Related Posts Widget for Blogs by LinkWithin

2005-02-28

 

En patient, en journal

Äntligen ett konkret resultat - journalträsket inom vården börjar rensas upp! Computer Sweden informerar om att Stockholms Läns Landsting redan nu under år 2005 skall se till att hälften av alla vårdenheterna är sammankopplade, resten senast år 2007. Vården inom kommunerna kommer också att innefattas i det här gemensamma systemet. Mer än en femtedel av Sveriges befolkning berörs av de här planerna på effektivisering.

Ylva Johansson lovordar satsningen och hoppas att alla parter får med sina önskemål, när de diskuterar sig samman i den IT-strategiska gruppen som arbetar med vårdfrågor.

Källa: Computer Sweden - artiklarna kräver webbkod.

2005-02-27

 

I Norge satsar myndigheterna på seniorer och IT

Artikeln "Data-revolusjon for helse-Norge" visar att det händer mycket inom Norges motsvarighet till 24-timmarsmyndigheten. I artikeln berättas att sex kommuner kommer att delta i sex olika hälsovårdsprojekt med IT.

I Aftenpostens nättidning kan man läsa att e-tjänsten MinSide - Personlig medborgarportal - har blivit något fördröjd p g a problem med e-signatur. E-signatur är en elektronisk signatur - eID - som baseras på en elektronisk identitet och den skall gälla på samma sätt som en vanlig underskrift. Norge satsar nu på att snabbt komma ifatt föregångslandet Kanada när det gäller offentliga tjänster på nätet.

I Sverige föreslås att de e-signaturer som redan används idag av banker och myndigheter också skall användas av 24-timmarsmyndigheten.

Norska Seniornett har på sin förstasida många IT-artiklar som säkert skulle intressera också svenska seniorer, t ex om den snabba tillväxten av Internet, om ökningen av bredbandskunder, om mobiltelefonen som blir en mobil dator eller andra artiklar som finns i arkivet.

Norska Seniornett visar också med färgglatt diagram hur besöksfrekvensen på deras hemsida har fördubblats sedan år 2003. Man får tillgång till hela statistiken och kan t ex se vad besökare har varit intresserade att läsa.

Seniornett har under året startat sex lokala klubbar med IT-utbildning under trivsamma former för seniorer - målet är 50 klubbar under år 2005. Föreningen stöds ekonomiskt sedan tidigare av flera departement men också av några företag.


I Norge har man vid flera tillfällen satsat på att ta fram en gratis CD-skiva med datainformation på "lett norsk" med enkla övningar.

"Du får opplæring i bruk av mus og tastatur, skriving, søk på Internett og bruk av e-post. Øvelsene er enkle. Vår erfaring er at mange kommer i gang med å bruke data etter å ha vært gjennom slike opplæringsprogrammer."

"Søk lurt" är ett utbildningssida, där man lär sig söka på internet med hjälp av exempel. Man lotsas på ett trevligt och instruktivt sätt framåt och skall själv göra sökningen med hjälp.

Kan vi hoppas på att våra svenska myndigheter snart får upp ögonen för att seniorer är en stor grupp som behöver få del av IT-samhället - på sina egna villkor? Förhoppningsvis kan det stora uppropet från bl a många pensionärsorganisationer nyligen öppna upp för en dialog med regeringen om IT-framtiden för seniorer!

2005-02-26

 

Man tager vad man haver....

..... och får snabbt fantastisk hjälp av Google och ResearchBuzz.

Jag skrev in vad jag hade i kylskåpet (på engelska): minced meat, eggs, rootbeet och tryckte på knappen Grab A Recipe.

Och fick då 92 receptförslag från Cooking With Google.

Receptförslag från hela världen. Man kan behöva fylla på med fler ingredienser, men det här öppnar fantastiska möjligheter för alla matintresserade som vill förnya sig.

Fotokälla: Appetizer plateMixed appetizers at Laka Leke, Nyuh Kuning, Bali, Flickr.com

 

Det intelligenta hemmet

Många tekniska produkter kan vara röststyrda med enkla kommandon. Men tekniken att kommunicera på ett djupare plan med tekniska apparater finns än så länge bara i vår fantasi. Peter Ljunglöf, doktor i datalingvistik vid Chalmers i Göteborg, arbetar bl a för att det i framtiden ska kunna bli verklighet.

Kunskapskanalens Vetenskapslandet visade nyligen en videofilm på knappt fem minuter om hur det talade språket kan användas för att styra utrustningen i hem, bilar mm.

Videofilmen kan ses som webb-tv med RealPlayer eller med Windows Media Player där man kan välja snabb eller långsam uppkoppling.

 

Vad händer vid akupunktur?

Varför är det många som blir bättre efter akupunktur? Nu har forskare vid rehabmedicin vid Linköpings universitet kunnat visa intressanta resultat genom att mäta blodflödet i musklerna under huden vid akupunkturstimulering med nålar.

Kunskapskanalen - Vetenskapslandet visade den 9 februari 2005 en tre minuters videofilm om detta.

2005-02-25

 

"Lägg ned 24-timmarsprojektet!"

Det skriver Computer Sweden idag och informerar i tre artiklar om den revirstrid som pågår. Statskontoret anser bl a i ett brev till 24-timmarsdelegationen angående dess framtidsplaner att det blir dubbelarbete när Statskontoret redan har informationssajten Sverige.se.

24-timmarsdelegationen tillsattes 2003 av regeringen och skall arbeta fram till 2006 med Eva Fernvall som ordförande. Hon har rutit till under hösten om dåligt stöd från regeringen och går nu över till Apoteket som marknadschef men skall fullgöra sitt 24-timmarsuppdrag, vilket är att se till att användningen av elektroniska tjänster ökar i offentliga sektorn till nytta för medborgare och företag.

Men arbetet har gått trögt, det är många kockar och nu tillsätter regeringen fem nya arbetsgrupper för att "lösa problemet".

För en vecka sedan kritiserade 24timmarsbloggen delegationens nya hemsida 24SJU.se. Idag är den tom och har en uppgift om att den är under uppbyggnad.

"24-timmarsdelegationen utgår från livssituationer. En prioriterad situation är Äldre. Målet är att åstadkomma en individualiserad brevlåda för e-tjänster för alla medborgare i Sverige....

....Ett stort värde med att fokusera en målgrupp med så sammansatta behov som de äldre är att IT:s möjligheter att koordinera och integrera tjänster från olika huvudmän utnyttjas."


Tyvärr verkar inte arbetet för de äldre ha kommit särskilt långt.

I Danmark har de lyckats bättre.IT-BORGER kallar de sitt projekt och deras hemsida vänder sig verkligen till medborgarna med en mängd tjänster. Här finns även gratis kurser i diverse IT-program - mycket imponerande.

Även Norge och Finland har satsat på att ta fram IT-utbildningar som ligger gratis på nätet. Varför gör inte också Sverige det , inte minst för alla äldre som ännu inte har fått del av IT-samhällets nya möjligheter?

 

Manifestation för att befria iranska bloggare

I tisdags genomfördes en manifestation på uppmaning av en blogg med namnet - Kommitten för att skydda Bloggare - ett fristående, ideellt blogginitiativ.

En iransk bloggare som kritiserat statsledningen för att fängsla andra bloggare, vilka uttryckt sig kritiskt mot ledningen, har i en summarisk rättsprocess dömts till 14 års fängelse. Två andra bloggande iranier riskerar också fängelsestraff för att ha använt det fria ordet i sina bloggar. Man kan läsa mer i Kommittens blogg. Iranska myndigheter har den senaste tiden begränsat möjligheterna för iranier att komma åt inhemska bloggar och 20 webbjournalister har tagits till fånga på sistone.



Kommitten utnämnde tisdagen den 22 februari till en protestdag och uppmanade bloggare i hela världen att protestera under parollen "Free Mojtaba and Arash!" BBC News Online har följt upp med artiklar liksom CNET News och protesten har uppmärksammats i radiokanaler i bl a Iran, USA, Canada, Spanien.

Domen på 14 års fängelse för journalisten och tidningsmannen Arash Sigarchi föll den 23 februari - dagen efter protesten - efter en rättegång som av försvarsadvokaten beskrivs som "illegal och inkompetent". Domen kommer att överklagas.

Uppdaterat 28 februari 2005: Podcastutsändning, dvs mp3-radio, om och med iranska bloggare angående begränsningarna av yttrandefriheten i Iran och om svårigheterna för iranier att t ex driva en podcast inom landet.

"The World's Friday podcast (February 18) takes a look at the plight of Iranian bloggers. Iran is becoming an increasingly dangerous place to keep an online diary. Weblogs have become a popular forum for dissent. And the Iranian government has responded by arresting dozens of bloggers. Some of those detained are reportedly being held in solitary confinement and tortured. The World's technology reporter Clark Boyd takes a look at the cases of Arash Sigarchi and Mojtaba Saminejad. ALSO -- a famous Iranian blogger takes it to the next level, with Persian Podcasting!!" [via The World's Technology]

En sökning på parollen "Free Mojtaba and Arash!" på kvällen den 24 februari gav med Google 9.070 träffar och med MSNs nya sökmotor gav den 12.154 träffar. Fyra dagar senare: Google 64.300 träffar och MSN 6.177 dito.

Blogosfären har svarat, kanske inte med den riktigt starka uppslutning som initiativtagarna hade väntat sig - men dock med kraft. Och bloggarnas uppmärksamhet kommer att vara riktad mot de iranska myndigheternas fortsatta behandling av yttrandefriheten i Iran i solidarisk uppslutning för journalister och bloggare.

Uppdaterat 11 mars 2005. Computer Sweden följer upp om svårigheterna för iranska bloggare att skriva fritt. Senaste veckan har fler bloggare fängslats. Trots att hela världen har protesterat på webben. Uppropet "Free Mojtaba and Arash" hade som mest cirka 100.000 träffar enligt Google.

2005-02-24

 

Naturfoton som synliggör klimatförändringarna

Det är mycket påtagligt hur klimatförändringar påverkar naturen i det fotobildspel som BBC News visar. Här visas foton tagna med 70 års mellanrum och andra tagna med bara fem år emellan. Fotona är tagna av den amerikanske miljöfotografen Gary Braasch och visar klimatförändringar från hela världen. Första fotot i bildspelet är från Argentina och man ser en glaciär som heter Upsala.

På hemsidan World View of Global Warming kan man läsa om bakgrunden till ett projekt som Braasch har genomfört under de senaste fem åren för att dokumentera effekter av global uppvärmning. Här finns i de olika avsnitten (länkar upptill och nedtill) många vackra foton och intressant läsning om klimat och klimatförändringar. Hans foton har ställts ut på olika håll. Med sitt arbete vill han göra oss bättre informerade och få oss att handla - alla kan vi göra vårt i Kyotoavtalets anda.

Det finns ännu fler vackra foton på Braaschs hemsida - t ex den första isblå bilden under länken Climate som visar en isgrotta i Antarktis bildad som en konsekvens av global uppvärmning. Här finns också mycket annat vackert att botanisera bland.

2005-02-23

 

Nätnyheter ersätter inte tidningar

Men för allt fler kompletterar de nyhetsinformationen, inte minst för unga. För dem blir nyhetsinformationen något som de surfar in på när de samlar annan information på nätet.

Det här framkommer i Annika Bergströms doktorsavhandling i journalistik och masskommunikation vid Göteborgs Universitet som läggs fram den 4 mars. Titeln är nyhetsvanor.nu Nyhetsanvändning på internet 1998 till 2003. Hon har gjort enkäter men också intervjuer i fokusgrupper med personer i åldrarna 15 - 85 år om hur de använder nyhetsmedia.

Annika har också varit medförfattare i en volym på 50 sidor som Teldok och Vinnova gav ut i december 2002. Den är i pdf-format och kan laddas ner gratis till egna datorn. Rapporten är läsvärd och av slutsatserna framgår det bl a att vi kan förvänta oss en ny form av nyhetskonsumtion framöver. Högst angelägna frågor med andra ord!

2005-02-22

 

Smarta påminnelser

Det är så skönt att avlasta minnet! Till hjälp kan man med datorn använda en gratistjänst som den Futuremail erbjuder. Man registrerar sig och skriver sedan bara ett mail till sig själv med påminnelsen och anger när mailet skall postas. Sedan kan man handla presenten, eller vad det nu kan vara, i tid. Testa! Helt gratis! Fungerar utmärkt!

 

Helix Nebulosa



NASA har med Hubbles rymdteleskop, satelliter och annan utrustning gett oss otroliga möjligheter att se vår vackra jord och vår bländande vackra rymd. Allt är gratis på webben, bara ett klick ifrån oss. Jag kommer att lägga in fantastiskt vackra bilder från rymden och jorden då och då - varför inte njuta av den skönhet som naturen och tekniken erbjuder?

Helix är en spiralformad nebulosa, den närmaste jorden, bara 700 ljusår bort i riktning mot Aquarius och sträcker sig över en yta av 3 ljusår. Svindlande!

2005-02-20

 

De 100 bästa prylarna genom tiderna

Tidskriften Mobile PC- Fast-moving computing - har brytt sina hjärnor och tänkt till! Vilka är de 100 bästa mobila prylarna genom tiderna? De satte upp följande kriterier:

- Rörliga delar krävs
- Självständig pryl,inte beroende av annat
- Liten till formatet

Och resultatet kan vi läsa om och se bilder till. Listan börjar bakifrån med nr 100. Fundera först över vad du själv tycker är de viktigaste prylarna! Det går också att komma med förslag i efterhand till MobilePC.

Som Macanvändare gläder det mig naturligtvis att Apple nomineras inte mindre än fyra gånger - och ganska högt upp på listan dessutom. Flera prylar är från 1800-talet. Här finns överraskningar!

via Norska Teknoisme

 

Lätt att göra fel trots goda avsikter

24timmarsbloggen gör en mycket kritisk analys under rubriken "Finn 247 fel" av den nya webbsidan 24sju.se - Ett öppnare och enklare Sverige, en webbplats som 24-timmarsdelegationen står bakom .

"24-timmarsdelegationen har lanserat en ny webbplats där man ska kunna följa 24-timmarsdelegationens arbete. På webbplatsen, som lanserades i förra veckan, kan man i dagsläget läsa två rapporter i pdf-format. Så långt allt väl.....

....Om 24-timmarsdelegationen ska vara pådrivande i utvecklingen av 24-timmarsmyndigheten i Sverige måste även deras webbplats vara ett föredöme för den offentliga världen. 24sju.se är istället direkt pinsam. Just nu innehåller sidan egentligen bara två länkar till lika många pdf-filer. Trots sidans enkelhet misslyckas de med att följa Vägledningen för 24-timmarswebben på många punkter."


24-timmarsdelegationen har några länkar på sin hemsida som kan vara intressanta att titta närmare på. Delbetänkandet E-tjänster för alla och videofilmer från juniseminariet 2004 E-tjänster för äldre,som vi tidigare har tipsat om här - Äldre och Internet.

 

Drömmen som blev en mardröm

"Jag är benägen att säga att det inte räcker med upprop, det behövs tydligen uppror för att Sverige ska bli ett land där man vågar bli gammal.

I dag känner jag att jag faktiskt inte vågar."


Så skriver Barbro Westerholm, avgående ordförande i SPF, Sveriges Pensionärsförbund, tidigare GD för Socialstyrelsen och riksdagsledamot, i sin senaste ledarartikel i Veteranposten.

Ledaren handlar om den dåliga behandlingen av sjuka och svaga äldre. "Den nya utredningen "Beviljats men inte fått" (SOU 2004:118) pekar på att kommunerna inte planerar i tid för sina äldre, varken på kort eller lång sikt. Sverige har utomordentligt bra statistik över folks hälsa och vårdbehov och det är lätt att räkna ut vilken hjälp som kommer att behövas."

2005-02-19

 

Upptäckt tjusningen med digitalfoto?

Allt fler har nu gått över till att bara fotografera med digitala kameror eller med kameramobiler. Men hur kan familj och vänner se på de digitala bilderna som jag har på min dator? Många har inte en egen hemsida att lägga upp fotona på. Nu finns det andra utmärkta alternativ. Här är ett mycket intressant sådant!

Flickr.com var ett av de snabbast växande företagen i USA under år 2004. Idén är att alla, som så önskar, kan lägga upp sina digitala foton på nätet, på en egen sida inom Flickr. Foton upp till 10 MB per månad kan man ladda upp gratis. Sedan finns det betalningsalternativ. Man kan organisera sina bilder i bildarkiv och se på dem med bildspel.

Men därutöver kommer det mest spännande -man använder "Tagging", dvs att man skriver nyckelord till bilderna, så att det går lätt kan söka och finna dem. Det intressanta är att du kan ange egna taggar till dina foton. Men räkna också med att när du vaknar nästa dag så har andra varit inne och lagt in nyckelord till dina bilder, nyckelord som gör att många fler kan hitta fram till dina bilder.

Gör bildspel av fotona och titta på dem på nätet. Man har alltså rätt att använda andras foton under förutsättning att man anger den unika länken till fotot, dvs anger kälan. Den här möjligheten att skriva in nyckelord till andra bilder är något som kommer att bli vanligare framöver i olika sammanhang på webben. Det är ett sätt att gemensamt skapa något mer intressant än vad man kan göra alldeles på egen hand.

Här finns nu inom Flickr.com en jättelik databas med foton att söka i, eftersom 82% av medlemmarna väljer att lägga sina foton så att de är tillgängliga för andra. Men det går också att göra album som är till för enbart familjen.

Här kan man alltså söka efter foton med nyckelord och finna tusentals, välja det man tycker bäst om och använda det i sin blogg eller på hemsidan - bara man noggrant anger källan, dvs den unika URLn.

Det finns också mycket annat intressant att upptäcka på Flickrs hemsida. Man kan delta i grupper som har olika uppgifter. Eller bara titta. Det finns t ex en grupp som har publicerat sina foton enligt några enkla regler - squared circle. Dvs varje foto skulle göras cirkelformat och sedan innefattas i en fyrkant. Titta på de mer än 1000 fotona i den här gruppen med bildspelsmöjligheten (slideshow). Effekten är härlig. Och upptäck hur du kan använda och själv bidra till Flickr!

Bildkälla: selva

 

24timmarsbloggen tipsar om veckans IT-nyheter

Här finns artiklar från Computer Sweden som du inte vill ha missat under veckan.

Patientjournaler läggs ut på internet igen. För några år sedan stoppade Datainspektionen de elektroniska patientjournaler som lades ut på nätet i samband med ett landstingsprojekt. Nu är det dock blivit möjligt att åter igen uppta projektet.

Computer Sweden Sverige säger ja till strypt spamflöde. För första gången får svenska myndigheter en verklig chans att komma åt spamfrågan. Liberalare regler banar för en hårdare sållning. Myndighetssverige välkomnar de nya riktlinjerna.

Källa: 24timmarsbloggen

2005-02-18

 

Överbrygg IT-klyftan nu!

Computer Sweden har idag upplåtit hela ledarsidan till ett mycket kraftfullt upprop riktat till regeringen. Undertecknare av uppropet är Dataföreningen, Folkbildningsförbundet och inte mindre än fem stora pensionärsförbund och även några andra organisationer.

Artikeln är lång och det krävs kod för att läsa den på CS hemsida. Budskapet framgår av Dataföreningens artikel för några dagar sedan som går att läsa på webben - Flera miljoner saknar dator.

Uppropet avslutas som följer:

"Utbyggnaden av infrastrukturen pågår. Lösningar finns för att ge alla tillgång till datorer till rimlig kostnad.

Varför inte lösa de återstående problemen med kunskap och motivation?

Medborgarna kan kräva tillgång till samhällets tjänster på lika villkor. Det är en jämställdhetsfråga!

Vi vill att Sverige ska återta initiativet och bli det första landet med ett e-samhälle för alla.

Sverige har ett brett föreningsliv och en omfattande folkbildningsverksamhet som har förutsättningar att nå många.

Regeringen har ett ansvar för att motverka utanförskap.

Vi räknar med regeringens engagemang, så att de resurser som kan sättas in får största möjliga effekt.

Som ett första steg inbjuder vi regeringen och andra berörda parter till samtal om hur IT-klyftan ska överbryggas."


Förhoppningsvis kommer nu samtal till stånd inför slutarbetet med IT-proppen senare under året. Uppropet inriktar sig på att det inte är bara datorer och uppkopplingsmöjligheter som behövs utan framför allt förmåga att kunna utnyttja den nya tekniken.Ett gigantiskt folkbildningsarbete står för dörren!

 

Seniorer som bloggar

Hittade nyss en utvärdering av min instruktionsblogg Gör hemsida med Blogger hos Frihetens Vingar, inlagd redan 23 november 2004. Tack, Bengt! Jag lägger in en notis här i Surftips - Seniorer. Kanske kan det ge en impuls till några fler seniorer att komma igång med att skriva på webben. Vi är väldigt underrepresenterade enligt statistiken, trots att seniorer använder mycket tid ute på nätet.

"Seniorer som bloggar - Bra instruktioner

Kikade runt efter enkla och bra instruktioner om hur man kommer igång med Blogger och fann att gammal är äldst. En grupp som jag alltid har tyckt kan tillföra så mycket som alldeles för sällan kommer till tals har hittat blogger.

Seniornet har tydliga instruktioner om hur man enkelt kan publicera med hjälp av blogger."......


2005-02-17

 

50+ glöms bort

"Trots att all demografisk fakta visar på att den målgrupp som kommer att vara viktigast finns bland baby-boomers - personer som är 50+ - så väljer de flesta marknadsförare att ignorera dessa. 75% av de samlade tillgångarna finns hos denna grupp och hälften av alla inköp sker i den gruppen.

Xtreme information, som undersöker globala annonsinvesteringar, hävdar i en rapport att marknaden för seniorer är Europas mest snabbväxande. Trots detta riktar sig de flesta annonsörer inte till äldre konsumenter.

År 2011 kommer det att finnas fler människor över 60 år än under 20 år i Europa. [...] Exempelvis är män över 60 år den största nya kundgruppen inom kosmetik, och medelåldern för en förstagångsköpare av en Harley Davidson-motorcykel var 59 år förra året. Äldre personer spenderar också mer tid och mer pengar på internet än någon annan grupp, visar rapporten.

- Annonsörer som fortsätter bortse från den potential som finns bland den äldre publiken går miste om en extremt vinstgenererande publik, säger Jeremy Edwards på Xtreme information till Brandrepublic. (Dagens Media)"


Inlägget i marknadsföringsbloggen "Researcher.se" är nästan ett år gammalt - lika sant idag som då! Men kanske kan vi hoppas på en förbättring snart! Speciellt vad gäller användarvänlig IT-utrustning, som är överkomlig i pris för hela gruppen seniorer, inte bara för de penningstarka!

2005-02-16

 

Flera miljoner saknar dator

Dataföreningens ordförande, Rolf Berndtson, är bekymrad över att 2,5 miljoner svenskar saknar dator i hemmet enligt en rapport från World Internet Institutet, skriver Computer Sweden. När 24-timmarsmyndigheten nu ligger i startgroparna kan man i värsta fall få leva med två system: det gamla och det elektroniska menar Dataföreningen i sitt remissvar till regeringen om tilliten till IT. Enligt WIIs undersökning uppger nära hälften av dem som saknar dator i hemmet att de är ointresserade av IT.

Dataföreningen föreslår att företagsdatorer säljs billigt i stället för att skrotas och att bred datautbildning som leder till datakörkort ges, förslagsvis i studiecirklar.

I en kommentar till artikeln skriver Tore Mellberg om Folk-datakörkort:

"Att intresset för IT än så länge är lågt hos en stor del av befolkningen är naturligt. Man ser helt enkelt inget bra användningsområde. Till viss del kommer upplevelseindustrin, media och elektronikbranschen att ändra på detta när integrerade TV-Dator-system med bredbandskoppling kommer att säljas kommersiellt. Dessa apparater kommer också att kunna användas till elektroniska tjänster. Det är detta som är den framtida folkdatorn.

Jag tror att ett "Folk-datakörkort" borde utvecklas, där man fokuserar mindre på Office-paket och mer på elektroniska och interaktiva tjänster och informationssökning. Då kan man som Rolf Berndtson skriver starta studiecirklar och på bred front engagera folkbildningen. Då handlar det om demokratiutveckling utifrån ett medborgarperspektiv. Studiecirklarna kan då vara flexibla, dvs. helt eller delvis gå på distans."


Det finns sedan 1997 en ideell förening som arbetar i denna anda - SeniorNet Sweden. I de 40 klubbarna spridda över landet ges pröva-på-utbildning och det pågår inom riksföreningen försök med nätcirklar på distans.

Tyvärr kan inte en liten organisation helt utan externa resurser klara av den gigantiska uppgift som det är att få 2,5 miljoner svenskar IT-kunniga och IT-entusiastiska. Men konceptet finns och fungerar utmärkt.

2005-02-14

 

Världens största mobilfest i Cannes

Mässan 3GSM World Congress öppnade idag i Cannes. Man räknar med ett stort antal nylanseringar av telefoner. Både Nokia, Sony Ericsson och Motorola har sina stora presskonferenser i Cannes under eftermiddagen. Telefonerna blir mindre, kamerafunktionerna bättre och telefonerna kan lagra mer.

Sony Ericsson pekar ut musik i mobilen som årets trend och presenterar detaljerna i sin nya bild- och underhållningsstrategi. Telefonen K600i är naturligtvis också fullt utrustad med radio, kamera med 1,3 megapixel och en rad andra roliga funktioner. Telefonen är dessutom väldigt liten för att vara en 3G-telefon.

Nokia lanserar en 3g-telefon under 3GSM. 6680 stöder gsm och edge och har smartphonefunktioner som kalender och stöd för officedokument. Även videosamtal flyttar nu in i Nokias 3g-lurar.

Nu kommer triple play till mobilen. Ericssons FoU-chef Håkan Eriksson slog på trumman för "Mobile Triple Play" under sitt förmiddagstal nere på 3GSM i Cannes.
- Telefoni, bredband och teve. Allt i mobilen. Enkla tjänster som folk vet hur man använder. Triple Play kommer att sätta fart på tillväxten i mobilbranschen, konstaterade han.

Motorola ska mellan april och september vräka ut sex miljoner u-landsmobiler för ca 250 kronor styck. GSM Association utgår från att det finns en stor potential för mobilexpansion i utvecklingsländer. Det finns mobilteckning över 80 procent av världens befolkning, men bara 25 procent har råd att skaffa en mobiltelefon.

Men den stora frågan är: Kan företagen leverera?

Tillagt 16 februari: Computer Sweden har många specialartiklar från den pågående mässan i Cannes om nya mobiler och deras fantastiska prestanda.

Världens bästa mobiltelefoner utsedda i Cannes. Sony Ericsson tog priset i klassen "Best 3GSM Handset". Det var den smarta telefonen V800 som föll juryn på läppen.

 

Svensk expedition i vinterkalla Sibirien

Under minst sex månader ska Johan Ivarsson och Mikael Strandberg utforska det karga och oexploaterade området kring floden Kolyma i Sibirien. I ord, bild och med filmkamera ska de dokumentera livet där, naturen, sina möten med människorna, strapatser och glädjeämnen. Mikaels fru deltog på TV i Gokväll för någon vecka sedan och berättade om strapatserna.

De omfattande dagboksanteckningarna är spännande läsning. De är skrivna direkt ur hjärtat, och med en närvaro som fascinerar. Webbplatsen är snygg, välgjord och pedagogisk. Så följ med expeditionen på kartan, läs de kontinuerliga rapporterna och de längre beskrivningarna av folket, floran och faunan eller titta på fotografierna i bildgalleriet!

Dagens rapport från den 13 februari 2005 finns redan på webben.

"Bekymmer. Det är söndag den 13 februari idag, -30°C och det snöar och blåser starka sydvindar, orsaken till detta milda väder. Till följd av en rejäl förkylning så ligger vi stilla idag, inneboende hos Pavel och Ivan i en liten timmerstuga vid N 67°34'01.2 och Ö 155°46'56.5. 25 km på 2 dagar."

Här finns mer att läsa från expeditionen - texterna är blandade på engelska och svenska. Man kan teckna sig för att få reseberättelsen via epost så fort som något nytt skrivs.

via PC för Alla

2005-02-13

 

Skapa PDF-dokument med CutePDF

Får du ibland problem med att dina vänner inte kan öppna dina dokument som du sänder över? Adobe Acrobat Reader har väl nästan alla på sin dator för att kunna läsa pdf-filer.

Nu finns det också en gratis produkt som gör att du kan tillverka dokument i pdf-format -CutePDF Writer . Det är en drivrutin som skapar dina dokument med CutePDF när du skrivit t ex ett dokument i MS Word eller i andra program. I stället för att skriva ut dokumenten med text, figurer och tabeller på din skrivare skapas en pdf-fil med CutePDF Writer.

CutePDF Writer finns för gratis nedladdning - för Microsoft Windows 98/ME/2000/XP/2003.

Utvald som en av de 50 bästa gratisprogrammen i april 2004 av Computer Shopper.

via Delicious

 

Tävling om Världspressens bästa foton år 2004

En förtvivlad indisk indisk kvinna som sörjer en släkting vilken omkommit i flodvågen var det vinnande fotot när bästa bild utsågs bland Värdspressens fotografer. Vinnande fotograf blev Arko Datta, Indien, Reuters.

De flesta fotona påminner om den stora dramatik som plågat de flesta delar av världen under det gångna året.

Klicka på länken > "Next winner" och se fler vinnande foton i olika klasser.

2005-02-11

 

Japanska bilder

Den japanske fotografen Hiroji Kubota bodde utomlands i 35 år. Nu har han rest runt i Japan i fyra år för att fotografera sitt gamla hemland - det svåraste av allt. BBC News visar hans foton i ett bildspel , som lyfter fram unika japanska seder och människor och inte minst vacker natur.

Fotot visar barn i Tokyo som tillverkar den speciella kalligrafiska Kakizome till nyårsfirandet. Traditionen daterar tillbaka till Heian perioden när barn till högre ståndsfamiljer utförde den här ceremonin. Varje år samlas barn från hela Japan i Budokan Hall, bredvid kejsarpalatset i Tokyo, för att göra Kakizome.

2005-02-10

 

Ingen finansiering till KomIT

På KomITs hemsida kan vi nu läsa följande: "Den finansieringslösning som vi hoppades kunna skapa för KomITs verksamhet under 2005 har inte kunnat realiseras. Detta innebär att KomITs verksamhet tills vidare kommer att vara vilande".... KomITs verksamhet är "tillämpad forskning och innovationsverksamhet med fokus på ökad tillgänglighet av IT för seniorer och innovativa IT-baserade produkter och lösningar som kan stödja seniorernas delaktighet i samhället och fortsatt självständighet med hög livskvalitet."

SKPF - Svenska KommunalPensionärernas Förbund - beklagar att projektet nu läggs i malpåse. "Vi anser att det är ett oerhört viktigt projekt. De rikstäckande pensionärsorganisationer har funnits med och bidragit med sina ideer och förslag."

SKPF har i dagarna skickat en skrivelse till de fem berörda ministrarna och uttrycker sin oro över bristen på finansering, inte minst med tanke på att bl a

- "Ulrika Messing driver en IT-politisk strategigrupp med syfte att finna för Sverige strategiskt viktiga områden inom IT-området."

En kommentar: Verkligheten är plågsamt dyster! Äldre kan bli utestängda från IT-samhället! Vårt samhälle är på väg in i ett 24-timmarssamhälle som bygger på att tjänsterna blir elektroniska och kräver att alla medborgare har åtkomst till datorer och kan bruka dem. Statistitiken visar att de digitala klyftorna riskerar att utesluta en stor del av seniorerna från tillgång till de samhälleliga tjänsterna, om inget görs. KomIT-projektet läggs nu ner. SeniorNet Sweden hade under några av sina första år fr o m 1997 bidrag till sin finansiering med offentliga medel, men inte nu längre.

Hur tänker sig beslutsfattarna att denna ekvation skall gå ihop?

2005-02-09

 

Goda kostvanor och ökad fysisk aktivitet

Regeringens slår ett slag för god hälsa och presenterar idag handlingsplanen "Så kan hälsan i Sverige främjas och övervikt förebyggas - 79 samlade insatser för att vi ska äta bättre och röra oss mer".

"Det är viktigt att sätta igång arbetet mot övervikten och fetman. Mänskligt lidande kan därmed undvikas och stora kostnader för sjukvård och produktionsbortfall sparas. Livsmedelsverket och Statens folkhälsoinstitut överlämnade på onsdagen förslag till regeringen om hur detta ska gå till. Där finns 79 konkreta insatser för hur det ska bli enklare att äta bättre och röra sig mer. Bland insatserna återfinns förslag om att utreda såväl punktskatter på godis och läsk som subventionerade nyckelhålsmärkta måltider."

Folkhälsoinstitutets webbplats finns också i högerkolumnen ett 10-tal rapporter framtagna inom projektet som man kan ladda ner till egna datorn och läsa.

Förslag till insatser inom äldrepolitiken kan man läsa om på sidorna 215 - 219 i Handlingsplanen.

Livmedelsverket har också mycket användbart på sin hemsida, t ex Mat och hälsa. Man kan söka i Livsmedelsdatabasen på näringsinnehåll i enskilda livsmedel, skapa sina egna nyttiga menyer och sedan ta ut dem som Excelark. Man kan också se en förteckning över näringsinnehållet i vanlig snabbmat.

Foto: Summer Vegetables av freddy, Flickr.com

 

Ett gott och friskare liv som äldre

"Ett gott och oberoende liv som äldre vill vi alla ha. Forskningen visar att äldrefasen, 65 år och uppåt, är den period i livet då vi kan påverka vår hälsa och livskvalitet som mest. Denna skrift lyfter fram den nya forskning som pekar på de starka sambanden mellan natur, trädgård, hälsa och livsstil.

Ingemar Norling, sektionen för vårdforskning, Sahlgrenska universitets-sjukhuset i Göteborg, och Eva-Lena Larsson, Göteborgs botaniska trädgård, ger här en sammanfattning av aktuell äldreforskning med ankrytning till rekreation i natur och trädgård. Denna skrift visar också vilka aktiviteter som fungerar, och några som inte fungerar alls, allt enligt aktuell forskning."


Skriften är utgiven av Göteborgs botaniska trädgård i samarbete med Svenska kommunförbundet, 2004, 26 sidor, pdf-fil. Den är trevligt skriven och vacker med många färgfoton.

På hemsidan Bli Fysiskt Aktiv nu hittar man även andra rapporter under länken Om fysisk aktivitet -> Litteratur,s som kan laddas ner gratis till den egna datorn.

FYSS - Fysisk aktivitet i Sjukdomsprevention och Sjukdomsbehandling - är en bok om att röra på sig för att må bättre samt att förebygga och behandla sjukdomar.

"Boken sammanfattar hur fysisk aktivitet kan användas för att förebygga och behandla olika sjukdomstillstånd. Detta kombineras med råd om lämpliga motionsaktiviteter. Risker med fysisk aktivitet för olika patientgrupper tas också upp. Svenska experter inom olika yrkeskategorier beskriver olika sjukdomsområden, inklusive normaltillståndet."

Innehållsförteckningen är en separat fil och man kan ladda hem boken i delar till sin egen dator. Kap 37 på sid 391 - 397 handlar speciellt om Äldre.


 

Vandra omkring på Månen

Svart-vita foton som tagits vid Apollo 11-månlandningen har satts samman till en 360-gradig bild, där man kan vandra runt ett helt varv bland månstenar och släta höjder utanför landningsslätten. Se också de tydliga fotspåren i månsanden.

QuickTime-programmet behövs (gratis). Klicka på länken View fullscreen QTVR. Programmet kräver mycket internminne och bilderna kan ta viss tid att ladda in.

Passa också på att se fler panaramafoton från rullgardinsmenyn längst upp i högra hörnet. T ex från PANAROMAS 2004 - Eyes Wide Open - a US action for Peace, eller Around the World Sailing - Vendée Globe.

via blog@stefangeens.com och Slashdot

2005-02-08

 

Nu kommer de billiga datorerna!

Nicholas Negroponte, grundare av välkända MIT's Media Lab, författare till boken Leva Digitalt (1995), har sponsrat datorer till skolor i Kambodja. Nu planerar han en billig bärbar dator huvudsakligen anpassad för utbildning med Linuxsystem. Den skall säljas enligt jätteleveranser på minst en miljon datorer direkt till statliga utbildningsmyndigheter. Leverans beräknas i slutet av år 2006 och priset blir - 100 US dollar. Man skär i kostnader och prestanda överallt där det är möjligt.

Men Negroponte är inte ensam. Jag har tidigare skrivit om uttestningen som nu pågår i Indien med PCtvt - ett utvecklingsprojekt från Carnegie Mellonuniversitetet i USA. Här vill man närma sig datoranvändning utifrån underhållningsintresset och hoppas att många medlemmar i familjer skall bli intresserade också av utbildning och kommunikation med hjälp av den handburna lilla kommunikationsdatorn PCtvt.

Även andra spelare ser vi nu på plan. Chiptillverkaren AMD har nyligen presenterat en slimmad stationär dator med alla nödvändiga program för skolbruk och kommunikation. Den kallas för PIM - Personal Internet Communicator - och har ett bantat Windowssystem, CE. Specifikationer finns i länken. Datorn skall enligt uppgift kosta 185 US dollar utan kringutrustning.

Apples nya lilla minsting Mac Mini har blivit mycket uppmärksammad på sistone för sitt läckra utseende, låga pris, från 4.695 SEK, och välutrustade programpaket som levereras med.

Samtidigt kommer nya möjligheter att via bredbandsmodem surfa och kommunicera med den nya digitala TV-utrustningen.

Kostnaderna för att skaffa dator börjar nu bli mer överkomliga även för alla med tunn plånbok. Den stora utmaningen för våra statliga myndigheter blir nu att se till att alla medborgare - inte minst unga och gamla - får utbildning i hur man kan använda den digitala tekniken. Det blir inte minst viktigt när nästan alla samhällstjänster blir elektroniska. Vi har nyss läst att ungdomar faktiskt inte är så duktiga surfare på Internet som alla kanske trott. Och mycket stora grupper med seniorer står i dag helt utanför det digitala samhället. Men mycket händer glädjande nog - och det händer snabbt nu!

 

Ask Jeeves har köpt upp Bloglines

Uppköpen fortsätter bland företagen på nätet. Bloglines har blivit en oerhört populär gratistjänst och vunnit priser det senaste året.Bloglines innebär att man kan komma åt alla sina prenumerationer från ett enda ställe, där man ser när något nytt material har tillkommit. Det sparar massor med tid att bara öppna och läsa de tidskrifter, webbsidor eller bloggar som har fått nytt innehåll. Det här är möjligt tack vare tekniken RSS - really simple syndication - riktigt snabb syndikering, som används av tidningar, bloggar och allt fler webbplatser.

Med sökmotorer som Google eller Microsofts nyligen lanserade hittar man nytt material på nätet. Med Bloglines kan man sedan följa upp vad som händer på dessa webbplatser.

Bloglines ger också tips på andra sajter som har ett innehåll som liknar de som man prenumererar på. Bloglines har alltså "inbyggd intelligens". Man kan också lätt tipsa vänner om intressant innehåll.

Nu kommer Ask Jeeves att göra Bloglines 300 miljoner bloggar sökbara. Sedan hoppas de också att många kommer att besöka de portaler som de äger. Men utformningen av själva tjänsten Bloglines tänker de inte ändra på.

Varför inte pröva Bloglines? Använd bara den enkla anvisningen hur man skapar sig en egen blogg för läsning av nyheter!

Källa: BBC News|Technology

2005-02-07

 

Surfandets tjusning

Vad väljer du själv helst när du surfar på nätet?

- webbsidor med ren yta och stor stil, som ger bra överblick
- interaktiva webbsidor som har frågeformulär som man fyller i
- sidor där man kan rösta
- diskussionsforum där man kan skriva inlägg
- forum där man kan få tips och råd
- webbplatser med verktygsprogram som gör att du kan skapa något på nätet

Om du väljer många av de här punktena ovan beter du dig som en tonåring i ditt val av webbsidor genom att vilja vara aktiv på nätet. Det är nämligen en myt att tonåringar vill ha häftig grafik med färggranna, röriga hemsidor.

Jakob Nielsen, välkänd föregångsman inom området användbarhetstestning, har nyligen slagit hål på ett antal myter om tonåringars beteende på Internet. Han visar bland annat att tonåringar faktiskt är något sämre internetanvändare än vuxna, när de skall utföra ett antal bestämda uppgifter på webbsidor. De löste i genomsnitt bara 55% av de förelagda uppgifterna, medan vuxna löste 66% - ett dystert resultat för hemsidesutgivarna som säkert räknar med 100%-iga siffror.

Resultaten förklaras med att tonåringar generellt sätt har sämre tålamod, är sämre på stavning och tydligen valde sämre sökstrategier än vuxna.

För webbutvecklaren finns det en sammanfattande tabell i den här undersökningen, som visar på skillnader mellan preferenser hos barn, tonåringar respektive vuxna vad gäller hur man helst vill att webbplatser skall vara utformade. En intressant tabell att studera!

"Ett enklare språk och en mera logiskt uppbyggd information" efterlystes av svenska seniorer nyligen. Det önskemålet verkar vara gemensamt för alla åldersgrupper!

 

Webbsidor tillgängliga för ALLA!

24timmarsbloggen uppmärksammar om att Handikappinstitutet i vår kommer att ha två heldagarskurser med ämnet Tillgängliga webbsidor. På kurserna kommer personer med olika typer av handikapp att visa vad som skapar svårigheter på webben, när man har problem med synen, hörseln, motoriken och/eller kognitiva handikapp.

Det här är handikapp som vi alla riskerar att drabbas av med ökande ålder och därför viktigt för organisationer som t ex SeniorNet Sweden att uppmärksamma i sin "äldre-lär-äldre-pedagogik".

På Handikappinstitutets hemsida hittar man många värdefulla länkar till utformning av webbsidor för tillgänglighet, även 24-timmarsmyndighetens skrift - Vägledningen 24-timmarswebben 2.0.

Jag hittade också en länk till en gratistjänst - Bobby - som man kan köra på en egen hemsida som man vill testa och få utlåtande om.

Jag testade den på den här sidan Surftips - Seniorer som använder Googles Bloggerverktyg. Jag är mycket imponerad av alla de förbättringstips som jag fick på några sekunder. De finns i slutet av rapportfilen, de bör skrivas ut och noga övervägas. Varje tips åtföljs av noggranna anvisningar på länkade specialsidor.

Bäst är naturligtvis att lära sig hur man gör tillgängliga webbsidor från grunden, men ett sådant här tillgänglighetstest kan hjälpa till i efterhand. Det kan också bidra till att vi alla som använder oss av tipsen blir mer kompetenta webbtillverkare.

 

e-samhället på gång!

Sverige finns med i täten på de flesta listor som har sammanställts under år 2004 angående e-tjänster, men hamnar dock inte i toppen. Däremot finns Sverige inte alls med vad gäller eParticipation, dvs delaktighet via elektroniska medier.

Den som är intresserad av hur Sverige placerar sig i förhållande till andra länder vad gäller olika aspekter på elektroniska tjänster kan titta på ett bildspel, som dansken Thomas Nielsen presenterade vid konferensen "En sammanhållen e-förvaltning - från ord till handling", arrangerad av Statskontoret den 26 januari 2005.

I Danmark har en stor grupp medborgare utfrågats om hur de tar kontakt med myndigheter. Internet håller snabbt på att bli lika vanligt kommunikationsmedel som telefonen, medan brev nästan inte alls förekommer längre.

Föredraget "Behovet av gemensamma spelregler - ett år med e-nämnden" ger en inblick i hur 24-timmarsmyndigheten är tänkt att fungera. Det framgår av ett klargörande bildspel från föreläsningen, som nu finns på nätet.

Nog är det bekymmersamt om Sverige med en så lång tradition av delaktighet i arbetslivet inte håller sig väl framme när det gäller den elektroniska delaktigheten för medborgarna. Detta gäller inte minst vid utformningen av e-tjänster för äldre, så att det blir möjligt att involvera grupper som annars hotas att bli utestängda från IT-samhället.

2005-02-04

 

Mineraler - en njutning för ögat!



Blå Azuritkristaller och Malakiter från en koppargruva i Arizona, USA, hittad 1890. Mått: 9.5 cm x 11 cm

Jag har hittat en guldgruva - ja, i ordets egentliga bemärkelse - för den som tycker om att titta på vackra mineraler. MineralGalleriet har ett antal webbsidor med stora fotografier av en mängd olika mineraler, bland andra Beryl, Akvamarin, Guld, Malikit, Azurit. Man kan läsa om var stenarna hittats, storlek och pris - inte billigt precis - men det kostar inget att njuta av skönheten på nätet!

Titta också in i visningsrummen! Rhodochrosite Room | Gold Room | Silver Room | Beryl Room | Elmwood Room - länkar finns längst ned på webbsidorna.


 

DigitalTV - men hur?

Sveriges Radio sände i Vetenskapsradions nya teknikmagasin Tekno onsdagen den 2 febr 2005 information om digitalTV, både information om digitalboxar, antenner m m och om bredbandsTV via ADSL. Både Telia och Bonniers erbjuder det senare.

DigitalTV-inslaget hittar man 7 minuter in i radioprogrammet och det pågår i ca 8 minuter. Det är troligt att veckans program läggs i Arkivet (längst ned på sidan) när nya program kommer.

 

Peter Englund gör det också....

.....bloggar, dvs skriver dagbok på nätet. Då och då i någon liten paus, när historieforskandet och -berättandet behöver en paus och arbetet i Svenska Akademin så tillåter.

Längst ner på bloggsidan finns också länkar till bl a Textarkiv, där han samlat tidigare och helt nya essäer, längre texter, mest i historiska ämnen. Några av de senaste:

- Vad vill Usama bin Ladin?
Om den muslimska terrorismen

- Dröm, minne och berättelse
Vad skiljer en drömmande från en historiker?

- Saddams kärnvapen
En historia om bluff och missförstånd

Man kan också läsa smakprov ur hans senaste bok, Tystnadens historia, som är en samlingsvolym med fjorton historiska essäer. Essäerna har alla kultur- eller mentalitetshistoriskt motiv. (Slagen och den Stora historien lyser med sin frånvaro denna gång.)

Smakprov att läsa på Internet:

- Om tandborstens historia

Andra essärer i nya boken:

- Om tystnadens historia

- Om ledans historia

2005-02-02

 

Danska e-samhället främst efter USA

"FN giver andenpladsen til Danmark. FN har i sin årlige måling af medlemslandenes digitale parathed vurderet, at Danmark er næstbedst i verdenen til digital forvaltning kun overgået af USA.

191 lande har deltaget og FN konkluderer, at digital forvaltning er et område hvor der er sket en meget hurtig udvikling på ganske få år blandt medlemslandene. De fleste lande lægger idag offentlig information ud på nettet ligesom næsten alle giver sine borgere mulighed for f.eks. at udfylde blanketter via nettet."


Det finns en rapport som berättar mer (på engelska).

Brev med information till kommunala chefer om eDag2 finns på nätet och ger en bild av hur danskarna arbetar med digitala signaturer och digital förvaltning.

 

Microsoft har lanserat sin egen sökmotor

Microsoft släppte den 1 februari 2005 sin egenutvecklade sökmotor. Den har funnits i en betaversion sedan i november och den har förbättrats mycket påtagligt under den här tremånadersperioden.

Microsoft tar nu upp konkurrensen med jätten inom området - Google - och med Yahoo. För att sökningarna skall bli kraftfulla krävs ett stort antal söksidor som sökspindlarna kollar av. Google har hittills 8.000 miljoner webbsidor, medan Microsoft samlat på sig 5.000 miljoner.

Söksidan hos Microsofts söktjänsst är ren och utan störande innehåll. Sökningen resulterar sedan i att träffarna presenteras med sponsrade länkar tydligt inrutade över och under de egentliga sökträffarna. Detta är värdefullt, eftersom en stor undersökning nyligen visade att 2/3 av internetanvändarna inte visste hur de skulle skilja mellan riktiga sökträffar och reklamlänkar.

Testa Microsofts sökmotor själv med ett exempel, förslagsvis sökning på "surftips - seniorer". Sökträffarna presenteras med 10 per sida.

Om resultatet är användbart för dig, hittar du här en viktig nyhet! Längst ned i fönstret finns en orange ikon med beteckningen RSS. Om man klickar på den får man upp en sida med massor med trist text - men den har information om sidans innehåll som man kan använda för att prenumerera på nyheter från de här sidorna. Så kopiera länkadressen och spara den tills du har skaffat dig en RSS-läsare/nyhetsläsare.

En annan nyhet är att man under vissa sökträffar kan se en liten grön fyrkant med en pil på och texten "Visa fler resultat från "www.xxx.se". Välj en sådan grön pil som verkar intressant och klicka på länken. Då kommer ett antal webbsidor upp som har något gemensamt med den ursprunliga. Här finns också en RSS-ikon längst ned som gör att man kan prenumerera på alla träffar på en gång.

Att hålla sig informerad om allt nytt som händer på webbsidor med RSS - det är väldigt lätt nu när det finns en uppsjö med gratis nyhetsläsare. Vilken glädje man kan ha av den här tjänsten och hur man gör kan du läsa mer om längre ner.

Mer om den nya sökmotorn finns att läsa hos Computer Sweden.

Om du använder webbläsaren Firefox eller Opera i stället för Internet Explorer (Internet Explorer visar sig vara långsammast av alla, den beskrivs som antik (MacWorld, nr 1, 2005,sid 35 - Test av webbläsare) finns det längst ned i högra delen av webbläsarfönstret en liten orange fyrkant betecknad RSS, när den sida som man besöker har ett RSS-flöde. Då är det bara att klicka på den oranga ikonen, kopiera länkadressen och klistra in den i sin RSS-läsare - och sedan kan man följa alla nyheter framöver på den här och andra sidor i sin nyhetsläsare. Hur man gör kan du läsa mer om i artikeln Varför använda nyhetsläsare?

 

Varför använda nyhetsläsare?

Har du svårt att hänga med och få alla nyheter på de webbsidor som du vill följa, trots att du har Favoriter/bokmärken? Då är nyhetsläsare något för dig!

Många webbsidor har nu valt att presentera sitt innehåll i en sådan form att nyhetsläsare snabbt kan presentera resultatet - och inte bara presentera resultat från en webbsida utan från 10 eller 100 eller många fler. Man samlar på alla nyheter som man vill prenumerera på under ett tak och kan då se på de webbsidor som det har kommit in nytt material i och behöver bara kolla upp dem. Praktiskt, inte sant!?

En av de bästa nyhetsläsarna är Bloglines. Den vann priser förra året för utmärkt funktionalitet, den är gratis, den gör det enkelt för dig att läsa allt nytt som händer på de webbsidor som du tycker om att besöka (förutsatt att de har en RSS-knapp eller XML-knapp, så att nyhetsflödet går att fånga upp). Andra nyhetsläsare hittar du här.

Jag har tidigare skrivit om hur man kan komma igång med Bloglines. Läs gärna igenom det först.

Med väldigt korta instruktioner kan du här få hjälp att skapa en prenumerationstjänst i Bloglines. Allt är gratis och utan reklam. Gör då så här för att komma igång:

- Gå till Bloglines
- Registrera dig med användarnamn och ett lösenord som är lätt att komma ihåg
- Du får upp ett fönster med en vänsterkolumn som kommer att innehålla alla dina prenumerationer, där du klickar när du ser att nytt har tillkommit. Sedan läser man nyhetsinnehållet i högra delen av fönstret.
- Ha i beredskap någon webbadress som du vill prenumerera på. Bloggar har RSS-flöden inbyggda, så det är bara att skriva in en URL, t ex http://surftips.blogspot.com
- Använd länken uppe i vänstra fönstret My Feeds > Add. Nu ändras högra delen av webbfönstret. Överst ombeds du att klistra in webbadressen till sidan som du vill prenumerera på (=Blog or Feed URL. Klistra in länkadressen.
- Avsluta med Subscribe (=prenumerera)
- Nu kommer ett nytt högerfönster upp och det enda du behöver göra är att klicka på knappen längst ned - Subscribe
- I vänstra delen av webbfönstret finns nu din nya prenumeration som en länk. Klicka på den och läs innehållet, även tidigare publicerade artiklar kanske, som finns i popupmenyn.
- Så enkelt var det! Men lägg nu till ytterligare en prenumeration, t ex RSS-länk till InternetWorld, som finns under länken "lägg till"
- Gör på samma sätt som tidigare, följ samma steg och testa dina nya prenumerationer
- Avsluta med att göra en Favorit/bokmärke till Bloglines och titta in då och då på din prenumerationshemsida och läs allt nytt som tillkommit. Glöm inte att lägga till nya webbsidor med RSS-flöden, som du vill följa.

2005-02-01

 

Äldre kan bli utestängda från IT-samhället

SeniorNett Norge har den här rubriken på en av sina huvudartiklar på hemsidan. Den bygger på en artikel om seniorpolitik som skrivits av Petter Bae Brandtzæg vid Centrum för Seniorpolitik i Oslo.

Brandtzæg menar att det finns ett stort gap mellan de norska myndigheternas planering för ett elektroniskt Norge och den reella satsningen på att göra Norge i praktiken till ett digitalt mönstersamhälle.

Det kräver att vi alla blir e-medborgare, dvs att alla behärskar datoranvändning och Internet. Och här har seniorer inte alltid fått de möjligheter som är nödvändiga. Varken i Norge eller i Sverige. Trots att IT-sektorn är den snabbaste tillväxtmotorn i Europeisk ekonomi.

Design handlar ju först och främst om att kommunicera med användarna. Idag ifrågasätts i 24-timmarsbloggen om kommunikation har varit en huvudtanke bakom den stora satsningen på portalen Sverige.se, - där man skall kunna sköta alla sina ärenden som medborgare. Läs gärna Statskontorets snabba svar på kritiken.

Når informationen medborgarna? Ja, det handlar i stor utsträckning om hur e-tjänsterna utformas och hur texter och information skrivs. En artikel (på engelska, som fått oerhört stor uppskattning) ger mycket hjälp och anvisningar om hur man skriver på nätet. Den har lagts ut på 24-timmarsbloggen idag.

Alla de här frågeställningarna är viktiga för oss seniorer! IT-propositionen meddelas det idag blir ytterligare försenad, nu läggs den fram först i juli 2005 och kommer att behandlas sent under hösten 2005. Detta är ingen bra nyhet för alla seniorer som ännu inte har fått del av IT-samhällets erbjudanden.

This page is powered by Blogger. Isn't yours? Listed on Blogwise

#blog-pager-newer-link { float: $startSide; } #blog-pager-older-link { float: $endSide; } #blog-pager { text-align: center; } .clear { clear: both; } .widget-content { margin-top: 0.5em; } /** Tweaks for layout editor preview */ body#layout #outer-wrapper { margin-top: 0; } body#layout #main, body#layout #sidebar { margin-top: 10px; padding-top: 0; } ]]>
Site Feed

| Utbildningstips