Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2006-06-30

 

Afrikas vilda djur

Det pågår en stor utomhusutställning på Kongens Nytorv i Köpenhamn med gigantiska foton på vilda djur. Steve Bloom heter djurfotografen som skriver fotoböcker, visar sina bildspel på webben och i stora utomhusutställningar.

"Photography is the embodiment of nature's choreography: a perpetual dance for the eye". "Fotografering är förkroppsligandet av naturens koreografi: en ständig dans för ögat." Steve Bloom

Titta på bildspelen Otämjda/Untamed, Apor/Primates, Afrikanskt liv/African Life - starka bilder om kampen för överlevnad, Elefanter, Hinduceremonier och titta också på vilddjurfotografens arbetsmiljö, hur han tar sin bilder.

Länken Image Info längst ned till höger ger information om varje bild och Project Info berättar om projektet.

Tack, Eva Hoeg, för tipset!

Nyckelord:

2006-06-29

 

Frusna ögonblick


I den här bästa av världar finns det inget behov av en engelsk butler. Vad sägs om denna utmärkta självservering från morgonflingorna till kvällswhiskyn? Med en Salvador Daliinspirerad blå klocka som håller koll på nästa måltid.

Läs texten till höger om videon - About This Video. Idén till videon har mer än 30 år på nacken.

Nyckelord:

 

Ingen försäljningssuccé för mediedatorer

HDTV med inbyggd MediaCenter PC Har du planer på att köpa en snygg mediedator till vardagsrummet och få alla funktioner samlade i ett system - TV och inspelning av TV-program, dator, video, film, musik, spel? Dessutom lätt att använda. Vänta ett tag! PC för Alla hänvisar till en engelsk undersökning som visar att försäljningen inte alls har gått bra, trots att Microsoft lanserade Media Center PC för tre år sedan. Mer än 90% av dagens inköp är i stället inspelningsbara DVD-apparater.

Av de svenska läsarkommentarerna till artikeln framgår det ganska tydligt varför framgången uteblivit. Det är komplicerade utrustningar som är svåra att ställa in. Inte ens fjärrkontrollen är lätt att förstå sig på. Ljudnivån verkar kunna skrämma bort den mest entusiastiska.

Varför köpa en dyr multimediedator utan installationshjälp, när man kan köpa en inspelningsbar DVD-spelare med hårddisk för en bråkdel av priset? Det är kanske idé att invänta nästa generation av mer lättanvända mediaservrar för konsumenter.

Nyckelord: ,

Bildkälla: Engadget/HDTV med inbyggd MediaCenter PC

2006-06-27

 

Guni's Puzzle

Gunvor har en oemotståndlig blogg - Guni`s Puzzle. Njut av hennes poetiska form och lycka, när hon anlägger äppelträdgård, planterar åkerbär, vinterbadar bland isflaken, binder en "mosa-matto" av mossa till midsommar, som varar halva sommaren och ligger inbjudande framför stugdörren. Ta del av Gunvors tankar om livet, långvård och det arv vi bär med oss från våra äldre släktingar. Och mycket, mycket mer av finlandsvenskt, skandinaviskt liv som väcker minnen till liv!

Bloggen är personlig och charmigt skriven, har ett härligt språk i poetisk form. Det är en blogg som jag kommer att längta efter att läsa varje dag.

Nyckelord:

2006-06-26

 

Bredbandstelefoni halverar kostnaderna

Det behövs inget program, ingen dator och ingen specialtelefon. PC för Alla testar i nummer 6, 2006, femton bredbandstjänster för ip-telefoni. Det betyder att man ringer som vanligt, datorn är inte inkopplad utan man har en liten dosa mellan telefonen och bredbandsjacket. Det kan bli betydligt billigare än med vanliga telefonsamtal att ringa via bredband.

En fördel för alla som reser är att man kan ta med sig dosan och stoppa in den i bredbandsjack överallt i världen och ringa med sitt svenska telefonnummer.

PTS, Post&Telestyreslsen, informerar på sin webbplats om bredbandstelefoni (IP-telefoni) och har också prisjämförelser.

Om du vill lära dig mer om bredbandstelefoni skriver Anders Lundgren, Luleå Tekniska Universitet, en blogg med artiklar på flera olika nivåer.

Du kan köpa PC för Allas test av 15 bredbandstelefonitjänster för 20 kronor på internet. Tyvärr finns varken ComHem eller Bredbandsbolaget med i jämförelsen, trots att de i dagsläget har de flesta IP-telefonikunderna.

Nyckelord: ,

Bildkälla: IP Telephony/Univ of Missouri-Rolla

2006-06-25

 

Fler gratisprogram

Lagom till semestern och sommarfotograferandet kommer nya tips från Mikrodatorn, som fortsätter sin serie om gratisprogram. De fyller på floran av bildbehandlingsprogram med Irfanview, som de anser är bäst på att visa bildfiler.

Brandväggen ZoneAlarm är ett för många välkänt komplement till Windows XPs inbyggda brandvägg. I det här numret finns också länkarna till alla de fem tidigare artiklarna i Mikrodatorns serie om gratisprogram.

Du som vill bli skickligare fotograf kan bygga på dina kunskaper nu. Om du läser engelska texter, kan du hitta många pärlor hos Digital Photography School med Darren Rowse från Australien som ciceron. Hans fotoskola är naturligtvis gratis.

Darren har många avsnitt som handlar om komposition, och här finns också avdelningar som ger tips till resenären eller nyttig allmän fotokunskap (General).

Nyckelord: , ,

2006-06-24

 

Mobilen - hälsorisk i åskväder

Mobilen hälsorisk i åskväder Sommaren innebär ökad risk för åska med blixtnedslag. Visste du att det kan vara riktigt farligt att använda mobilen i åskväder? Det finns flera kända dödsfall i olika delar av världen.

BBC News varnar nu mobilanvändare i en artikel. När åskvädret drar fram, är det metallen i mobiltelefonen som leder strömmen in i kroppen, vilket kan orsaka allvarliga skador på hörseln, men också betydligt allvarligare inre skador.

En engelsk tonåring fick hjärtstillestånd, när blixten slog ned i mobilen, och sitter nu ett år senare i rullstol. Hon har dessutom hjärnskador, krossad trumhinna och många medicinska och psykologiska följdproblem. Mobilen leder blixten och kan ge upphov till mycket allvarliga skador på inre organ.

Därför är det viktigt att vi berättar för alla, inte minst för ungdomar, om de här allvarliga riskerna!

Lägg ifrån dig mobilen, när du överraskas av ett åskväder! Se till att mobilen inte ens ligger i din ficka!

Och tänk på att dra ut kontakterna till datorn och modemet innan du reser bort under perioder när åskrisken är stor. Själv hann jag inte dra ur kontakterna, när åskan slog till nattetid för några år sedan och blev av med både ADSL-modemet och Ethernet i bärbara datorn. Naturens krafter är starka!

Nyckelord:

Bildkälla: BBC Newsimages

2006-06-23

 

Fototjänster på webben

Sommar, digitalkamera och mycket fotograferande. Det enklaste sättet att dela med sig av bilderna till släkt och vänner och till andra fotointresserade är att lägga upp dem på en fotowebbplats. På många sådana får man inte bara stort gratis lagringsutrymme utan också möjligheter att visa fotona som bildspel, skicka dem som e-vykort och mycket annat.

Statistik visar att Photobucket är den mest använda fototjänsten idag. Det är enkelt att ladda upp sina foton och den används av snabbväxande ungdomssajten MySpace.

Vill man kunna göra mer med sina foton väljer man kanske snarare Flickr. Webshots har många användbara tjänster.

Trevlig midsommarhelg med mycket fotograferande!

Nyckelord:

via TechCrunch

2006-06-22

 

Att gå på vattnet....

.....det är inte bara Jesus förunnat! Ett mycket vackert bildspel om våra mångfotade släktingar som lever på vattenytor! Det kan synas vara ett mirakel. Men för Gerridae är det inget konstigt att vandra på vatten.

Saxat från hemsidan: "Water-walking has hidden depths: It might look like a miracle, but for water striders (Gerridae), walking on water is a way of life. Click through this infographic by Michael Hopkin and Charlotte Westney to find out how water striders, and robots like them, skim the surface with such apparent ease. Source: Nature"

Nyckelord:

2006-06-20

 

Fotofest hos Flickr

omnia hos Flickr Det finns idag många fototjänster på webben, där man kan få gratis utrymme för sina bilder. Dessutom får man många kringtjänster. En av de bästa fototjänsterna är fortfarande Flickr som numera ägs av Yahoo. Det är lätt att komma igång med att använda Flickr.

Ett trevligt sätt att bekanta sig med Flickr är också att titta på foton som valts ut slumpmässigt från den senaste veckans nytillskott. Gillade du vad du såg? Då är det bara att klicka på knappen Reload och titta på nya foton tills du tröttnar och får lust att lägga upp egna.

Nyckelord: ,

Bildkälla: Omnia/Leaf graphics

2006-06-19

 

Sol, vind och vatten

Ted Gärdestad gör sig till tolk för något djupt förborgat i den svenska folksjälen. Om man inte kan besöka skärgårdarna runt våra kuster går det ändå att uppleva dem på webben. Mats Lindfors visar känsliga fotografier från Stora Nassa och Ut-Fredel i Stockholms norra ytterskärgård och från Huvudskär i södra skärgården.

Biarne Siösteen fotograferar från Gillöga så att man faktiskt befinner sig på plats. Med Biarne som ciceron kan man uppleva hela Stockholms norra skärgård - med korta texter om livet på öarna, och med foton på fåglar och floran i skärgården.

Man kan också ta del på webben av verk av en av de stora skärgårdsskildrarna, Roland Svensson, som skrev rikt illustrerade böcker med teckningar från livet i skärgården under alla årstider.

Den som vill leta sig fram bland skärgårdar runt hela svenska kusten kan hitta mycket att besöka. Stockholms skärgård har speciellt mycket att bjuda på.

Varför inte skicka sommarhälsningar i år med vackra e-kort med motiv från skärgården?

Nyckelord: ,

Foto: Sommarnatt i skärgården©Anita Rissler

2006-06-17

 

Krympande utrymme i storstäderna

Sabah, Malaysia Storstäderna i världen blir bara större och större med allt mindre livsrum för människorna - Mexico City, Tokyo, kinesiska storstäder. Fotot visar hur inhemska befolkningen i Sabah, Malaysia, tränger ihop sina hus, medan turister lockas till Malaysias tomma, natursköna stränder.

BBC News visar ett bildspel från olika delar i världen hur trängseln blir allt mer problematisk.

Nyckelord:

Bildkälla: BBC News

Uppdatering 19 juni 2006:
Expressen: Stolta stad - om inflyttningen till megametropolerna

BBC News: Urban explosion

Interaktiv karta hos BBC News som ger en otroligt kraftfull bild av den snabba urbaniseringen i världen, fr a efter 1980. Använd tidslinjalen.

via Mymarkup.net: Megastäder

 

Det sköna hos djur och natur

Tigerfjäril De mönster som vi kan se hos t ex fjärilar och zebror är exempel på hur betydelsefulla principerna för självorganisation är i naturen. Det vackra blir också det starka som överlever.

Forskaren Scott Camazine tar fantastiska bilder som studiematerial, när han fördjupar sig i hur självorganisationen i naturen fungerar för orkidéer, svampar, myror, fjärilar, zebror och bin.

Titta på bilderna, så förstår du hur kraftfull den här självorganisationen i biologiska system är i praktiken.

Nyckelord:

Bildkälla: Tigerfjäril©Scott Camazine

2006-06-16

 

Skriv en sonett!

DNs Sonettmaskin Shakespeare skrev sonetter. Det kan du också göra med Dagens Nyheters Sonettmaskin och med poeten Lotta Olssons eleganta förberedelser.

Det är riktigt roligt! Du skall fylla 14 versrader. Till varje versrad får du mellan fem och sju färdiga radalternativ att välja bland. Sonetten växer fram snabbt genom dina val.

Det gjorde min som väl inte precis skulle vinna något pris, men....

Så är man en som man kan pensionera
Och inte har man kunnat förutspå
Nu gnuggar man förtvivlat sina grå
Men Varför? verkar ingen acceptera

Nu har man tid att göra mycket mera
Det mål man har i sikte ska man nå
Men vänta, vad är det som krånglar så?
Ens kropp, ens minne ­ allt tycks haverera

Kan någon enda människa förklara!
Än finns det plats för vin och romantik
Det är ens öde, att man dömts att vara

Ens barn och barnbarn känner lätt panik
Man äger varken vilja eller snara
Nu får man ingen puss. Man får en pik


Pröva själv! Passa också på att ta reda på vad en sonett är och vem poeten Lotta Olsson är som har förberett alla diktraderna som tillsammans kan bilda mer än 6.000 miljoner sonetter. Men det är ju klart - antalet sonetter som är vackra och värda att lyssna på är säkert betydligt färre.

En odödlig sonett blir kanske den som du skriver! Glöm inte bort att lägga in din sonett som kommentar till det här inlägget, så att många andra kan läsa den!

P.S. Igår vann James Shapiro det prestigefulla engelska Samuel Johnsonpriset med boken "1599 - A Year In The Life Of William Shakespeare". Shakespeare är minsann still going strong!

Nyckelord:

2006-06-15

 

Datoriserade patientjournaler - ännu inte verklighet

SVTs program Uppdrag granskning visade nyligen på svårigheterna att införa datoriserade patientjournaler i sjukvården. Samma resultat framkommer i en ny avhandling från Handelshögskolan i Stockholm. Svårigheterna att införa journalsystemen hänger intimt samman med hur sjukvårdsarbetet förändras för de berörda.Och det tar tid att ställa om verksamheter.

Samtidigt framgår det tydligt hur viktigt det är att snabbt utveckla patientjournaler som följer patienterna. Patrik Midlöv visar i sin avhandling att detta är speciellt viktigt för äldre patienter, där det är vanligt att fel läkemedel skrivs ut till äldre just på grund av dålig samordning mellan olika delar av sjukvården.

Tipsa dina föräldrar och svärföräldrar om att göra noggranna medicinlistor som de bär med sig i plånboken och väskan. Var själv som anhörig informerad och vaksam - sjukvårdens system kommunicerar ännu inte med varandra. Uppgiften att få fungerande sjukvårdsjournaler som följer patienterna är tyvärr mycket mer komplicerad än sjukvården och IT-konsulter har insett.

Nyckelord:

2006-06-14

 

Illustrationer på webben

Är du intresserad av svenska illustratörer? Webben är ett utmärkt ställe att titta på det senaste. Ammo Agentur har samlat illustratörer i Stockholmstrakten, och de visar smakprov på sina illustrationer på nätet. Många av de svart-vita tumnagelbilderna kan ses i stort format i färg, när man klickar på miniatyren.

Läs om framgångarna för Agenturens medlemmar under länken NEWS, t ex om den nya prisbelönta kaffemuggen Mormors Guld hos McDonald's eller omslaget på Gula Sidorna. Bloggare känner igen kreativa Therapeutic Pictionary bland Ammos medlemmar.

Nyckelord: ,

2006-06-12

 

IT i Vården - Svårare än anat

IT i vården IT i Vården är tänkt att avlasta sjukvårdspersonalen och ge dem mer tid för patienterna. IT-journaler, som skall följa oss patienter oberoende av var vi behöver vård, är en viktig satsning i regeringens nya nationella IT-strategi för vården.

Veckans Uppdrag granskning visar på de enorma svårigheter som sjukvården och IT-företag står inför, när de skall utveckla mycket komplexa system, vilket IT-journaler visar sig vara. Om du inte haft tillfälle att se Uppdrag granskning kan du se programmet på SVTs webbTV.

Reportageteamet bakom programmet skriver nu om sitt arbete med programmet, om sina efterforskningar och svårigheter att få tillgång till material och intervjuer till programmet.

Man kan också läsa om utvärderingen av IT-journalsystemet i den stora användarundersökningen av patientjournalprojektet Cosmic som företaget Cambio utvecklat. UsersAward har genomfört undersökningen 2006 och resultaten är skrämmande. (Se pdf-filen på 21 sidor Hela undersökningen från Usersaward under Dokument)

Leverantören Cambio slår ifrån sig kritiken, men inte särskilt övertygande.

Trots alla kunskaper om hur nya IT-system måste utvecklas i nära samverkan med användarna, kan vi läsa gång på gång om hur detta inte fungerar i praktiken, t ex hos Jonas Söderström. Måtte det här senaste Uppdrag granskning bli en viktig larmklocka för den dyrbara IT-satsningen inom vården!

Nyckelord: , ,

Bildkälla: SVT/Datasystemet hotar patientsäkerheten

2006-06-11

 

Smarto för smarta prisjämförelser

Smarto.se Nu kan datorn ge dig expertråd när du skall handla. Du kan få hjälp med inte bara prisjämförelser utan också med att ringa in de bästa produkterna för dina behov med Smarto.

Låt oss ta ett exempel! Du planerar att köpa en ny dator. Varför inte en bärbar, som tar mindre plats! I kategorin Dator och IT kommer man till en sida som har sk Filter i vänstra delen av fönstret. Bestäm det högsta pris du kan tänka dig, plattform, skärmstorlek m m.

Sedan klickar du på Filtrera och får upp ett litet antal förslag på bärbara datorer inklusive beskrivningar, foton och prisangivelser. När du har bestämt dig är det bara att klicka på Hitta butik. Där finns också andras kunders betygsättning - fast då vill man ju gärna veta hur många som gjort bedömningarna. I mitt exempel fanns det bara ett förslag på butik, tyvärr.

Det är trevligt att kunna se produkterna på bild. Med tiden och med företagets ambitioner kommer nog också underlaget för prisjämförelser att bli fylligare. Men det är klart - helt okunnig köpare får man inte vara. Man måste veta vad man är ute efter, när man anger förutsättningarna för produkten i Filtret.

Tjänsten liknar den norska Mobilväljaren och Kameraväljaren och bygger på idén med bild på produkten och att man själv anger förutsättningarna för köpet. Hos Smarto får man sedan också hjälp hela vägen fram till köpet.

Nu meddelas att Aftonbladet nya Medier köper prisjämförelsesajten Prisjakt.nu, som i dagarna fått InternetWorlds förstaplacering som "Bästa sök- och katalogiseringssajt".

Vi konsumenter har allt att vinna på att få många tjänster av det här slaget, när vi gör dyra investeringar.

Nyckelord:

2006-06-10

 

Gratisprogram att pröva

Mikrodatorn fortsätter att tipsa om gratisprogram. De ger tre förslag i artikeln, om man vill ta bort program på datorn som ställer till med trassel - Uninstall Tool, My Uninstaller och Easy Uninstaller.

De har också tre förslag till antivirusprogram - AVG Free Edition, Avast Home och Antivir Personal Edition Classic.

Du som är fotoentusiast kan hitta gratis alternativ till det dyra bildbehandlingsprogrammet Photoshop eller till det mindre dyra Photoshop Elements i programmet Gimp. Googles Picasa klarar dessutom av att hålla utmärkt ordning på fotona.

Även Dagens Nyheter tipsar om gratisprogrammen Gimp och Picasa. De slår också ett slag för ljudinspelning med Audacity och för Open Office som ett alternativ till Microsofts Officesvit.

Nyckelord:

2006-06-09

 

Fotokonst

BBC News uppmuntrar sina läsare att skicka in foton. Den här veckan visade de vårens fröjder. Titta också på vackra bilder från tidigare vårvecka.

Men framför allt - missa inte det magiska fotobildspelet av fotografen JP Trenque som blev årets fotograf 2005. Han filmar ovanliga fiskar och fiskstim, koraller och annat vackert i haven i Bortre Asien.

Nyckelord:

Bildkälla: BBC News/Keith Ballantyne

2006-06-08

 

2006 års bästa sajter nominerade av InternetWorld

Topp 100 Nu har InternetWorld utsett årets bästa sajter i tio kategorier! Grattis till alla vinnare och topplacerade! Här finns mycket intressant att upptäcka!

Aftonbladet - Årets sajt 2006
"Äntligen har Aftonbladet tagit steget tillbaka till interaktiviteten. Nu är det här, på webben, eftersnacket sker under tv-kvällen, och det är här blogg-revolutionen fått fart på allvar. Aftonbladets utbud är gigantiskt och rubrikerna alltid lika lockande. Webb-tv-sändningarna är både generösa och proffsiga. "

Läs en överlycklig chefredaktörs kommentarer till utmärkelsen.

Lunarstorm - Bästa community
"...mest nyskapande. Den nya musikförsäljningen är helt rätt, liksom den härliga videotjänsten som låter medlemmarna ladda upp korta klipp mot en avgift."
Som tvåa och trea inom gruppen kom:
Habbo, Playahead
Titta också på
Fotosidan
"Fotosidan är ett lysande exempel på en riktigt bra nischad community. Växer därtill så det knakar."
Svenskar i världen
"Nu har alla utlandssvenskar fått en egen community - en utmärkt idé och en bra sajt!"

Aftonbladet (tvåa förra året) - Bästa mediesajter
SVT, SR

Ving - Bästa resesajt
...."Navigeringen har blivit kristallklar och det redaktionella innehållet är finemang med fylliga resmålsguider och informationsfilmer som får oss att vilja boka bums. Men allra bäst är nog den smart presenterade hotellinformationen där man både kan få många hotellbilder och alla resmålets hotell markerade på en interaktiv karta."
Resfeber, Fritidsresor

Itunes Music Store - Bästa shoppingsajt
"Apples musikbutik är en outstanding shoppingsajt. Äntligen har Sverige fått en betaltjänst som på allvar kan konkurrera med fildelning."
Discshop, Zoovillage

Prisjakt - Bästa söknings- och katalogiseringssajter
"Den pinfärska sökagenten Prisjakt utnyttjar alla coola Ajax-funktioner..... En oerhört dynamisk sajt för den som vill prispressa hemelektronik."
Eniro, Hitta.se

Betsson - Bästa sport- och spelsajterna
"Betssons mobila gränssnitt och innovativa webbklient där pokerspelarna faktiskt får ett virtuellt ansikte.... "
Svenska spel, Fan TV

Tasteline - Bästa hälsa och livsstilsajter
"Med en fräsch design, matiga community-tjänster och en herrans massa bra recept briljerar Tasteline bland Sveriges matsajter. Man har lyckats skapa en sökfunktion som är über-avancerad men ändå hur lätt som helst att använda.... "
Viktklubb, Sjukvårdsrådgivningen
Bland 10 i topp finns också Fass, Vårdguiden

Riksdagen - Myndighets- och organisationssajter
"Här får vi trevlig form och bra, lockande ingångar till det relativt torra ämnet. Bra journalistiska texter berättar vad som händer och vi kan kika på hela ärendegången i maktens korridorer. Riksdagen.se förvaltar den öppna demokratin på ett föredömligt sätt."
TCO, Sverige.se, Skatteverket Vann offentliga sektorns Guldlänk nyligen

Blip.se - Bästa nöjessajt
"Här får vi community och spelglädje i ett, ihopbakat på ett föredömligt sätt."
Podradio, Brafilm.com

Årets nykomlingar
ITunes, Prisjakt, Fan TV, Näringslivs24, Podradio

Nyckelord:

2006-06-07

 

Undvik fästingar!

Fästing Fästingar har blivit ett gissel på senare tid i nästan hela landet. Klimatförändringarna, som ger varmare och fuktigare väder, gör att fästingarna frodas. Nu finns de i hela Sverige med undantag av fjälltrakterna.

Vad kan man då göra för att undvika att bli fästingbiten och få följdsjukdomar som TBE och Borelia? DN visade ett webbTV-program den 6 juni, Undvik fästingar där de intervjuar fästingexperten Thomas Jaenson från Uppsala universitet (bläddra ner till inslaget). Vetenskapslandet hade tidigare en videofilm med fästingforskaren Louise Stjernberg som gav råd.

Det går att skydda sig!

Nyckelord:

Bildkälla: Fästing, Stora Aspön

2006-06-06

 

Nationaldagen 06-06-06

Richard Ryan Vi får vänta i sextio år tills nationaldagens datum kommer att innehålla ytterligare en sexa. Under tiden finns här litet att läsa om varför nationaldagen infaller den 6 juni och hur nationaldagen brukar firas.

DNs fotografer har gjort ett musikbildspel dagen till ära.

Nyckelord: ,

Bildkälla: Sweden.se/Foto: Richard Ryan

2006-06-05

 

Webbsajter som nätverksmönster

Nu kan man visa sin webbplats som en nätverksbild. Med ett litet gratisprogram skapades det här nätverksmönstret av Surftips - Seniorer. De första tio minuterna gick det ganska fort att bygga upp nätverket. Sedan tuggade det på allt långsammare. Totalt tog det här diagrammet ca 35 minuter.

Färgerna betyder följande: blått - länkar, violett - bilder, orange - ny rad eller nytt stycke, svart - URL, grå - alla övriga taggar.

ProBlogger visar nätverksmönster för kända webbsajter, t ex Google och Yahoo.

Programmet har snabbt blivit väldigt populärt och många visar sina nätverksdiagram hos Flickr. Det ena diagrammet är vackrare än det andra.

Nyckelord:

via Internet Time Blog

2006-06-04

 

Dr Phil-effekten

Makeovermani Utseendet har stor betydelse. Vackra människor får mycket gratis - det visar forskningen. Livet är inte rättvist.

Aldrig tidigare har väl så många haft möjlighet att satsa så mycket tid och pengar på sitt utseende som nu.Det gäller både kvinnor och män. Och inte då bara snygga kläder. Utan snyggare näsa, större läppar, silikonbröst mm.

Thomas Johansson, som är professor i socialpsykologi, har nyligen gett ut en bok - Makeovermani - om Dr Phil, plastikkirurgi och illusionen om det perfekta jaget.

En av utgångspunkterna har varit att undersöka hur ett fenomen som Dr Phil och program som Extreme Makeover har kunnat få så stort genomslag i västvärlden. Ett syfte med min bok är att sätta in dessa fenomen i ett större socialt och kulturellt sammanhang.

Vetenskapslandet har gjort ett program med Thomas Johansson om det här samtidsfenomenet. Hur påverkas människors identiteter och vardagsliv?

Nyckelord:

Bildkälla: Bokus.com/Makeovermani

2006-06-03

 

Pingst - blomprakt och glädje

Pingsten är blomstringens höjdpunkt. Aldrig är naturen så skimrande som denna tid på året. Blommor och buskar och fruktträd - de avlöser varandra tyvärr alltför snabbt. Men med kameran går det ju numera att bevara den oförglömliga upplevelsen av skönhet.

Så vad vore pingsten, bröllopens, glädjens, förväntans mest intensiva period utan blommor! Eva Sjöberg har en fotoblogg som berör.

Nyckelord:

via Moderskeppet Bild: Japanskt äpple©Anita Rissler

2006-06-02

 

Sommar, sommar...underbara Östersjön!


Vi är många som nu inför sommar- och båtsäsongen ser fram emot att uppleva allt det fantastiska som våra skärgårdar runt kusterna kan erbjuda. Men det finns orosmoln ovanför Östersjöns himmel och i dess alltmer grumliga vatten..

Forskning.se har gjort en webbplats - Östersjön - med lättillgänglig information om de mest kända problemen, algblomning, övergödning, säldöd m m. I lugn och ro kan man klicka sig fram och välja det man vill lära sig mer om.

På ett pedagogiskt sätt förklaras vad som händer ifall torsken skulle fiskas ut. I Östersjösimulatorn kan man själv experimentera med orsak och verkan. En interaktiv videospelare gör att man kan botanisera mellan olika videoklipp om hur forskarna arbetar.

Se också en liten kortfilm som aptitreptare om Östersjön.

Nyckelord:

Bildkälla: Stora Nassa©Anita Rissler

2006-06-01

 

Skatteverket - Värdig Guldlänkvinnare!

Skatteverket vann Guldlänken 2006 för den bästa offentliga e-tjänsten! Grattis! Priset delades ut av Ulrica Messing vid Offentlig@Rummets konferens den 31 maj. x

Juryns motivering till utmärkelsen var:

Inkomstdeklaration på Internet är ett klart lysande exempel på framgångsrik utveckling av en e-tjänst där nyttan för medborgaren satts i första rummet Genom att kombinera teknikens möjligheter med förbättrade arbetsmetoder har 2006 års vinnare förenklat vardagen för miljontals människor.

Bidraget var ett av totalt 26 tävlande. Vad är då en e-tjänst?
E-tjänster kan ha inslag av olika kommunikationssätt, men är huvudsakligen elektroniska. De kan förmedlas i många slags olika kanaler såsom:
* webb
* automatiska telefontjänster
* e-post
* chatt
* videokonferens
* bredbands-tv, interaktiv tv

Nyckelord: ,

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips