Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2006-04-30

 

Pröva användbara program!

Med nya Web 2.0 och Ajaxtekniken flödar det dagligen fram nya program, som vi användare kan ha nytta och glädje av. De flesta programmen är utformade för webben, man behöver inte ladda ner något till sin egen dator och de är dessutom gratis.

Jag har tidigare här bland surftipsen lyft fram några användbara nyttigheter. Du kan hitta länkar till dem under rubriken Programtips en bit ner i vänstra spalten. Jag kommer att fylla på med fler programtips allteftersom.

Nyckelord:

Bildkälla: Kluringen©Gerd Rissler

2006-04-29

 

Lätt att göra egen webbplats!

NetaSpace erbjuder en ny gratistjänst, som är en hel webbplats. Jag har testat litet genom att lägga upp Webbtips hos Silversurfarna.

Så, välkommen till Silversurfarnas Webbtips för seniorer som vill använda webben och göra upptäkter! Registrera dig - det behövs för att komma in men det kostar inget. Och ingen kommer att missbruka din epostadress. Du kan också passa på att beställa ett nyhetsblad från Silversurfare, som skickas till din epostadress.

Det här är en mycket intressant ny webbtjänst, som är en hel webbplats faktiskt, med möjlighet att lägga in artiklar, hålla igång en blogg, arrangera diskussionsforum, erbjuda nyhetsbrev, få webbstatistik och mycket annat.

Tjänsten från NetaSpace är helt gratis - men det betyder naturligtvis att den är reklamfinanserad med reklaminslag både upptill i fönstret och ibland i högra delen av fönstret också.

Undersök gärna tjänsten och hör av dig med kommentarer på webbplatsen! Kanske är det här något för dig! Hjälpfunktionerna är utmärkta, dock på engelska. Det finns både FAQ och en hjälpfil på cirka 80 sidor, som man uppmanas att ladda ner redan när man registrerar sig.

Nyckelord: ,

2006-04-28

 

Mobilväljaren

Hur tänker du när du skall köpa en ny mobil? Den får inte kosta mer än xx kronor. Och så skall den vara lätt, eftersom jag alltid vill ha den med mig. Sedan kan det ju vara trevligt att lyssna på radio, när jag är ute och går i naturen. Och varför inte ta med en talbok som jag kan ladda ner i mp3-format! Och det är ju klart, den första blåsippan vore det ju fantastiskt att kunna skicka till barnbarnen. De har kanske inte sett sådana växa i naturen.

Men vad skall jag då välja för mobil? Kommer de i affären att ge mig bra råd fast jag är vithårig? Det hjälper ju knappast att vara äldre kvinna när man är IT-kund.

Inga problem längre! Nu har IT-tekniken gett oss utmärkta möjligheter. Vi som tycker om att leta på internet - och snabbt finna vad vi söker.

Jag hittade på den norska dinside.no en mobilväljare som ger fantastiska möjligheter. Man ställer bl a in maxpris som man kan tänka sig, maxvikt på mobilen, om den skall vara 3G, om den skall vara utrustad med kamera eller radio. För varje ny funktion som man lägger till begränsas urvalet av mobilfoton att välja bland. Från början är utbudet stort.

Mer åskådligt än så här kan det knappast bli. Det är väldigt skönt att i lugn och ro kunna sitta hemma och pröva olika kombinationer innan man travar iväg till affären och köper sin mobiltelefon.

En liknande tjänst Biglandscape har fått Stockholms stads uppfinnarstipendium nyligen. Inwarehouse använder produktlandskapet för digitalkameror, men tjänsten är ännu inte lika enkel som den norska mobilväljaren.

Utvecklingen går mot enkelhet och bättre funktionalitet. Vi konsumenter har allt att vinna!

Nyckelord: ,

Textkällor: Seniornett Norge; InternetWorld, nr 4, 2006

2006-04-27

 

Svarta hål och jetstrålar

Svart hål i rymden Dagens vackra bild som Nasa bjuder på från rymden är ett ihopsatt foto som visar ett svart hål och de kraftiga jetstrålar som bildas och når långt ut i rymden. Svarta hål absorberar allt från sin omgivning och suger alltså åt sig all energi som finns. Men man har observerat att det inte blir en total energiförlust utan att det bildas kraftiga jetstrålar. Jetstrålarna innehåller framför allt väte, som blir grundmaterialet för nybildning av stjärnor.

De här stjärnorna kommer kanske så småningom att sugas in i ett svart hål och så är cirkeln sluten. Ett intressant kretslopp i rymden.

Den här galaxen på fotot med svartahålgeneratorn ligger hisnande 150 miljoner ljusår bort. Och energiproduktionen är mycket effektivare än kärnreaktorer.

Uppdatering 7 maj 2006: Ett fräscht universum vart biljonte år - Karin Bojs i DN Vetenskap

Nyckelord: ,

Bildkälla: Nasa

2006-04-26

 

PC Tips&Tricks

Nu finns det en ny tidning för alla som vill lära sig att använda PCn på ett smart sätt. PC Tips & Tricks nummer 3 2006 finns nu ute i butikerna. Alla som känner till PC för Alla kan känna sig lugna, för den här tidskriften har samma utgivare.

Här hittar du mängder av smarta tips, skolor och guider - för dig som vill utveckla ditt datoranvändande. Sajten innehåller tips om allt från digitalfoto och musik på datorn till trimning och säkerhet.

PC Tips & Trick använder också en ny affärsmodell. Man kan se på webben vilka artiklar som har publicerats i tidigare nummer. Nu finns det tolv tillgängliga. Om man hellre vill komma åt artiklarna digitalt, så kan man köpa ett klippkort - 25 artikelklipp för 149 kronor eller 100 klipptips för 399 kronor. Sedan tankar man ner till datorn de tips man känner sig sugen på.

En bra modell med tanke på att alla inte har behov av samtliga artiklar i en tidning.

Nyckelord:

 

Matens ursprung

Mat kopplas idag alltmer ihop med nationalitet. Genom att iscensätta miljön kring maten kan restaurangägaren eller värdfolket skapa en ursprungsstämning och höja den kulinariska upplevelsen.

Varifrån maten kommer som vi äter har blivit allt viktigare, när maten för många är både en upplevelse och ett fritidsnöje. Anna Burstedt, forskare i mat- och måltidskunskap vid Kristianstads högskola har undersökt vilken betydelse matens ursprungsland har för konsumenterna.

Vetenskapslandet har gjort ett sex minuter långt videoinslag.

Får jag sedan fresta med en norsk söndagssurf guidad av DinSide.no som ger massor med tips om mat och dryck. De flesta känner säkert till många bra svenska länkar till matsidor och matbloggar. Därför kan det kanske vara trevligt att läsa litet nya tips på norska.

Här bjuds vi till och med på sherrytur till spanska Andalucien. Och kan vässa våra bartenderkunskaper.

Nyckelord: ,

Bildkälla: ©Anita Rissler

2006-04-25

 

FotoSafari i Afrika

Zebror Om du planerar resan som skall bli ditt livs naturupplevelse och inte vill gå miste om alla fantastiska fotomotiv, så kan Andy Biggs, IT-konsult och naturfotograf, vara en kunnig ciceron.

Förutom väldigt vackra djurfoton tar han oss med på sina resonemang om bästa kamerautrustning.

Man kan också mycket väl bara njuta av skönheten hos djuren i de fyra fotofilerna - Introduktion till fotosafari, Digital Safari, Storvilt och Tanzania.

Nyckelord:

Bildkälla: ©Andy Biggs Tack, Urban, för tipset!

2006-04-24

 

De 10 bästa WindowsXP-tipsen

Yahoo News har i dagarna en artikel om alla tiders bästa Windows XP-tips. För Windows Vista dröjer ju och det lär dröja ännu längre innan de flesta har gått över till det nya operativsystemet för PC-datorer.

Så i den engelska artikeln presenteras tio tips för den mer avancerade användaren med ganska utförliga instruktioner hur man kan få WindowsXP att fungera snabbare och smartare.

Nyckelord:

Textkälla: Robin Good's Latest News

 

Norsk Seniorblogg

I Norge finns en webbplats - Senter for Seniorpolitikk - som organiseras av myndigheterna. Här samlar de värdefull information för seniorer, inte minst för att ge seniorer möjlighet att stanna kvar på arbetsmarknaden genom att:

"- Synliggjøre eldres ressurser og utviklingsmuligheter
- Utvikle et inkluderende og godt arbeidsmiljø for alle arbeidstakere i virksomhetene
- Etablere et utvidet samarbeid om seniorpolitikk mellom arbeidslivets organisasjoner og mellom organisasjonene og myndighetene"

Det finns ett multimediearkiv och mycket bra forskningsartiklar om äldre och åldrande.

Nyligen startade Senter for Seniorpolitikk en Seniorblogg som har en handfull vidtalade skribenter som skriver tänkvärt för seniorer. Och alla kan skriva kommentarer till artiklarna.

Läs till exempel om den snabba teknikutvecklingen och hur vi seniorer kan förhålla oss till den - göra den till vår egen. Här finns några kommentarer till inlägget från seniorer om hur man bäst lär sig den nya tekniken på äldre dagar - och samtidigt har trevligt. Eller läs Utgått på dato eller på nye spor i eget liv? Bloggen är en mycket trevlig bekantskap och något att komma tillbaka till då och då. På två månader har det tillkommit ett tjugotal artiklar.

IT-utvecklingen är likartad för seniorer i Norge och Sverige - men nog verkar det som om Norge har kommit bra mycket längre än Sverige.

Nyckelord:

Textkälla: Seniornett Norge

2006-04-22

 

Fredrik Lindström gör ny programserie

Fredrik Lindström Nu samlar Fredrik Lindström in material till den nya programserien som kommer i höst Världens modernaste land. Med historikern Peter Englund som samtalspartner är Fredrik Lindström intresserad av att belysa svensk mentalitet idag och hur den har formats under de senaste decennierna.

Du kan hjälpa till genom att svara på en enkät som det tar mindre än 10 minuter att fylla i på webben. Det bör definitivt vara intressant för programledarna att få många svar från seniorgruppen, som upplevt många förändringar under ett långt liv. Man kan också vara med på utlottning av böcker om man besvarar enkäten.

Länken till attitydundersökningen finns i högra spalten i SVTs information. Du kan också använda den här direktlänken.

Det är intressant att granska sina egna vanor och uppfattningar och att se vilka frågeställningar som en sådan här undersökning tar upp. Och missa inte programmet när det sänds senare i höst!

Nyckelord: ,

Tips: Bloggen Blind Höna Bildkälla: SVT/Fredrik Lindström

2006-04-21

 

Digitalfotona bör snyggas till!

Letar du efter ett gratis och lättanvänt bildbehandlingsprogram? Med utmärkt utbildning på nätet! Då kan Photofiltre och Lasses Bildskola vara något för dig.

Gratisprogrammet Photofiltre 6.1 för Windows kan laddas ner från Multimediabyrån hos Skolutveckling.se.

Lars Carlsson har gjort en bildskola i Flash. Man lär sig mycket och snabbt genom att titta på hur han arbetar på skärmen och samtidigt beskriver vad han gör genom att prata till bilderna.

Programmet har många bra finesser, t ex kan man storleksförändra alla bilderna samtidigt i en mapp.

Även om man hellre vill använda något annat bildredigeringsprogram kan man lära sig mycket genom att titta på och lyssna på Lasses bildkurs.

Nyckelord: ,

 

Seniorer upptäcker webben

SeniorNet Sundsvall Allt fler kunder över 60 år använder internetbank rapporterar Gotländska Nättidningen. Det är intressant att ökningen sker främst bland personer som är över 60 år.

Internetåtkomsten har ökat snabbt det senaste året, vilket vi kan se i all statistik. Pew Institute är ett välrenommerat undersökningsinstitut, som nyligen har kommit med två rapporter om amerikanarnas IT-vanor. När man fattar viktiga beslut numera tar allt fler internet till hjälp. Det kan gälla hälsoråd till vänner som blivit sjuka, köp av ny bostad eller bil och mycket annat.

Undantagna är då seniorer - både i USA och här hemma. Men fler seniorer börjar bli internetvana och använder de snabba och bekväma tjänsterna på webben. Det gäller svenska seniorer i betydligt större utsträckning än amerikanska, glädjande nog.

Då kan man se frukten av det mycket värdefulla arbete som organisationen SeniorNet Sweden gör, när de introducerar seniorer till IT-världen. Redan våren 2003 gjorde säkerhetsföretaget Symantec en större enkätstudie bland nästan 1000 seniornetmedlemmar i Sverige och kunde då dra slutsatsen, att seniorerna var mycket säkerhetsmedvetna. Så var inte fallet i den betydligt senare USA-studien från år 2006.

Här kan man se den stora betydelse som ideella föreningar har, när statsmakterna hittills varit njugga med både anslag till seniorers IT-utbildning, och inte erbjudit reformer med seniordatorer liknande hem-PC-datorer till personer i arbetslivet.

Men seniorerna upptäcker nu nyttan med IT - och viljan att lära är på topp.

Nyckelord:

Tips: NITA Nationellt IT-användarcentrum

Bildkälla: ©Britt-Marie Andersson Textkällor: The Internet's Growing Role in Life's Major Moments; Are "Wired Seniors" Sitting Ducks?

2006-04-20

 

Google leker med loggan

Idag föddes Spaniens store konstnär, Joan Miró, för 113 år sedan. Google tar tillfället i akt och gör en trevlig logga i hans fotspår.

Ni kommer kanske ihåg att under vinter-OS tidigare i år följde Google tävlingarna med en ny logga mest varje dag, som speglade vad som var på gång.

Under årens lopp har Google lekt med loggan på tusen olika sätt. Det är härligt med kreativitet i vardagen!

Google/Miró

Nyckelord:

Bildkälla: Joan Miró, Sóller/©Anita Rissler

2006-04-19

 

Det bästa med Windows

Tidskriften Mikrodatorn har i två veckor haft en enkätfråga på sin webbplats - Webbfrågan - "Vad är det bästa med Windows i jämförelse med andra operativsystem?" Hittills har 184 svarat kring påskhelgen. Urvalet är inte representativt, vilket kanske skall påpekas.

Förhoppningsvis kommer Microsofts Vista nästa år att lyfta upp några av staplarna i diagrammet!

Nyckelord:

2006-04-18

 

Seniorer bloggar

Synesius Group För några veckor sedan publicerades en artikel om SeniorNet USA i TIME Magazine. Man uppmärksammade att även seniorer bloggar idag. 92-årige tomatodlaren Ray White skriver dagligen i sin blogg både om tomater och kärlek och mycket annat och har en stor läsekrets.

På amerikanska SeniorNets hemsida kan man också läsa bloggar som tolv seniorer skriver och alla använder de bloggverktyget Blogger. SeniorNet USA stimulerar nu sina medlemmar att "berätta sin historia".

Titta gärna in hos SeniorNet USA. De får lovord av sina medlemmar. Här kan man få IT-tips, delta i många bokdiskussioner, ofta med böcker som man kommer åt på webben och diskussionerna leds av litteraturkunniga diskussionsledare. Nu pågår diskussioner kring Dr. Jekyll and Mr. Hyde av Robert Louis Stevenson.

Här hemma hos oss uppmärksammades för några månader sedan Allan Lööf, 93 år, som Sveriges kanske äldste bloggare. Han har en musikblogg med mycket skön musik och sång tillsammans med sin sånggrupp "Dur och Moll". Allan har varit hemtam på webben sedan många år och man hittar mycket musik i hans arkiv.

Nyckelord:

Bildkälla: The Synesius Group

2006-04-16

 

Nya grepp i marknadsföringen

"Du lever i en försmak av framtiden och det pågår ett krig om just dig där alla medel är tillåtna". Så skriver Beta Alfa 2.0 som frikostigt tipsar om stora pågående förändringar inom marknadsföringen i sin blogg.

Det handlar om det krig som pågår bakom kulisserna hos såväl produkttillverkare, reklambyråer och medieleverantörer. Kriget om oss konsumenter.

"Bland de nyare metoder som ofta nämns är relationsskapande aktiviteter som möten/event, sponsring, gerillamarknadsföring och annan interaktiv reklam."....

...."Den typ av annonser som växt starkast på Internet är de annonser som presenteras vid sökresultaten på exempelvis Google. Sök på "bil" och du får se en annons för Volvo."....

Läs hela inlägget hos Beta Alfa! Marknadsföringen har redan flyttat ut på webben. Det får konsekvenser både för oss kritiska (??) konsumenter och för marknadsförande företag.

Nyckelord:

Textkälla: Beta Alfa 2.0

2006-04-15

 

Pekfingervalsen som inloggning

tangentbord Visste du att ditt sätt att skriva på datorns tangentbord är unikt? Så unikt att om du skriver ca nio ord kan det registreras och användas i stället för lösenord.

Det här är en billig metod att garantera tillträde till informationen i datorn. Amerikanska företaget Musicrypt använder redan den här metoden i stor omfattning när de levererar musik. Kostnaden blir mycket lägre än med andra biometriska metoder.

Jag kan tänka mig att metoden kan fungera utmärkt i alla sammanhang där många delar på en dator med känslig information, t ex inom sjukvården. Men än så länge får jag nog dras med konstiga lösenord till många webbplatser. Fast man har ju stor hjälp av "intelligensen" i webbläsarna nu för tiden, som minns åt en.

Nyckelord: ,

Bildkälla: Biblioteket, Hedemora Textkälla: PC för Alla

2006-04-13

 

Googles Kalender lanserad

Google har nu ytterligare en gratistjänst med den nya Ajaxtekniken - Google Calendar. Ren, snygg, snabb och lätt att använda.

Med Agendafliken kan man se en uppställning av de händelser som man lagt in. Man kan naturligtvis också få många olika kalendervyer - dag, vecka, månad.

Det är mycket lätt att lägga in aktiviteter genom att man får stöd av kalendern att välja dag och tid. Man kan också bjuda in gäster med epost till en viss händelse. Här finns sökfunktion och hjälplänk att komma igång.

Kalendern kan vara privat eller öppen för alla. Och man kan välja att bli påmind viss tid innan något inträffar, t ex 10 minuter innan ett intressant radioprogram startar eller en dag före en koncert.

En snygg detalj - när man klickar på något i månadsöverblicken får man upp en snygg pratbubbla med all information inklusive en länk till karta. Men det blev dagens garv!! Det här är ju Google, så USA-kartan hjälpte mig inte långt. Men om jag installerar Google Earth kanske det lyckas bättre. Hitta.ses svenska kartor är annars alldeles utmärkta för mina behov här i Sverige.

Om man klickar på "My Calendars" kan man göra inställningar som innebär att man har en gemensam kalender för t ex en arbetsgrupp som man deltar i och bara medlemmarna har då tillgång till de gemensamma tiderna.

Googles tjänster och produkter uppvisar nu en riktigt omfattande provkarta. På den här sidan får man en bra överblick över gratisutbudet. Den verkar dock inte vara helt uppdaterad. Jag saknar både Google Pages och Google Calendar.

Och man får själv ta ställning till hur många tjänster man vill använda sig av med tanke på att informationen samlas på Googles servrar och man vet inte riktigt hur den kan komma att användas.

För att använda kalendern och andra program måste man ha ett Googlekonto, t ex Gmail. Det verkar som om man kan direktregistrera sig på webben för ett konto. Annars har jag möjligheter att bjuda in dig som är intresserad. Sänd bara mail till arissler och efter kanelbullen skall det i epostadressen stå gmail.com.

Uppdateringar: Framtidsscenarios med Google Calendar; Tidskriften Mikrodatorn har fem smarta tips till den som vill komma igång med Googles kalendertjänst och andra intressanta lästips i länkarna sist i artikeln, t ex Ajax ger webben nytt liv. Se också PC för Allas webbTV-debatt från 21 april 2006 om bl a Personlig integritet aktualiserad av Googles kalender.

Nyckelord:

via Beta Alfa 2.0; Techcrunch

2006-04-12

 

Fynda PC-dator i vår!

billiga datorer Funderar du på att köpa en ny dator så småningom? Då skall du veta att PC-distributörerna har överfulla lager för närvarande. Det kommer att bli prissänkningar på PC-datorer i vår. Enligt uppgift lär samtliga stora distributörer sitta med överlager av datorer, speciellt Acer, Fujitsu Siemens och HP.

Kanske ett bra köptillfälle!

Nyckelord:

Bildkälla: Billiga datorer Textkälla: Computer Sweden

 

Kulturskillnader avgör hur vi använder mobilen

Planet photos IT-leverantörerna producerar idag för en global marknad. Men då måste de också känna till skillnader i konsumtionsmönster som finns i olika länder.

En ny studie som är gjord av den internationella koncernen KPMG visar stora skillnader mellan europeer och asiater i hur man använder mobiltelefonen. Man antar att det är de långa restiderna till och från jobbet, som gör att asiaterna använder sina mobiler mer än en timme per dag och också önskar få alla tänkbara tjänster i mobilerna. Då är det viktigt att veta att urbana delarna av Kina håller på att utvecklas till den mest internetberoende ("dynamiska") ekonomin i världen. Europeerna däremot använder mobilen mycket kortare tid varje dag, ca en kvart. Vi vill i stället få motsvarande tjänster i datorn.

Aktuell svensk trendstatistik ger mer kött på benen om våra egna svenska vanor.

Nyckelord: ,

Bildkälla: Painetworks.com/Foto: David Falconer Textkällor: Computer Sweden; Infontology

2006-04-11

 

Telia trendspanar om 2006

Telia har låtit intervjua drygt 10.000 privatpersoner och 2.000 företag om hur man använder mobilen och datorn och vad man tror om de egna vanorna framöver. Resultaten presenteras väldigt tilltalande i en vacker pdf-rapport på 44 sidor, Telia Trendspaning 2006.

Beta Alfa har gjort ett sammandrag av innehållet som Du kan börja med att läsa - men titta sedan definitivt också själv i den här intressanta och snygga rapporten.

Man gör åldersuppdelningar av resultaten, men tyvärr är den äldsta gruppen väldigt bred - 50+. Det är i åldersgrupperna 65+ och äldre som tillgången till datorer och internet är radikalt mycket lägre, framför allt bland kvinnor.

I rapporten finns det bl a ett avsnitt om hur IT kommer att förbättra våra kommunikationsmöjligheter med vården (sid 20).

I den här trendspaningen kan vi t ex se att:

- 50+ är den största användargruppen av ip-telefoni (sid 26)
- 50+ kommer att börja använda SMS mer i mobilen under 2006 vid jämförelse med övriga grupper (82% säger det, sid 27)
- 50+ är den grupp där fler än i övriga grupper gärna betalar extra för att snabbt få tillgång till personlig rådgivning och/eller få hjälp med installationer av tekniska prylar (sid 33).

Många i den här gruppen har inte längre datorsupport på jobbet. Då kan det vara bra att känna till att SeniorNet Sweden har ett diskussionsforum DatorBiten, där man snabbt får hjälp när man får problem med datorn eller med program. Man kan också på sina håll få teknisk hjälp i de lokala klubbarna.

Kolla in Telia Trendspaning 2006 och se hur bra du hänger med!

Nyckelord: ,

via Beta Alfa 2.0

2006-04-10

 

Japanska cyberskutt

Irrfärder i japansk statistik kan bli härlig läsning när Sabine Ehlers - teknisk-vetenskaplig attaché i Tokyo - skriver krönika i Computer Sweden.

Nyckelord:

Textkälla: Irrfärder i statistiken

2006-04-09

 

Googles snabba expansion

Kommer all vår mediakonsumtion om några år att vara helt individanpassad - dvs jag får bara upp den information som jag brukar vara intresserad av på datorskärmen? Och är det Google som håller i nyckeln till urvalet? Utan att du ens behöver uttala dina behov! Med Googles söktjänster och andra informationstjänster som kopplas samman kan detta bli verklighet - behaglig, ja - skrämmande, kanske.

Titta på det framtidsscenario som Museum of Media History har målat upp för år 2014 i en 8-minuters videofilm om vår kommande mediakonsumtion.

InternetWorld har en artikel som kan läsas online om Googles snabba framgångssaga inom internet, reklam och media. Hur farligt är Google för andra jättar inom området? Och för oss konsumenter?

Nyckelord: ,

Textkälla:InternetWorld

2006-04-08

 

Det bästa från flera datorvärldar!

iMac-dator med Mac OS X och Windows XP Nyligen lyckades två datorgenier skriva program, så att Windows XP går att installera på de nya Macdatorerna med Intelprocessorer. Bedriften innebar att de vann en ganska stor summa pengar. Nu har Apple en programvara - Boot Camp - i betaversion som kan installeras på Macdatorer för att köra Windows XP.

Varför då Windows på Mac undrar gammal Macvän!? Macen som har ett operativsystem som är lättare att använda än Windows - inte minst för seniorer - och som dessutom hittills varit säkrare och stabilare.

Men om du liksom många ungdomar gärna spelar datorspel kan PC-miljöns alla spel nu användas på de nya Macdatorerna. Alla andra program som utvecklats enbart för PC-världen blir också möjliga att köra på Macen. I sommar levereras dessutom den lilla bärbara iBooken med Intelprocessor som det blir billigare att köra Windows på än MacBook Pro.

Apples förhoppning är naturligtvis att många PC-användare som prövar att spela på Macen upptäcker fördelarna med Macens operativsystem och övergår till Apple. Nästa version av Apples operativsystem - Leopard - kommer att innehålla stöd för Windows, men en Windowslicens krävs för installation av PC-program på Macen.

Windows Vista, det nya operativsystemet, är försenat till januari 2007, men det lockar kanske inte alla senioranvändare med tanke på dels höga prestandakrav på datorn och dels priset.

En ny undersökning gjord i Schweiz av bl a en svensk IT-forskare, Fabian von Scheele, visar att Windows XP är mindre effektivt än föregångaren Windows 2000. Användbarheten har försämrats i det mer komplexa nya operativsystemet och det är besvärligare att göra vissa operationer. Produktiviteten blir sämre.

Macdatorerna är ett bra alternativ för seniorer - därför att man inte behöver så mycket starthjälp eller arbete med uppdateringar och skydd mot virusattacker.

Vi inbitna Macanvändare fortsätter att dra nytta av Macens utmärkta produktivitet - ett koncept som fanns med redan från starten 1984 - och vi njuter dessutom av skönheten hos våra Macdatorer. Varför inte testa?

Uppdatering: Även Vista fungerar nu på Mac enligt CS. Mer information om MacBook Pro; Halvlätt att installera Windows på Macen/CS; Windowsanvändare går över till Macintosh

Nyckelord:

Bildkällor: iMac-dator med Mac OS X och Windows XP; OS-Wars Textkällor: Ny Teknik; Computer Sweden/Vinnare; BBC News; BBC News; Computer Sweden/MacBook snabbaste Windowsdatorn

iOS-Wars


2006-04-07

 

IT kan göra vården mer effektiv och säkrare

"IT-tekniken innebär oanade möjligheter för patienterna - både de som är sjuka ofta och de som bara har kontakt då och då." Det sade Sveriges Kommuner och Landstings VD, Håkan Sörman, vid konferensenVitalis 2006 i Göteborg den 15 mars.

Han berättar i talet om de möjligheter som han ser framöver, när Sverige nu har fått en nationell IT-strategi nyligen för vårdområdet. Här finns mycket som kan bli användbart för seniorer.

Läs hela hans tal och se vad som är på gång - e-recept, mätutrustning hemma som kommunicerar med ens doktor, samordnade register, kvalitetsmätningar inom vården!

Nyckelord:

Bildkälla: Carelink Textkälla: Presstjänsten, Sveriges Kommuner och Landsting

2006-04-06

 

Vi bokar själva våra resor på nätet

Priskonkurrensen gör att reseföretagen måste satsa på att resenärerna själva gör sina bokningar på Internet. Allt fler resenärer föredrar också att själva söka sig fram till bästa pris/erbjudanden/avgång m m.

Ett stort reseföretag som Fritidsresor säljer idag en tredjedel av sina resor via den nya hemsidan. Detta kräver användarvänliga hemsidor. Och sådana är och kommer att bli viktiga konkurrensmedel framöver för alla reseföretag.

Nyckelord:

Textkälla: PC för Allas dagliga nyhetsbrev 5 april 2006

2006-04-04

 

Mobilprat ökar risken för hjärntumör

mobiltelefonsamtal Arbetslivsinstitutet har under en lång följd av år studerat användningen av mobiltelefoner och riskerna med att bo nära mobilmaster.

Nu presenterar de i en internationell forskningspublikation resultat från en omfattande undersökning som visar att både mobiltelefon och trådlös telefon i hemmet är klart förknippade med en ökad risk för hjärntumör på den sida av huvudet, där man brukar hålla telefonen vid samtal. Risken ökar om man använder mobiltelefon sedan unga år och pratar länge i mobilen.

Forskarna har skrivit en kort sammanfattning av forskningsresultaten på knappt två sidor. Den är lättläst och informativ!

Trådlösa telefoner i hemmet är bekväma, men alls icke ofarliga om man inte vet hur man skall använda dem.

Den snabba teknikutvecklingen ger oss så mycket bekvämlighet - men priset kan vara hälsan. Men känner man till riskerna kan man ju själv se till att använda tekniken på ett vettigt sätt.

Nyckelord:

Textkällor: Arbetslivsinstitutet - Pressmeddelande; Computer Sweden; BBC News

2006-04-03

 

Språkkrysset - med rätta svaren omgående

Hos Språkkonsulterna kan du testa dina kunskaper i stavning, böjning och ordförståelse. Det är mycket mer spännande än det kanske låter! Samtidigt tävlar du om månadens vinst. Nästa dragning är den 30 april. Man får direkt information om de rätta svaren och om hur bra man själv har svarat.

Titta också på Språkkonsulternas månatliga Språkbrev från 2004 till 2006 som innehåller massor med nyttig information om förkortningar, hur man skriver datum, felaktig särskivning och mycket, mycket mer.

I Deltagarforum finns material som Språkkonsulterna använder i sina kurser ute i företag och organisationer. Här finns mycket som är lärorikt och matnyttigt när man skriver på webben.

Nyckelord:

Bildkälla: Copyright@Gerd Rissler

 

Norska SöndagsSurfen - Konst


Den här veckan ger norska DinSide tips på konstwebbar. Här finns mycket trevligt att titta på.

Nyckelord:

Bildkälla: Juan Miró/Sóller

2006-04-02

 

Offentliga hemsidor kan man lyssna till nu

Många kommuner och landsting, liksom myndigheter och företag samt föreningar har skaffat tjänsten ReadSpeaker. Det betyder att man kan markera text på hemsidan och sedan klicka på knappen"LäsUpp " eller "Lyssna", så får man texten uppläst. Talet är lätt att förstå. Det här är en av de mest avancerade talsyntestjänster som nu har kommit fram - till glädje för alla som hellre lyssnar på internetsajter än läser texten.

Folkbildningsnätets webbplats kan man t ex få allt uppläst om man klickar på länktexten Lyssna längst upp till vänster i fönstret på Startsidan.

Stockholms universitet har valt Insipios Språkgenerator för uppläsning av text och länkar. Uppläsningen är svårare att förstå än ReadSpeakers. Vissa ord låter konstigt. Jämför gärna de olika språkgeneratorerna.

Det här är en tjänst som många kommer att uppskatta framöver - inte minst seniorer.

Uppdatering: Betydelsen av talande webbplatserbetonas av en gästbloggare hos 24timmarsbloggen.

Nyckelord:

 

Gör en kalender!

Du kan lätt göra en egen årskalender med text på svenska. Bestäm bara storleken, t ex A4 liggande, språk Swedish, år 2006 och klicka på knappen "Get PDF".

Då får du en kalender i pdf-format för hela år 2006 som du kan printa ut och skriva in viktiga händelser i.

Kombinera sedan med gratistjänsten Minnas.se som påminner per mail, när något viktigt inträffar. Sedan behöver man inte oroa sig för att glömma något.

Nyckelord:

Bästa surftips från IDG.se

2006-04-01

 

Nyfiken på nya MS Office?

Microsoft visar nu en video (på engelska) på 13 minuter med nyheter i Officepaketet som kommer under 2007. Förhandsvisningen ger mersmak. Utvecklarna har ansträngt sig att göra programmen mer integrerade och lättare att använda.

För hemanvändaren finns det redan idag enklare ordbehandlingsprogram, som dessutom är helt gratis. Men utan alla de finesser som Microsofts Officepaket innehåller.

Också Microsoft satsar på program på webben - MS Windows Live och MS Office Live för småföretag.

Nyckelord: ,

Källa: Mikrodatorn

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips