Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2006-02-28

 

Ebokläsare med papperskvalitet

Sony PRS-500 Nu har tekniken kommit så långt att det blir intressant att läsa böcker elektroniskt. Sony har i dagarna lanserat sin Ebokläsare Sony PRS-500 med en bildskärm som ger en läsupplevelse som en vanlig bok - "som ingen annan". Läsaren väger bara ca 250 gram, är stor som ett A5-ark och kan tankas med e-böcker och pdf-filer. Sitt i din sköna fåtölj och läs dina favoritförfattare.

Speciellt värdefullt är den höga kontrasten och upplösningen som gör att man kan läsa i solljus ute och att läsvinkeln är nästan 180 grader. Texten kan också förstoras till 200%.

Men priset är tyvärr högt, ca 2.700 kronor, och den här e-bokläsaren har bara gråskala, inte färgmöjlighet. För många böcker spelar det kanske ingen roll, men vill man läsa tidningar i pdf-format är de inte lika vackra i gråskala som i färg. Det är väl bara en tidsfråga när färgen kommer till Sonys nya ebokläsare.

Nyckelord:

Bildkälla: SonyStyle; Textkällor: PC för Alla
Sony

 

Olof Palme - återblickar 20 år efter mordet

Olof Palme Dagens Nyheter har gjort ett foto- och ljudkollage inför 20-årsdagen av mordet på Olof Palme.

Läs också några återblickande artiklar med olika politiska färg - Helle Klein och Olle Svenning, Peter Weiderud, Sten Andersson och Lena Hjelm-Wallén, Så såg Olof Palmes värld ut och Olof Palme var vår mest lysande retoriker - Carl Bildt om Olof Palme och BBC News 28 februari 1986.

Nyckelord:

Bildkälla: Olof Palme/Nordic News Network

2006-02-27

 

Google överraskar mest varje dag

OS Turin 2006 Avslutningsceremoni Ni som har sökt med Google under de senaste två OS-veckorna har säkert sett att Googles logotype nästan varje dag har haft någon ny rolig detalj - skridsko, backhoppning, freestyle, curling, hockey.

Nu är det här inget nytt. Googlefolket har sedan starten 1999 lekt med loggan. Ibland med gulliga gosedjur, ibland med mer strama bilder.

Den här variationen ger en extra krydda till sökäventyret! Inte sant?

Nyckelord:

2006-02-26

 

Salvador Dalí på webben

Du som tycker om Salvador Dalís konst kan hitta mycket av honom på webben. Svens Lucka/Lotsen har för Nätverket Seniorhuset gjort en utställning Drömgalleri med Salvador Dalí. Man får också länkar till andra nätgallerier med Dalítavlor och till texter om Dalí.

Nyckelord:

2006-02-25

 

Celestia - Rymden i din egen dator

Gör en tredimensionell resa i datorn till solen och till yttre rymden! Programmet Celestia är ett av veckans mest nedladdade gratisprogram för Windows på ca 12 MB. Det är ett rymdsimuleringsprogram som låter dig uppleva och färdas i rymden, bland stjärnorna och solsystemen.

När du har installerat programmet kan du börja med att i Helpmenyn välja Demo. Då tas du med på en lång rymdfärd och får en uppfattning om vad programmet erbjuder. Det är både vackert och lärorikt.

I menyn Navigation finns en Tour Guide där man kan välja sitt mål, t ex Saturnus. Med zoomverktygen kan man komma nära mycket avlägnsa föremål.

En annan skönhetsupplevelse bjuder Hubbleteleskopet på. Upplev de spännande och sagolikt vackra formationerna i rymden som har fångats av Hubbleteleskopet och som sammanställts till en liten film som visas med elektronisk musik.

Nyckelord: ,

Textkällor: PC World; Skönheten i rymden

2006-02-24

 

Undvik strålning från den sladdlösa telefonen!

DECT-telefon Det är bekvämt med en sladdlös telefon! Inte minst för oss seniorer som kanske tar längre tid på oss för att komma fram till telefonen när det ringer. Det säljs sladdlösa telefoner som aldrig förr meddelar Computer Sweden. Under 2005 har inte mindre än 1.250.000 DECT-telefoner sålts. Man tror att satsningarna på bredbandstelefoni har ökat intresset för de sladdlösa telefonerna. Enligt Ny Teknik går det att skicka sms från hemtelefonen till mobiltelefoner via fasta nätet, om DECT-telefonen har SMS-funktion och om det finns nummerpresentation i abonnemanget.

Men det är viktigt att känna till att DECT-telefonens basenhet finns i laddaren och den avger ständigt strålning, även när man inte talar i telefonen. Den kan stråla betydligt mer än en mobiltelefon. Man bör alltså aldrig ha en DECT-telefon stående på en plats där man vistas länge, t ex på nattduksbordet. Informationen om detta är inte så väl känd, men det finns mycket att läsa, bl a från Statens Strålskyddsinstitut.

Nyckelord:

Bildkälla: DECT-telefon; Textkällor: Computer Sweden;
Ny Teknik; Vågbrytaren Stockholm/2006; Statens Strålskyddsinstitut/2004/sid 13 och 33

2006-02-22

 

Kunskapskällor för IT-noviser

IT för Seniorer Letar du efter en grundläggande bok i datorkunskap? Docendo har nyligen gett ut "Grundläggande IT för seniorer" och den recenseras av Örebros PRO i uppskattande ordalag.

Man kan låna boken från vissa bibliotek, även som e-bok, och då finns möjligheter att förstora upp bilderna för att bättre kunna se innehållet i dem. Man kan också köpa den som billig e-bok. Författarna Helen Hermundstad och Anna Östlund har vinnlagt sig om att förklara grundligt, så att IT-noviser själva kan komma igång med att använda internet. Man kan också lära sig i boken hur man arbetar med bilder i datorn.

Det finns också andra sätt för IT-noviser att komma igång med datoranvändningen. Medlemsskapet i SeniorNet Sweden innehåller som gratis medlemsförmån en utbildningsCD som heter Klicka för Kunskap. Läs mer om den på SeniorNets webbplats.

SeniorNet Lidingö har samlat ett stort antal självstudieguider/lathundar för den som vill komma igång på egen hand och bli mer IT-kunnig.

Nätverket Seniorhuset i Finland har också IT-utbildning för seniorer med mycket bra studiematerial som finns tillgängligt på webben - helt gratis.

Säkert finns det något som passar just dig!

Nyckelord: , , , ,

Bildkälla: Grundläggande IT för Seniorer/Docendo Textkälla: PRO Örebro/IT-Tipset

2006-02-21

 

Fler Photoshop-Guider

Mattias himself Moderskeppet, alias Mattias Karlsson vid Högskolan i Jönköping, har lagt ut ännu fler gratis, utmärkta bildbehandlingsguider på webben för nyblivna bildbehandlare - Restaurera din historia. Tidigare guider har handlat om

* Photoshop för charterturister
* Lyft fram ansiktet
* Tema: Landskap
* En bild, elva trick

Mattias har också en gratis grundkurs för Photoshopanvändare (se en tidigare artikel här i Surftips - Seniorer) . Jobbar du med Photoshop Elements är det mycket i guiderna som du kan använda dig av. Dessutom kan du dagligen läsa om foto och bildbehandlingstips i Mattias blogg!

Nyckelord: ,

Bildkälla:Blogg/Moderskeppet

2006-02-20

 

Tillsammans men var för sig

Omssorg om äldre En av de första undersökningarna av äldres val att leva särbo visar, att det här är en livsform som ger framför allt kvinnorna den frihet och självständighet som de önskar, samtidigt som den ger emotionell närhet och gemenskap. Drygt 100 yngre särbors, som frivilligt anmält sig att delta i en enkätundersökning, berättar att särbogemenskapen kan ge en frihet som deltagarna saknade i tidigare äktenskap (de flesta är skilda eller änkor/änklingar). Detta är speciellt viktigt för kvinnorna som beskriver sin nuvarande särborelation som mer positiv jämfört med den tidigare.

Särboendet innebär sällan gemensam ekonomi men ett engagemang för att ge varandra stöd och hjälp vid sjukdom. Den svenska välfärdsstaten behöver ta ställning till denna nya samlevnadsform framöver när det gäller samhällets omsorg om äldre. Få särbor i undersökningen skulle avstå från att vårda sin partner om denna blev allvarligt sjuk.

Inom kort läggs undersökningen fram som doktorsavhandling av Sofie Ghazanfareeon Karlsson vid Umeå universitet/Mitthögskolan Östersund. Man kan ladda ner sammanfattningsdelen på 58 sidor. Den är på svenska, lättillgänglig och läsvärd.

Nyckelord:

Bildkälla: Omsorg om äldre/Helsingborgs stad Textkälla: Forskning.se

 

Elektroniska journaler i sjukvården

Karolinska Universistetssjukhuset Nu börjar IT komma inom sjukvården. Samverkan mellan olika vårdinstanser bör kunna effektiviseras. I samband med att Karolinska Sjukhuset och Huddinge Universitetssjukhus slagits samman har också mycket satsats på gemensamma IT-funktioner för sjukhusen.

De nya elektroniska journalerna i Take Caresystemet används nu för reumatologpatienter vid Karolinska Universitetssjukhuset. Man lägger bland annat in läkemedelsordinationer. Många reumatikerpatienter har många läkemedel och nu kan automatiska varningar larma i det elektroniska systemet angående läkemedlen. Totalt har idag varannan stockholmare en journal i Take Caresystemet.

Nyckelord: ,

Textkälla: Computer Sweden

2006-02-17

 

Människor och skatter från forna dagar

Hur mycket kan du om hur man levde för länge sedan i Norden? Historiska Museet har gjort ett trevligt interaktivt test med tio frågor och bilder, och man får veta om man svarat rätt eller fel. Med väckt nyfikenhet på gamla tider kan man sedan lära sig mer om Forntider hos Historiska Museet:

Historiska Muséets utställning Forntider - handlar om livsöden, man kan återskapa ett ansikte och se en utställning om Forntider.

I Forntider är det inte en historia från en tidsperiod som berättas, utan flera historier från olika tider. Forntiden var inte trots namnet någon enhetlig period. De nästan 8 500 år som utställningen omfattar uppvisade många variationer. Utställningen ger plats åt historier från olika grupper i samhället. Det handlar om hur samhället har ordnats, vem som bestämde, hur relationen mellan män och kvinnor såg ut och hur familjerelationerna tedde sig.

Här lyfter vi fram frågor om värderingar, livsstilar, och ideal. Det är människan som står i centrum.


Sveriges guldskatt

Guldkrage från Möne, Historiska Museet Historiska Museet i Stockholm har byggt ett underbart vackert museum i källaren för alla guldskatter från tiden före vikingarna? Här kan man se de mest praktfulla guldkragar från Folkvandringstiden, bl a en sjuringad guldkrage från 375 f Kr - 550 e Kr, upphittad i Möne. Bläddra bakåt i bildspelet med den lilla oranga pilen före ordet prev..... och njut av prakten.

Guldrummet har ett filmarkiv med tio korta videofilmer där guldexpert Kent Andersson berättar om några av de skatter som finns i museets Guldrum samt fyra filmer om olika smidestekniker. Missa inte de här dyrgriparna och historierna som ligger bakom dem! Se en video om Guldhalskragarna från Guldrummet.

Nyckelord: , ,

Bildkälla: Historiska Museet/Forntider; Historiska Museet/Den sjuringade halskragen från Möne; Guldrummet; Textkälla: Forskning & Framstegs webblogg

2006-02-16

 

Bästa mobilerna utsedda

I veckan har mobiltelefonmässan 3GSM pågått i Barcelona med utställare från hela världen. Nokia och Motorola blev slutgiltiga vinnare i hård konkurrens från bl a Sony Ericsson och Samsung. "Inspirerad av modern klocktillverkning och juvelerarteknik har Nokia lyckats få fram en mobiltelefon för konnässörer när det gäller prestige och kvalitet".

Engadget Mobile och Engadget har massor med läckra foton av de nyaste mobilerna (bläddra bakåt några dagar). Läs mer i Ny Tekniks och Computer Swedens artiklar.

Priset på 3G-mobiler kommer att sjunka kraftigt när Kina öppnar sina 3G-nät om något år, skriver Ny Teknik. Det kan alltså vara idé att vänta med sitt inköp ett tag.

Nyckelord:

2006-02-15

 

Förfaller vårt kulturarv?

Thielska Galleriet Den kände arkitekten Ferdinand Boberg var uppenbarligen uppmärksam på den risken. Under flera år reste han land och rike runt i början av 1900-talet och ritade av ca 3.000 byggnader, som han ansåg hade ett viktigt kulturhistoriskt värde.

Nu fullföljer forskarna vid Tekniska Högskolan i Blekinge hans utstakade linje. De följer i hans fotspår och letar upp hans byggnader från teckningarna och kan nu fotogratiskt dokumentera dem.

Svaret på frågan är inte givet. Lyssna på Vetenskapslandets videofilm om vad som händer med vackra gamla byggnader. Du kan hjälpa till! Alla med lokalkännedom välkomnas till den här kartläggningen.

Nyckelord: ,

Bildkälla: Thielska Galleriet, Djurgården, Stockholm/Ferdinand Boberg

2006-02-13

 

Google ökar bland sökmotorerna

Google logga OS öppningsdagen i Turin 2006 Gör du dina sökningar med Google? Det delar du i så fall med 2,4 miljarder andra Internetanvändare. Google har ökat och har idag nästan hälften av alla sökningar visar en artikel i InternetWorld.

Nya numret av Time Magazine har en stor intervju med de unga grundarna av Google - Meet The Google Guys.

Nyckelord: ,

2006-02-12

 

Din bästa kompis - Minnet!

Anna Derwinger Hur bra är ditt minne? Nog är du nyfiken på att få svar på den frågan? Du kan testa dig på webben på Betulaprojektets hemsida vid Umeå universitet. Du anger bara din ålder och kön, läser ett antal ord på bildskärmen som du skall försöka att minnas, och sedan skall du skriva ned vilka ord du kom ihåg. Ditt resultat jämförs med vad man funnit i forskningsgruppen. Pröva testet för att se om du har behov av att gå en liten Minnesskola på webben.

Det är först när minnet inte längre är samma vän som tidigare som vi märker hur viktigt minnet är. I Sverige finns internationellt mycket framstående minnesforskning, inte minst om minne och åldrande vid ÄldreCentrum vid Karolinska Institutet och Psykologiska institutionerna i Stockholm och Umeå.

Anna Derwinger har skrivit en bok - Minnets möjligheter. Lilla Minnesskolan - Utveckla och träna ditt minne kan vi alla kan ta del av gratis på Utbildningsradions webbplats. Kursen består av fem delar och bygger på boken Minnets möjligheter.

Man kan välja att läsa om minnet och/eller lyssna på intervjuer med Anna Derwinger. Sedan kan man också göra minnesövningar till varje kursdel.

Del 1 Om korttidsminnet och långtidsminnet
Del 2 Betydelsen av tid och rum för minnet
Del 3 Om hur man får ny kunskap att fastna
Del 4 Hur effektiviserar man sitt minne?
Del 5 Det vuxna och åldrande minnet

Minnets möjligheter Anna har också varit en flitig föreläsare och berättat om sin bok och sin minnesforskning, så det finns mycket att läsa om Minnets möjligheter.

Minnet kan räddas med sifferteknik

Sammanfattning av Annas avhandling från 2005 om minnet

Kommer Du ihåg? Korta sammanfattningar från en minneskonferens med banbrytande svenska forskare.(Spara filen som kopia och lägg till ändelsen .pdf så öppnas filen)

Om mjukträning och minnet i Programmet Kropp och Själ från sommaren 2005

Hjärnan lär hela livet Forskarkollegan Anna Stigsdotter Neely disputerade i Umeå 2005

Så håller du ditt minne i trim Artikel i Aftonbladet, augusti 2003

Gösta Bucht: Godartad glömska eller demens?

Nyckelord: , , , ,

Bildkällor: SVT/Anna Derwinger; Hjalmarson & Högbergs Bokförlag

2006-02-11

 

Terapeutiska bilder

Therapeutic Pictionary Livet växer till på bredden
De flesta verkar tro att livet är något som växer på längden, när det i själva verket växer till på bredden. I alla fall borde man leva på det viset. Orden är Carl Fredrik Holtermanns, liksom illustrationerna. Bloggen heter Therapeutic Pictionary - Skisser till en terapeutisk pekbok.

Bloggverktygen kan användas till mycket fantastiskt! Tankestycken! Med illustrationer som går rakt in i hjärtat! Och värmer de mest frusna! Tack Beta Alfa 2.0 för tips om den här underbara bloggen! Jag kommer att prenumerera på den för att inte missa varje nytt inlägg. Varje tankestycke har en underfundig illustration i svart och vitt, ofta också rött! Missa inte dem!

Envar sin egen terapeut. Kanske. Jag skissar på en slags terapeutisk pekbok som man kan peka i och säga: "Så där känner jag just nu".

Upptäck Carl Fredriks pappersschabloner! Här bara några exempel - Snacktristess, Egentligen borde man...

Själv har jag många favoriter! Det är inte svårt att hitta dem i de fyra arkiv som finns hittills sedan starten år 2006 och som snabbt fylls på. CFH vill ha dina kommentarer!

Nyckelord: , ,

Bildkälla: Copyright©CFH

2006-02-09

 

Sveriges äldsta bloggare!?

Allan Lööf Allan Lööf, 93 år, har hittat bloggen som ett utmärkt sätt att publicera sin musik i form av podcastfiler. Han har en musikblogg med mycket skön musik och sång tillsammans med sin sånggrupp Dur och Moll. Allan har varit hemtam på webben sedan många år och man hittar mycket musik i hans arkiv.

Igår skrev Aftonbladet om hans blogg och om hans nyfikenhet på att pröva tekniska nyheter. Hans entusiasm är verkligen smittande! Hoppas att vi får se många fler seniorer som bloggar framöver. Bloggen är ett fantastiskt verktyg att skriva på webben, och bloggen har kommit för att stanna. Det gäller bara att upptäcka alla dess möjligheter, som Allan har gjort!

Nyckelord:

via Helle Kleins blogg

2006-02-08

 

Få ut mer av Officepaketet!

MS Office logo Skulle du vilja få praktiska tips hur du kan använda Microsofts Officepaket smartare? Göra innehållsförteckning med Word eller snygga tabeller, läsa korrektur direkt på skärmen, dela med dig förslag till textändringar eller göra snygga brevmallar i Word. Excelanvändaren får smarta formeltips, kan göra snyggare diagram och hantera listor. Den som använder PowerPoint för bildspel får också diverse tips.

Den här Officeskolan har publicerats i svenska MacWorld nyligen, men eftersom Officeprogrammen är lika för PC och Mac, kan PC-användare också ha glädje av de här tipsen som Microsoft har finansierat. Officeskolan finns som gratis pdf-fil (Officeskolan del 1-4.pdf) med titeln Få ut mer av Office. Tipsen vänder sig till de som behärskar grunderna i Officeprogrammen.

Man kan dessutom hitta många utmärkta gratiskurser om Officeprogram på Microsofts utbildningssidor på webben eller i form av deras användarstöd.

Nyckelord: , ,

Bildkälla: MS Office

 

Bli barn på nytt!

Mormor i rutschbanan Och upplev glädjen i barnsliga nöjen! I Finland bygger man nu lekparker för tre generationer - för barn, föräldrar och seniorer rapporterar BBC News. Och seniorerna trivs som synes i Jultomtens Sportinstitut i finska Lappland. De har dessutom mycket att vinna på denna typ av lustbetonad lek - balansen blir bättre och de känner sig mycket piggare visar undersökningar.

Det finns andra undersökningar av hur äldre beter sig i lekparker och vi skandinaver har tydligen ett mycket mer avspänt förhållande till gungorna och karusellerna än t ex fransmän. Satsningen på lekparksutrustning för vuxna i Finland visar sig också ha många andra fördelar - inte minst närmande mellan generationerna och skojfriska möten mellan främlingar.

Nyckelord: ,

Bildkälla: BBC Newsimages

 

Blir det fler mål nu månne?

Soccer Ball Contact LenseSenaste sportskriket för fotbollsfantasten! En optiker i München säljer de här kontaktlinserna för 45 Euro.

Nyckelord:

Bildkälla: The Australian/WWWeird

2006-02-04

 

Döva kan telefonera med datorhjälp

På SITIs konferens i veckan fick Jonas Beskow, KTH och nystartade företaget Synface, en viktig utmärkelse från kopieringuppfinnaren Chester Carlssons fond.

Forskargruppen har gjort det möjligt för döva att använda ip-telefoni och kunna förstå vad personen i andra ändan av tråden säger, tack vare det datormodulerade ansikte med läpprörelser som den döve ser i datorn och således via läpprörelserna kan tolka talet. När man ser på och lyssnar till endemonstration, så förstår man vilket enastående hjälpmedel det här kan bli för döva och för personer med hörselnedsättningar.

Nyckelord: ,

Textkälla: Computer Sweden

2006-02-01

 

TV-sändningar nu gratis i datorn

SVT lanserar i dagarna en ny och alldeles utmärkt tjänst, podd-tv! Det betyder att man kan se vissa TV-program när man vill och var man vill - i datorn hemma eller i iPoden på resan sedan man tankat över programmet. Man kan också välja att se bara de TV-inslag som man är intresserad av.

Podd-tv-tjänsten lanseras på måndag den 6 februari, men redan idag går det att se inrikes- och utrikesnyheter och vissa lokala TV-nyheter, liksom många sportnyheter.

SVT har mycket bra anvisningar vad den här nya tjänsten innebär och hur man kommer i gång med den. Läs texterna och länkarna i huvudartikeln och börja titta på TV i datorn utan speciellt TV-kort.

Podd-tv innebär att man prenumererar på program med RSS. Den speciella oranga ikonen för podd-tv ser du på bilden. Det betyder att man först skall välja en RSS-läsare. SVT tipsar om många gratisläsare.

Själv har jag i flera år använt den prisbelönta webbläsarenBloglines och vid flera tillfällen här i Surftips - Seniorer skrivit om hur man kommer igång med att använda den.

Se på SVTs inslag i torsdagens TV-utsändningar om den nya tjänsten podd-tv med en RSS-läsare. Lyssna på hur man kan prenumerera på tv-sändningarna med en RSS-läsare, föra över allt nytt sedan sista "tankningen" till en bärbar mediespelare och sedan se på TV-nyheterna på resan till jobbet eller när som helst i sin vanliga dator.


Hur gör man då för att se podd-tv?

Jag valde i högra spalten att prenumerera på SVTs Nyheter, klickade på länken Streamad video och fick då upp ett stort antal kanaler för podd-prenumeration, som bilden visar. Med min webbaserade RSS-läsare Bloglines var det bara att välja kanaler och göra prenumerationerna. Jag klickade då på en nyhetslänk, fick upp xml-koden, och kopierade in URL till den koden i min RSS-läsare.

Sedan var det bara att öppna länken i RSS-läsaren och titta på nyheterna i podd-tvn på datorn.

Som illustration lägger jag en länk till ett kort nyhetsavsnitt på 1 min med streamad videobild som man kan titta på i datorn och iPod. I RSS-läsaren kan man välja bland de nyheter som hunnit sändas under dagen. Nyhetssändningarna på någon minut var öppnas automatiskt i en videospelare. Man får också en kort textsammanfattning av nyheten på tre rader.

Nyckelord: , ,

Textkällor: SVT; Ny Teknik

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips