microsoft.

Tips och idéer för Windows XP och Word 2003 kan laddas hem och är gratis. Den innehåller bra tips på hur man kan använda Microsofts program och göra egna anpassningar som man vill behålla - t ex annan bakgrundsfärg, större teckensnitt, eget verktygsfält mm. Varje tips illusteras med en skärmbild. Välj textstorlek 150% i Adobe Reader, så är det lättare att läsa på skärmbilderna.

Man beräknar att ca 1 miljon svenskar har någon form av begränsning i sina funktioner som på ett eller annat sätt påverkar deras möjligheter att använda de vanligaste datorprogrammen. Som väl är går det ofta att göra egna anpassningar i datorns inställningar som förenklar och förbättrar för alla, samtidigt som de kan vara nödvändiga för vissa användargrupper. ... I skriften finns ett antal beskrivningar av nyttiga anpassningar av några av Microsofts programvaror.

Nyckelord: , ,

via NITAs nyhetsbrev vecka 41, 2006

2006-11-06

 

Bläddra i DigitalFoto på webben

DigitalFoto Snart kommer du att gratis kunna ta del på webben av ett 20-tal tidskrifter tack vare en ny teknik som vPulp använder.

Alla fotovänner kan redan idag glädjas åt oktober- och novembernumren av DigitalFoto.

DigitalFoto vänder sig till första- och andragångsköpare av fotoutrustning, men också till alla som vill lära sig allt om bildhantering och som vill få proffsens tips om hur man tar bra bilder. Utkommer med 13 nummer per år.

Man väntar medan sidorna laddas in och sedan kan man bläddra i hela publikationen, få överblick genom Innehållsförteckningen, söka, spara som bokmärke, spara tidningen för att läsa offline, skriva ut, zooma in så att texten blir mer lättläst m m.

Man ser ett uppslag i taget och bläddrar snabbt igenom tidningen - såvida man inte fångas av alla vackra bilder eller intressant innehåll, förstås.

Beta Alfa 2.0 berättar mer om hur det kan löna sig att lägga ut tidskrifter gratis på webben på det här sättet.

Nyckelord: , ,

 

Svensk sökmotor för matrecept

Aftonsbladets receptsamling Nu kan du med en enda sökning få fram massor med recept från alla stora svenska samlingar av matrecept. Hittarecept.se indexerar över 50 000 recept från bland annat Arla, Ica, Ica-kuriren, DN, SVT och Aftonbladet.

Du kan söka på ingredienser eller maträtter och du kan spara de receptlänkar du gillar till en egen receptsamling.

Jag sökte på kycklingbröst och fick 251 träffar. Bland alla läckert klingande recept valde jag kycklingbröst med pepparrotssås - en smakkombination som jag inte prövat tidigare. Receptet finns hos Aftonbladet.

Man kan lätt registrera sig som medlem hos hittarecept.se. Bums är man inne och kan titta på de recept man själv sökt fram - men också på andras receptsamlingar.

Det är snart lunchdags och jag har hittat en matvän med många inspirerande matidéer. Kurs mot köket, alltså!

Nyckelord: , <

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips