Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2006-03-31

 

Iskärnor avslöjar historien om klimatet

Grönländsk glaciär "Världens snabbaste glaciär ökar farten". Du kan lyssna på en uppläsning av den fullständiga artikeln skriven av Per Holmlund, Stockholms universitet, som publicerats nyligen i Forskning&Framsteg.

Grönlands största glaciär har börjat vräka ut allt fler stora isberg i havet. Genom att borra iskärnor i Grönlandsisen och studera det frysta klimatinnehållet kan vi idag få en klar uppfattning om hur klimatet var för några miljoner år sedan. Uppläsningen berättar om de fyra senaste istiderna och att mellanperioderna har varit ganska olika och därför också fått olika konsekvenser.

Det scenario, som vi nu står inför, med en mycket kraftig uppvärmning framför allt på hela södra halvklotet, är sannolikt inte enbart människoskapat. Kraftiga klimatfluktuationer har alltid förekommit i historien.

Vill du se mer med egna ögon? Följ med på Forskning&Framstegs kunskapsresa och se Grönlands kalvande isberg och krympande glaciärer, den 4 - 11 september 2006.

Nyckelord: , ,

Bildkälla: Forskning & Framsteg nr 2, 2006 Textkällor: En dunklare värld Mera skog och regn i framtidens Sverige

2006-03-30

 

Utmärkt minneshjälp

Det finns en gratistjänst - Minnas.se - som hjälper oss seniorer som ibland har ett utmärkt minne - men det är tyvärr litet för kort ibland.

Man kan lägga in massor med påminnelser som man vill få just den dagen som något viktigt händer. Och då får man hemskickat det här trevliga mailet:

Hej, Idag har du bett att få bli påmind om:

Bästa vännens födelseedag, som infaller 2006-03-30.

Vi hoppas att du känner att tjänsten
har varit hjälpsam i din vardag. Vi hoppas
givetvis att du även i fortsättningen använder
dig av minnas.se. Här kan du tipsa någon
annan om tjänsten minnas.se.

Bästa hälsningar

Teamet bakom minnas.se


Nycketord:

 

Naturens skådespel fascinerar

Solförmörkelse DN visar ett bildspel på webben med förväntansfulla människor från stora delar av världen som berördes av solförmörkelsen den 29 mars 2006. Och vackra bilder på månen som täckte delar av solen, förstås.

DNs Anders Bolling reste till Turkiet och berättar därifrån om den totala solförmörkelsen. Naturens skådespel är fascinerande!

Nyckelord:

Bildkälla: Lund Space Weather Center
Textkällor: Forskning & Framsteg från Libyen; Forskning & Framsteg från Libyen


2006-03-27

 

Temat är musik för Söndagssurfen

Norska Seniornett uppmärksammar oss på sin hemsida om webbplatsen Din Sida, som har börjat med en serie Söndagssurfar.

Den här veckan är temat Musik och här finns många länkar som man kan undersöka och där man kan hitta både det ena och det andra, som är värt att lyssna på - beroende på smak, förstås.

Nyckelord:

Textkälla:Seniornett Norge

2006-03-26

 

Vänta med att skaffa ip-telefoni!

Telekom Idag Tänker du börja använda ip-telefoni via bredband? Då kan du ha glädje av ett test som tidskriften Telekom Idag har gjort av sex operatörers tjänster.

Det som har testats noggrant är operatörstjänster där användarna får en telefonibox att sätta mellan bredbandsjacket och den vanliga, analoga hemtelefonen för att kunna ringa ip-telefoni. För låg volym, fördröjning, eko och distorsion är problem som påverkar upplevelsen av telefonsamtalet. Resultaten för de svenska operatörerna är i vissa fall riktigt alarmerande enligt artikeln.

Störst är inte alltid bäst! Men TeliaSonera ger svar på tal. De känner inte igen sig i testresultaten.

Nyckelord: ,

Bildkälla: Telekom idag/Foto: Stefan Eriksson Textkällor: Telekom Idag; PC för Alla

2006-03-24

 

Laglig nedladdning av musik från biblioteken

Besök Bibliotekens nya tjänst, Musikwebben, som har 170 000 låtar. Du måste skaffa lånekort och logga in och ha en Windowsdator med Windows Media Player. Mac- och Ipodanvändare göre sig tyvärr icke besvär.

Alla som har lånekort på ett bibliotek som är anslutet till musikwebb.se kan låna musik. Läs mer om hur man gör!

Nyckelord:

Textkälla: Computer Sweden

2006-03-22

 

Eniro har flygfotokartor

Hela Sverige har nu flygfotograferats från 1 km upp till 9 kms höjd för att ge detaljrikedom. Delar av södra Sverige och storstäderna finns redan nu även i färg.

En fiffig tjänst är hybridvarianten - väljs via en länk - där flygfotot kombineras med kartinformation, så att man kan se gator och vägar och andra detaljer. Som här på bilden - Liseberg i Göteborg.

Tjänsten är fortfarande en betaversion. Eniro jobbar under våren och sommaren för att få den fullständig med färgfoton för hela Sverige.

Nyckelord: ,

Bildkälla: Eniro Textkälla: PC för Alla

2006-03-20

 

Körsång är bra för hälsan

Musikgymnasiet, Linköping Nästan 600 000 människor sjunger varje vecka i kör. Det är en av de största svenska folkrörelserna sedan lång tid tillbaka. Sverige är unikt som körsångarland.

Dorotea Lindström, forskare i musikpedagogik i Luleå/Piteå, har upptäckt att körsång ger en positiv effekt på hälsan. Hon har undersökt sambandet mellan körsång och hälsoupplevelse från sångarnas perspektiv. Körsångarna känner större livsglädje och många upplever att de får mer energi.

Vetenskapslandet har spelat in en video på knappt sex minuter. Den visar på några av körsångens värden - en underbar gemenskap och kreativ möjlighet - för ung som för gammal!

Nyckelord: ,

Bildkälla: Musikgymnasiet, Linköping

 

Datorarbetet flyttar ut på webben

Writely Det pågår en spännande utveckling inom datorvärlden - inte minst för oss seniorer! Det nya är att vi kommer att jobba mycket mer mot Internet än med program på vår egen dator. I stället för att köpa det stora, tunga, dyra, minneskrävande ordbehandlingsprogrammet Word, som det tar lång tid att lära sig, kan man gratis använda t ex Writely, som nyss köpts upp av Google. Writely är gratis, programmet finns på webben, inget att installera alltså, inget behöver uppgraderas eller skyddas mot virusangrepp. Det är lätt att lära sig och att använda. Det man skriver sparas varje minut och det färdiga resultatet sparas regelbundet på stora servrar på webben. Men det är ju tillrådligt att spara en kopia av dokumentet på den egna hårddisken ändå för att vara på den säkra sidan.

Vad skulle man då mer kunna vinna med att använda de här s k Web 2.0-programmen? Datorn behöver inte ha så kraftfullt RAM-minne, för minneshanteringen sköts av programmet på webben. Man behöver inte heller ha så stor hårddisk. Och programmen blir mer driftsäkra, eftersom alla använder samma version och buggar åtgärdas så snart de påtalas.

Utvecklingen förutsätter naturligtvis bredbandsuppkoppling och där ligger Sverige tyvärr efter alla våra nordiska grannländer i utbyggnadstakt. Språket bör vara svenska och sannolikt kommer det snart språkmoduler.

För den som reser eller inte har en egen dator innebär de här webbprogrammen en stor fördel. Alla dokumenten finns på webben och är tillgängliga från alla datorer som man loggar in på.

Men Writely är inte bara ett lättanvänt ordbehandlingsprogram med alla de vanligaste funktioner som man behöver. Man kan också samarbeta om texter genom att via epost bjuda in medförfattare. Det kan t ex vara bra inom föreningar. Dokument behöver inte skickas fram och tillbaka utan alla skriver samtidigt i samma dokument , och det går sedan för redaktören att välja ut den version som är den mest lyckade bland alla ändringsversioner som finns sparade.

Med Writely kan man också lika enkelt skriva direkt på webben, dvs publicera sig på webben - öppet för alla eller bara för inbjudna läsare. Man väljer bara Publish i stället för Spara. Och det är lätt att också att ta bort ett publicerat dokument från webben.

Den som har en blogg hos Blogger kan publicera sin notis i bloggen direkt från Writely med länkar och bilder och nyckelord.

Writely har av många bedömts som det bästa av de ordbehandlingsprogram som nu kommit för webben. Man kan följa med på en klargörande rundtur och se programmets funktioner, men man måste vänta med att registrera sig tills Google har lagt över programmet på sina egna servrar. Det går dock bra att anmäla intresse redan nu.

Microsoft aviserade i november 2005 att de också utvecklar för webben - Windows Live och Office Live. Produkterna verkar ännu inte vara färdiga och Ray Ozzie, Microsofts chefstekniker, presenterade på ETech-mässan nyligen i stället Live Clipboard. Windows Live Messenger finns dock som Beta för uttestning.

Det händer mycket spännande i IT-världen i dessa dagar! Och det är en glädjande utveckling för oss användare - programmen blir billigare, lättare att använda och kräver mindre av kunskaper om datorn. Nu kan vi koncentrera oss på innehållet i stället, det vi vill förmedla.

Nyckelord: ,

Bildkälla: Writely/Cristian Contini Fler texttips: Skriva på nätet: Writeboard och Writely/Blind Höna

 

Norska Söndagssurfen

Norska Seniornett länkar till Din Sida.no - en annonsfinansierad webbplats som har startat vad de kallar Söndagssurfen. Varje söndag kommer de att ha ett tema och ge många användbara surftips.

Första söndagen handlade det om uppslagsverk och om Datadoktorn, där man kan ställa frågor om datorproblem och få svar.

Nyckelord:

2006-03-18

 

Styr datorn med ögonen

ögonen styr datorn Det är möjligt redan idag men kostar ganska mycket. För många funktionshindrade är det räddningen och möjligheten att delta ute i Cyberrymden.

För oss andra kan det bli verklighet om kanske fem år. Och vi slipper elektroder i ansiktet.

Nyckelord:

Bild- och textkälla: Dagens Nyheter

 

Välj typsnitt, så att äldre kan läsa!

Alla som gör webbsidor och vill att äldre skall kunna ta del av dem måste tänka på att synförändringar drabbar de flesta äldre. Det kan bli så suddigt och mörkt som på bilden. Ännu mörkare faktiskt.

Typsnitten har definitivt betydelse. Det finns en utmärkt artikel med väldigt bra figurer som gör att man får upp ögonen för vad det kan betyda att äldre har funktionsnedsättningar som hör åldern till.

Nu är många äldre intresserade av webben, dessutom mycket aktiva, och vill kunna läsa och ta del av vad som skrivs. Långt upp i åldrarna. Och den äldre gruppen är stor!

Nyckelord:


2006-03-17

 

IT-nyheter i eposten

Prenumerera på Internetworlds nyhetsbrev!

Nu kan du få veckans viktigaste nyheter om nätaffärer, webbplatser, teknik och trender direkt i din mejl.

Varje torsdag får du veckans nyheter direkt i din mejl. Dessutom unika krönikor, artiklar ur tidningen och finfärska tips på kreativa webbplatser som hjälper dig hålla koll på vad som händer i webbvärlden. Helt gratis!


InternetWorld har i tio år haft sufftips som kommit med eposten och de har innehållit matnyttiga och roliga tips. Nu ersätts de av nyhetsbrevet.

Man kan också få massor med nyheter via andra nyhetsbrev till epostlådan.

Nyckelord:

 

En mobil för seniorer

Österrikiska Emporia kommer att sälja mobiltelefoner för seniorer, som ger det som många seniorer vill ha - stora knappar, lättläst text och hög volym på ringsignaler och tal. Man kan också köpa till trygghetslarm. Men det aviserade priset är tyvärr ganska högt, från ca 3.500 kronor. Mobilen kommer ut i butikerna under våren 2006.

När Surftips - Seniorer tidigare skrev om en enkel mobil fanns det många intresserade läsare. IT-prylar har ju tyvärr många funktioner och finesser, som seniorer och många andra inte önskar och aldrig lär sig att använda. Det är glädjande att den stora seniorgruppens behov alltmer börjar att uppmärksammas.

Nyckelord:

Textkälla: Aftonbladet

2006-03-15

 

Folsyra minskar risken för stroke

Stroke Kosttillskott med folsyra, som är ett B-vitamin, kan minska risken för dödsfall i stroke hos äldre. Det visar stora undersökningar i USA och Canada som publicerades nyligen. Folsyra började tillsättas i mjöl redan 1996 i USA och 1998 i Canada för att minska risken för att gravida kvinnor skulle föda barn med ryggmärgsbråck.

Nu visar en uppföljningsstudie mellan åren 1990 och 2002 att en ännu större vinst är den klart minskade frekvensen av stroke hos äldre. I USA-studien har den minskat med nästan 3% per år och i Canada har strokefrekvensen minskat med drygt 5%. Detta kan jämföras med studier i England och Wales, där folsyra inte tillsatts mjölet, och där heller ingen minskning av strokefrekvensen kunde uppmätas.

Folsyra får man normalt genom kosten, t ex gröna grönsaker och citrusfrukter, men man måste äta ca 0.5 kilo spenat per dag för att komma upp i tillräcklig nivå folsyra. Folsyran sänker nivån av homocystein i blodet, vilken tros vara en av riskfaktorerna för stroke.

Livsmedelsverket tvekar att rekommendera folsyra i mjölet p g a risk för tvillingsfödslar. Seniorer som inte ställs inför denna risk kan diskutera med sin läkare och ev välja kosttillskott av folsyra per burk.

Nyckelord: ,

Bildkälla: BBC Images Textkällor: Forsknings & Framstegs blogg; Dagens Nyheter; Forskning & Framsteg; Circulation/American Heart Association; BBC/What causes a stroke?

 

Live Clipboard

Clipboard Du använder antagligen ofta kopiera och klistra in mellan olika dokument - som en självklarhet. Men har du tänkt på att när du hittat något intressant på webben som du vill spara är det inte lika enkelt!

Jo, nu blir det snart det! Nu kommer det att gå att kopiera från webben och klistra in i ett annat webbdokument eller i dokument på datorn. Men inte bara det! Hela strukturen som bygger upp det man kopierar kommer också med. Därför heter det Live Clipboard. Det betyder att alla ändringar som sker i det som kopieras in också kommer att synas i kopian oberoende av när de görs.

Ray Ozzie, Microsofts chefstekniker, demonstrerade Live Clipboard på Etechnologykonferensen i San Diego för en vecka sedan. På kort tid har Microsoft tagit fram den här tillämpningen, som kommer att bli en oumbärlig funktion mycket snart. Det intressanta är att Microsoft tänker lägga ut Live Clipboard som öppen källkod, dvs inte kopieringsskydda och inte ta betalt för idén.

Läs gärna Ray Ozzies egen beskrivning i hans blogg om hur han fick idén och hur hans brors utvecklingsteam på mycket kort tid fick det hela att fungera.

Nyckelord:

Bildkälla: Clipboard Textkällor: mymarkup.net om Live Clipboard på svenska; Ray Ozzies tankar bakom Clipboard; Mer av Ray Ozzie om Clipboard; Om Ray Ozzies nya Clipboard; Om Clipboard

2006-03-14

 

Tryckkänslig skärm - IT-möjligheternas framtid

Titta, seniorer, vad enkelt man kan påverka vad man ser på bildskärmen! Med den här nya tryckkänsliga skärmen (se den fantastiska videon!) behöver man inte använda tangentbordet utan kan gripa tag i föremål på skärmen, flytta på dem, zooma in i kartor, så att man ser detaljer och mycket mer. Det kan med andra ord bli mycket enklare än idag att använda datorn och att komma åt all värdefull information som finns på webben. Inte minst för alla seniorer som inte tidigare under sitt yrkesliv haft tillfälle att lära sig använda datorn med alla dess konstiga kommandon.

Den här skärmen var en av de stora attraktionerna på konferensen ETechnology som pågått i början av förra veckan i San Diego, Calif.

Nyckelord: ,

Textkälla: mymarkup.net

2006-03-11

 

Naturens bilder och ljud

En underbar sajt - iSerenity - med fantastiskt vackra foton och härligt bakgrundsljud. Välj den miljö som passar din aktuella sinnesstämning!

För alla kattvänner - spinnande katter och vackra kattfoton, riktigt praktfulla åskväder med fascinerande blixtar, skönt kllngande klockspel, syrsorna spelar upp, regnet skvalar ner men här sitter man torr vid datorn, penndrag som kanske inspirerar till författande, en sprakande brasa eller regnskogens intensiva ljudmyller.

Nyckelord:

via Frihetens Vingar

 

Hushållshjälp till äldre

Med tanke på den mycket kraftiga nedmontering som har skett av kommunala tjänster för äldre, är regeringens löfte idag, att äldre ska få mer subventionerad hushållshjälp av alla de slag ett positivt och välkommet tecken. Frågan är bara hur satsningen på 10 miljarder kronor på 10 år kommer att utformas, men löftet låter lovande.

Det här är en liten del i en stor satsning på de äldre", säger Göran Persson till Rapport.

Nyckelord:

2006-03-10

 

Carl Larssons kända målningar

Sven/Lotsen hos Nätverket Seniorhuset i svensktalande Finland har skapat ett bildspel för alla som älskar Carl Larssons tavlor med miljöer från årets alla begivenheter.

Nyckelord:

 

Nu finns det en IT-strategi för vården

Nu har Sverige fått en nationell IT-strategi för vård och omsorg. Den presenterades idag på regeringens hemsida, rejält försenad efter tidskrävande förankringsarbete bland berörda. Nu börjar det verkliga arbetet. Hela strategidokumentet går att läsa som pdf-fil.

Visionen i IT-strategin är viktig men den måste omsättas i handlingsplaner och de kommer att presenteras först om ett år.

Vision:
- Med hjälp av ändamålsenliga IT-stöd får alla patienter
god och säker vård och bra service. Vårdpersonalen
kan ägna mer tid åt patienterna och anpassa vården
till varje patients behov. IT används som ett strategiskt
verktyg i alla delar av vården och de samlade vårdresurserna
utnyttjas på ett mer effektivt sätt:
- Medborgare, patienter och anhöriga har enkel tillgång
till allsidig information om vård och hälsa samt
om sin egen hälsosituation. De erbjuds bra service
och är delaktiga i vården utifrån individuella förutsättningar.
- Personal inom vård och omsorg har tillgång till välfungerande
och samverkande IT-stöd som garanterar
patientsäkerheten och underlättar deras dagliga
arbete.
- Ansvariga för vård och omsorg har ändamåls enliga
IT-stöd för att följa upp patientsäkerheten och
vårdens kvalitet samt för verksamhetsstyrning och
resursfördelning.


Computer Sweden har skrivit om IT-strategin och en mängd artiklar om IT i vården för den intresserade (se länkar längst ned i fönstret).

Svårigheterna med samordning av IT inom vården är många i Sveriges decentraliserade vårdsamhälle. Men eHälsa är ett viktigt Europeiskt område, som Sverige deltar i. Inte minst att bestämma kvalitetskraven på hälsosajterna.

Kommande vecka pågår en viktig IT-mässa i Göteborg, Vitalis, där många av de berörda vårdproducenterna deltar och kommer att diskutera hur man skall gå vidare med den nationella strategin inom vård- och omsorgsområdet. Snart kommer vi alltså att få veta mer om hur berörda parter tänker agera. Svårigheterna att komma fram längs den här vägen som regeringen valt pekar Forskning & Framsteg på i sin blogg.

Förslaget är mer patientorienterat än i de flesta andra länder, men innebär en onödig fördröjning, menar Mats Larson, tidigare vd för Carelink, i en artikel i Ny Teknik.

Nyckelord:

Textkällor: CS/Nya nationella it-strategin för vården presenterad; CS/IT-policyn är äntligen här; CS/Nya it-strategin - snömos eller tydliga besked?

2006-03-09

 

Bredbandet är snabbare och billigare

European Space Agency Nu kan du som bredbandskund hos Telia Sonera fr o m fredag 10 mars 2006 få 8 Mbit bredband för 339 kronor per månad eller 24 Mbit för 369 kronor. Konkurrensen är hård och priserna går ner. Bredbandstjänsten på 0.5 Mbit slopas helt.

I priserna ingår säkerhetspaket, virusskydd, brandvägg och 500 MB lagringsutrymme.

Nyckelord:

Bildkälla: European Space Agency Textkälla: Ny Teknik/Telia skrotar ursprungligt adsl

2006-03-08

 

Icke jämställt på äldre dar

På tal om kvinnor och män På internationella kvinnodagen finns det all anledning att lyfta fram den utmärkta boken "På tal om kvinnor och män. Lathund om Jämställdhet 2004" som SCB har publicerat under 20 år med aktuell statistik om kvinnors och mäns villkor. Man kan ladda ner den som pdf-fil.

För oss seniorer är det kanske mest intressant vad som står att läsa om Äldresomsorgen på sid 40 - 41.

Andelen med rörelsehinder bland kvinnor - både sammanboende och ensamstående - är klart högre i gruppen 75 - 84 år än bland män enligt statistik från år 2002.

På sidan 41 kan vi se statistiken för pensionärer som bor hemma och behöver hjälp samt får hjälp varje vecka. Här finns en jämförelse mellan år 1980 och år 2002 som visar att i åldersgruppen 75 - 84 år har den kommunala hjälpen sjunkit drastigt under den här 20-årsperioden, speciellt för kvinnor som nu får hjälp av sin make i stället, om de har någon.

Ensamstående kvinnor 75 - 84 år måste nu i stället för att få kommunal hemtjänst ta hjälp av övrig anhörig/bekant. Sammanboende män som är 75 - 84 år får huvudsakligen hjälp av sin maka, s k anhörigvård.

Allting blir tyvärr inte bättre med tiden! Men Pensionärsorganisationerna har ambitiösa program på sin agenda.

Nyckelord: ,

Textkälla: SCB/På tal om kvinnor och män

2006-03-07

 

Mormor i topp

Generationer tillsammans Det är en gåva att få barnbarn - och det är en gåva för barnen att ha mormor och morfar och farmor och farfar på nära håll eller ha telefonkontakt med dem. Men det är inte alla förunnat. Hälften av alla svenska barn hade dock under första året alla fyra mor- och farföräldrarna i livet.

De utmärkta svenska undersökningarna om Levnadsförhållanden berättar mycket om livsvillkoren för oss i Sverige. Det finns en liten sammanfattning som berättar mer om barnens möjligheter att ha kontakt med den äldre generationen i skriften Välfärd Nr 3, 2004 - finns som pdf-fil med en sida text . Lättläst och lättillgänglig!

Nyckelord: ,

Bildkälla: ToddlersToday - Grandparents Textkälla: Mormor i topp/SCB Välfärd nr 3 2004

 

Hemsidor bedöms blixtsnabbt med känslan!

Det tar bara en tjugondels sekund tills vi bestämt, om vi tycker om eller inte tycker om en webbplats. Sedan må den vara hur användarvänlig som helst. Det har kanadensiska forskare funnit. Det betyder alltså att vi reagerar känslomässigt på vad vi ser och hinner egentligen inte koppla på förnuftet. Därför kan vi gå miste om mycket värdefullt om känslorna styr våra val, så att vi lämnar en hemsida med bra innehåll utan att ge den en chans.

Titta själv på några av de hemsidor som användes i forskningen och bedöm själv - exempel A, exempel B!

Vad tyckte du? Varför?

Vad är det som då gör att vi uppskattar designen på en hemsida? Ja, mjuka färgtoner, konsekvens i layouten och symmetri verkar ha betydelse.

Nyckelord: ,

Textkällor: InternetWorld; WebproNews; First Impressions Count in Website Design

2006-03-06

 

Naturen tar och naturen ger....

Jocke Berglund/Årets Bild Vilket vackert träd! Men vad är det egentligen? Jo, granar som fällts i Gudrunstormen och som bärgats av skogsmaskiner hade bildat mönstret som såg ut så här från luften, när Jocke Berglund, frilansfotograf, knuten till Expressen, var på ett uppdrag. Nyligen fick han utmärkelsen Årets Bild. Grattis!

Nyckelord:

Bild- och textkälla: Expressen/SVT

2006-03-04

 

Bildminne som metod vid inloggning

Puerto de Sóller, Mallorca
Det är inte bara du som har svårt att minnas vilka användaridentiteter och lösenord som du valt till olika sajter på Internet!

Man prövar nu att använda bildminnet i stället för att komma ihåg konstiga textkombinationer. Utvecklarna experimenterar med att visa en detaljerad bild. På den bilden skall man klicka på fem olika punkter för att logga in. Man får vara litet darrig och ligga litet vid sidan om.

Nu är ju problemet förstås det, att vi människor tänker ju ganska lika - så det gäller att hitta fem punkter som inte alla andra också väljer - och använder vid inloggning. Sedan gäller det förstås att komma ihåg de fem klickställerna på bilden.

Du kantesta vad du tycker om det här inloggningsförfarandet med passclicks, dvs bildklick. Välj att klicka på fem ställen på bilden som visas, gör något annat och kom tillbaka om några timmar. Hur lätt var det att komma ihåg klickställena? Du får veta hur det gick!

Det här kan kanske bli en metod som ersätter lösenorden. Men det experimenteras också med andra metoder - t ex fingeravtryck, ögats unika sätt att ge kod vid inpassering och mycket annat.

Nyckelord: ,

Bildkälla: Puerto de Sóller©Anita Rissler Textkälla: Mikrodatorn; Mininova Labs

__

2006-03-03

 

Terapeutiska pekboken

Har du tittat in hos CFH på sistone? Det bara flödar fram silhuettteckningar i svart-vitt-rött med tänkvärda funderingar från författarateljen.

Hit måste man återkomma ofta och skratta med igenkännandets glädje.

Så stora kramar finns inte
En del människor söker bekräftelse, i alla situationer, dygnet runt. Och hur mycket bekräftelse och erkännande de än får är de aldrig nöjda. De behöver större kramar! Fler kramar! Någon borde upplysa dem om att så stora kramar finns inte.


CFHs underfundiga bilder är copyrightskyddade - men de finns att glädjas åt i Therapeutic Pictionary. och Real Life Pictionary.

Nyckelord: ,

2006-03-01

 

Bättre test av internetuppkopplingen

Vill du veta hur snabb din internetuppkoppling är? Då kan du använda nya Tp-testet, som har blivit mer användarvänligt. Tp-test är ett samarbete mellan tre organisationer - II-stiftelsen, Post och Telestyrelsen och Konsumentverket - och programmet kan laddas ned här.

Nyckelord: ,

Textkälla: Computer Sweden

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips