Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2005-03-31

 

Äldre ointresserade av internet?

"Att internetrevolutionen inte spridit sig i hela befolkningen blev kommunpolitikerna i Mörbylånga varse. Efter en enkätundersökning på ålderdomshemmet Rönningegården visade det sig att ingen av de 37 tillfrågade tyckte att de hade något behov av internet, och endast fyra kände till begreppet. Ingen hade någonsin prövat att surfa på nätet."

Det skriver SvD i dagarna. Och exemplet visar att 24-timmarsmyndigheten har ett tufft jobb med att informera, motivera, se till att seniorer inte bara får tillgång till lättanvända datorer utan framför allt goda anledningar till att använda dem och bra hjälp att lära sig det nödvändiga handhavandet.

Fast helst önskar man sig naturligtvis de riktigt enkla fjärrkontrolldatorerna för äldre, där man lätt kommer åt den viktigaste informationen på webben. En sådan är Victoria utvecklad i Danmark. HandikappInstitutet lär ha något likande på gång. PCtvt med bl a TV, video, IP-telefoni (Skype) testas nu i Indien och skall kosta under 2000 kronor.

Det håller på att bli enklare att komma åt allt värdefullt på Internet! Och det är nödvändigt om e-samhället skall bli ett samhälle för alla!

 

Döden på Nätet

"När jag hör hans röst, blir jag ledsen. Han var min vän och nu är han borta. Så jag går till hans plats på nätet. Jag tittar på hans porträtt. Jag läser vad vänner och kolleger skriver. Platsen på nätet blir som en begravningsplats, en minneslund. Jag kan uppleva samma stillhet och andakt där som framför en grav. Samtidigt är den ett levande informationsforum och ett minne över Claudios förflutna, hans liv och gärning."

Det är Bo Dahlbom, vd för Victoriainstitutet och professor vid IT-universistetet i Göteborg, medlem i regeringens IT-strategiska grupp som skriver så om Professor Claudio Ciborra som avled den 13/2 2005, endast 53 år gammal.

"Borde vi inte använda nätet mer på detta sätt? Estonia-katastrofen fick en minneslund i Stockholm. Det talas om en minneslund för Tsunami-offren i Thailand. Men borde inte dessa platser hellre ligga på nätet? Eller åtminstone där också? Nu när vi alla lever mer och mer på nätet, borde vi inte tänka igenom hur vi skall göra med döden på nätet? ....Vem tar hand om våra personliga hemsidor när vi avlider?"

Denna tänkvärda fundering apropå en konferens snart "24-timmarsmyndigheten - dagsläget i kommuner och landsting" där Bo Dahlbom kommer att vara moderator.

En konferens där man kan hoppas att många innovativa lösningar och exempel på e-demokrati presenteras, så att tävlingen Guldlänken i år får fram kandidater och kan utse bästa e-demokratiska webb.

 

Lyssna på böcker i datorn

Det finns nu ett 50-tal ljudbokstitlar i mp3-format, huvudsakligen bästsäljande skönlitteratur av författare såsom Jan Guillou och Liza Marklund.

Enligt tidningen Svensk bokhandel är en mp3-bok några tior billigare än en ljudbok på cd.

Vad sägs om Hemsöborna, uppläst av Sven Arne Svanberg, ljudbok i mp3-format, 5,5 timmars uppläsning till det facila priset 44 kronor. Man betalar på webben med kontokort eller PayNovaplånbok.

E-böcker, dvs digitala böcker som man läser själv i datorn, finns det ett större urval bland. Bokus har ca 500 titlar och de flesta kostar mellan 50 och 150 kronor.

Med länken "Visa alla e-böcker" får man fram en förteckning. Här finns alla typer av böcker, fackböcker, skönlitteratur m m. Böckerna finns i tre olika e-boksformat, Adobe Reader, Microsoft Reader och MobiPocket Reader. Vilket format du skall välja beror på vilken typ av dator eller handdator du tänker använda när du läser din e-bok.

"Alla format fungerar på PC. Du kan välja det som du själv tycker bäst om. Pröva gärna någon av våra gratis böcker om du är osäker på vilket läsarprogram du föredrar."

Tips: Computer Sweden

 

RSS-flöden att prenumerera på!

Har du upptäckt nyttan och glädjen med RSS-flöden? Att snabbt kunna skumma igenom massor med ny information på webben som du själv har valt att prenumerera på och sedan fördjupa dig i det som intresserar.

Då finns här mer att undersöka! RSS-listan har en samling med allmänna svenska RSS-flöden/RSS-länkar. På den här länken finns RSS-flödena organiserade under klickbara rubriker. Listan ger dig också möjlighet att tipsa om flöden som du själv uppskattar.

Hur gör man?
- Klicka på det RSS-flöde som du vill prenumerera på.
- Kopiera URL i adressrutan.
- Lägg till det i din RSS-läsare, t ex Bloglines med Add.
Sedan kan du lätt följa med allt nytt som skrivs.

Du som ännu inte har skaffat en gratis RSS-läsare kan läsa här om hur du kommer igång med Bloglinespå ett enkelt sätt.

2005-03-29

 

Länkportalen hittasidan!!!

hittasidan!!! är ytterligare en svensk länkportal. HittaSidan!!! har en ren layout, så det är lätt att hitta på den.

Här finns bland annat avsnitt för Data och ett annat avsnitt för Internet med mycket matnyttigt att undersöka. hittasidan!!! har också en topplistelänk och den visar att vi framför allt letar efter namn till nya små barn och efter matrecept.

Noggrannast är naturligtvis SCBs namnstatistik, där man kan se för varje år vilka som är de mest populära flicknamnen resp pojknamnen. År 2004 var det Emma, Maja, Ida, Elin och Julia - gamla fina namn från min mormors tid. Pojkarna döptes förra året till William, Filip, Oscar, Lucas och Erik - här ser vi mer av påverkan utifrån. Kan man dra några slutsatser av den skillnaden, månne?

Musikavdelningen är välmatad. Jag hittade t ex massor med fina länkar till jazz under Musiklänken. Men här finns musiklänkar till alla genrer.

Länkportalen hittasidan!!! är väl värd ett besök!

2005-03-28

 

Filer som inte fyller dina vänners brevlåda!

Skickar du ibland stora filer till dina vänner? Som riskerar att fylla deras brevlåda!

Då finns här ett bättre alternativ! Helt gratis! Tjänsten heter Dropload!

Dropload är en tjänst på nätet dit man sänder filer som man vill att andra skall komma åt. Samtidigt som du lämnar filen skickar du också ett meddelande till de personer som du vill skall få filen. De har 7 dagar på sig att plocka upp filen/erna. Sedan tas de bort från webben.

Man kan ladda upp de flesta typer av filer - textfiler (.doc, .pdf), ljudfiler (mp3), filmer mm. Och utrymmet är 100 MB per fil. Generöst tilltaget således!

Man behöver bara registera sig - "signup now" och så är man igång, när man har verifierat registreringen! I samband med registreringen kan man också ange om man vill bli meddelad, när mottagarna har hämtat mina filer och om jag vill att filerna skall kollas med avseende på virus.

Ett utmärkt sätt att dela med sig av stora bildfiler eller filmer till vänner och bekanta! Mycket enkelt att använda dessutom!

Via Delicious

 

Bläckfiskens överlevnadstaktik

Visste du att en bläckfisk som hotas kan gömma sitt huvud genom att slingra sex av sina armar runt det och liknar då en nedfallen kokosnöt. Sedan använder den de två kvarvarande armarna som ben och går baklänges ifrån angriparen. Det har forskare upptäckt! Smart!

Källa: BBC News Bildkälla: Flickr





 

Transparent bildskärm

Kan du se genom din bildskärm vad som finns bakom den? Jaså, inte. Men det finns de som kan!

Klicka på länken "View as slideshow" och se bildspelet. Sedan är det ju bara att fixa samma på den egna datorn!

Bildkälla: Yahve hos W00kie, Flickr


2005-03-24

 

Underbart vackra foton på webben


Ett sätt att visa foton på webben är att göra en fotoblogg. Numera finns det pristävlingar där man kan vinna i ett antal klasser bland fotobloggar. Senast den 30 mars skall man ha valt det man tycker är bäst för att delta med bedömningar i tävlingen.

Bland nominerade till Årets fotoblogg finns John Perkinson som har en blogg med namnet Orbit1. Han har en väldigt fin känsla för människor, detaljer, natur, skönhet, variation.... Här finns hundratals foton som fångar! Klicka bara på Prev (=previous, föregående) så har du underbara upplevelser framför dig - det ena fotot är vackrare, innerligare, mänskligare än alla de andra!

Varför inte rösta på Årets fotoblogg - Photo of the Year! Det gör man längst ner på den här sidan/fönstret! John Perkinsons foton finns på länken - www.orbit1.com/dailyphotos.aspx?photoid=863&plink=true.

På den här webbsidan finns det otroligt mycket annat också att titta på innan man bestämmer sig.

Foto: John Perkinson, contestant for the award Photo of the Year

2005-03-22

 

Smart design!

Varför inte förena estetik med funktionalitet? I det här japanska fotobildspelet ser vi på första bilden något som ser ut som ett utomhusbibliotek vid entrén till ett köpcentrum i Nagoya i centrala Japan. Men det är smartare än så! Det som ser ut som böcker i bokhyllorna är ett ekologiskt vindkraftverk som tillsammans med solceller ovanpå svarar för mycket av elektriciteten som behövs i det här köpcentret.

Titta gärna på hela fotobildspelet. Själv skulle jag gärna vilja köra omkring i Toyotas nya läckra fordon för en person - In the hot seat - men det lär väl dröja innan det kommer till Sverige.

via Rebecca Bloods What´s in Rebecca´s pocket? Rebecca Blood, universitetsprofessor, är en av de första bloggarna från förra seklet.

 

För alla som älskar havet

I Greenwichs Nationella Maritima Museum öppnas nu en utställning med foton från kust och hav. BBC News visar ett bildspel med 10 foton, som bådar om den härliga vår-sommar-höst-säsong som närmar sig.











 

Är papperstidningen på utdöende?

Om framtiden är det svårt att sia! För väldigt många ungdomar är det nyheterna på nätet som gäller. Snabbheten! Att kolla rubriker men inte läsa mer noggrant.

Men för cirka hälften av vår befolkning är nyheterna på internet snarast ett komplement till tidningarna - man vill kolla upp om något har hänt sedan papperstidningen kom ut. Eller kolla i andra tidningar.

Att kunna läsa digitala tidningar är en fantastisk tillgång när man vill följa nyhetsrapporteringen av en speciell fråga eller kanske jämföra utländska tidningars rapportering med våra svenska tidningars.

När man är utomlands och kan få tillgång till hela svenska tidningar i pdf-format uppskattar man detta som något mycket värdefullt. Men man skall vara medveten om att det tar betydligt längre tid att läsa en pdf-tidning än en papperstidning.

Rubrikens fråga forskar man kring i Göteborg och Vetenskapslandet hade nyligen ett kort inslag på 2,5 minut i Kunskapskanalen, som man kan se och lyssna på nu i efterhand.

2005-03-21

 

PC-Adapter för darrig mushand

Glöm inte bort att kolla av norska Seniornetts hemsida då och då! Där finns bra artiklar för seniorer som vill ha hjälpl med IT-användningen.

Om du t ex skakar litet på handen, så att det är svårt att använda datormusen, har IBM tagit fram en liten adapter, som man pluggar in mellan musen och datorn - och så är alla problem lösta.

Adaptern säljs av en brittisk firma på webben och kostar under 700 SEK.

 

Ny myndighet samordnar 24-timmarsmyndigheten

Det händer mycket som rör organisationen av 24-timmarsmyndighetens tjänster för närvarande och som förhoppningsvis snabbt för arbetet framåt. Computer Sweden hade en ledare och en artikel om hur arbetet kan samlas under en ny myndighet i dagens tidning. Artiklarna kommenteras av 24timmarsbloggen.

2005-03-20

 

Ljusning för 24-timmarssamhället?

Viktiga personförändringar inför slutspurten i regeringens IT-proposition till hösten - det informerade 24timmarsbloggen om i fredags.

2005-03-19

 

Bloggen - livsnödvändigt andningshål i förtryckarregimer

"Näst efter USA och Kina är Iran det land som har flest så kallade webblogganvändare, enskilda medborgare som fritt och ofta anonymt publicerar sina egna, ofta mycket personliga, dagboksanteckningar på nätet."

Detta är Anita Goldmans ord. Hon skrev en kolumn häromdagen i Aftonbladet om hur ...."Internet har blivit en så fantastisk källa för information och kommunikation i länder med förtryckande regimer...."

I västvärlden är bloggen ett lättillgängligt, individuellt uttrycksmedel och diskussionerna gäller mestadels om bloggande "journalister" i praktiken utmanar professionella media.

I länder utan fri press har bloggandet blivit ett andningshål - men absolut inte ofarligt, vilket den senaste tidens fängslanden är ett dystert uttryck för.

2005-03-18

 

Smörgåstårta i påsk


Påsken närmar sig, med mer ledig tid för alla som fortfarande arbetar och många får kanske påhälsning av barn och barnbarn över helgerna. Då är det skönt att ha tänkt ut vad man skall bjuda på i förväg. Och varför inte göra en vacker smörgåstårta tillsammans med barnbarnen.

På webben kan man hämta inspiration, t ex från Helenes sida om smörgåstårtor! Men sedan kan man naturligtvis friskt komponera sin egen smörgåstårta utifrån egna idéer och favoritsmaker. Titta på länken "Bilder på hur en tårta blir till". Ta till rejält - för smörgåstårta brukar uppskattas i alla läger!

Tips: No illusions - Chadies NU-blogg - Bildkälla: Helene

2005-03-16

 

Visioner och mål - regeringens syn på arbetet med 24-timmarsmyndigheten

Alla som är intresserade av utvecklingen av den svenska modellen och 24-timmarsmyndigheten är säkert intresserade av ansvarig ministers vision. Hos 24timmarsbloggen kan man läsa hela det tal som kommun- och finansmarknadsminister Sven-Erik Österberg höll vid konferensen med Nätverket 24-timmarswebben den 15 mars 2005.

 

Visuella sökmotorn KartOO

Jag har tidigare skrivit om den grafiska sökmotorn KartOO, som visar upp sökresultaten som kartor. Jag vill puffa för den här sökmotorn för man kan hitta mycket här som man inte så lätt hittar med vanliga sökningar. Och så presenteras sökresultaten så vackert!

Sök t ex på "Seniornet Sweden" i KartOO, ta med citationstecknen kring SNS och välj "search the web" till höger om Search-knappen innan du trycker på Search. Då får man upp ett nät av länkar med Seniornet Sweden i mitten. Man kan också se på vilket sätt de olika "noderna", sökträffarna, är kopplade till SNS genom att läsa vad det är för begrepp som förbinder dem. Man kan t ex se att SNS finns med på den viktiga sidan Sverige.se. Undersök sedan de sökträffar du blir nyfiken på.

Men det finns mycket mer att hämta! Längre ner i fönstret finns den oranga knappen "next map". Klicka på den så får du upp ett nytt nät av relationer. Här fick jag upp ett antal Seniornetklubbar i Sverige. Men också den mycket intressanta finska Seniornet-bloggen. Där finns otroligt mycket att läsa och lära!

Klickar man vidare med "next map" kommer ytterligare klubbar upp och organisationer som har lärande-på-nätet samt utmärkta Sofia.se med vår egen ViviAnn Lundeqvist som webbmoster/webbmaster.

Det är bara att söka vidare och få upp nya nätrelationer. Man kan också söka på begreppen i vänstra kolumnen, nya för varje ny kartsida.

Som du märker kan man lätt fastna här för att sökandet leder till så mycket intressant! Glöm inte att också söka på egna sökord!

 

Den nyaste tekniken på Cebit-mässan

Om du vill hänga med på den senaste teknikutvecklingen inom branschen kan du läsa Computer Swedens artikel "10 trender på Cebit-mässan" som sammanfattar vad som visats på den stora mässan som avslutas idag.

Triple Play med data, tv och telefoni via bredbandet blir viktigt för seniorer. Det kan bli ett sätt att kommunicera på internet utan att man behöver skaffa dator och datorkunskaper.

Skype har kommit långt med IP-telefonin. Alla som har en internetuppkopplad dator kan skaffa ett headset med mikrofon, ladda ner Skypeprogrammet gratis och sedan telefonera gratis till andra med Skypetelefoni. Eller betala en blygsam avgift för att ringa med Skype från datorn till vanliga telefoner. Mycket enkelt och värdefull teknikutveckling!

Återförsäljarna blir konsulter - det kan också gagna oss seniorer som behöver mycket rådgivning för att komma igång med tekniken och hjälp när prylarna krånglar.

Läs hela artikeln som även finns som länk på SNS hemsida idag!

2005-03-14

 

För alla elefantvänner

Nu tar djurvårdare i Kenya mobiltekniken till sin hjälp. BBC News har en liten videofilm med engelskt tal på 2,5 minuter om hur man utrustar vilda elefanter med mobilsändare i stora elefanthalsband, så att djurforskarna bättre kan lära sig om hur vilda elefanter strövar över stora områden. I filmen följer de elefanthonan Anastasia och hennes hjord.

2005-03-13

 

Därför blir vi torra om huden på vintern

Kunskapskanalens Vetenskapslandet visade nyligen en videofilm på drygt två minuter om hur vi kan förhindra att huden torkar ut på vintern.

Videofilmen kan ses som webb-tv med RealPlayer eller med Windows Media Player där man kan välja snabb eller långsam uppkoppling.

 

Livets eget ­soundtrack

Missar vi det med alla våra nya tekniska prylar? Andrew Sullivan, stjärnbloggare i USA, reflekterar i en artikel i DN kring den nya livsstilen med iPods, MP3-spelare och mobiltelefoner.

...."Tekniken har gett oss ett universum helt för oss själva, där vissa saker blivit bannlysta: det oväntade men lyckosamma mötet med en främling, eller tillfället då vi råkar höra ett stycke musik vi aldrig skulle ha valt själva, eller åsikten som hade kunnat få oss att ändra uppfattning om något. Atomisering genom små vita lådor och mobiltelefoner. Samhälle utan samhörighet. Andra människor som väljs ut - aldrig träffas av en slump. Mänskliga varelser har aldrig levt så här förut. Ja, vi har förstås alltid haft hem, fristäder eller platser dit vi gått för att koppla av, ta det lugnt eller stänga av världen en stund......

....Men vad missar vi? Den där fantastiska skärvan av en uppsnappad konversation som stannar kvar hos en hela dagen; barnet vars klapprande på trottoaren tar en tillbaka till tidiga minnen; fågelsång; väder; accenter; andras skratt. Och de där tankarna som kommer till en när man inte fyller sin skalle med utvald förströelse, utan när man tillåter sinnet att vandra mållöst genom det vardagliga bakgrundsljudet av mänskligt och mekaniskt liv....."


 

Intressant från Spanien om e-demokrati

Katalonien med Barcelona som huvudstad ligger i frontlinjen när det gäller eDemokrati sedan länge. Nu tipsar 24timmarsbloggen om en mycket aktiv spanjor - Carlos Guadián Orta - som skriver både på engelska och katalanska i K-Government Blog. Här finns mycket intressant att läsa om metoder för delaktighet via nätet, om problem i samband med elektroniska val och mycket annat som rör vad som händer på olika ställen ute i världen beträffande e-demokrati. Väl värt ett besök!

"K-Government Blog in English. Findings on the network of all that is related with e-government, e-administration, the information society, etc. Keys to understand, to talk, to implement, to evaluate and to carry out with success strategies of eGovernment and e-administration in the knowledge society."

2005-03-11

 

Aktuellt från 24-timmarsdelegationen

Undrar du hur arbetet med 24-timmarsmyndigheten framskrider? Då finns det litet nytt material att läsa på deras hemsida.

Lägesrapport Februari 2005
- E-legitimation för säkra e-tjänster

Broschyr, 24-timmarsdelegationen
- Utveckling av offentliga e-tjänster

Under länken Rapporter m.m.

- Statskontorets rapport "E-tjänster och besökare på offentliga webbplatser" - Lägesbeskrivning februari 2004.

Under länken Betänkanden i SOU-serien m.m.
- Delbetänkande "E-tjänster för alla", (SOU 2004:56).

Alla rapporterna kan laddas ner i pdf-format till den egna datorn.

Under Länkar finns ett tjugotal institutioner som 24-timmarsdelegationen valt att lyfta fram som goda exempel.

Följ också 24timmarsbloggen som kritiskt bevakar utvecklingen med många intressanta inlägg.

 

CS - Fortsätt att puffa för mångfald!

Lars Dahmén, Computer Sweden, följer idag upp sin ledare inför Internationella Kvinnodagen.

"Viktiga fakta:
1. Branschen blir mer mansdominerad, vilket är självgenererande.
2. Andelen tjejer som söker till tekniska utbildningar minskar år för år.
3. Internationellt sett ligger Sverige efter. Vi har en mindre jämställd bransch än andra västländer.

Jag tror inte på kvotering ? ingen vill bli "inkvoterad". Däremot måste vi lyfta fram de kompetenta kvinnorna. Utan att du märker det så sker det på konferenser, mässor och seminarier. Och även i CS ? om vi inte gjorde det skulle det bli hela nummer med slipsgubbar, inget man vill ställa sig bakom som chefredaktör.

För fem år sedan skrev jag krönikan "Krossa gubbväldet.nu". Precis som jag befarade är läget inte bättre. Och vad värre är: it-folket struntar i problemet. It-machon ser det inte som ett problem utan raljerar över "feministtrams"."


Vi såg i Sverige en kraftig ökning av antalet kvinnor som valde systemvetenskapliga utbildningar - innan IT-bubblan sprack och arbetsmarknaden för IT-kunniga kollapsade. Sedan har andelen kvinnliga studenter med IT-inriktning tyvärr minskat kraftigt.

Inom IT, liksom inom alla andra områden, behövs mångfald beträffande perspektiv och angreppssätt - kön, etnicitet, ålder - all mångfald berikar, när nu internet används i allt större omfattning av allt fler.

2005-03-07

 

Grattis CS till kvinnosatsningen idag!



I Computer Swedens ledare (krävs webbkod) läser jag idag: "Tidningen du håller i handen är unik, världens första IT-tidning helt utan män. Det är bara kvinnor som uttalar sig, skriver krönikor, har åsikter och finns med på bilderna. Inte en slips så långt ögat når."

Inför årets internationella kvinnodag har tidningen gjort det ovanliga - att söka upp kunniga kvinnor som uttalar sig för CS-redaktörerna. Alla bilder i hela tidningen - med undantag för reklamen - visar kvinnoansikten, allvarliga och leende. Det är inte minst trevligt att se alla kvinnor som är på väg mot nytt jobb. Här brukar man annars mest se manliga ansikten. Det är samma läsvärde i artiklarna som i vanliga tidningsnummer.

Vi hoppas naturligtvis att det här inte är en engångsföreteelse - utan att det blir naturligt för redaktörerna att alltid be att få en intervju med en kvinna i teamet - för de finns där, det visar det här numret mycket tydligt. I just IT-branschen som är extremt mansdominerad. Lycka till med den här satsningen att synliggöra kvinnorna!

BildkällaKubansk åttonde mars-affisch från 1970-talet.

2005-03-06

 

Orkidéer hos Bergianska

Orangeriet i Bergianska trädgården vid Frescati, Stockholm, har nu en stor utställning med thailändska orkidéer i alla de färger och storlekar. Det är väldigt vackert ordnat och en sagolik njutning för ögat. Utställningen pågår till den 20 mars.

Ni som inte har möjligheter att besöka utställningen kan titta på ett bildspel med foton som jag har lagt upp hos Flickr. Klicka på "New window" under "View as slideshow" för att se dem som bildspel (krävs Flash Player). Det går också att klicka på varje bild och se den i större format.

Flickr är en gratistjänst för digitala foton som har många trevliga möjligheter. Varför inte testa själv?

 

Alla nyheter med ett klick

Har du upptäckt finessen med RSS-flöden, som man numera ser på de flesta webbsidor? Den lilla oranga knappen med XML. Om inte, läs vidare, installera Bloglines och se om det är något för dig!

RSS-flöden innebär att artiklar på webben presenteras i ett standardiserat format, som man kan läsa i sin egen nyhetsläsare i datorn. Bloglines är en nyhetsläsare där man lägger in alla sina prenumerationer på artiklar från tidningar, bloggar, hemsidor m m. Då kan man sedan se i Bloglines, var det finns ny information och behöver bara titta in där och kan alltså på ett ställe läsa allt som har uppdaterats.

Det är lätt att komma igång om du använder anvisningarna hur man skaffar sig en gratis Bloglinesläsare. Sedan skall man lägga in sådana RSS-flöden som man vill prenumerera på. Om du är intresserad av dagsnyheter, så har Hans Kullin i bloggen Media Culpa samlat RSS-länkar till flera hundra svenska och nordiska tidningar. Välj någon som lockar, kopiera länken i adressfönstret, lägg in den i Bloglines med Add, prenumerera med Subscribe och testa. Lägg sedan in fler prenumerationer allteftersom. Så enkelt är det!

När man väl har börjat använda Bloglines kan man inte vara utan det.

P.S. Här är RSS-flödet till Surftips - Seniorer. D.S.

2005-03-05

 

Botticelli i digital skrud

Botticellis Venus är här sammansatt av 3528 foton från Flickrs fotodatabas. Bilden är uppbyggd av foton som har kodats med beteckningen "kärlek". Sedan är det en duktig programmerare, Jim Bumgardner , som har skrivit ett program i Perl med ImageMagick, där han använt informationen i de små bilderna för att slutresultatet skall bli så här intressant.

Det finns flera härliga mosaikfoton, som man kan se som bildspel genom att klicka på länken "View as Slideshow".

Vad mycket roligt och vackert det går att göra med foton!

2005-03-04

 

Äntligen en enkel och billig surfdator!



Nu blir det snart möjligt för seniorer att kommunicera på webben lika lätt som att använda en telefon.

Vad sägs om följande? En liten skärm med nio knappar med text på. Man trycker på önskad knapp och får den tjänst man är intresserad av - kontakt med hemtjänsten, möjligheter att kommunicera med andra seniorer i kommunen, läsa och skriva epost, läsa dagstidningar på internet, delta i omröstningar om kommunens tjänster, kvittera på nätet vad hemtjänsten nyss hjälpt till med och mycket, mycket annat.



Nu blir det troligtvis möjligt redan under 2005 att börja använda den här kommunikationscentralen, som är utvecklad i Danmark och heter Victoria. Den har redan testats ut i fem danska kommuner av ca 75 seniorer, som lovordar den. Det är Lennart Moberg, SNSare, som har hittat den här pärlan genom att surfa till danska tidningar.

Tidigare Ericssoningenjören Finn Olsen, som var med och utvecklade kylskåpet med dator i dörren för Elektrolux, har gått vidare i Danmark. Med stöd av sponsorer - Microsoft, HP, TDC och 3M - har han under några år tagit fram Victoria som bör kunna bli det verkligt fina kommunikationsverktyget för seniorer, men också för alla som vill ha en enkel internetuppkoppling i köket t ex.

Utrustningen, som är en terminal, kräver internetuppkoppling med ADSL mot en server, där programvaran finns. Inga problem med virus eller brandväggar alltså. När man vill skriva epost använder man ett medföljande tangentbord, annars klarar man sig bra med att bara peka på knapparna på skärmen. Och så skriver man ut det man vill spara på en skrivare.

Avsikten är att Victoria skall vara lika lätt att använda som en telefon, man skall inte behöva läsa manualer eller gå dyra utbildningar. Priset är inte satt än, men det är troligt att det håller sig kring vad en bredbandsuppkoppling kostar och då ingår terminalen. Bredbandspriserna håller på att pressas ned tack vare konkurrensen på marknaden och de kommer antagligen att sjunka framöver. När man tittar på en ganska ofullständig demo av Victoria förstår man litet bättre hur det kommer att fungera.

Nog vore det önskvärt att svenska staten och 24-timmarsdelegationen visar intresse för denna utmärkta innovation, så att Victoria redan från början också kan fås med svensk text och svenskt innehåll. Det finns fortfarande behov av utvecklingsarbete - så ett antal svenska miljoner vore säkert välkomna.

~~~~~~~~~~~

Nytt om PCtvtn. Jag har tidigare rapporterat om PCtvtn för enkel och bilig kommunikation. I nätupplagan till den engelskspråkiga indiska tidningen The Financial Express kunde man nyligen läsa att den mycket omskrivna, kraftfulla och billiga PCtvt nu håller på att testas i Indien och snart kan lanseras.

Den har TV, PC, videotelefon, IP telefon (Skype) och multimedia, kan fås med fyra indiska språk i dagsläget och skall kosta mindre än 2.000 SEK. Den skall kunna ge lågutbildade tillgång till information, möjligheter att kommunicera med videosamtal och förhoppningsvis intresse för att lära mer via utbildningsprogram i PCtvtn och är alltså en både kraftfull och billig surfutrustning. Det verkar som om utvecklargruppen tänker sig en global lansering av produkten.

Nu händer det alltså mycket som kan göra internet mer tillgängligt för andra grupper än penningstarka, datorkunniga surfare! En mycket positiv utveckling!

 

Libanon på webben



Högaktuella Libanon kan besökas på webben - många vackra panaramabilder från dagens och historiska Libanon.

via Frihetens Vingar

2005-03-02

 

Modern svensk konst på webben

ART.SE är en digital utställning och konstförmedling på Internet. Genom att fylla i ett formulär om konstform/teknik, inriktning, färgstämning m m kan man söka sig fram till konstverk att njuta av på webben (klicka på målningen för större storlek) eller köpa direkt från konstnären. Skriv in pris 1000 som minimipris och 40000 som maximipris så visas de flesta konstverken i ARTs databas.

Konstverk: "Besöket - Grekland III" av konstnären Matheo Yamalakis
via Klick!









2005-03-01

 

Förödande kritik mot Apotekets nya webbsida

24timmarsbloggen har undersökt Apotekets nya hemssida utifrån de standarder för användbarhet som nu gäller - Vägledningen 24-timmarswebben 2.0. Och de finner att det är mycket som blivit fel. Läs deras egen beskrivning!

Vi får nu se hur snabbt 24-timmarsbloggens kritik medför ändringar på Apotekets webbsida! Snabbt är min gissning! Mot bakgrund av kritiken mot 24-timmarsdelegationens egen nya hemsida som omedelbart drogs tillbaka för omarbetning. Det blir dyrt att inte göra rätt från början.

 

Bloggarna en ny stark maktfaktor

"Var sjätte sekund startar en ny blogg och i hela världen finns ungefär sex miljoner bloggar eller webbloggar. Det är vår tids nya nyhetsförmedlare som vid sidan om de stora fömedlar sin version av vad som händer i världen. En av Sveriges många bloggare Steffanie Müller var med i Front i P3 tillsammans med Peter Wolodarski, ledarskribent på DN, för att diskutera bloggar."

Måndagens program kan man lyssna på i datorn i form av två webb-radiosnuttar på tillsammans ca 10 minuter

Vi får höra några bloggares syn på varför de skriver bloggar, vad bloggandet tillför de etablerade medierna men också vilka risker som det nya, mycket snabba mediet kan medföra. Bloggandet har kommit för att stanna är deras slutord!

Uppdaterat 1 mars kl 17 - Ämnet blogging är aktuellt dessa dagar! Även P4 Extra hade ett inslag idag som man kan lyssna på i den egna datorn.

Bloggens makt exemplierades i samtalet - Sara Holm med bloggen Hedgehog lyckades få det stora företaget l´Oréal att dra tillbaka en reklambild. Diskussionen fördjupades här ur ett journalistiskt perspektiv. Inslaget hittar man i ljudfilen kl 13.33 - 14.00, dels 3.20 minuter in i programmet med musikmellanspel efter 13 minuter och så avslutas diskussionen 15 minuter in i ljudfilen och pågår i ytterligare fem minuter. För att nu vara mycket exakt!

~~~~~~~~~~

Jag kan kanske tillägga att det fortfarande är försvinnande få seniorer som använder bloggandet för att t ex reflektera över samtidshändelser utifrån sina upplevelser under ett långt liv eller som delar med sig smakprov på sina hobbies.

Det är lättare att komma igång med en blogg än med en egen hemsida,Gör hemsida med Blogger! det kostar ingenting, det är bara lusten att skriva eller använda bilder som behövs. Så det är bara att fånga möjligheterna som bjuds!

 

Apotekets nyhetsrapportering läggs ned

"Rapporteringen av medicinska nyheter på Apotekets webbplats kommer att upphöra. Ett beslut är fattat om att lägga ned nyhetsrapporteringen, det är dock ännu oklart när det kommer att ske.

Efter över tre års publicering av medicinska nyheter på Apotekets webbplats har Apotekets VD Stefan Carlsson fattat beslutet att lägga ned verksamheten. Orsaken är att det inte anses möjligt att bedriva en obunden journalistisk nyhetsförmedling i den framtida marknadssituation som Apoteket förbereder sig för."


Man hitttar den här tjänsten under knappen Rådgivning -> Leva med läkemedel. Här finns ett artikelarkiv och många sjukdomsdiagnoser att välja bland. Passa på att läsa artiklarna så länge som de finns tillgängliga på nätet!

"Nyhetsförmedlingen har varit mycket uppskattad av sina läsare. Närmare 39000 bekräftade prenumerationsanmälningar är just nu registrerade till de 16 olika elektroniska nyhetsbrev som distribueras gratis till prenumeranterna."

[via DN]

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips