Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2005-12-28

 

Återblick på 2005 med lästips


Det här är en återblick på de senaste tolv månaderna i Surftips - Seniorer så här inför nyhetsstiltjen under helgperioden vid årsskiftet 2005-2006. Jag har samlat sådant som är vackert att titta på och sådan läsning som kan vara intressant att upptäcka eller återupptäcka.

Det händer mycket nytt och spännande på Internet som ger oss nya möjligheter att få information, att kommunicera med varandra och att samarbeta. Mer om det under år 2006!

Gott Nytt År önskas alla SeniorSurfläsare!

Anita


Vackert att titta på

En värld av månsken under vattnet

Ny fototidskrift - JPG Magazine

Naturens skönhet

Mineraler - en njutning för ögat!

Upplagd för skämt?

Kattricks

Naturen i Norrland - Så vacker hela året!

Den vackra, okända insektsvärlden

Med datorgrafik åskådliggörs framtiden!


Läsvärt i Surftips - Seniorer

Prenumerera på läsvärda bloggar eller tidningar! Varför använda nyhetsläsare?

Fem heta trender inför 2005 - Hur blev det?

Se det sköna hos äldre kvinnor!

Gör din egen hemsida med Blogger!

De 100 bästa prylarna genom tiderna

Upptäckt tjusningen med digitalfoto? Om Flickr

Överbrygga IT-klyftan nu!

Svensk expeditioni vinterkalla Sibirien

Äntligen en enkel och billig surfdator! Danska Victoria

Hjälp finns att få med datorproblem

Skogskyrkogården

Svenskar är EUs flitigaste nätanvändare

Att fånga en tornado

SVT utsågs till Årets Bästa Webbplats

Strålande blombilder!

Upptäck kortkommandona!

En grön vevdator till varje skolbarn

Bildkälla: Copyright©Gerd Rissler

 

Bra musträning

Det här är ett roligt och nyttigt spel, där man skall förflytta musen från start till mål och inte får stöta på hinder.

Ställ muspekaren på den runda startpunkten. Rör sedan muspekaren genom labyrinten utan att stöta ihop med något hinder och hitta fram till det vita målet. Man får börja om när man krockar med hinder och sedan kommer automatiskt nästa uppgift på en högre svårighetsnivå.

via Internetworlds surftips v 50/2005

2005-12-26

 

Nya MSOffice 12 - stora förändringar

Redan i somras aviserade Microsoft stora nyheter i sin kommande Officesvit 12 (artikel på svenska). Nu har amerikanska PC World testat betautgåvan av programmet med de många stora och viktiga nyheterna. Office 12 skiljer sig i många avseenden klart från föregångarna. Artikeln är mycket läsvärd.

Microsoft introducerar nya XML-baserade filformat i nästa version av Microsoft Office, med kodnamnet Office 12. De nya filformaten ger större möjligheter att utbyta data mellan olika program och filerna minskar avsevärt i storlek jämfört med tidigare filformat. De nya formaten kommer att vara standard för Word, Excel och PowerPoint när Office 12 lanseras under senare delen av 2006.

PC Magazine har en artikel och ett bildspel med 25 skärmbilder(Slideshow) där man får en bra uppfattning om hur de nya programmodulerna kommer att se ut.

2005-12-23

 

Skönheten i rymden

Månen över Antarktis Många med mig är fascinerade av de fantastiska bilder från rymden som vi kan få via NASA och via Hubble. Varje dag publicerar NASA en ny bild av galaxer och stjärnor.

De spännande och sagolikt vackra formationena i rymden som fångats av Hubbleteleskopet har sammanställts till en liten film som visas med elektronisk musik. Njut!

Här kommer också en samling med undersköna foton från rymden.

Skapelsens berg, Mount Everest sett från Mars, Unga stjärnor i NGC 346, Tors Hjälm, Oväntat på himlen vid North Dakota, Månen över Antarktis, Ekon från V838Mon, Supernova, Sjöhäst, Crab Nebula Mosaic från HST, Sydeuropa nattetid, Månen och kvällsstjärnan, Isklippor på Saturnus Tethys, Eta Carinae, AE Aurigae: Den brinnande stjärnan, Andromeda Galaxen i infrarött ljus , Galaxy AM 0644-741 från Hubble, Stjärnfält som exploderat, Halloween från Mars, M78 Skymning och stjärnljus, Solfläck i centrum, Bubbelnebulosa, Soluteruption från SOHO.

Följ med själv - för varje dag får vi något nytt vackert att titta på och förundras över. Ändra bara på datum i URL och se det nyaste!

2005-12-21

 

Julens tomtar och änglar

Tomten av Viktor Rysberg Vad vore julen utan tomtar och änglar! Alla har inte Viktor Rydbergs bok Tomten med de vackra illustrationerna av Harald Wiberg i sin bokhylla. Men nu går det att läsa juldikten på nätet.

IT-lotsen Sven Nyberg som skriver nyheter dagligen i Nätverket Seniorhuset för finlandssvenska seniorer har lagt upp Tomten på webben. Han visar också en ansenlig samling av Jenny Nyströms tomtefigurer i porslin. Dessutom kan han allt om änglar och har en änglasamling på webben.

Om du vill roa dig under helgerna kommer du inte att sakna sysselsättning med Svens Surfingbräda för Seniorer. Den sinar aldrig.

Anna III Själv vill jag önska er alla en riktigt God Jul med Leonado Da Vincis underbara målning Anna III.

Bildkällor: Harald Wiberg/Viktor Rydberg; Docentes Museoglobal/Leonado Da Vinci

 

Livsberättelser av seniora seniorer

Åshild Ulstrup Personer som är mer än hundra år har intervjuats lyhört av den norska journalisten Åshild Ulstrup, själv 71 år, i en bok som nyligen har kommit ut i Norge - "100 pluss - Våre eldste forteller". Det är sju kvinnor och åtta män i åldrarna 100 - 107 år som berättar om sina liv i långa intervjuer.

Deras bakgrund och livssituation har varit mycket olika. Några gemensamma drag är förmågan att se det ljusa i tillvaron och att leva sunt.

Författarinnan har ställt samman erfarenheterna från berättelserna som "Ti bud for å bli gammel".

via Norska Seniornett Bildkälla: Agenda 3:16/Foto av Åshild Ulstrup

2005-12-20

 

Äldre och Internet år 2005

Nu har det kommit en undersökning från SCB över Internetanvändningen från början av år 2005. Mönstret liknar föregående års resultat - den näst högsta Internetanvändningen i Skandinavien står Sverige för med Island som etta, där bredbandstillgången är vanligast. Den äldre gruppen 55 - 74 år använder Internet i betydligt mindre utsträckning än övriga grupper liksom tidigare år, speciellt kvinnorna.

Bland pensionärerna uppgav närmare en tredjedel att de aldrig använt en persondator. Hälften av pensionärerna har nu tillgång till en stationär dator i hemmet med internetuppkoppling (tab 15 och 19). Bredbandsuppkoppling är dock mindre vanligt bland pensionärer (tab 28). Bland kvinnliga pensionärer är det en tredjedel som inte vill ha Internet (tab 34) men det är inte kostnaden som avskräcker (tab 36), inte heller oron över kontokortsbetalning vid e-handel (tab 120). Det finns en viss tendens till att äldre personer undviker att e-handla, eftersom de föredrar att handla där de kan få personlig kontakt med säljaren.

Även bland manliga pensionärer är det en tredjedel som aldrig använt Internet (tab 50). Tyvärr använder bara 2% av pensionärerna bibliotekens datorer (tab 60). E-post och Internetbank används av pensionärer, liksom möjligheten att hämta information från myndigheters hemsidor, t ex hälsoinformation (tab 78, 82 och 88). Datorkunskaperna har pensionärerna skaffat sig genom sitt tidigare yrkesarbete, kursverksamhet och självstudier (män huvudsakligen) samt att pröva sig fram (tab 141 - 144).

Man kan läsa om vad vi gör på nätet när vi surfar och e-handlar. Den fullständiga rapporten finns att läsa som pdf-fil. Där kan man t ex få reda på hur de flesta skaffat sig sin IT-kompetens.

Sverige är tyvärr fortfarande inte ett informationssamhälle för äldre. Det pågår arbete för att göra hemsidor mer tillgängliga. Låt oss hoppas att den dystra statistiken över dålig åtkomlighet hos kommunernas hemsidor, som vi kunde läsa om nyligen, åtgärdas på det nya året.

 

Julklapp till Photoshopanvändare


Moderskeppets Mattias Karlsson vid Högskolan i Jönköping erbjuder fotointresserade fyra Photoshopguider, så att våra digitala foton i efterhand skall kunna bli mer uttrycksfulla än vad fotografen mäktat med.

Guiderna innehåller en artikel, foton att öva på och övningsuppgifter för några timmars arbete. Guiderna vänder sig till nybörjare som blivit varma i kläderna men som inte blivit allför avancerade.

** Photoshop för charterturister
Jag visar dig hur du plockar fram dina minnen bland motljus, skuggor och elledningar.

** Lyft fram ansiktet
Adobe Photoshop är perfekt för att lyfta fram skönheten och personligheten i ett ansikte. Jag visar dig verktygen och hur du ska tänka när du retuscherar.

** Tema: Landskap
Photoshop kan ge dig landskapsfotot kameran inte lyckades fånga. Jag visar dig tekniken och möjligheterna. Sedan avslutar jag med en kurs i panoraman för de riktigt imponerande vyerna.

** En bild, elva trick och två makron
Vill du göra något annorlunda med ditt foto men har svårt att komma på vad? Jag visar dig snabba och inspirerande Photoshoptrick som sparkar igång din kreativitet. Sedan avslutar jag med två jättemakron som gör hela arbetet åt dig.

Bloggen Moderskeppet uppdateras nästan dagligen. Jag e-postar ut en sammanfattning varje månad. Du kan prenumerera på den.


2005-12-19

 

Rimstugan

Rimstugan är till för både dig som inte får till de riktigt perfekta julklappsrimmen och för dig som det sprutar poetiska julklappsrim ur.

I Rimstugan kan man fylla i en enkel blankett - och så är julaftonen räddad. Det finns redan 45507 julrim till 14278 julklappar om man har bråttom.

Rimkonstnären kan tävla och bli "2005 års bästa julrimmare". Bidragen måste komma in under perioden 2005-12-01 - 2005-12-24 för att man skall få delta i tävlingen.

Här kommer några tips från juryn - och för oss alla som kämpar:

- En bra slutkläm på rimmet premieras.

- Rimmet ska inte direkt tala om vad julklappen innehåller.

- Ju mer information du kan få med om klappen du rimmar på desto bättre.

- Ett bra tips när du hjälper någon att rimma är att få med något som kan förknippas med den som klappen är till, namnet eller min bror, syster eller liknande.

- Ju fler du hjälper att rimma desto större chans har du att vinna. Rimmen ska dock vara av bra kvalitet, många "dåliga" rim minskar dina chanser till vinst.


Via Klick!

2005-12-18

 

Mammas köttbullar

Köttbullar Vid högtider är vi mer nationalistiska än någonsin! Tänk bara på kalkonen till amerikanarnas Thanksgiving, på gåslevern till fransmännens nyårsfirande och på sillen, nubben och köttbullarna till det svenska julbordet.

Nu lagom till jul har tidskriften Axess i sitt decembernummer, som finns att läsa på nätet, en tänkvärd artikel av Jonathan Metzger "En riktig svensk äter mammas köttbullar". Han visar hur Tore Wretman på 1960-talet "räddade" smörgåsbordet och husmanskosten åt svenskarna. Många intressanta kulturfunderingar finns att läsa här när man smälter julmaten!

Visste du att pepparkakan har så tidiga anor som 1300-talet - men då bara för överklassen? Skinka och julbord och presenter kom så sent som på 1800-talet.

Varför inte baka en egen papparkaksdator i år! PC för Alla hänvisade nyligen till 64bits.se som har anvisningar för datorentusiasten om hur man gör.

Bildkälla: Dafgårds

2005-12-17

 

Håll dig uppdaterad!

TechMail Hur håller du dig informerad om allt nytt? Känner du till att ett enkelt och billigt sätt är att prenumerera på nyhetsbrev, som sedan regelbundet dimper ner i eposten?

Här finns de tjugo största elektroniska nyhetsbreven. Av tabellen framgår det hur ofta de ges ut, hur många som prenumererar på dem och vad de har för innehåll. Alla är gratis. Många handlar om Datorer och Internet. Men här finns mycket också för mat- och vinglada, för tävlingslystna och för språkintresserade.

Klicka bara på namnet på publikationen och ange din epostadress så har du prenumererat. Det är lika lätt att sedan avsluta prenumerationen.

Bildkälla: TechMail

2005-12-15

 

Vi kan inte använda våra tekniska prylar

Kameramobil Nästan alla har idag mobil och DVD men använder bara några få av de funktioner som tekniken erbjuder. Ny Teknik redovisar en ny undersökning som Handelns Utredningsinstitut har gjort inför julhandeln.

Resultaten tyder på att det skulle behövas enkla instruktioner på webben som presenteras instruktivt med multimedia om hur grundfunktionerna används i våra vanligaste teknikprylar.

Undersökningen rapporterar också om årets julklapp 15 år bakåt i tiden för att sedan också berätta vad som blir årets julklapp 2005. Läs den andra länken i artikeln - Rapport: Årets Julklapp 2005 och Julprognosen - så hittar du svaret på sidan 19 och på efterföljande sidor.

Bildkälla: Kameramobil/Volda Högskola

2005-12-14

 

Bra alternativ till stora epostbilagor


Nu när många fotograferar med digitalkamera och vill behålla hög kvalitet på bilderna, så blir filerna stora. Alltför stora för att skickas som epostbilaga.

Men det finns bra gratisalternativ när man vill dela med sig av sina foton! Med eSnips får du 1 GB gratis utrymme på nätet, där du kan skapa delade mappar eller privata mappar mycket enkelt och säkert. Titta gärna på deras presentationsguide i sju steg.

Man registrerar sig med epostadress och lösenord. Sedan kan man ladda ner eSnips verktygslist. Och så är man igång.

För att dela foton med vänner skapar man i My Shared Folders en första mapp och namnger den. Sedan laddar man upp alla foton som man vill dela med sig av. Man kan skriva kommentarer till varje bild om man så vill.

Slutligen är det bara att ange epostadresserna till alla vänner och skicka iväg. De får då en länk i mailet, så att de lätt kommer åt bilderna. Men berätta att de måste bläddra ner på sidan för att hitta fotona.

De kan välja att se bilderna en och en eller som bildspel. De kan också skriva kommentarer till varje bild och kommentarerna kommer automatiskt in på webben utan att de behöver skriva och tacka för bilderna. Det betyder att mottagaren av bilderna inte behöver logga in. Men de blir säkert så intresserade att de själva vill öppna ett gratiskonto. De kan naturligtvis också kopiera de bilder som de tycker om och spara till sin egen dator. Dina vänner får automatiskt meddelande när nya filer läggs in i mappar som de fått tillträde till.

Ett tips: Lägg gärna in ett foto på dig själv. Man kan naturligtvis dela med sig av alla typer av filer, stora textfiler, musik etc. Med verktygslisten för PC kan man också klippa ut texter, länkar och bilder när man surfar på internet och spara till eSnips. Mycket praktiskt!

via eHub

2005-12-13

 

Julens kryddor

Julens kryddor Forskning och Framsteg har en intressant artikel om kryddorna som ger julen dess doft och om kryddor som också har använts som medicin. Man kan lyssna på en radioutsändning av hela artikeln från tidskriften eller läsa en sammanfattning av tidningens artikel om kryddnejlika,ingefära, saffran, kanel och senap.

Bergianska Trädgården vid Stockholms universitet har en örtträdgård som är värd att besöka. Om du är intresserad av läkeväxter, finns här en länk där varje växt har en länk med mer information på svenska.

Bildkälla: Bergianska Trädgården/Julkryddor

2005-12-12

 

Välgörenhet på Luciadagen i Finland

Lucia I Finland innebär Luciadagen inte bara det traditionella Luciatåget. Luciadagen är också en dag för välgörenhet med viktiga kampanjer i samhället mot t ex trafikolyckor.

Läs mer i Nätverket Seniorhusets blogg.

Bildkälla: Lucia

2005-12-10

 

Poetisk blogg - Evas Dröm

Att blogga! Det liknar en förälskelse, en berusning, en sorts besatthet. Jag har drabbats av blogg-giftet. Så skriver Eva Ström i en artikel i Bloggportalen.

Eva Ström, poet, författare, litteratur- och konstkritiker, använder bloggen för dagliga tankar, iakttagelser, poetiska reflektioner, läsupplevelser från de välfyllda bokhyllorna, intryck från resor och litteraturkommentarer. Evas dröm är en daglig källa att ösa ur, t ex Trädgårdssoffan:

Av hela vår soliga värld
önskar jag blott en trädgårdssoffan
där en katt solar sig...

Just i denna trädgårdssoffan brukar en katt faktiskt sola sig, helt ovetande om att han illustrerar en dikt av Södergran. En stor och tjock strövarkatt med vit päls med svarta fläckar.
Hans självklara privilegium när han tar plats, hans suveränitet.


Eva tipsar också om en tysk webbplats, Lyrikline, där diktare och författare från olika länder läser ur sina verk. Man kan samtidigt se texten. Eva Ström har själv läst in dikter och vi kan också lyssna på Lars Gustafsson och Katarina Frostenson. Real Player krävs.


2005-12-09

 

Tonåring eller äldre?

Hur duktig är du på att bedöma åldern hos unga? Systembolaget har tagit fram ett test där man får se tio ungdomar och sedan ska man gissa om de är yngre eller äldre än 18 år. Alla förstår inte varför de måste visa legitimation på Systemet.

Pröva på själv och se svaren omedelbart!

via Internetworlds Surftips v 49/2005

 

Gratis NetPod för fildelning


Vill du kunna skicka fina foton till en vän utan att komprimera dem men tvekar med tanke på storleken på bilagan? Eller behöver du komma åt ditt eget filbibliotek från InternetCafé när du är på resa? Kanske har du musik sparad som mp3 som du vill dela med nära vänner!

Då kan NetPod vara något för dig. Du får säker fildelning för dina vänner med 20 MB gratis utrymme. NetPod kan användas som fotoalbum, fildelning av musik, filarkiv som man kommer åt från alla datorer. Det finns en demopresentation som visar vad man kan göra med NetPod.

Man skickar bara per epost en länk till filen eller filerna som man vill dela med sina vänner, så kommer de åt dem på ett säkert sätt.

via DigitalFotos nyhetsbrev 9 december 2005

 

Spelsugen? Titta då in hos Nobelstiftelsen!

Den integrerade kretsen Visste du att man kan spela sig till kunskap hos ärevördiga Nobelstiftelsen? Dagens Industri har en intressant artikel om hur Nobelstiftelsen når ut med nobelpristagarnas forskningsrön till ungdomar och ungdomligt sinnade seniorer via kvalitetsspel på nätet. Läs och testa!

SeniorNet Lidingö hade glädjen att besöka Nobelstiftelsen på Östermalm i våras och vi fick en inblick i hur framsynta de är när det gäller IT-användning. De använder t ex bara gratisprogram med öppen källkod.

Testa spelen! De är kluriga och roliga! Men på engelska!

2005-12-07

 

64 år sedan Pearl Harbor

BBC News uppmärksammar årsdagen av bombningarna av Pearl Harbor den 7 december 1941. De har en redogörelse för de dramatiska händelserna och man kan se en klargörande historik med datum för viktiga händelser under hela kriget - Timeline: World War II. Man kan också lyssna under en minut på president Roosevelts begäran hos kongressen att förklara krig mot Japan.

National Geographic har gjort en multimediakarta över Pearl Harbor med en tidslinje över de japanska bombanfallen mot de amerikanska militärfartygen i den stora och från havet mycket skyddade hamnen.

 

Tyck till om postservicen i Sverige

Informationssamhället på Regeringens hemsida informerar om en stor europeisk undersökning som nu görs av EU-kommissionen om postservicen. Alla svenskar har möjlighet att via Internet tycka till om hur postservicen fungerar i Sverige.

Sverige är ett av få länder där brevmonopolet redan har avskaffats. Därför är synpunkter från oss svenskar av mycket stort intresse för hela EU.

Webbenkäten tar ca 5 - 10 minuter att besvara. Dina enkätsvar kan du sedan också skriva ut. Resultatsammanställningen kommer så småningom på sidan Din röst i Europa.

2005-12-06

 

Epost på gott och ont

emailing Vilken roll låter vi e-posten spela i våra liv? Att e-posten tagit en central roll för många som befinner sig i arbetslivet visar en ny internationell undersökning som datasäkerhetsföretaget Symantec har gjort. Svenskar utgör en stor grupp i undersökningen.

Men hur är det för oss seniorer? Hur beroende är vi av att ha koll på e-posten ständigt och jämt? Är det med positiva förväntningar vi kollar e-posten?

via Ny Teknik Bildkälla: jemsweb's photos

2005-12-05

 

Bästa datorprodukter år 2005

Firefox Nu är årets bästa program och IT-prylar utsedda av amerikanska PC World. Först på listan om 100 årsbästa för IT-användare kom webbläsaren Firefox som under året kapat åt sig en stor marknadsandel från Internet Explorer. Firefox har i dagarna kommit i en ny version och uppskattas av sina användare bl a för snabb navigering med hjälp av tabbade sidor.

Som god tvåa kom Googles webbmail som heter Gmail. Google erbjuder ca 2.500 MB lagringsutrymme, eposten sparas som diskussionstrådar och Gmail har mycket snabb sökning i epostkorrespondensen. Man riskerar få reklamlänkar som berör ämnen som eposten handlar om i en högerspalt - men det är möjligt att databasen inte är så stor för svenska användare. Det är mycket sällan som jag ser annonslänkar i min epost.

Som trea på listan kom Apples nya version av operativsystemet med kodnamnet Tiger. Det har blivit uppmärksammat för sin mycket snabba skrivbordssökning i den egna datorn med Spotlight. Windows Vista kommer att erbjuda en liknande funktion.

Annat intressant på listan är Skype med IP-telefoni på 8e plats, ZoneAlarms brandvägg på 11e plats, Googles stora sökmotor på 16e plats, Flickrs utmärkta fotosajt på 51a plats, ACDSee7 för organisation av foton på 54e plats, uppslagsverket Wikipedia (60), RollerMouse Pro för att förhindra musarm (64), Googles skrivbordssökning (76), och bloggingverktyget TypePad (82).

Apple finns med på flera ställen i listan. Apple iTunes (34e plats), Apple Mac Minidatorn - som fått flera PC-efterföljare (75), Apple iPod Photo (78) och Apple iTunes Music Store där man köper låtar (86).

Om du skall köpa någon pryl för datorn, fotograferandet eller musiklyssnandet kan den här listan ge bra tips. Till var och en av de 100 vinnarna finns det en länk med en artikel från det senaste året.

Det här listan visar de 100 produkterna indelade i produktgrupper.

via LARSOLOFSSONPUNKTSE Bildkälla: PC World

2005-12-02

 

En Finlandssvensk julkalender

Digitala julkalendrar är en stor fröjd för unga och äldre IT-freaks. Nätverket Seniorhuset i Finland tipsar om en julkalender med bakgrundsmaterial för den som är intresserad.

Finlandssvenska Marthaförbunds M-klubbar har i år igen en elektronisk julkalender på nätet, som innehåller tips på pyssel, recept, julklappar och dikter under varje lucka. Tanken med nätkalendern är att barnen (och barnbarnen) tillsammans med sin familj, sina vänner eller i skolan kan öppna en lucka varje dag fram till jul. Genom att kontakta M-klubben per e-post har föräldrar (och storföräldrar), lärare eller klubbledare möjlighet att i förväg få innehåll och beskrivningar till uppgifterna bakom luckorna. Hmmm . . . verkligen en vettig syssla för seniorer och juniorer - framför datorn - tillsammans. Det är sällan som man kan får tillfälle att lära varandra - tvärs över generationsklyftorna.

Klicka på M-klubbens julkalender som finns som en länk i högra spalten!

via Nätverket Seniorhuset


P.S. Den som är intresserad av julkalendar på nätet kan söka med Google på ordet julkalender och få massor med träffar.D.S.

 

Ergonomisk mus som vunnit priser

RollerMouse Pro Med åldern blir det allt viktigare vid datorn att få hjäp av bra verktyg. Nu har RollerMouse Pro vunnit priset som bästa pekverktyg på en ergonomikonferens nyligen och utsetts av tidskriften PC World som en produkt i världklass.

RollerMouse Pro är formgiven av en svensk industridesigner och tidigare versioner av produkten har sålts i hundratusental exemplar sedan år 2001.

Denna ergonomiska mus är inte gratis, den kostar ca 2.500 kr + moms, men den kan underlätta surfandet för många seniorer. Läs mer om produktspecifikationerna.

2005-12-01

 

Molnformationer


Vackra moln på himlen ser vi mest varje dag, men vi kan lära oss mer om vad de betyder och vad de för med sig för väder. SMHI hjälper till att benämna molnformationerna och har en liten molnskola under knappen Meteorologi och ett gratis nyhetsbrev som heter Medvind, se Publikationer.

På många håll i världen signalerar molnen katastrofväder, t ex i USA och i Australien. Tornados och cykloner är minsann inte att leka med. Men fortfarande behövs mycket mer kunskap om fenomenen.

Tips via Länkcentralen

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips