Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2005-03-04

 

Äntligen en enkel och billig surfdator!Nu blir det snart möjligt för seniorer att kommunicera på webben lika lätt som att använda en telefon.

Vad sägs om följande? En liten skärm med nio knappar med text på. Man trycker på önskad knapp och får den tjänst man är intresserad av - kontakt med hemtjänsten, möjligheter att kommunicera med andra seniorer i kommunen, läsa och skriva epost, läsa dagstidningar på internet, delta i omröstningar om kommunens tjänster, kvittera på nätet vad hemtjänsten nyss hjälpt till med och mycket, mycket annat.Nu blir det troligtvis möjligt redan under 2005 att börja använda den här kommunikationscentralen, som är utvecklad i Danmark och heter Victoria. Den har redan testats ut i fem danska kommuner av ca 75 seniorer, som lovordar den. Det är Lennart Moberg, SNSare, som har hittat den här pärlan genom att surfa till danska tidningar.

Tidigare Ericssoningenjören Finn Olsen, som var med och utvecklade kylskåpet med dator i dörren för Elektrolux, har gått vidare i Danmark. Med stöd av sponsorer - Microsoft, HP, TDC och 3M - har han under några år tagit fram Victoria som bör kunna bli det verkligt fina kommunikationsverktyget för seniorer, men också för alla som vill ha en enkel internetuppkoppling i köket t ex.

Utrustningen, som är en terminal, kräver internetuppkoppling med ADSL mot en server, där programvaran finns. Inga problem med virus eller brandväggar alltså. När man vill skriva epost använder man ett medföljande tangentbord, annars klarar man sig bra med att bara peka på knapparna på skärmen. Och så skriver man ut det man vill spara på en skrivare.

Avsikten är att Victoria skall vara lika lätt att använda som en telefon, man skall inte behöva läsa manualer eller gå dyra utbildningar. Priset är inte satt än, men det är troligt att det håller sig kring vad en bredbandsuppkoppling kostar och då ingår terminalen. Bredbandspriserna håller på att pressas ned tack vare konkurrensen på marknaden och de kommer antagligen att sjunka framöver. När man tittar på en ganska ofullständig demo av Victoria förstår man litet bättre hur det kommer att fungera.

Nog vore det önskvärt att svenska staten och 24-timmarsdelegationen visar intresse för denna utmärkta innovation, så att Victoria redan från början också kan fås med svensk text och svenskt innehåll. Det finns fortfarande behov av utvecklingsarbete - så ett antal svenska miljoner vore säkert välkomna.

~~~~~~~~~~~

Nytt om PCtvtn. Jag har tidigare rapporterat om PCtvtn för enkel och bilig kommunikation. I nätupplagan till den engelskspråkiga indiska tidningen The Financial Express kunde man nyligen läsa att den mycket omskrivna, kraftfulla och billiga PCtvt nu håller på att testas i Indien och snart kan lanseras.

Den har TV, PC, videotelefon, IP telefon (Skype) och multimedia, kan fås med fyra indiska språk i dagsläget och skall kosta mindre än 2.000 SEK. Den skall kunna ge lågutbildade tillgång till information, möjligheter att kommunicera med videosamtal och förhoppningsvis intresse för att lära mer via utbildningsprogram i PCtvtn och är alltså en både kraftfull och billig surfutrustning. Det verkar som om utvecklargruppen tänker sig en global lansering av produkten.

Nu händer det alltså mycket som kan göra internet mer tillgängligt för andra grupper än penningstarka, datorkunniga surfare! En mycket positiv utveckling!


|

<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips