Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2007-09-14

 

Arbete i rymden

Endeavour De här knivskarpa fotona från den senaste rymdfärjan dröjer ögat gärna kvar vid länge. Liksom vid fotot taget av orkanen Dean ovanifrån.

Länk Nyckelord: , ,

 

Sociala webben fångar intresset hos allt fler!

social webb Undrar du över vad webb 2.0 eller sociala webben står för? Konferensen Webbdagarna har pågått i Malmö under den gångna veckan och flera artiklar har publicerats från konferensen.

Sociala mötesplatser såsom MySpace, som just nu introduceras i Sverige, och ungdomssajterna Lunarstorm och Playahead är bara några exempel på den dragningskraft som sådana här mötesplatser på webben har fått på senare år. Vi användare vill numera delta och vara aktiva på webben, knyta kontakter, dela med oss av foton och musik, skriva kommentarer och publicera våra egna bloggar. Tekniken gör det möjligt och gensvaret från användarna har varit enorm de senaste åren.

Aktuell statistik visar att många webb 2.0-sajter har ökat starkt under det gångna året. Tabellerna visar också vilka sajter som är mest besökta.

Hur den sociala webben kom till berättar Trebor Scholz om i ett vackert och kunnigt bildspel, som nog kräver att man har litet förkunskaper.

Om du blir nyfiken på vad det finns för svenska communities kan du titta på den här sammanställningen som Internetliv.se har gjort.

Mötesplatser för seniorer är det mer tunnsått med i deras uppställning. De nämner bara SeniorKontakten. SeniorNet Sweden finns också som en mötesplats för seniorer som vill lära sig om IT och internet och som vill dela med sig av sina IT-kunskaper. I diskussionsforum handlar det också mycket om att mötas och få vänner på webben.

Internet World: Privata tjänster driver webbrevolutionen
Internet World: Webb 2.0 - bakom hajpen finns webben
Internet World: Communities blir nätets startpunkt
CIO Sweden: Webb 1.0 mot webb 2.0 - detta har förändrats
Read/WriteWeb: Social network types. motivations, and the future
Surftips - Seniorer: Nytta och nöje med webbens gratisprogram
Surftips - Seniorer: Surfpärlor på webben

Bildkälla: CC:Margoc/Flickr

Länk Nyckelord: , , , ,

 

Mixa din egen video om hajar

Discovery Videomixer Discovery gör det möjligt för oss som inte är så haja på att göra videofilmer att träna oss - på videosnuttar om just hajar. Det är riktigt roligt och här finns också massor med hajvideos som andra har gjort med samma utgångsmaterial och det är spännande att se vad olika berättelserna kan bli.

Du får tillgång till ett antal videosnuttar att välja bland. Det är inspelningar med hajar och människor som dyker med hajar. Här finns också grafik med pedagogiska texter. Ljudsnuttar kan man lägga in mellan filmklippen. Musik kan man lägga på under hela presentationen. Det finns övergångar som är tecknade som man kan använda mellan klippen.

Du sammanställer dina klipp på tidslinjen i nedre delen av fönstret genom att dra dem på plats i den ordning som du önskar. Det är allt! Mycket roligt och lärorikt! När du sedan sparar din video skall du registrera dig. Då får du också tillgång till webbadressen till din video. Så här blev min video. Då hade jag lagt in litet för mycket material för att allt skulle komma med under den videominut som man har till sitt förfogande. Lycka till!

Länk Nyckelord: , ,

 

Kejsar Qins terrakottasoldater nu i London

Kejsar Qins lerkrigare Intresset för Kina, Kinas historia och Kinas väg in i framtiden är stort. Nu kan vi ta del av den fantastiska kinesiska skatten - Den kinesiska terrakottaarmén - som daterar till Kinas förste kejsare som skapade det enorma riket för mer än 2.000 år sedan. DN berättar att British Museum just öppnat sin utställning med 20 inlånade terrakottasoldater och utställningen pågår till april 2008.

DN har i artikeln en länk till ett vackert bildspel som visar terrakottafigurerna. Det är värt att ses! Kanske inspirerar det till en resa till London. Kunskapskanalen har också visat intressanta program om Kinas tidiga utveckling.

Bildkälla: DN: Foto Leon Neal/AFP

Länk Nyckelord: , ,

2007-09-12

 

Hans Rosling fick Kunskapspriset 2007 inom Offentlig sektor

Såg du TV-utsändningen i den utmärkta Kunskapskanalen från Nationalencykopedins Kunskapsgala i Stadshuset i Stockholm i kväll? En svår uppgift måste det ha varit för juryn med så många välmeriterade som nominerats i de olika kategorierna.

Vi som är intresserade av IT känner stor glädje att vinnaren bland de tre mycket värdiga nominerade i kategorin Offentlig verksamhet blev Hans Rosling! Stort grattis! Hans Rosling är professor i folkhälsovetenskap vid Karolinska Institutet. Han är engagerad sedan länge av hälsotillståndet i världen och undervisar nu om det på Internet. Det fick han Kunskapspriset för!

Längre ned finns länkar till några av hans presentationer på webben med IT-programmet GapMinder. Hans Roslings föreläsningar om skillnader i hälsotillståndet i världen, där han använder sig av sin egenutvecklad grafik och sin otroliga entusiasm, gör den globala verkligheten begriplig och fascinerande för oss alla. Du måste bara se hans presentationer!

Hans Rosling: Ideas Worth Spreading från TED-konferensen 2006, 21 min
Hans Rosling: Health, Money & Sex in Sweden (7 min - Jun 15, 2007)
Guardian Unlimited/Technology: Uncovering global inequalities through innovative statistics

Bildkälla: Nationalencyclopedins Kunskapsstatyett skapad av Bertil Vallien

Foton från Kunskapspriset 2007

Länk Nyckelord: , , , , , ,

2007-09-11

 

Ericsson sponsrar mobilkommunikation i Afrika

FN projekt i Afrika för fattigdomsbekämpning Mobiltelefonen har revolutionerat möjligheterna för oss i industriländer att hålla kontakt med varandra och få aktuell information. Nu är det tredje världen som står på tur.

FN har ett program för att bekämpa fattigdomen i jordbrukande länder i Afrika. Det gör de med mobilteknologi - mobiltelefoner och infrastruktur samt uppladdning med solceller - och Ericsson bygger infrastrukturen gratis inom projektet. Lokala operatörer skall sedan sköta mobiltrafiken och utveckla den efter lokalsamhällets behov.

Tio länder i Afrika deltar i FNs program och 79 byar bl a i Mali, Uganda, Senegal och Etiopien kommer att kopplas till mobilnätverket till en början. Närmare en halv miljon människor kommer att kunna använda mobilen för nödsamtal vid sjukdom, för utbyte av erfarenheter inom jordbruket, för utbildningssatsningar och naturligtvis för att prata med varandra.

Jag blir glad och stolt över att vårt svenska telefonföretag Ericsson tar en så viktig del i det här projektet. Den afrikanska kontinenten är både enormt stor till ytan, fattig och idag på efterkälken jämfört med många länder i Asien vad gäller IT-och telekomutvecklingen.

Redan 2004 skrev jag ett antal artiklar här i Surftips - Seniorer om ett spännande projekt för Indien - PCtvt - som byggde på mobiltelefonen och möjligheter att använda mobilen för videosamtal, utbildning, erfarenhetsutbyte mm i Indien. Jag kollar då och då upp vad som hänt med projektet - och tyvärr är det väldigt tyst om det. Visionerna hos initiativtagarna och utvecklarna, som var knutna till Carnegie Mellonuniversitetet i USA men hade indisk bakgrund, var kanske alltför höga. Du kan läsa om projektets ambitioner i ett bildspel av initiativtagaren. Börja gärna med sidan 32, dvs sista sidan, som ger en bra sammanfattning.

Bildkälla: BBC News Images

BBC News: Mobiles for the 'world's poorest'

Surftips - Seniorer: Mobilen är det bästa utvecklingsstödet!

Läs också DN 13 sept 2007: Fattigdomens värsta fiende

Länk Nyckelord: , , , ,

 

Bättre sökresultat med Svensk-medicin.se

Svensk-Medicin.se Nu kan du snabbare få bra besked på nätet när du har medicinska spörsmål. I stället för att söka i många medicinska sajter och hålla reda på alla webbadresserna, kan du nu använda sökmotorn Svensk-medicin. Du skriver bara in ditt sökord i den speciella sökrutan hos Google Co-op. Sökningen görs då samtidigt i tretton svenska medicinska webbsajter, som vänder sig till både allmänheten och till sjukvårdspersonal.

Sökresultatet kan bli omfattande och är inte organiserat utan man får sortera själv bland träffarna. Förhoppningsvis hittar du svar på dina frågor från alla dessa vederhäftiga källor som ingår i sökningen.

via Nätverket Seniorhuset /Kolla medicinsk sökmotor

Länk Nyckelord: , , ,

2007-09-09

 

Konsten att vika servetter

servettbrytning Ett vackert dukat bord stimulerar smaklökarna och skapar förväntan på vad som skall komma på uppläggningsfaten. Visst har jag vackra linneservetter men jag har aldrig lärt mig hur man bryter dem till konstverk att duka med på tallriken. Men nu kan jag börja att träna.

Med NapkinfolkdingGuide kan man välja bland konstfulla utseenden från enkla till riktigt avancerade. Klickar man på bilden är det bara att följa de mycket instruktiva fotona. Och så träna förstås! Lycka till med middagsbjudningen!

Länk Nyckelord: , , ,

2007-09-08

 

Rymdens skönhet via Hubbleteleskopet

Super Star Clusters in Dust-Enshrouded Galaxy Har du sett videon med bilder och musik från Hubbleteleskopet? Det är foton som jag aldrig kan se mig mätt på.

Nu finns det en webbplats där de har de samlat foton på galaxer, solsystem, nebuloser, stjärnor och universum. Det är bara att välja galleri. Klicka på någon av bilderna för att se den i större format. Då kan man sedan klicka sig vidare i ett bildspel med stora foton från galleriet. Bläddra framåt via triangeln vid Next Image högst upp till höger.

Bildspelet med 241 nebulosor från Hubbles webbplats är sagolikt vackra. Det är lätt att glömma tid och rum i mötet med dessa fantastiska skapelser!

via Fichey

Länk Nyckelord: , , , ,

2007-09-06

 

Flickriver - Bildspel som fotoflöde

Tips! Gratistjänsten Flickriver visar foton från den enormt stora fotosajten Flickr på ett väldigt tilltalande sätt - i en fotoström som rinner som en flod nerför datorskärmen. Bakgrunden är svart vilket gör att fotona lyfts fram i all sin skönhet.

Du kan titta på Flickriver-bildspel som ständigt förändras på deras egen hemsida - använd länkarna som visar det mest aktuella, det som är intressant idag eller det som var intressant under gårdagen.

Men du kan också skapa egna Flickrströmmar av andras foton som finns hos Flickr eller av dina egna som du lagt upp hos Flickr.

Då skall du göra så här: Klicka på Tools och dra sedan en av de blåfärgade länkarna "View on Flickriver (open on same page)" till bokmärkesmenyn i webbläsaren. Stäng sedan fönstret.

Gå till Flickrs hemsida. Klicka på din Bookmarklet View on Flickriver i menyn och gör en första Flickriver-visning genom att söka fram foton som beskrivits med något nyckelord, t ex "autumn flower". Du kommer att hitta mycket fler foton om du använder engelska nyckelord. Skriv in nyckelordet överst i fönstret vid "by tags:" _____och klicka Enter.

Du kan börja att bläddra i Flickrströmmen omedelbart och titta på allt vackert som programmet sökt fram och fortsätter att söka fram. Flickrs fotodatabas är enormt stor, så det tar litet tid för programmet att söka igenom allt. Fotografens namn finns angivet under varje foto, bildtitel också om det finns en sådan.

Du kan också skapa bildspel av foton från en bestämd Flickr-fotograf, ange då Flickr ID eller ange beteckning på någon grupp. Så gör du t ex med dina egna foton.

Vill du sedan visa bildspelet för andra kan du eposta en länk eller lägga in kod på din hemsida/blogg. Med länken Tools får du fram html-koder som du kan använda.

Klicka på länken "Open in new window" i bildrutan. Jag skrev in "autumn" som tag och så här fint flöde av höstbilder blev det då, och det förändras ständigt. Sedan är det bara att luta sig tillbaka vid datorn och njuta!



via eHub

Länk Nyckelord: , , , ,

2007-09-05

 

Så här kan ett datorintrång se ut!

Status bar information Vi har läst den senaste veckan om svensken som upptäckt säkerhetshålen i ambassaddatorer världen över (länkar längre ner). Sedan länge vet vi att säkerheten hos vissa svenska banker inte är vad den borde vara.

Den här videon handlar visserligen om Bank of India, men den är mycket intressant för vi kan se ett säkerhetsföretag som är hackare på spåren. Genom att logga trafiken kan vi se att något pågår. Datorns inkräktare verkar vara högst aktiv.

Vad jag lär mig av den här videon är att vara uppmärksam på vad som händer i adressfönstret och inte minst i statusraden längst ned (se figuren). Dyker det upp konstiga webbadresser där, så kan det vara fara å färde. Och så naturligtvis lärdomen att vara noggrann med brandvägg och ha aktuella antivirusprogram installerade. Men det är ju inget nytt!

via Per Hellqvists blogg: Bank of India - betala räkningar och bli “ägd” på en och samma gång

Computer Sweden: Regeringar hackade efter läcka; Indien bekräftar ambassadhack; Säkerhetshål världen över

Länk Nyckelord: , , ,

 

Upplev världen genom interaktiva panoramavyer!

Patrouille des Glaciers Res virtuellt och ta dig upp på de högsta bergstopparna i världen - njut av utsikten från Machu Pichu i Anderna, vandra på Kinesiska muren i solnedgång, flyg över Sydney! Med panaramabilder som gör att man kan se 360 grader runt om och vandra uppåt och neråt i bilden är det här en fascinerande möjlighet att komma ut i världen från den egna datorn.

Nu finns det massor med motiv att titta på från Panoramas.dk - Colosseum i Rom, Petra i Jordanien, Taj Mahal, Kristusstatyn i Rio de Janeiro med panoramavy över hela staden, Chichen Itza med Mayafolkets pyramidtempel i Mexico, följ med på en gondoltur i Venedigs kanaler, besök ispalats i St. Petersburg och mycket, mycket mer.

Det krävs att man har gratisprogrammet QuickTime i datorn. Vänta tills bilden har laddats in, vilket kan ta ett litet tag om man inte har snabb uppkoppling eller stort minnesutrymme i datorn. Drag sedan i bilden som kan ses i 360 grader. Du står i mitten och ser dig runt omkring. I vissa bilder är det också intressant att tita uppåt och nedåt. Zooma in i fotot med Shifttangenten och zooma ut med Ctrltangenten.

Missa inte skidturen i Patrouilee des Glaciers i Alperna. Där deltar man med skidåkarna, så se till att du har ljudet påslaget. Du som har läst Da Vincikoden kan följa med till 15 platser som figurerat i boken. Det finns många andra motiv i popupknappen högst upp till höger.

Länk Nyckelord: , , , ,

2007-09-04

 

Upphittat på webben - följ TrailFirespår

TrailFire TrailFire är en gratis programtjänst på webben, där man kan lägga ut en snitslad bana till sajter som man vill tipsa om. Här har jag lagt ut ett spår till fem webbsajter som rör litet av varje - miljö, hälsa, matrecept, webbtips, funderingar m m. Klicka på rubriken till första sajten, så är du inne i den snitslade banan. Det lilla Trailfirefönstret ligger kvar högst upp i varje fönster, så att du kan komma vidare i tråden.

Klicka bara på högerpilen i webbläsarmenyn eller i de små informationsrutorna så kommer du vidare i Trailfiretråden. Skriv gärna kommentarer!

Du kan också själv lägga till sajter till tråden, när du har registrerat dig hos TrailFire. Det är enkelt att bidra till tråden. Ladda först ner Trailfiretillägget till webbläsaren. Gå till den sajt som du vill lägga till. Klicka på Trailfireikonen i menyn vid adressrutan. Klicka sedan på ikonen för nytt Trailfiremärke. Välj en Trailfiretråd - i det här fallet kanske Upphittat 4 september 2007. Länken till din sajt är redan inlagd. Skriv bara en kommentar. Spara sidan till tråden. Klart!

Det finns massor med användningsområden för Trailfire - gör t ex en virtuell resa till dina drömmars mål genom att samla på fina webbsajter!

Länk Nyckelord: , , ,

 

Island - musik och natur

Island Sigur Rós är en isländsk musiker som släpper sin nya musik Heima, vilket betyder Hemma. Hans internationellt erkända musikgrupp har kommit tillbaka till Island och de reser runt i landet för att möta publiken. EMI Records har gjort en trailer som är vidunderligt vacker att titta på och skön att lyssna till.

Länk Nyckelord: , ,

2007-09-03

 

Webb 2.0 och Webb 3.0 - vad är det?

Förändringen på Internet går i en rasande fart! Sedan några år tillbaka går utvecklingen mot fler webbaserade tjänster. Vi använder programtjänster på nätet, ofta gratis, behöver inte bekymra oss över vad som är den senaste programversionen, eftersom det alltid är den som vi arbetar i. Tjänsterna är snabba, lätta att använda och den stora fördelen är att vi kan samarbeta i viktiga dokument - oberoende av om det är texter, bilder, kalkylark med viktiga ekonomiska sammanställningar eller presentationsmaterial. Webb 2.0 kallas ofta den här utvecklingen inom IT, som blivit möjlig genom Ajaxtekniken.

Men nu ligger Webb 3.0 i startgroparna. I början av augusti 2007 fick Googles VD Eric Schmidt frågan vad Webb 3.0 är på en konferens. Du kan lyssna på hans svar i en kort video.



Han betonar att Webb 3.0 är ett nytt sätt att bygga program, där programdelarna byggs ihop. Programmen är små i storlek och de kan köras både i datorer och i mobiler. De är snabba, kan anpassas efter användarnas behov och vi får tillgång till dem genom tips i sociala nätverk på webben och via epost.

Webb 3.0-utvecklingen kommer att lösa många av dagens problem, menar Schmidt, och Webb 3.0 kommer att växa snabbt och bli väldigt stort. Så spana in Webb 3.0 när du hör talas om det!

via Go2Web2

Länk Nyckelord: , , , ,

2007-09-02

 

Webb Office - utmärkt för plånboken och samarbetet







Har du hört talas om Web Office? Det är program som erbjuds som gratistjänster på webben och ger dig möjligheter att arbeta med text, kalkyl, presentation, epost, publicera på webben och samarbeta med andra ord.

Sedan två år tillbaka har ett stort antal s k webboffice-program sett dagens ljus. De består i allmänhet av de fem ingående delarna textbehandling, kalkyl, presentation, epost och kalender. De tillhandahålls som gratistjänster, filerna lagras på webben på ditt "webbskrivbord", så du behöver inte tänka på att ta backup eller skaffa senaste versionen av programmet. Den har du alltid och du kan samarbeta om alla filer som du bjuder in kollegor och vänner att bidra till. Man kan tydligt se vem som har skrivit vad i ett gemensamt dokument, och du som äger filen bestämmer hur slutresultatet skall se ut. Webb-officeprogrammen gör jobbet enklare, billigare och mer produktivt.

När så många har bredbandsuppkoppling idag börjar webbofficeprogram att bli inte bara ett billigt alternativ utan också ett intressant alternativ till programlicenser som man betalar för och som inte tillåter att man samarbetar med andra utan att skicka runt filer med epost. Titta gärna på vad de fem mest etablerade webbofficesviterna bjuder på - Google Apps, Zoho, Thinkfree, Zimbra och Microsoft Office Live.

Läsare av Read/WriteWebs webb-officeartiklar har under veckan besvarat en webbenkät om vad de själva använder för kontorsprogram. Hälften använder Microsoft Word. OpenOffice, gratisprogram med öppen källkod som man laddar ner till datorn, har vunnit terräng på sistone. Bland webbofficetjänsterna dominerar Googles webbpaket. Tillsammans har dessa webbtjänster fått fler användare än OpenOffice.

Titta också på ett litet större urval av program som kan fylla fler uppgifter i det webbkontor som du kanske vill skapa för dina behov. Här nämns t ex Google Docs för ordbehandling, Zoho Sheet för kalkyler, Spresent eller SlideRocket för presentation, Spongecell för en lättanvänd kalender, Gmail som epostprogram, Basecamp för mer krävande samarbetsbehov, Omnidrive för fillagring som är integrerad med Zohos tjänster, Newshutch som en lättanvänd RSS-läsare, Highrise som ett intelligent kontaktprogram och The Online CEO för planering och att-göra-listor. Det här är bara en användares förslag på gratistjänster. Det finns många alternativa gratistjänster till varje kontorsuppgift.

Bredbandsuppkopplingen gör det möjligt för oss att använda webbens alla nya gratistjänster. Tänk bara hur videosajten YouTube har revolutionerat musik- och videotittandet de senaste åren - men också möjligheterna att lära med utmärkta videoguider och utbildningsprogram på internet!

Länk Nyckelord: , ,

 

Gör textknappar med FreshBadge!

freshbadgeFreshBadge har en trevlig gratistjänst, där man snabbt tillverkar en textknapp/märke som man kan använda för att tipsa om något man vill dra uppmärksamheten till.

När man skapar sin textknapp kan man välja mellan fyra former, lägga till text och texteffekter, leka med färger, ljuset och formen och rulla in ena kanten på textknappen bland annat. Efter varje inställning som man gör skall man uppdatera den. Om man då också skapar knappen, vilket bara tar några sekunder, ser man om man kanske vill justera sin inställning. Sedan fortsätter man med nästa effekt på samma sätt. Bilden sparas i .png-format men kan översättas till .jpg eller .gif.

Tips: När du har hittat ett utseende som du är nöjd med, kan du gå tillbaka och bara ändra på texten, så kan du skapa flera textknappar med samma utseende.

Textknappar kan användas för att förtydliga budskapet i en text, dra uppmärksamheten till något viktigt eller inspirera genom sin lekfullhet. Det är väldigt skojigt att experimentera med FreshBadge! Pröva du också!

Länk Nyckelord: , ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips